Test & vergelijk Babyfoons
De babyfoon is een controle-instrument dat het dagelijkse leven van de ouders kan vergemakkelijken en wordt vooral gebruikt om het kind te observeren terwijl het slaapt. Hierdoor kunnen de ouders zich in deze tijd wat ontspannen of andere huishoudelijke taken uitvoeren. De babyfoon wordt meestal gebruikt waar het kind zich bevindt. In de meeste gevallen bevinden de babyfoons zich in de kinderkamer. Dankzij de geluiden die worden uitgezonden, weten de ouders of het kind slaapt of al wakker is geworden.
Een babyfoon is een apparaat dat wordt gebruikt om zuigelingen en baby’s te monitoren terwijl ze slapen. De bewaking kan zowel akoestisch als visueel zijn. De babyfoon bestaat in principe uit een microfoon die met behulp van een zender geluiden direct uit de kamer van de baby opneemt. De opgenomen geluiden worden vervolgens verder doorgegeven aan de mobiele ontvanger met behulp van radiotechniek of een zogenaamde eigen bedrade radio.
Hierdoor worden de geluiden via de luidspreker uitgezonden. Hierdoor kunnen ouders snel reageren en de kinderkamer binnenstormen dankzij deze geluiden. Babyfoons die met een draadradio werken, gebruiken een voedingssysteem in plaats van radiogolven om het signaal uit te zenden.
Een babyfoon bestaat uit twee apparaten. Men wordt in de kinderkamer geplaatst en neemt de geluiden op. Het andere apparaat, dat altijd bij de ouders is, geeft de opgenomen geluiden door aan de ouder. Zo weten ouders precies wanneer het kind wakker is geworden en wat hij of zij op dat moment aan het doen is. Daarnaast zijn er babymonitors die een ander station omvatten.
Dit betekent dat de ouders geen knoppen hoeven in te drukken… om het signaal van het apparaat te ontvangen, zoals meestal het geval is bij radio’s. Het apparaat, dat zich in de kinderkamer bevindt, is uitgerust met een microfoon. Deze microfoon zendt de ontvangen geluiden uit de kinderkamer via de radio naar het apparaat van de ouders. Dit gebeurt via een luidspreker. Er zijn zelfs babyfoons die een display hebben. Het scherm wordt bewaakt door de ouders, zodat zij er altijd naar kunnen kijken en het kind kunnen zien. De baby wordt gehoord en gezien op hetzelfde moment.
De babyfoon, die vervolgens in de kamer van het kind wordt geplaatst, is uitgerust met een camera die de beelden van het kind in realtime uitzendt. De apparaten die geen display of camera hebben, zenden alleen het geluid uit. Babyfoons met een display geven ouders de mogelijkheid om met het kind te communiceren met een druk op de knop. Toch zijn er apparaten die het zelfs mogelijk maken om de muziek aan te laten staan. Bovendien is het voor de ouders gemakkelijker om met het kind te communiceren en het te kalmeren op weg naar het kinderdagverblijf.
De babyfoon wordt gebruikt in een kamer waar het kind slaapt of speelt om het te kunnen observeren. Het doel van het bewakingsapparaat is om ouders de mogelijkheid te geven hun kind op elk moment te bekijken, zelfs van op afstand. Het voordeel is dat de persoon die het slapende kind in de gaten houdt niet elke vijf minuten in de kamer hoeft te kijken.
Bovendien kunnen kinderen, zelfs in instellingen zoals ziekenhuizen, centraal worden bewaakt via een computer. Dit maakt het makkelijker voor het personeel als ze de slapende kinderen op monitoren observeren en niet de hele tijd in de kamer hoeven te kijken.
In principe zijn er babymonitors, die gebruik maken van lichtgevende diodes om een optische geluidsintensiteit in de kinderkamer aan te geven. Het punt hierachter is dat het kind in de gaten wordt gehouden, zelfs als het wat luider wordt in de omgeving door naar muziek te luisteren of televisie te kijken. Toch is het makkelijker voor ouders die een gehoorprobleem hebben om hun kind te controleren. In dergelijke gevallen zijn er zelfs babymonitors die een ingebouwd trilalarm hebben.
Om de batterijen van de babyfoon echter langer te laten werken of om de invloed op de elektromagnetische compatibiliteit van de omgeving te verminderen, activeren de babyfoons de geluiden door middel van een automatische inschakelfunctie. Dit betekent dat het bewakingsapparaat alleen wordt ingeschakeld wanneer een bepaald geluidsniveau wordt bereikt.
Een babyfoon is een grote hulp voor ouders die hun slapende kinderen vanuit een andere kamer willen bewaken. Grootouders kunnen echter ook een babyfoon krijgen. Dit wordt gebruikt wanneer het kind gaat overnachten bij de grootouders. Zelfs ziekenhuizen maken vaak gebruik van een dergelijk bewakingsapparaat. In ziekenhuizen wordt de monitoring echter op grotere monitoren doorgegeven.
