4 compartimenten 12V-verdeler

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk 4 compartimenten 12V-verdeler

Sommige mensen zullen zeker hun neus in het zand steken bij deze vraag. Tuurlijk, distributeurs zijn die meerdere stopcontacten met een verlengsnoer. Je hebt ze thuis en op kantoor nodig, want de bestaande stopcontacten zijn nooit voldoende voor alle apparaten. Of ze zijn op de verkeerde plaats. Eigenlijk zijn ze altijd op de verkeerde plaats. Maar thuis en op kantoor heb je 230V. Waar heeft u 12V beschikbaar?

Ten eerste doet een 12V-verdeler precies hetzelfde als de bekende stekkerdozen in het huishouden. Met zijn hulp kunt u op één stopcontact meerdere verbruikers aansluiten waar u 12V heeft, die u in uw auto heeft en ook moderne motoren. Het komt echter zelden voor dat we hier een uitlaatklep vinden. U kunt dus geen gebruik maken van een distributeur. Maar met een auto werkt het en soms maakt het je leven veel makkelijker.

Het 12V-stopcontact in de auto was oorspronkelijk bedoeld voor de elektrische sigarettenaansteker en is nog steeds gangbaar. Maar tegenwoordig kun je er, dankzij goed geoutilleerde elektrische verbruikers en distributeurs, veel meer mee doen. Meer hierover hieronder.

De distributeur moet eenvoudigweg zijn taak vervullen, d.w.z. de aansluiting van meerdere verbruikers op één 12V-stopcontact mogelijk maken. Om dit te doen, moet het een veilig contact bieden, stevig in het stopcontact zitten en de stekkers van de aangesloten apparaten stevig vasthouden, maar tegelijkertijd moet het mogelijk zijn om de stekkerverbindingen zonder veel moeite los te koppelen.

De distributeurs zijn ontworpen voor verschillende stroomsterktes. De maximale stroomsterkte moet op de behuizing worden aangegeven en het ontwerp moet zodanig zijn dat de distributeur dit kan weerstaan. de huidige sterkte, zelfs in uren van ononderbroken werking, zonder problemen.

Bij verdelers met verlengkabel moet de kabel spanningsvrij en stabiel genoeg zijn, zodat hij bij normaal gebruik niet scheurt of losraakt.

De behuizingen van verdelers, stekkers en stopcontacten moeten perfect in elkaar passen en bestand zijn tegen mechanische belastingen zoals druk, schokken, vallen, enz.

Onze top 10 – 4 compartimenten 12V verdelers

Een dergelijke verdeler kan worden gebruikt overal waar een 12V-voertuigelektrisch systeem beschikbaar is. Dit is het geval met auto’s, kampeerwagens en ook met motorboten. Moderne personenauto’s hebben meestal een 12V-stopcontact in het passagierscompartiment. Beter uitgeruste voertuigen hebben vaak een extra stopcontact in de kofferbak.

Het stopcontact in het passagierscompartiment wordt meestal tijdens de reis gebruikt. Hier wordt vaak een extern navigatieapparaat aangesloten. Maar laptops en tablets kunnen ook op het 12V-netwerk worden bediend via een bijbehorende voedingsunit. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons.

Het toepassingsgebied gaat nog verder. Op vakantiereizen is het een voordeel om een koelbox mee te kunnen nemen. Veel van de elektrisch bediende modellen hebben een 12V-aansluiting. En om kinderen op lange reizen gelukkig te houden, gebruiken gestreste ouders graag het 12V-stopcontact om een dvd-speler aan te sluiten.

Zelfs tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden wordt de 12V-voeding aan boord gebruikt. Er zijn goed ontworpen compressoren om de banden op te pompen (of soms een luchtmatras), elektrische slagmoersleutels om de wielen te verwisselen en elektrische krikken. Of u kunt een lamp aansluiten om beter te kunnen zien tijdens deze werken.

Wanneer men meerdere apparaten tegelijk wil bedienen op een 12V-stopcontact, kan men niet om een overeenkomstige verdeler heen.

Verder Toepassingen zijn te vinden in de camping. Hoewel de campings beschikken over 230V-aansluitingen voor de caravans. Maar het voordeel van een camper is dat je hem kunt gebruiken voor vakanties ver weg van de bewoonde wereld. Voor dergelijke gevallen zijn er een aantal keukenapparaten die met 12V kunnen worden bediend. Dit zijn onder andere waterkokers, dompelaars, koffiemachines en zelfs broodroosters. En voor de kampeerder die niet zonder al het comfort van het moderne leven wil, zijn er passende televisies, SAT-ontvangers en complete SAT-systemen beschikbaar.

Deze vraag kan kort en bondig worden beantwoord – geen. Tenzij u een omvormer gebruikt die 230V AC kan genereren uit de 12V DC-spanning van het boordnet. Dan kan men één of meerdere verbruikers aansluiten die ontworpen zijn voor de 230V die gebruikelijk zijn in het huishouden. Men moet echter wel goed letten op de elektrische vermogenswaarden. De omvormer kan geen oneindig vermogen leveren. Bovendien wordt hierdoor de autoaccu zwaar belast, die dan snel leeg is.

