Draaigereedschap

TROTEC multifunctioneel gereedschap PMTS 01-230V | draaigereedschap | slijper
LinkTROTEC multifunctioneel gereedschap PMTS 01-230V | draaigereedschap | slijper*
VerfügbarkeitLieferung in 4 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 39,95
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
TROTEC multifunctioneel gereedschap PMTS 01-230V | draaigereedschap | slijper
VerfügbarkeitLieferung in 4 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 39,95
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Draaigereedschap

Voor de houtbewerking in combinatie met een motorische draaibank wordt een houtdraaibank gebruikt. Bij deze houtdraaigereedschappen bestaat het gereedschapsmes uit een stalen uitvoering. Dit staal is een legering, geproduceerd met een hoog ijzergehalte. Het ijzer is gelegeerd met metalen die het ijzer harder maken.

De term „draaigereedschap“ staat voor verschillende gereedschappen die gebruikt worden voor het draaien. Zes verschillende gereedschappen vormen de basisvoorraad. Deze worden individueel of als set van draaigereedschappen aangeboden. Voor beginners of hobby houtdraaiers is het aan te raden om een complete houtdraaierset aan te schaffen.

U zult zeker verschillende draaimessen nodig hebben bij het draaien. U dient zich uitgebreid te informeren over de verschillende vormen of de stalen varianten van de draaigereedschappen. Een grote verscheidenheid aan houtmaterialen kan op een draaibank worden verwerkt. In totaal worden er vijf verschillende gereedschapsversies onderscheiden. Elk gereedschap wordt gebruikt om het werkstuk te ontwerpen. Het belangrijkste gereedschap voor het draaien blijft de beitel. De beitel wordt gebruikt voor het bewerken van oppervlakken en is nuttig bij het ontwerp van het werkstuk. Waarbij de Schropp-buis wordt gebruikt voor de eerste bewerking van het werkstuk. De spindelbuis kan op zijn beurt worden gebruikt om gebogen en zelfs fijne vormen te creëren.

Zoals de naam al aangeeft, wordt het scheidingsgereedschap gebruikt voor het „afscheiden“ van lange houtblokken. Met deze draaiijzers wordt minder wrijvingswarmte opgewekt dan bij het „afsnijden“ met een beitel. De houtdraaiende beitels zijn verkrijgbaar in verschillende „bladdiktes“.
De hulpmiddelen zijn beschikbaar in verschillende stalen varianten. Hardstalen draaiijzers worden aanbevolen. Het gereedschap moet herhaaldelijk worden geslepen. Daarom zijn gereedschappen van hard staal robuuster.

Draaigereedschappen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten staal. U moet de hardst mogelijke stalen variant kiezen voor het blad van de draaier. Een harder staal is duurzamer bij het veelvuldig slijpen van de messen. HSS-staal (hogesnelheidsstaal) is zeer populair en wordt vaak gebruikt voor draaistaven. Soms worden ook poederstalen varianten gebruikt.

Ook het materiaal van de handgrepen verdient aandacht!
Hout is een aangenaam materiaal om aan te raken. Daarom worden er ook veel houten handvatten gebruikt en zijn er sinds kort ook handvatten van kunststof.
Voor de handgrepen van de draaiijzers kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Handgrepen van staal, hout, kunststof of aluminium zijn verkrijgbaar.
De gewenste stalen variant voor draaischijfijzers en het materiaal van de handgrepen is afhankelijk van de genegenheid van de koper.

Onze Top 10 – Draaigereedschappen

Nr. 1
TROTEC multifunctioneel gereedschap PMTS 01-230V | draaigereedschap | slijper
Kundenbewertungen
TROTEC multifunctioneel gereedschap PMTS 01-230V | draaigereedschap | slijper*

TROTEC Multitool PMTS 01-230V Compacte rotatiemultitool met 85-delige accessoireset – zeer veelzijdig toepasbaar voor beroep en hobby Kleine hulp, die alles kan Wanneer u beroepsmatig of bij het doe-het-zelven uitstekende resultaten wilt bereiken, is de handzame Multitool PMTS 01-230V de perfecte hulp. Het robuuste apparaat met zijn krachtige 17...

