Hete luchtoven

Test & vergelijk Hete luchtoven

Denk je eraan om een heteluchtoven te halen? Bij de aanschaf van zo’n apparaat zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en u moet een overzicht krijgen van het scala aan functies, de fabrikant en de prijs-prestatieverhouding.

Wat is een heteluchtoven precies?

Heteluchtovens worden gebruikt voor het grillen, bakken en braden van voedsel met behulp van hete lucht. Sommige apparaten worden ook wel halogeenovens genoemd omdat ze met een halogeenlamp worden bediend.
In een heteluchtoven zit een ringverwarming die de lucht verwarmt. De lucht wordt door een ventilator naar het binnenste van de oven getransporteerd. Het verschil met een normale oven is dat de lucht de binnenkant van de oven bereikt als deze al is opgewarmd en niet in de oven wordt opgewarmd. De lucht wordt gelijkmatig verdeeld.
Voorverwarmen is met deze werkwijze niet nodig en verschillende voedingsmiddelen kunnen tegelijkertijd worden verhit, bijvoorbeeld koekjes en gebraad. De smaak wordt niet overgedragen op het andere voedsel.
Er zijn verschillende ontwerpen voor deze ovens. Er zijn kleinere volumes voor thuisgebruik en apparaten voor de horeca hebben meestal een enorme capaciteit.
Vooral in de gastronomie heeft het gelijktijdig verwarmen van meerdere gerechten een groot voordeel, omdat er meestal veel bestellingen van de gasten moeten worden voorbereid.

Toepassingsbereik van een heteluchtoven

Of het nu voor het huis is of voor de horeca, met heteluchtovens kunt u
koken, bakken, bakken, grillen, braden, gratineren en diepvriesproducten ontdooien.
Door de verwarmde lucht kan voedsel relatief laag in calorieën en met weinig olie worden verhit.
Dit is vooral interessant voor gezondheidsgerichte mensen die graag caloriearm eten. en
vitaminerijk voedsel.
Ook heeft u met zo’n oven minder voorbereidingstijd nodig – tot 40 procent sneller opwarmen dan met het fornuis of de oven is mogelijk.
De smaak en de voedingsstoffen blijven bij deze bereidingswijze behouden. Het kan worden gebruikt om te koken of om groenten, taarten, vlees of vis te bakken.
Heteluchtovens voor de gastronomie hebben een zeer groot volume en kunnen 10 lades hebben. Hierdoor kunnen veel gerechten tegelijkertijd worden bereid.

Eisen voor een heteluchtoven

Vermogen en temperatuurbereik
Het temperatuurbereik van het apparaat moet tussen 0 en 250 graden zijn om het voedsel te verwarmen tot hoog.
temperatuur. Veel ovens werken met minstens 1400 watt.
Bovendien moet het voedsel zodanig worden verhit dat vitaminen en voedingsstoffen behouden blijven.

Capaciteit
Het volume van de oven moet worden aangepast aan de individuele behoeften.
Als u bijvoorbeeld meerdere gerechten tegelijk wilt verwarmen, kunt u een apparaat gebruiken met
twee of drie tussenvoegsels zijn de juiste keuze. Ook de diepte van het apparaat is belangrijk, bijvoorbeeld bij de bereiding van een grote pizza.
Maar misschien is een kleiner, ruimtebesparend apparaat in de vorm van een pot ook een optie.

Onze Top 10 – Hete luchtoven

Accessoires en functies

Accessoires en geschikt serviesgoed moeten beschikbaar zijn voor het fornuis.
De knoppen moeten gemakkelijk te gebruiken zijn. Vaak is een LCD-display ingebouwd,
die altijd een overzicht geeft van de programma’s en de temperatuur.
Een timer kan ook zeer nuttig zijn als u bijvoorbeeld de kamer wilt verlaten en iets anders wilt doen tijdens de kooktijd. Een signaal klinkt na de
Timer tijd.

Voorbereidingstijd

Een heteluchtoven moet 2 tot 3 keer sneller zijn dan een normale oven.