Ik heb wat onderzoek gedaan en kwam de volgende fabrikanten tegen:

 • EAL
 • EUFAB
 • hama
 • HP Autoaccessoires
 • ProCar
 • opstand
 • TECHNAXX

Belangrijker dan de vraag welke fabrikanten er zijn, is de vraag bij welke dealers je deze distributeurs kunt kopen, want als eindklant heb je geen kans om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen. Ik zou dus op zoek gaan naar dealers waar ik er relatief zeker van kan zijn dat ze goede kwaliteit leveren tegen redelijke prijzen. En waar ik ook advies en ondersteuning kan krijgen in geval van problemen. Voor mij komen de volgende leveranciers in het geding:

 • CONRAD
 • verrijkt
 • A.T.U. Auto-Parts-Unger
 • Amazonegebied
 • Parel (voor slimme spenders)

In hun oorspronkelijke vorm boden de distributeurs de mogelijkheid om 2, 3 of 4 apparaten aan te sluiten op een sigarettenaanstekeraansluiting. De modernere versies zijn inmiddels ook voorzien van USB-aansluitingen waarmee smartphones of tablets direct en zonder speciale voeding kunnen worden opgeladen.

Sommige apparaten gebruiken LED’s om de laadstatus van de autoaccu aan te geven. Dit is een zeer nuttige functie. Zodat je kunt reageren voordat de batterij het spook volledig opgeeft.

Bij andere verdelers zijn de stopcontacten voor de aansluiting van de verbruikers aan de binnenkant verlicht. Zo zijn de verbindingen ook in het donker snel te vinden.

Sinds kort worden 12V-distributeurs aangeboden die direct in de bekerhouder van een auto passen. Dat is ook heel slim. Zo heeft de verdeler zijn vaste plaats, stoort hij niet en kan hij niet in de auto rondvliegen.

Een aankoop op het internet heeft vele voordelen. Vanuit mijn oogpunt is het grootste voordeel dat je snel informatie kunt krijgen over de apparaten die op de markt worden aangeboden en het prijsniveau. Je hoeft niet uren en dagen van de ene naar de andere winkel te rijden. Een paar klikken op de PC, comfortabel thuis op de bank, en je weet wat er aan de hand is.

Daarnaast zijn er tal van vergelijkings- en testportalen op het internet, want hier krijg je niet alleen testresultaten van experts, maar ook praktijkervaring van gebruikers. Zo krijgt u een veel beter realistischer beeld van het door u gewenste product dan wanneer u met deze of gene verkoper in een traditionele winkel zou praten.

Ook de aankoop is ongecompliceerd en snel mogelijk. Alles gebeurt met een paar klikken en u heeft vaak de keuze tussen verschillende betaalmethoden. Aan het einde zijn de goederen ook bequembis bij u thuis afgeleverd. Als het apparaat u toch niet bevalt, maak dan gebruik van het herroepingsrecht van 14 dagen en retourneer de goederen voor een terugbetaling van de aankoopprijs.

Dit is allemaal erg handig en grotendeels risicovrij, zolang u maar bij een Europese of Duitse onlinehandelaar koopt. En dat moet je zeker doen.

Naar mijn mening is het niet nodig om speciaal advies te geven over wat er moet worden gezocht, want het is heel goed mogelijk als het apparaat dat u overweegt overeenkomt met de punten die onder „Vereisten“ worden genoemd. Al het andere hangt af van wat u zelf aan apparatuur nodig heeft.

De distributeurs zelf behoren tot de categorie „accessoires“. Voor zover ik weet zijn er geen verdere accessoires bij de accessoires. Interessant is hier welke consumenten kunnen worden aangesloten op de distributeurs. Ik heb er al een aantal opgesomd in het punt „toepassingsgebied“. Maar nu geef ik je weer een overzicht:

 • Autosigarettenaansteker
 • Auto, reparatie en waarschuwingslichten
 • Navigatietoestellen
 • Stroomvoorziening van laptops en tablets
 • Laders voor mobiele telefoons
 • Fans
 • Koelboxen
 • dvd-speler
 • Omvormer
 • Compressoren
 • Slagmoersleutels
 • Jack
 • Kabellieren
 • Dompelverwarmer
 • Waterkoker
 • Koffiemachines
 • Broodrooster
 • Televisie
 • SAT-ontvanger
 • SAT-systemen

Uiteraard werkt dit alleen als de genoemde apparaten zijn ontworpen voor 12V DC-spanning en de juiste stekker voor de aansluiting van de sigarettenaansteker hebben.

Tot slot een heel bijzondere tip, want tijdens mijn onderzoek kwam ik een adapter tegen die het mogelijk maakt, om elektrische apparaten voor 12V gelijkspanning en met een autostekker aan te sluiten op het 230V-huisnet. Deze adapter heeft een geïntegreerde EURO-stekker waarmee hij in een normaal huisstopcontact kan worden gestoken. Aan de bovenzijde heeft het een autocontactdoos waarin een apparaat met een autostekker of een dergelijke verdeler kan worden gestoken.

U kunt uw 12V-apparaten dus niet alleen in de auto gebruiken, maar ook op het normale thuisnetwerk. Maar ook hier moet je rekening houden met de elektrische vermogenswaarden. Deze kleine adapter kan slechts 1000 mA of 12 W aan zijn 12V-uitgang leveren. Dat is echt niet veel, want een standaard koffiemachine voor 12V heeft ongeveer 200W nodig en zou hier niet bruikbaar zijn. Desalniettemin is het een leuk idee en misschien dat binnenkort dergelijke adapters met een hoger vermogen op de markt beschikbaar zullen zijn. Dan zou het mogelijk zijn om meerdere 12V apparaten aan te sluiten via een verdeler.