Gelprinter

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Gelprinter

De beste gelprinters 2022 in vergelijking

Naald-, laser- en inkjetprinters zijn bij de meesten van ons bekend, maar gelprinters zijn vrij onbekend of nog niet erg gangbaar.
Gelprinters zijn sinds 2006 op de markt, maar desondanks is slechts een klein percentage van de bevolking in het bezit van een dergelijke printer.
Als men de gelprinter, ook wel vaste inktprinter genoemd, vergelijkt met de twee concurrenten, de laser- en inkjetprinters, zal men al snel merken dat de gelprinter geenszins inferieur is aan de twee varianten. Aanzienlijk lage printkosten, geen schadelijke dampen en een indrukwekkende kleurgetrouwheid spreken voor zich. De afdruksnelheid kan iets lager zijn in vergelijking, maar dit is meestal een klein probleem. Helaas zijn gelprinters veel duurder in aanschaf dan de andere twee technische oplossingen.

De gelprinter werkt niet met toner of inkt, maar met speciale gel- of wasstiften, deze worden door warmte vloeibaar gemaakt en zijn absoluut onschadelijk voor de gezondheid. In principe is de techniek die hier wordt gebruikt vrij eenvoudig, men verwijdert gewoon de vloeistof uit de printerinkt en er ontwikkelt zich een gel. De resulterende gel heeft minder ruimte nodig, omdat het een taaie gelmassa is. Een van de voordelen van de gel is dat deze veel sneller droogt en het gevaar van inktvlekken wordt verminderd. Droogtijden worden volledig geëlimineerd. Vanwege al deze voordelen wordt verwacht dat gelprinters in de toekomst meer ingang zullen vinden op de markt. Vooral op locaties waar sprake is van een verhoogd drukvolume zijn gelprinters een aan te bevelen alternatief dat De drukkosten zijn aanzienlijk lager en de afdruksnelheid is vrij acceptabel. De verwerking van de gelafdruk is echt kinderspel, de kwaliteit van de afdrukken is zeer hoog en ook met de aanschafkosten is er in principe niets op tegen, een laserprinter is net zo duur in de aanschaf. Vooral als het gaat om z/w-afdrukken is de kwaliteit moeilijk te overtreffen, maar als het gaat om kleurendrukken is de geltechnologie helaas een beetje zwak. De hoge zwart-wit kwaliteit van de gelprinter is te danken aan een relatief grote printkop, met zijn 384 nozzles is dit niet verwonderlijk.

Onze Top 10 – Gelprinter aanbeveling

Functionaliteit

De gelprinters hebben twee vloeibare geltanks, deze zijn van elkaar gescheiden, naast de gebruikelijke gel of inktcartridge bevindt zich een tweede geltank direct in de printkop. Beide geltanks worden aangesloten, zodra het geltankje in de printkop te laag is, wordt er nieuwe gel vanuit de tweede cartridge in het printkoptankje gepompt. Door de vacuümverzegelde cartridge is het mogelijk om de gel bijna zonder resten op te gebruiken. Door de relatief grote en brede constructie van de gelprinters wordt de printkwaliteit aanzienlijk verbeterd en kan de printsnelheid worden verhoogd. De vloeibare gel wordt in de printkop geperst met een druk van ongeveer 1 megapascal, geen enkele andere druktechnologie heeft zo’n hoge druk, een printkwaliteit van 1200 dpi is gegarandeerd.

Het waard om te weten

De gelprinters zijn altijd een echt aan te bevelen alternatief voor laser- en inkjetprinters als u voornamelijk zwart-witafdrukken wilt produceren. In het zwart-witbereik zijn de kosten van de gelprinter aanzienlijk lager dan die van de andere printermodellen. Als er daarentegen voor professionele doeleinden kleurenafdrukken nodig zijn, is een laserprinter aan te bevelen. In de privésfeer Als het mogelijk is dat de kleurkwaliteit voldoende is, moet iedere gebruiker dit zelf uitproberen. Uiteindelijk moet elke gebruiker zelf controleren of de kwaliteit voldoet aan zijn eigen eisen en behoeften.

Voordelen in een oogopslag

– Gunstige werkingswijze

– Ook beschikbaar als multifunctionele printer

– Geen opwarmtijd nodig

– Afdrukken drogen vrijwel direct

– Kleuren niet uitsmeren

– Perfect voor zwart-wit drukwerk

– Afdruksnelheid goed

– Als duplex aanwezig is, is er weinig gevaar dat de kleuren onscherp worden.

Nadelen in één oogopslag

– Veel van de apparaten hebben geen duplexfunctie.

– Vaak geen Wlan-interface geïnstalleerd

– Kleurenprints niet bijzonder hoogstaand