 Preis: € 39,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Waarvoor wordt een draaibar gebruikt? Er zijn verschillende soorten houtdraaigereedschappen die voor de houtbewerking op de draaibank worden gebruikt. Eerst moet het hout in vorm worden gebracht. Hiervoor zijn de raspbuis en de beitel nodig als startgereedschap voor het bewerken van de oppervlakken. De spilbuis en andere draaibanken worden gebruikt om structuren en vormen in het hout te bewerken. Waar geen beitel kan komen, wordt het plaatstaal gebruikt om diepe constructies te bewerken. Voor het afsnijden van lange stammen wordt het scheidingsgereedschap of het afsnijgereedschap gebruikt.
Beginners kunnen het beste een draaigereedschapsset gebruiken als basisuitrusting. Zowel voor professionele draaiers als nu al Ervaren hobbyknechten zijn er naast de basisuitrusting ook geschikte draaiijzers, als u een bepaald ijzer mist.

Welke houtdraaiers behoren tot de familie van de houtdraaiers?
– Spindelbuis
– Schrootbuis
– Beitels
– Plaatstaal
– Snijgereedschap

De spilbuis,
een gereedschap ook wel bekend als een detail- of vormbuis, waarmee u bepaalde vormen in het hout kunt bewerken. U kunt het gebruiken om gebogen structuren te creëren. Het blad van het gereedschap is verkrijgbaar in verschillende sterktes en afmetingen. De messen worden aangeboden met verschillende „slijpsels“ en hoeken.
Een spindelbuis met een puntig blad helpt als u bijvoorbeeld een ovale vorm wilt draaien. Sommige spindelbuizen hebben halfronde geslepen bladen. U kiest de juiste bladdikte in functie van de houtsoort waarmee u wilt werken. Over het algemeen kiest u op basis van de hardheid van het hout, voor hard hout moet het blad dikker zijn.

De shotgun buis,
staat ook bekend als ruwvoer of shotgun-buis. Dit wordt gebruikt om de eerste draaibewerkingen aan het werkstuk uit te voeren. De bladbreedte van een schotbuis varieert tussen 15 en 50 mm bladbreedte.
Een shotgun buis kan worden gekocht in verschillende bladvormen en hoeken. Vaak worden brede bladen gebruikt met een bolle snijkant en een halfronde vorm. Hoeken van 35 tot 45 graden met een staaldikte van 3 tot 5 mm zijn gebruikelijk. U moet de Schropp-buis alleen gebruiken voor zachte tot middelharde houtsoorten.

De houtdraaiende beitel,
of de beitel wordt gestrest om te werken aan ongelijkmatige materialen. De beitel mag in geen enkele set draaigereedschappen ontbreken. De beitel wordt vooral gebruikt om het houtoppervlak te bewerken, waardoor het oppervlak een bepaalde vorm krijgt. Dit proces wordt technisch gezien „afwerking“ genoemd en kan worden gebruikt voor het produceren van rechte, gebogen of sferische objecten.
Het belangrijkste gereedschap dat op een draaibank wordt gebruikt is meestal een beitel. Een beitel is meestal beter dan een pijpgereedschap. Het is belangrijk dat je goed bent met de beitel. U zult wat oefening nodig hebben, want de afwerking en het snijden moet gebeuren zonder verspilling van materiaal.
De beitel kan ook gebruikt worden voor „groeven“ en „afscheuren“. De beitel heeft dunnere delen aan de punt van het blad, die schuin of recht kunnen zijn. Bestaande hoeken hebben meestal een hoek van 35 tot 45 graden aan beide zijden. De verschillende hoekbereiken met een scherpe en een stompe hoek worden gebruikt voor het afscheuren en voor het draaien.

