Eenhandig mes

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Eenhandig mes

Wat is een mes met één hand?

Een eenhandsmes is een subvorm van het zakmes, dat gemakkelijk in een jasje, broek of zak kan worden meegenomen. In tegenstelling tot een normaal zakmes kan een mes met één hand echter met slechts één hand worden geopend. Voor dit doel heeft een mes met één hand verschillende openingsmechanismen die het mogelijk maken om het met slechts één hand te openen. Het handige mes is ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw. Oorspronkelijk was het bedoeld voor veteranen en invaliden die door de oorlog een arm of hand misten. Hierdoor konden de getroffen personen het mes met slechts één hand openen, wat moeilijk bleek met het klassieke zakmes.

Een goed eenhands mes moet licht en comfortabel in de hand liggen. Bovendien moet het openingsmechanisme gemakkelijk te bedienen zijn, zoals de mesproef met één hand aantoont. Er zijn drie verschillende mechanismen waarmee een mes met één hand kan worden geopend. Ten eerste zijn er messen met een openingspin die aan één of beide zijden van het mes kunnen worden geplaatst. Met de duim en de hulp van de pin wordt het blad tijdens het gebruik zijdelings naar buiten geduwd en kan het net zo gemakkelijk weer in het handvat worden geduwd. Messen met een openingspin kunnen slechts in beperkte mate goed worden geslepen, maar ze laten een gemakkelijke opening toe. Er zijn ook messen met gaten in het lemmet. Met behulp van de gaten kan het blad ook met de duim uit het handvat worden geduwd. De derde manier om een mes met één hand te openen is met behulp van een flipperkast. Deze heeft een neusvorm en bevindt zich aan het lemmet van het mes. Om het mes te openen wordt het lemmet met de duim naar buiten geduwd en en dan op zijn plaats vergrendeld.

Het toepassingsgebied van de eenhandige messen is zeer verschillend. Net als zakmessen kunnen enkelhandige messen worden gebruikt voor het snijden of schillen van groenten en fruit. Maar ook voor snijwerk en andere kleine houtbewerkingsklussen zijn eenhandige messen zeer geschikt. Je kunt er bijvoorbeeld zelf goede tentharingen van maken tijdens wandelingen en je hoeft ze niet in je bagage te dragen. Het toepassingsgebied is ook bijzonder belangrijk als het gaat om het legale gebruik van eenhandige messen. Binnen uw eigen privé-eigendom kunt u gemakkelijk messen met één hand bezitten. Er zijn echter bepaalde wettelijke beperkingen als u messen in het openbaar wilt gebruiken. Zo voorziet §42a lid 1 nr. 3 WaffG in een basisverbod op het gebruik van messen met één hand, maar staat het enkele uitzonderingen toe in lid 3 die betrekking hebben op het toepassingsgebied. Messen met één hand kunnen legaal worden gebruikt als dit gebeurt in het kader van de uitoefening van het beroep. Vooral beroepen zoals boswachters, reddingswerkers, boeren, veiligheidsdiensten en dergelijke komen in aanmerking. Maar ook buiten de professionele activiteit kan een mes met één hand in het openbaar worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de verzorging van de douane of in de sport. Activiteiten zoals wandelen, klimmen, jagen, vissen of zeilen komen hier aan bod. Uiteindelijk moet je een algemeen erkend doel voor het mes hebben om het in het openbaar te kunnen meenemen. Het mag niet uitsluitend voor defensiedoeleinden worden vervoerd. Er zijn ook gebieden waar messen over het algemeen niet mogen worden gedragen, zoals in openbare gebouwen (scholen enz.) of bij demonstraties.

Onze Top 10 – Messen met één hand

Als alternatief voor het eenhandige mes is er het klassiek zakmes, dat met twee handen moet worden geopend. In tegenstelling tot een mes met één hand biedt het zakmes naast het lemmet nog ander gereedschap. Dit zijn onder andere zagen, scharen, pijlen, kurkentrekkers, schroevendraaiers of flesopeners. Het lemmet van een zakmes is echter vaak kleiner dan dat van een eenhandmes en moet met beide handen worden geopend. Dit is een belemmering als het mes snel moet worden geopend. Naast zakmessen bieden messen met een vast lemmet een alternatief voor messen met één hand. Deze messen zijn in verschillende maten te koop. Het nadeel van deze messen ten opzichte van éénmansmessen is duidelijk. Messen met een vast lemmet zijn niet zo transportabel als messen met één hand en kunnen niet gemakkelijk worden opgeborgen. Ze zijn ook aanzienlijk zwaarder. Ze zijn echter ook stabieler, omdat de verbinding tussen het blad en het handvat ontbreekt. Dergelijke messen zijn vooral geschikt voor grote klussen met hout of andere materialen. Hout kan ook beter met hen gesplitst worden.

