Geluidsdek

Test & vergelijk Geluidsdek

Het beste geluidsdek 2022 in vergelijking

geluiddektest

Voor iedereen die niets weet over de term sounddeck is hier een uitleg aan het begin: Een sounddeck is een speciale luidsprekerbox, die meestal relatief groot en plat is en voor of onder het televisietoestel wordt geplaatst.
Met een sounddeck kan muziek worden gestreamd vanaf een smartphone of kan de box worden gebruikt als een thuisbioscoopluidspreker. De functie van het geluidsdek is natuurlijk vergelijkbaar met die van een geluidsbalk, behalve dat het geluidsdek groter en dieper is. De grotere afmetingen hebben het voordeel dat er betere luidsprekerdrivers in de behuizing kunnen worden geïntegreerd, hoewel een sounddeck niet de prestaties van conventionele luidsprekers bereikt, de kwaliteit is al hoger dan die van een soundbar.
Een sounddeck is een zeer goede tussenoplossing, die tot nu toe helaas door zeer weinig gebruikers is gebruikt. Vooral in kleine ruimtes zijn sounddecks een perfecte oplossing, omdat er meestal niet genoeg ruimte is voor grote staande luidsprekers en het sounddeck gewoon onder de tv kan worden geplaatst.
De laatste jaren zijn soundbars, 5.1 en 7.1 geluidssystemen zeer populair geworden. Ook hebben de fabrikanten het sounddeck ten onrechte verwaarloosd, ook worden er deels sounddecks als klankbord of soundbase aangeboden, omdat de fabrikanten het niet eens konden worden over een uniforme aanduiding. Maar welke van deze benamingen ook gebruikt wordt, het is altijd een en hetzelfde sounddeck-principe.
Een sounddeck is niet zo stijlvol als een soundbar, maar toch biedt het deck een zeer krachtige en hoogwaardige audio-uitgang.

Onze Top 10 – Sounddeck

Aanbeveling

[atkp_listid=’Sounddeck‘ template=’bestseller‘] [/atkp_list]

Plaats van installatie

De meeste kopers willen het geluidsdeck onder het TV-toestel plaatsen, dit is natuurlijk de ideale plaats voor het toestel, maar wees voorzichtig als het een gesloten plank of kastsysteem is, alleen dan worden de geluidsfrequenties correct weergegeven. Een geluidsdeck mag daarom niet worden gebruikt in gesloten rekken of kasten, anders kan het storende trillingen veroorzaken. Een goede positie is altijd belangrijk; als het een goed dek met geïntegreerde subwoofers is, wordt de positionering nog belangrijker. Als het TV-toestel op het geluidsdek moet staan, let dan op het toegestane totale gewicht dat het geluidsdek kan dragen.

Geluidskwaliteit en prestaties

Net als bij de luidsprekers wordt het vermogen van het geluidsdeck gegeven in watt, deze waarde is ideaal om een eerste indruk te krijgen van het volume van het geluidsdeck bij benadering.
Bij de geluidsdekken is het vermogen niet per se de belangrijkste factor, dit kan verklaard worden door het feit dat elk geluidsdeck een eigen geïntegreerde versterker heeft, dit heeft als voordeel dat de versterker en de luidsprekers altijd op elkaar afgestemd zijn.

Streaming

Streaming is mogelijk via WIFI, Bluetooth of een streaming-provider, tegenwoordig bijna een standaard. De huidige sounddecks moeten in ieder geval deze functionaliteiten hebben. Streaming via Bluetooth komt nog niet in de buurt van de kwaliteit die je via de kabel krijgt, maar de ontwikkeling gaat snel. De zogenaamde aptX-technologie loopt een beetje vooruit op Bluetooth en biedt een betere geluidsweergave.
U kunt ervan uitgaan dat vrijwel elke applicatie die met een Bluetooth of WIFI-signaal werkt, verbinding kan maken met het geluidsdeck en dat u dus elke vorm van audiogegevens kunt afspelen. De Kwaliteit kan heel overtuigend zijn.

Uitbreiding van een geluidsdek

Om de lage frequenties beter te kunnen weergeven, kan het geluidsdeck worden uitgebreid met een subwoofer. Een sterke bas die je voelt in het maaggebied kan alleen worden geproduceerd door een extra subwoofer. Een subwoofer kan overal worden geplaatst, omdat het niet mogelijk is om de oorsprong van lage frequenties te achterhalen. Daarom is het belangrijk om er bij de aanschaf van een Sound Deck voor te zorgen dat er een geschikte aansluiting voor een subwoofer beschikbaar is.

Voordelen van de Sound Decks

Geluidsdekken bevatten meestal meerdere luidsprekers, vaak zijn er woofers in de kast ingebouwd, waardoor een grotere bandbreedte mogelijk is. Grotere drivers bieden meestal een krachtiger geluid, maar dit hoeft niet altijd beter te zijn in kwaliteit. Hier moet duidelijk worden gesteld dat hoe duurder het geluidsdek, hoe beter de geluidskwaliteit.