Het plaatstaal,
Niet elk stuk hout kan worden bewerkt met de beitel van de draaier, de beitel. Als je met de beitels nergens kunt komen, heb je speciaal gereedschap nodig. Wil je smalle platen draaien? Dan moet je plaatstaal gebruiken als draaiijzer. Met het gereedschap voor plaatstaal wordt de snijhoek gekozen op basis van de hardheid van het hout. De mesbreedte is aangepast aan het werkstuk.

Het scheidingsgereedschap,
dit draaiijzer wordt gebruikt voor het „afsnijden“. In de meeste gevallen wordt de beitel gebruikt voor het „afscheuren“, maar het genereert een hogere wrijvingswarmte. Het afsnijgereedschap heeft een conisch gevormde doorsnede en heeft dus een kleiner oppervlak, waardoor er minder wrijvingswarmte wordt opgewekt.

In principe kun je met alles wat hard genoeg is draaien en bezuinigen. De beitel is standaard, maar sterke messen en snijgereedschap zijn ook nuttig en zeer geschikt.
Ervaren houtdraaiers produceren het gereedschap zelf, zoals dat vroeger gebruikelijk was. Als houtdraaiende beginner zijn al 5 houtdraaiers voldoende. Dit omvat, 2 beitels en 3 buizen. Met deze minimumuitrusting moeten ook de houtdraaiende reisgenoten slagen voor het examen van de meester. …uit.
Daarnaast is er ook nog het scheidingsgereedschap, de platte schraper en het vierkante staal. Op het internet vindt u tal van hulpmiddelen voor alle ongewone taken. Maar je kunt ook improviseren, wat het houtdraaien zo aantrekkelijk maakt.

Door de buitengewoon grote vraag is er een grote keuze aan draaistrijkijzers. Het is niet gemakkelijk voor u om de juiste keuze te maken voor een strijkijzer. De markt wordt betwist door vele fabrikanten zoals Kirschen, Stubai, Crown, Hattori, Bernardo, Dictum, Holzmann, Forum, Hamlet, Proxxon, Record of Wiedemann.
Het is dus vrij moeilijk om het juiste draaiijzer te kiezen – het beste is om een ijzer te kopen van de grote merken zoals Kirschen, Proxxon of Stubai. De keuze is echt enorm. Wij raden u aan een kijkje te nemen bij andere houtdraaiers ter vergelijking. Om zich een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de houtdraaigereedschappen is uitgebreide informatie zeker nodig.

Echte innovaties zijn zeldzaam met houtdraaiers en zo’n oud ambacht. Wij werken met traditionele gereedschapsvormen, de enige innovaties zijn in het materiaal en de slijptechnologie. Het stalen deel van een draaigereedschap is meestal gesmeed uit hogesnelheidsstaal en is van nature bot. Als het strijkijzer van de draaier bot wordt, is het moeilijk om een schone draaibeweging uit te voeren. Daarom moet u het draaimes regelmatig slijpen. Met een professionele slijper kost dit tijd en geld.
Het is het beste om je gereedschap zelf te slijpen en het als volgt te doen:
U moet de goede kwaliteit van uw strijkijzer zo goedkoop mogelijk behouden. De boog van de snijkant moet overeenkomen met de straal van de gereedschapsbreedte U moet het strijkijzer niet direct op het slijpapparaat plaatsen. Plaats het gereedschap over uw vingers, die op de bijgeleverde houder van de slijper rusten. Het draaimes wordt er dan op geplaatst. U kunt het gereedschap veilig begeleiden en uw hand blijft beschermd.
Bij het slijpen moet u de afschuining van het strijkijzer zodanig begeleiden dat het de juiste faselengte geeft. De kombuis wordt tussen de vingers geklemd voor het slijpen en licht gedraaid.

Moet u beter op het internet of in uw plaatselijke winkel kopen? In de winkel kunt u de goederen ophalen en er vrienden mee maken. In de winkel krijg je ook goed advies. Ter vergelijking, kopen op het internet is erg handig. Het aanbod op het internet is enorm en vaak goedkoper dan in de winkel.