Messen met één hand worden door veel fabrikanten aangeboden. De Amerikaanse fabrikant Spyderco is bijzonder bekend. Spyderco is de uitvinder van de gatopening in eenhandige messen en heeft het cirkelvormige gat gepatenteerd. Kit Carson, daarentegen, is zeer bekend om de eenhandige messen met Flippersysteem. Een zeer bekende fabrikant, die niet alleen éénmansmessen, maar ook allerlei soorten messen produceert, is Böker. Bij deze fabrikant zijn veel verschillende eenhandige messen te koop. Ook bekend is het Duitse bedrijf Herbertz. Ze produceren ook veel eenhandige messen voor de jacht en de sport. De eenhandige messen van het merk Puma zijn bijzonder hoogwaardig en dienovereenkomstig duur. Deze kunnen vele jaren worden gebruikt als ze zorgvuldig worden verzorgd. Aan de klassieke fabrikanten waar het bedrijf Walther toe behoort. Het is niet alleen bekend om de productie van messen, maar ook om de productie van vuurwapens en munitie. Eenhandige messen om te overleven zijn verkrijgbaar bij Bear Grylls (in samenwerking met Gerber). De Engelse acteur is vooral bekend om zijn Survival-serie en heeft overeenkomstige eenhandige messen op de markt gebracht, die vooral worden gekenmerkt door optische signaalkleuren.

Messen met één hand zijn in de loop der tijd geëvolueerd. Reddingsmessen, dat zijn eenhandige messen met een extra snijkant in het handvat, zijn bijzonder populair. Dit maakt het gemakkelijk om door de veiligheidsgordels heen te snijden, bijvoorbeeld als u na een ernstig verkeersongeluk in een auto vastzit. Bovendien zijn veel eenhandige messen nu voorzien van doorvoerclips waarmee ze gemakkelijk aan een riem kunnen worden bevestigd. In tegenstelling tot in Duitsland kunnen de messen in het openbaar worden gedragen zonder een algemeen erkend doel. In de afzonderlijke landen van de EU bestaan er echter verschillende regelingen voor het dragen van messen met één hand, en in sommige gevallen is het bezit ervan volledig verboden. Dus als u eenhandig messen mee wilt nemen als u op reis gaat, moet u uitzoeken of ze in het land van bestemming kunnen worden meegenomen. Bij vliegreizen horen enkelhandige messen altijd in de hoofdkoffer en mogen niet in de handbagage worden meegenomen.

De mesproef met één hand toont aan dat het kopen van messen met één hand op het internet veel voordelen heeft. Het internet biedt een breed scala aan verschillende eenhandige messen die verschillen in vorm, design en kleur. Maar ook worden er verschillende openingsmechanismen ter beschikking gesteld aan de klant bij het kopen op het internet. Het is dus niet alleen gemakkelijk om een geschikt eenhandige mes voor jezelf te vinden, maar ook een geschenk voor vrienden of kennissen. Bij de aankoop van veel eenhandige messen is de verzending ook snel en gratis. Net als in de normale zakenwereld is op het internet echter een bewijs van leeftijd vereist, althans als de dealer een goede reputatie heeft. Messen met één hand horen niet thuis in de handen van kinderen, omdat een verkeerde bediening verwondingen kan veroorzaken. Het bewijs van leeftijd kan snel geleverd worden door een fotokopie van uw identiteitskaart of rijbewijs te maken. Bovendien hebben de meeste dealers maar één keer een bewijs van leeftijd nodig en kunt u zoveel eenhandige messen bestellen als u wilt. Bovendien zijn messen met één hand altijd goedkoper dan in normale zaken, dus kunnen ze extra geld besparen. Daarnaast zijn er veel goede aanbiedingen, die worden gereduceerd. U kunt dus ook online merkproducten van hoge kwaliteit kopen tegen eerlijke spotprijzen.

Bij de aankoop van een mes met één hand moet u letten op een goede kwaliteit en vakmanschap, zodat u jarenlang van uw mes kunt genieten. Bovendien moet het mes gemakkelijk te slijpen zijn. Messen met één hand die een gat hebben om te openen zijn hiervoor bijzonder geschikt. Let ook op de bijpassende accessoires bij de mesproef met één hand. Wie een mes met één hand koopt, moet ook een bijbehorend bewijs van leeftijd kunnen voorleggen. De meeste online verkopers eisen een minimumleeftijd van 18 jaar, zodat het mes zonder problemen via het internet kan worden gekocht. Voordat u koopt, moet u overwegen voor welke activiteit u het mes voornamelijk wilt gebruiken. Op deze manier kunt u gemakkelijk beslissen hoe u het mes bij u draagt. U kunt het mes aan uw riem bevestigen, in uw zak dragen of met een karabijnhaak aan uw rugzak bevestigen. Dit is vooral bij klimmen en wandelen een goede manier om Om het mes mee te kunnen nemen, klaar voor gebruik met één hand.

Er zijn vele accessoires beschikbaar voor messen met één hand, waarmee u uw mes met één hand verder kunt verfijnen. U kunt bijvoorbeeld een draagtas of een holster voor uw messen kopen. Zo kunt u het mes comfortabel aan uw riem dragen en dicht bij de hand houden. Bovendien kan het mes veiliger worden getransporteerd en is het goed beschermd wanneer het wordt vervoerd. Elk mes wordt op een gegeven moment bot. Daarom moet je het regelmatig slijpen om het scherp te houden. Hiervoor zijn er diverse messenslijpers waarmee u het lemmet weer scherp kunt krijgen. Bijzonder efficiënt zijn slijpstenen, die ook gebruikt kunnen worden voor het slijpen van keukenmessen. Er zijn ook multi-tools voor éénhandige messen. Hiermee kunt u de schroef van het eenhandige mes los- en vastdraaien als deze los is geraakt. Vooral als het blad te oud is geworden of gebreken heeft, kan het gemakkelijk worden vervangen door een Multi-Tool.