Onze Top 10 – Babyfoons
- Analoge babymonitoren: Dit type babymonitor is een van de oudste varianten van allemaal. In tegenstelling tot andere types is de analoge versie ook het goedkoopst. Het heeft ook een lagere stralingsblootstelling. Toch zijn er ook nadelen aan deze variant verbonden. De analoge babymonitoren zijn technisch veel gevoeliger voor storingen. Omdat de frequentiekanalen beperkt zijn, kan de verbinding worden verstoord. Bovendien zijn de bewakingssignalen niet tikbestendig, omdat de transmissie Hetzelfde is niet gecodeerd.
- Digitale babyfoons: In tegenstelling tot analoge babyfoons zijn digitale babyfoons veel beter bestand tegen afluisteren, omdat de signalen gecodeerd worden verzonden. Daarnaast bieden digitale bewakingsapparatuur verschillende kanalen om uit te kiezen. Dit betekent dat de apparaten altijd automatisch kunnen omschakelen naar een kanaal dat ook een betere transmissiekwaliteit biedt. Bovendien biedt een digitale babyfoon veel extra functies, zoals een camera. Daarom zijn digitale babyfoons iets duurder dan analoge bewakingsapparatuur.
- WLAN Babyphone: Dit is de nieuwste versie in de babyfoonwereld. De signalen worden via WLAN verzonden. De babyfoon bestaat uit een baby-unit, die in de meeste gevallen een draaibare camera heeft. Het moederapparaat wordt vervangen door de smartphone. De bijbehorende app moet echter wel worden gedownload van de betreffende fabrikant om de monitoring via de eigen smartphone te laten werken. Het grootste voordeel is dat het bereik geen enkel probleem is. Hierdoor kunnen ouders hun kind vanuit een onbeperkt bereik in de gaten houden.
De babyfoon wordt meestal gebruikt in de kinderkamer, waar baby’s of peuters door hun ouders of andere familieleden in de gaten kunnen worden gehouden. Toch is het gebruik van het bewakingsapparaat niet ongebruikelijk in een ziekenhuis.
Een goede babyfoon hoeft niet per se erg duur te zijn. Zelfs een bekende fabrikant is niet altijd een garantie dat het apparaat daadwerkelijk aan alle eisen voldoet. In principe hangt het ook af van wat de ouders willen. De keuze is tussen een analoge, digitale en Het is belangrijk dat het apparaat geluiden uitzendt waarmee de baby kan worden gehoord.
Voordelen:
- Onbeperkt toezicht: Het maakt niet uit hoe laat, ouders kunnen altijd vanuit een andere kamer comfortabel en gemakkelijk op hun kinderen letten. Zo kunnen de ouders ’s avonds ontspannen en wat langer wakker blijven zonder steeds opnieuw in de kinderkamer te hoeven kijken.
- Intercomfuncties: Babyfoons met een intercomfunctie bieden ouders het voordeel dat ze op elk moment kunnen communiceren met het kind terwijl ze op weg zijn naar de crèche.
- Geschikt voor dove mensen: Een babyfoon is een handige manier voor dove ouders om hun slapende kind in de gaten te houden. Babyfoons worden gebruikt om lichtsignalen uit te zenden, zodat ouders kunnen zien of het kind wakker is geworden.
Nadelen:
- Stralingsintensiteit: Vooral bij digitale babyfoons is de stralingsintensiteit iets hoger. De intensiteit kan echter worden geminimaliseerd door gebruik te maken van een eco-modus.
- Bereik: Het bereik van een analoge babyfoon is minder dan dat van een digitale babyfoon.
- Ontvangst: De kwaliteit van de ontvangst kan worden verminderd door lawaai.
- WLAN-verbinding: Voor babytelefoons die via een WLAN-verbinding worden verzonden, moet u er altijd voor zorgen dat de internetverbinding goed is. Als de verbinding wordt onderbroken, wordt de transmissie automatisch onderbroken.
- Batterijverbruik: Een ander nadeel van WLAN-babyfoons is dat de batterij sneller leeg raakt door de continue transmissie op de eigen smartphone.
…respect?
Babyfoons zijn er in verschillende modellen, wat de keuze vaak moeilijk maakt. Desalniettemin moeten ouders beoordelingen van verschillende modellen lezen voordat ze een babyfoon kopen. Ook de fabrikanten van de babymonitoren spelen een rol. Immers, de veiligheid van het kind is hier belangrijk, waarbij een goede babyfoon zonder signaalstoring zeer geschikt is. Het is altijd nuttig voor ouders om een babyfoon te testen als ze een babyfoon kopen.