Is er ook de mogelijkheid om gebruikt ijzer in het net te kopen?
Op platformen zoals eBay of Amazon kunt u tweedehands draaiijzers kopen. Het staal van gebruikt ijzer is meestal al stomp. Voor het slijpen van de draaiijzers kunt u tegen een lage prijs een gebruikte slijpmachine kopen. Zo is uw houtdraaigereedschap weer zo goed als nieuw.

Drie soorten gereedschap zijn van fundamenteel belang voor het draaien, zoals het draaien van buizen, platte beitels en boorgereedschap. Het contrast is het slijpen. Buizen zijn halfronde gereedschappen met een vlakke buitenste slijpbeurt. Meer bekend zijn de rechte platte beitels met vlakke en ook dubbelzijdige slijpbewerking. De boorgereedschappen presenteren zich met een zeer steile slijpbewerking. Hoewel de tools sterk op elkaar lijken, zijn ze zeer verschillend in toepassing en worden ze voor verschillende taken gebruikt.

De draaiijzers en wat is belangrijk voor de selectie?
De houtdraaibuis wordt veel gebruikt bij lang houtdraaien. Voor Voor het snijden en draaien van bolle vormen kiest u de beitel. Vooral voor dure houtsoorten moet u het afscheuren en draaien van staal gebruiken voor de verwerking ervan. In de meeste gevallen zijn de draaigereedschappen van staal of gesmeed. Er is staal, gereedschapsstaal en HSS-staal.
Hoe harder het staal, hoe vaker de snijkant kan worden geslepen. Een perfecte verscherping is een must om een houten oppervlak fijn en veilig te bewerken. De handgrepen moeten goed en stevig in de hand liggen. Het handvat mag daarom niet te licht zijn.

De platte beitel als belangrijk gereedschap?
Vooral beginners moeten niet zonder de platte beitel. Je zou de beitel goed moeten beheersen. Want zonder uitzondering is dit de enige manier om houten werkstukken zonder problemen te draaien.
Met de beitel kunt u de houten oppervlakken recht, gebogen of in een bolvorm afwerken. Tijdens de afwerking worden kleine lagen uit het hout verwijderd. De scherpe beitel maakt het mogelijk om een gelijkmatiger oppervlak te draaien dan met buizen.

Draaibare gereedschapssets maken het gemakkelijker voor beginners om de individuele gereedschappen te kiezen en uit te proberen. Gereedschapssets zijn ook een goed alternatief voor de professionele draaier.

Als verdere fundamentele accessoires heeft u schuurgereedschap nodig voor het houtbewerkingsstuk en de draaiijzers.
Als houtbewerker moet je je gereedschap optimaal kunnen slijpen, anders kun je nooit een houtbewerking van de beste kwaliteit doen. U kunt niet alle gereedschappen met dezelfde methoden en schuurmiddelen slijpen. Elk materiaal en type gereedschap heeft zijn optimale slijpmethode.
Gereedschap kan droog of nat geslepen worden. In het verdere verloop van de tijd wordt het polijsten bij voorkeur gedaan met oliesteentjes en met vilten wielen en schuurpasta. Niets kan het vervangen en het is uitstekend Ook het werken met diamantvijlen voor specifieke doeleinden.
In de lange houtsector wordt de voorkeur gegeven aan een zeer scherpe, gezoete snijkant, waarbij droog slijpen op een fijnkorrelige slijpschijf voldoende is voor het draaien van kruiselings hout.

Het houtoppervlak moet ook behandeld worden!
Voor directe houtbewerking wordt het oppervlak meestal ook met schuurpapier behandeld. Hiervoor worden schuurpapier met verschillende korrelgroottes gebruikt.
Maar ook vijlen en raspen voor hout worden gebruikt voor de oppervlaktebehandeling.