Bijtspalk

Test & vergelijk Bijtspalk

De beste bite splint 2022 in vergelijking

Volgens een enge definitie is een occlusale spalk een rubberen of plastic spalk die de tanden van de onder- of bovenkaak bedekt. Met zo’n spalk is het mogelijk om een op maat gemaakte spalk te gebruiken die precies op het tegenoverliggende occlusale oppervlak past en waarin de bijbehorende occlusale oppervlakken zijn geslepen. Dit speciale type spalk wordt ook gebruikt in de praktijk onder de naam Michigan spalk en is zeer populair bij patiënten en tandartsen. Het is echter ook denkbaar om een niet precies passende bijtspalk te organiseren. Dit is meestal een spalk die gemaakt is van een rubberen materiaal.

Door het gebruik van een bijtspalk in de test kan in principe worden voorkomen dat er een overbelasting of een eenzijdige onjuiste belasting van de kaak- of tandsubstantie optreedt. Op deze manier wordt het zogenaamde schuren van het tandoppervlak voorkomen en kunnen de tanden worden beschermd. Parallel aan deze functie is het echter ook mogelijk dat de spalk een gelijkmatig bijtvlak creëert, wat vooral bij een valse beet het geval is en een regulerende werking kan hebben.

Een typische occlusale spalk is relatief dun gemaakt en moet de tanden beschermen tegen bruxisme of tandenknarsen. Daarbij kan de spalk echter doorbijten, die dan vervangen moet worden. Door de geringe dikte wordt de beetspalk niet zozeer door de patiënt geaccepteerd als wel storend. De perfect passende spalken worden hier ook door de tandarts gemaakt, zodat ze kunnen worden gedragen in eindenergieën tonen een uitstekende nauwkeurigheid van de pasvorm. De spalk wordt dan precies op de patiënt afgestemd en helpt de gevolgen van het tandenknarsen te elimineren of te verminderen.

Onze Top 10 – Aanbevelingen voor bijtspalken

De eisen voor een bijtspalk zijn complex. Maar paradoxaal genoeg is het nut van zo’n spalk controversieel. Daarom betalen de zorgverzekeraars als zorgverzekeraar niet altijd voor een spalk. Ondanks het feit dat patiënten een dergelijke spalk over het algemeen als passend en nuttig beschouwen. Medisch gezien kan worden aangenomen dat de gegeven spanningen in het kaak-halsgebied en de algemene slijtage van de tanden op het tandoppervlak tot een minimum worden beperkt. Ook mensen die lijden aan zogenaamde gewrichtsbreuken kunnen hier geholpen worden. De spalk blijkt ook bijzonder nuttig te zijn als een patiënt meer dan 9 bommen amalgaam heeft. Op deze manier kan worden voorkomen dat de patiënt ’s nachts giftige vullers mist. Het is aan te raden om een spalk te dragen totdat de amalgaamvullingen zijn vervangen. Deze procedure helpt ook om chronische ziekten tot een minimum te beperken, aangezien er geen kwik vrijkomt in een verhoogd gebied. Patiënten verwachten dat zo’n spalk enige verlichting brengt bij patiënten die last hebben van tandenknarsen.

Een bijtspalk wordt over het algemeen om de volgende redenen gebruikt:

– Vergemakkelijken van het tandenknarsen en vastklemmen
– Harmonisatie van de tand-, gewrichts- en spierfunctie
– Het tot stand brengen van tandcontact met de boven- en onderkaak in rusttoestand
– Vermindering van slijtage zodat er geen complicaties zijn bij het dragen van zo’n spalk ’s nachts. Op deze manier kunnen drukpunten en onaangename verwondingen en het wegglijden van de spalk worden vermeden.

Als nuttige accessoires voor occlusale spalken in de test zijn de reinigingscontainers zeker de meest effectieve manier gebleken om de spalk te reinigen.