Accu’s voor campers

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Accu’s voor campers

Wat is een zonnebatterij?

Simpel gezegd is een zonnebatterij niets meer dan een accu (korte „accu“), die in staat is om elektriciteit op te slaan die is opgewekt in een zonne-energiesysteem. Dit betekent dat de zonnebatterij in staat is om de elektriciteit die door zonnecellen wordt geproduceerd en die tot nu toe niet kon worden opgeslagen, maar direct moest worden gebruikt, op de lange termijn op te slaan en beschikbaar te stellen wanneer dat nodig is.
Zonnebatterijen worden al enige tijd gebruikt in o.a. lampen en rekenmachines. Daar wordt de energie die door de zonnestralen wordt opgewekt, opgeslagen en vrijgegeven wanneer dat nodig is, d.w.z. bij duisternis of slecht weer, om de lamp op te steken of het display van de rekenmachine te bedienen. Zonder zo’n zonnebatterij zou er geen manier zijn om de geproduceerde elektriciteit op te slaan en zou deze onmiddellijk moeten worden gebruikt, anders zou deze verloren gaan of onnodig worden gebruikt.
Maar zonnebatterijen worden ook op andere gebieden gebruikt. Zo kan nu de elektriciteit die overdag in het zonnestelsel van een huis wordt geproduceerd of niet nodig is voor de aangesloten verbruikers, worden opgeslagen en ook ’s nachts worden gebruikt.

Aangezien het ook het geval is bij normale batterijen, is er veel aandacht te besteden aan de aankoop van zonnebatterijen. Want hoewel elke batterij in principe hetzelfde doet, werken ze beter of gaan ze langer mee. De loodaccumulator bijvoorbeeld is een miljoen keer bewezen. Moderne lithium-ionbatterijen bieden echter een veel hoger rendement en zijn compacter.
Zo is de energiecapaciteit, die klassiek wordt vermeld in ampère-uren (Ah) en een indicatie is van de runtime van de verbruikers, maar ook de opslagcapaciteit, die in kilowattuur (kWh) wordt gegeven en aangeeft hoeveel energie in de accu kan worden opgeslagen, is van essentieel belang.
Maar ook de informatie hoeveel laadcycli de accu maximaal kan overleven. Een laadcyclus is voltooid zodra de accu volledig is opgeladen en ontladen. Tijdens elk van deze cycli verliest de batterij een deel van zijn opslagcapaciteit en wordt deze in de loop van de tijd steeds minder effectief. Hoe meer laadcycli een batterij kan overleven, hoe langer de levensduur van de batterij zal zijn.

Onze Top 10 – Zonnebatterijen

Naast de reeds genoemde lampen en zonne-energiesystemen voor thuis kunnen zonne-energieaccu’s ook worden gebruikt in auto’s om elektrische apparaten onafhankelijk van de autoaccu te laten werken.
Terwijl in sommige rekenmachines ook zonnebatterijen worden gebruikt, worden sommige zonnebatterijen gebruikt om hele vliegtuigen van stroom te voorzien in tests.
Dit betekent dat zonnebatterijen bijna overal worden gebruikt waar zonne-energie op een ander moment moet worden opgeslagen en hergebruikt. Zonnebatterijen worden echter slechts op kleine schaal gebruikt omdat de capaciteit nog niet hoog genoeg is om te kunnen concurreren met een benzinemotor. Het is echter altijd hoog genoeg om een huis met fotovoltaïsche systemen praktisch onafhankelijk te maken van externe elektriciteitsleveranciers.

Als u geen zonnebatterij wilt kopen, is er helaas geen groot veld aan alternatieven. Want zonder een dergelijke batterij is het niet mogelijk om de (overtollige) elektriciteit van een fotovoltaïsche installatie op te slaan. Als de elektriciteit niet kan worden verbruikt, gaat ze verloren of wordt ze onnodig opgebruikt.
Afhankelijk van het toepassingsgebied van de zonnebatterij kunt u nu ofwel een benzinemotor gebruiken om het apparaat aan te drijven, normale batterijen gebruiken om het apparaat aan te drijven, of wordt gedwongen om elektriciteit te kopen van een elektriciteitsleverancier.

