Test & vergelijk 3D-scanner
De beste 3D-scanner 2022 in vergelijking
In deze 3D Scanner Test geven we u graag de belangrijkste informatie over deze speciale scanners, die vandaag de dag al betaalbaar zijn voor particuliere gebruikers.
Een 3D-scanner is een scanner die gebruikt kan worden om objecten te meten en te scannen met behulp van een laser. Zo heeft de gebruiker de mogelijkheid om driedimensionale objecten te scannen om ze bijvoorbeeld met een 3D-printer te dupliceren.
Een 3D-printer werkt heel anders dan een standaard scanner. Deze scanner scant de respectievelijke objecten met een laserstraal om ze te verwerken op een PC of om ze te dupliceren op een 3D-printer.
3D-scanners worden meestal gebruikt door bedrijven of particulieren die bepaalde objecten willen scannen om ze met een 3D-printer te kunnen bewerken, wijzigen of afdrukken.
3D-scanners worden vooral gebruikt als u driedimensionale objecten wilt scannen om ze op een PC te kunnen bewerken of met een 3D-printer te kunnen printen. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine 3D-modellen of reserveonderdelen worden geproduceerd, die vervolgens verder kunnen worden gedistribueerd.
Koop onze Top 10 – 3D-scanner
Tegenwoordig worden 3D-scanners vooral gebruikt in de productie om bepaalde onderdelen te scannen. voor de respectieve producten of zelfs de producten volledig op deze manier te vervaardigen.
De belangrijkste eis die gebruikers stellen aan een 3D-scanner is dat deze gebruikt kan worden om een grote verscheidenheid aan objecten nauwkeurig te meten en te scannen, zodat de resulterende 3D-modellen verder verwerkt kunnen worden op de PC.
Nadat we u al enige algemene informatie hebben gegeven over de beschikbare 3D scanners, willen we u graag informeren over de voor- en nadelen van deze apparaten in het volgende
Voordelen:
Het voordeel van de huidige 3D-scanners is dat ze vaak betaalbaar zijn, zelfs voor particuliere gebruikers. Dus zelfs deze gebruikers kunnen eventuele driedimensionale objecten scannen om ze verder te verwerken of uit te printen met een 3D-printer.
Nadelen:
Hoewel de prijs van de huidige 3D-scanners duidelijk lager is dan die van eerdere modellen, is de toepassing ervan toch allesbehalve eenvoudig, vooral omdat de goedkopere modellen meestal DIY kits zijn. En deze moeten eerst goed worden gemonteerd, zodat met de meegeleverde laser met de juiste nauwkeurigheid kan worden gescand.
Al voor de aanschaf van een 3D-scanner moet men zich ervan bewust zijn waar de scanner voor nodig is. Als men de scanner in een bedrijf wil gebruiken of voor de productie van producten om er geld mee te verdienen, moet men altijd kiezen voor een kwalitatief hoogstaand scannermodel.
Aan de andere kant kan men kiezen voor een goedkopere 3D-scanner als men deze uitsluitend wil gebruiken voor experimenten of voor privédoeleinden.
Een van de grootste innovaties op het gebied van 3D-scanners zijn de goedkope doe-het-zelf kits, die het voor bijna elke gebruiker mogelijk maken om zo’n scanner in huis te halen.
Maar er is ook veel gaande in het professionele segment en zo krijgt men vandaag de dag ook professionele 3D handscanners waarmee men naast de eigenlijke objecten ook texturen, kleuren en andere objectkenmerken kan vastleggen.
Onder de fabrikanten van 3D scanners zijn er de bedrijven Shining 3D, Matter and Form, Open Technologies, KKmoon, BQ of 3D Systems, waaruit een aantal scanners te vinden zijn.
In het internet genieten de 3D-modellen van Shining vaak een zeer grote populariteit onder de gebruikers, zoals ook te zien is in de beoordelingen van deze scanners. Wat de beschikbare DIY kits betreft, genieten vooral de modellen van BQ een bovengemiddelde populariteit bij de gebruikers.
Als het gaat om de vraag waar u uw 3D-scanner moet kopen, is het belangrijkste het model waarin u geïnteresseerd bent en ook hoeveel u al weet over dergelijke scanners. Voor zover men van plan is om een professioneel model aan te schaffen, maar al eerder een beetje met dergelijke 3D scanners te maken heeft gehad, neemt men een groot risico met een aankoop op het internet en kan men beter eerst wat gedetailleerd advies inwinnen in de gespecialiseerde handel alvorens te beslissen over een bepaald model.
Als u daarentegen al genoeg ervaring heeft met dergelijke 3D-scanners of gewoon van plan bent om een goedkoop model te kopen, kunt u ze ook kopen, meestal ook goedkoper dan in speciaalzaken, op het internet, op websites zoals Amazon.
Het verhaal:
Nadat de eerste digitale scanner in 1957 werd ontwikkeld door Russel Kirsch, die deze gebruikte om een foto van zijn pasgeboren zoon te scannen in een resolutie van 176 x 176 pixels, duurde het enige tijd voordat de eerste 3D-scanners werden ontwikkeld.
En pas sinds enkele jaren zijn ze betaalbaar voor particuliere gebruikers die gewoon willen experimenteren met zo’n 3D-scanner.
Cijfers, data, feiten:
Met een 3D-scanner kunnen driedimensionale documenten worden gescand, maar de 3D-scanners moeten meestal permanent worden gemonteerd. In het geval van handscanners moeten echter speciale referentiepunten aan het te scannen model worden bevestigd.
Prijzen: hoeveel kosten 3D-scanners?
3D scanners zijn beschikbaar op het internet, in de vorm van DIY kits, vanaf ongeveer 200 euro, en de prijzen van de beschikbare handscanners beginnen ook in deze regio.
Voor professionele 3D-scanners zijn de prijzen echter veel hoger, vanaf ongeveer 800 euro tot enkele duizenden euro, die de gebruikers moeten betalen.
Omdat men meestal niet alleen de met een 3D-scanner gescande objecten wil meten en de modellen op de PC wil bewerken, maar ze ook wil afdrukken, kan een 3D-printer een waardevolle investering zijn als aanvulling op een 3D-scanner.
Deze printers zijn echter ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waarbij de beschikbare professionele modellen enkele duizenden euro’s kunnen kosten. Maar daarnaast zijn deze printers, net als de beschikbare 3D-scanners, ook beschikbaar in de vorm van een kit die geschikt is om te experimenteren en uit te proberen.
Het enige alternatief voor de beschikbare 3D-scanners is het maken van 3D-objecten in een speciaal PC-programma. Hier moet de gebruiker de betreffende modellen handmatig op de computer aanmaken met behulp van het programma. Daarna kunnen de modellen ook worden afgedrukt met een 3D-printer.
Een echt alternatief voor een 3D-scanner bestaat echter nog niet.