In principe zijn er geen specifieke innovaties bekend. Er zijn babymonitoren die voorzien zijn van een kwalitatieve weergave, waarbij de opname erg mooi is en het kind goed te zien is.
- Philips Avent Babyfoon
- Motorola Babyfoon
- NUK-babyfoons
- Samsung-babyfoons
- Philips Avent: Philips & Co is een Nederlands familiebedrijf dat in 1891 is opgericht door Frederik en Gerad Philips. Destijds stond de productie van gloeilampen centraal. Vandaag de dag maakt het bedrijf deel uit van de grootste elektronicagroep ter wereld. Naast diverse elektronische apparaten is Philips ook gespecialiseerd in babymonitoren.
- NUK Babyphone: NUK werd in 1956 als merk opgericht door Mapa GmbH. Sindsdien is NUK het merk voor diverse baby- en kinderproducten. Op dat moment produceerde NUK voor het eerst een speen, die is ontworpen om te voorkomen dat kinderen hun tanden verkeerd uitlijnen bij het drinken. NUK is ook een van de grootste fabrikanten van babymonitoren.
- Samsung: Samsung is ’s werelds bekendste merk op het gebied van technologie. Het Koreaanse bedrijf beheert al meer dan 70 jaar met succes het merk Samsung. Onder andere technische apparaten Samsung is ook een fabrikant van babymonitoren.
- Philips Avent: Philips & Co is een Nederlands familiebedrijf dat in 1891 is opgericht door Frederik en Gerad Philips. Destijds stond de productie van gloeilampen centraal. Vandaag de dag maakt het bedrijf deel uit van de grootste elektronicagroep ter wereld. Naast diverse elektronische apparaten is Philips ook gespecialiseerd in babymonitoren.
- NUK Babyphone: NUK werd in 1956 als merk opgericht door Mapa GmbH. Sindsdien is NUK het merk voor diverse baby- en kinderproducten. Op dat moment produceerde NUK voor het eerst een speen, die is ontworpen om te voorkomen dat kinderen hun tanden verkeerd uitlijnen bij het drinken. NUK is ook een van de grootste fabrikanten van babymonitoren.
- Samsung: Samsung is ’s werelds bekendste merk op het gebied van technologie. Het Koreaanse bedrijf beheert al meer dan 70 jaar met succes het merk Samsung. Onder andere technische apparaten Samsung is ook een fabrikant van babymonitoren.
Dit is een beslissing die de ouders moeten nemen. Een goede babyfoon is zowel op het internet als in de speciaalzaken te koop. U kunt ook tal van recensies en getuigenissen van andere ouders op het internet vinden, wat de beslissing om een babyfoon te kopen een beetje makkelijker maakt. Bij een speciaalzaak daarentegen kunt u daar en dan een gedetailleerde beschrijving van het product krijgen van de verkoper. Het maakt dus in principe niet uit of een babyfoon op het internet of in een speciaalzaak wordt gekocht.
Geschiedenis:
De babyfoon is in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten ontwikkeld. Natuurlijk waren de modellen in die tijd heel anders en zagen ze er helemaal niet uit als de apparaten van vandaag. Pas in de jaren ’80 kwamen de eerste echte babyfoons naar Europa.
Prijzen:
De prijs van een babyfoon is afhankelijk van de fabrikant en het model. Een babyfoon met een display is iets duurder dan een babyfoon die alleen geluid naar de ouderunit stuurt. Het Philips Avent SCD843-babymonitormodel met display is online verkrijgbaar vanaf € 197,65. Het andere Philips Avent SCD630 model is verkrijgbaar vanaf €149,99. Het verschil in prijs is dat het duurdere Philips Avent model meer extra’s heeft dan het goedkopere model. Er zijn echter babytelefoonmodellen die ver onder de honderd euro liggen, zoals de Motorola MBP11, die verkrijgbaar is vanaf slechts 34,42 euro.
Een babyfoon waarmee het kind wordt geobserveerd bestaat uit twee eenheden. De units bestaan uit een baby-unit en een ouderunit. Voor deze twee apparaten zijn in principe alleen een oplaadkabel of batterijen nodig.
Alternatieven voor de babyfoon
Een alternatief voor de klassieke babyfoon is de babyfoon app. Tegenwoordig wordt de smartphone overal voor gebruikt. Daarom werden ook de babytelefoonapps van Google, Microsoft of Appel aangeboden. Met behulp van deze apps, die worden gedownload, kunnen kinderen tijdens het slapen in de gaten worden gehouden. De app wordt eerst gedownload naar de eigen smartphone van het kind. Dit vervangt de baby-unit. De app biedt ook een menu-instelling waarin het te bellen nummer is geconfigureerd. Als een bepaald geluidsniveau wordt overschreden, wordt het geconfigureerde nummer automatisch door de app opgeroepen.