Deurdranger

Test & vergelijk Deurdranger

De beste deurdrangers 2022 in vergelijking

Wat is een deurdranger?

Een dierensluiter is een product dat gebruikt kan worden om de deur automatisch te sluiten. De eenvoudige ontwerpen werken op basis van de zwaartekracht of veerkracht. De moderne deurdrangers die vandaag de dag worden gebruikt, hebben ook de functie van een deurdemper. Voor reddings- en vluchtwegen worden zelfsluitende en goed sluitende deuren gebruikt als bescherming tegen binnendringende rook, evenals deurdrangers die voor dit soort situaties zijn goedgekeurd. De veerbediende deurdrangers worden meestal aan de buitenkant van het deurblad of het deurkozijn gemonteerd. Ze kunnen ook in uitsparingen worden geplaatst en daar worden geïntegreerd. Als hier automatische sluitsystemen worden gebruikt, worden de poorten en deuren automatisch gesloten en geopend met de centrale en de afstandsbediening.

Vereisten voor een goede deurdranger

Er wordt een principieel onderscheid gemaakt tussen elektrische en magnetische deurdrangers. De elektrische versie is veel eenvoudiger te bedienen, omdat het sluiten en openen van de deur kan worden bediend met een drukknop of afstandsbediening. In de magnetische versie wordt de deur bestuurd door een magneet en een tegenhanger. Afhankelijk van de uitvoering zijn de deurdrangers dan voorzien van een hefarm of een glijrail.

Er zijn ook verschillen tussen een enkele of dubbele deur. Er zijn verschillende lengtes van deurdrangers voor dit doel. Daarnaast zijn er ook zogenaamde minideursluiters op de markt. Zo’n mini deurdranger is geschikt voor een enkelbladige deur en kan daar eenvoudig worden gemonteerd. Deze deurdranger werkt magnetisch en is eenvoudig aan te sluiten zonder te boren.

Onze Top 10 – aanbeveling voor deurdrangers

Toepassingsgebied van de deurdranger

Deursluiters worden gebruikt op alle plaatsen waar het automatisch sluiten van een binnen- en buitendeur in geval van brand door de bouwinspectie wordt voorgeschreven vanwege het gevaar van rook en brand. Op dezelfde manier zijn dergelijke deurdrangers ook nuttig wanneer tocht of warmteverlies moet worden vermeden. In vergaderzalen, openbare gebouwen en ook in particuliere woningen worden deurdrangers gebruikt op toegangsdeuren. Na doorgang wordt de deur weer in de gesloten stand gedwongen.

Er zijn in principe twee soorten deurdrangers, de vloerveer en de overheaddeurdranger. De overheaddeurdranger is scharnierend aan de bovenste deurkorting in de vorm van een doos met een glijrail. In het geval van vloerveren wordt de uitsparing in de vloer gemaakt. Hier is het sluitproces nauwelijks zichtbaar vanaf de onderste deurrand. Normaal gesproken wordt het sluitproces hydraulisch gedempt en is het ook mogelijk om de sluitsnelheid en de sluitvertraging voor het vergrendelen aan te passen.

Wat is het alternatief voor een deurdranger?

Wat betreft de alternatieven voor een deurdranger is het mogelijk om de eerste deurkozijn scharnierzijde in een licht hellende positie te plaatsen, zodat de deur vervolgens vanzelf sluit. Het is ook mogelijk om schroefbare veerdeursluiters aan de scharnierzijde te monteren. Dit ziet er echter niet erg uitnodigend uit.

Welke fabrikanten van deurdrangers zijn er?

Er zijn een veelvoud aan Bij de ene of andere deurdrangertest verschijnen de bedrijven Burg-Wächter, Geta-Door of Eqiva evenals Surepromise en ABUS steeds weer op de voorste plaatsen. Dit zijn allemaal bedrijven die ervoor zorgen dat deze namen met een goede kwaliteit worden genoemd in een deurdrangertest.

Innovaties op het gebied van deursluiters

Steeds meer gedempte deurdrangers worden tegenwoordig gebruikt. Hier wordt de energie die nodig is om de deur te sluiten in een veer opgeslagen wanneer de deur wordt geopend en vervolgens tijdens het daaropvolgende sluitproces hydraulisch ontgrendeld, waardoor het dempingsproces ontstaat.

Voordelen bij aankoop op het internet

Het grote voordeel is dat u hier niet naar een speciaalzaak hoeft te gaan en vervolgens de verschillende ontwerpen moet bekijken en de juiste oplossing moet kiezen. Er is ook een groot aantal productvergelijkingen op het internet, zodat u gedetailleerde informatie over het product kunt krijgen. Er vindt dus geen blinde aankoop plaats.

Waar moet je op letten bij het kopen van een deurdranger?

De belangrijkste vraag die moet worden beantwoord bij de aankoop van een deurdranger is, hoe kan de deurdranger optimaal worden aangepast aan de te sluiten deur? Dit is weer afhankelijk van de sluitsnelheid, de openingsdemping en de vergrendeling. Ook de grootte van de deurdranger speelt hier een belangrijke rol. Deze vragen moeten worden beantwoord voordat de aankoopbeslissing wordt genomen.

Extra accessoires voor deurdrangers

Accessoires voor deurdrangers zijn onder andere een verlengde arm, een vastzetarm, een montageplaat voor de arm, een glijrail met hendel of een mechanische vastzetunit of een mechanische vastzetdemper. Deze onderdelen zijn dan ook beschikbaar in een ontwerp dat past bij de betreffende omgeving op de installatieplaats.