Er zijn nu veel fabrikanten van zonnebatterijen. Fabrikanten zoals „Intact“, „Offgridtec“, „Hoppecke“ en „BSA Batterijen“ zijn nog steeds enkele van de meest gebruikte.
Er kan echter worden aangenomen dat alle dealers die het CE-keurmerk dragen, zowel gerenommeerd zijn als hoogwaardige producten verkopen die voldoen aan de regelgeving binnen de EU.

De zonnecel is momenteel een uitvinding die steeds verder wordt onderzocht.
Dit onderzoek leidt tot steeds efficiëntere en krachtigere batterijen. Zo werd de loodaccumulator snel vervangen door de loodgelaccumulator. Hoewel beide vrij krachtig zijn, is de lood-gel accu veel gemakkelijker te onderhouden dan de lood-zuur accu. Ook al zijn beide accu’s even zwaar en worden ze daarom alleen voor stationaire toepassingen gebruikt.
Maar lithium-ionbatterijen worden steeds populairder. In de zonnebatterijtest worden ze vooral gekenmerkt door hun enorme capaciteit, hun lange levensduur en hun lage gewicht en grootte. Deze batterijen schrikken echter veel kopers af vanwege hun hoge prijs. Dit komt omdat lithium-ionbatterijen vooral gebruik maken van zeldzame elementen zoals kobalt.
Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar de zogenaamde Li-Fe batterijen, die bestaan uit lithium (Li) en ijzer (Fe). In de zonnebatterijtest zijn ze veel duurzamer en lichter dan andere accu’s en daarom vooral interessant voor voertuigen. Ze zijn echter nog niet overal verkrijgbaar, maar dat zou over een paar jaar kunnen veranderen.

Op het internet naar kaufen heeft veel voordelen. Ten eerste kun je niet zomaar een zonnebatterij kopen bij de discountwinkel om de hoek. Aan de andere kant is de vergelijkingsmogelijkheid in het raster veel groter dan in de winkel om de hoek. Want met zo’n groot aanbod en zoveel fabrikanten is het de moeite waard om te vergelijken en te zoeken naar de juiste accu voor persoonlijk gebruik. Een ander voordeel van kopen op het net is de mogelijkheid om te zoeken naar klantreviews en tests van de verschillende modellen, die een aankoopbeslissing kunnen ondersteunen of een slechte aankoop kunnen voorkomen.
Uiteindelijk is een van de grootste voordelen de thuisbezorging. Als u bijvoorbeeld kiest voor een loodbatterij, kunt u snel meerdere kilo’s aan. Deze willen ook door de winkel worden gedragen en uiteindelijk in de auto worden gehesen. Als u ze online koopt, worden de batterijen bij u thuis afgeleverd.

Naast de punten die een goede zonnebatterij maken, moet men nadenken over waar men de batterij precies voor nodig heeft voordat men deze koopt. Heeft u absoluut veel capaciteit nodig, moet het draagbaar en licht zijn, of moet het een zo hoog mogelijke spanning genereren?
Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn ook andere accu’s nodig, omdat de accu die in een auto wordt gebruikt om sommige elektrische apparaten van stroom te voorzien ’s nachts niet in staat is om een heel huis van stroom te voorzien, laat staan een heel vliegtuig.

Naast verschillende adapters voor het rechtstreeks aansluiten van aansluitingen op de accu zijn er ook apparaten die de laadtoestand, de stroomtoevoer en de resterende looptijden bewaken.
Ook overspanningsbeveiligingsrelais mogen niet als onbelangrijk worden beschouwd. Omdat deze de aangesloten apparaten kunnen beschadigen, of zelfs de batterij kunnen beschadigen. van de zonnebatterij, als de stroomsterkte te hoog wordt.