Alternatieven

Een heteluchtoven is praktisch allrounder en multifunctioneel apparaat. U kunt echter ook op de conventionele manier voedsel bereiden in de oven of op het fornuis. Bij normale ovens met boven- en onderwarmte worden de verwarmingselementen in het bovenste en onderste deel van de behuizing geïnstalleerd. Dit betekent dat de warmteverdeling niet zo gelijkmatig is als bij een heteluchtoven. Daarom kan het gebeuren dat in een normale oven de koekjes aan de onderkant verbranden en aan de bovenkant nog zacht zijn.
Er zijn ook kleinere ovens die bestaan uit een pot van glas en een halogeenlamp. Deze bereiken ook een vermogen van 1400 watt, maar hebben een kleiner vermogen. Maar deze apparaten zijn veel ruimtebesparender. Heteluchtfriteuses werken volgens een gelijkaardig principe, waarbij veel minder vet wordt gebruikt dan bij een normale friteuse. Dit maakt bijvoorbeeld de vetarme bereiding van frites mogelijk.

Innovaties voor heteluchtovens

Sommige toestellen werken met 2 verwarmingselementen en 2 ventilatoren tegelijk, waardoor ze nog hogere temperaturen produceren met een gelijkmatige luchtverdeling.
Sommige fabrikanten bieden units aan met een zelfreinigende functie. Het schoonmaken van ovens kan een van de meest tijdrovende taken in de keuken zijn. De wanden van de oven krijgen bijna altijd vet- of kaasspatten.
De zogenaamde pyrolyse-reiniging werkt volgens het principe dat de wanden van de oven extreem hoog worden verwarmd (tot 500°C). Dit verbrandt de restjes en de oven reinigt zichzelf. Er ontstaan echter hoge energiekosten en deze ovens zijn nog steeds relatief duur.

Accessoires

Er zijn tal van accessoires voor heteluchtovens.
Bijna alles kan er in worden voorbereid, maar je moet wel
ook het bijpassende serviesgoed en de bijbehorende accessoires.
Een bak- of stoombak helpt bij het verwarmen van groenten zonder veel vet.
Grillspiesen en grillmand zijn geschikt voor de bereiding van Vlees.
Andere nuttige accessoires zijn een toastrooster, een Engels-Breakfastrooster of de rijstpot.

Waar moet je op letten als je een heteluchtoven koopt?

U kiest bij voorkeur het apparaat dat het beste past bij uw behoeften en wensen. Op het internet kunt u zich informeren over de verschillende apparaten.

Voordelen bij het kopen op het internet

Op het internet zijn er tal van online winkels en grote postorderbedrijven die heteluchtovens aanbieden. Voordat u koopt, kunt u de tijd nemen om de technische gegevens van een apparaat te bekijken, te vergelijken en te zien of de oven aan uw eisen voldoet. Er zijn ook gespecialiseerde dealers die uw vragen over het toestel kunnen beantwoorden.
Ook goedkope aanbiedingen met goede service en garantie vindt u bij Amazon.
Daarnaast kunnen er op Ebay ook koopjes worden gedaan. Hier vindt u nieuwe en gebruikte aanbiedingen.

Sommige fabrikanten voor heteluchtovens zijn dat wel:

TZS Eerste Oostenrijk, Clatronic, Bartscher, Severin , Andrew James, Bosch , Rommelsbacher

Hete lucht oven in test (trefwoord: hete lucht oven test)

Momenteel (april 2018) biedt Stiftung Warentest nog geen test aan op heteluchtovens (trefwoord: heteluchtoventest). Bij andere aanbieders van testrapporten toonde de test op het gebied van heteluchtovens (trefwoord: heteluchtoventest) aan dat de Clatronic – HLO 3523 heteluchthalogeenoven, de Andrew James heteluchtoven en de Rosenstein & Söhne HO-517 heteluchtoven zeer aan te bevelen zijn en een goede prijs-prestatieverhouding hebben.