Hifi-vloerstaande luidsprekers

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Hifi-vloerstaande luidsprekers

Het gebruik van staande luidsprekers opent voor de luisteraar indrukwekkende klankwerelden die met andere luidsprekers nauwelijks mogelijk zijn. Alleen als het geluid goed is, kun je echt genieten van muziek of zelfs films en de sfeer ten volle beleven. Veel muziekliefhebbers zweren bij het thuissysteem, maar hier moet duidelijk worden gezegd dat een perfect geluid alleen wordt geproduceerd als alle componenten op elkaar zijn afgestemd en de luidsprekers op de juiste manier in de kamer zijn geplaatst. Dit wordt ook wel een HIFI-keten genoemd.

De geselecteerde luidsprekers zijn uiteraard grotendeels verantwoordelijk voor een hoge geluidskwaliteit. Dit is precies de reden waarom u goed geïnformeerd en bezig moet zijn met het onderwerp voordat u gaat kopen. Een saai of vervormd geluid verpest gegarandeerd elk luisterplezier.
Een dynamische geluidsweergave die de afzonderlijke instrumenten duidelijk identificeert, is het doel van een hoogwaardige vloerstaande luidspreker. Terwijl goedkope en lage kwaliteitsluidsprekers te veel lage of hoge tonen weergeven, bieden hoge kwaliteitsluidsprekers een stabiel geluid.

Onze Top 10 – Hifi-vloerstaande luidsprekers

Staande Dozen Test Advies

Als er een compleet nieuw systeem moet worden opgezet, raden wij u aan om eerst de vloerstaande luidsprekers aan te schaffen en alle andere HIFI-componenten daarop aan te passen, onder andere: vermogen, impedantie, kwaliteit en geluidsweergave. De volgende apparaten moeten worden afgestemd: versterker, ontvanger en subwoofer, zodat u het geluid extra kunt beïnvloeden.

Veel problemen met de geluidskwaliteit ontstaan niet eens als u hoogwaardige vloerstaande luidsprekers gebruikt, Als u ervoor zorgt dat de luidsprekers een groot membraanoppervlak hebben, kunnen heldere bassen worden weergegeven. Zelfs bij het wijzigen van het volume wordt de geluidsoverdracht niet verminderd. De output van de verschillende frequentiebereiken wordt idealiter verdeeld over verschillende drivers. Tweeter-, midrange- en basdrivers hebben een membraan van verschillende grootte en ondersteunen dus elk één golfbereik.

Genieten van muziek wordt door veel echte fans beschreven als een echte traktatie en dus zijn er veel verschillende meningen over dit onderwerp. De bewering dat een topversterker en een high-end CD-speler de slechte prestaties van de luidsprekers kunnen goedmaken, is over het algemeen verkeerd. Als de apparaten niet allemaal op elkaar zijn afgestemd, kan het in het ergste geval zelfs tot schade komen.
Aan de andere kant is de situatie heel anders: hoogwaardige vloerstaande luidsprekers zijn goed in staat om de middelmatige versterkerprestaties te compenseren. Gevoelige vloerstaande luidsprekers die zijn afgestemd op speciale toonbereiken kunnen echter nog steeds hun zwakke punten laten zien.

Vloerstaande luidsprekers kunnen echte eyecatchers worden en zorgen voor een perfect geluid in grotere ruimtes. Het ontwerp van de staande luidsprekers creëert al een hoogte die is aangepast aan de zithoogte van de luisteraar. De meestal grotere kasten bieden ruimte voor meerdere drivers. Om vervorming of trillingen te voorkomen, zijn de vloerstaande luidsprekers voorzien van pieken waarop de drivers staan. In de afmetingen verschillen de vloerstaande luidsprekers natuurlijk wel, maar men kan ervan uitgaan dat alle modellen vanaf een meter hoogte beginnen, de breedte varieert ongeveer tussen 20 en 30 cm.

De hoge eisen die aan de geluidskwaliteit worden gesteld verbieden de draadloze geluidsoverdracht, hoogwaardige kabels dragen bij aan de geluidsverbetering.

Geluiden die ons oor waarneemt zijn in feite niets meer dan luchtfluctuaties die golven en verschillende snelheden bereiken ons trommelvlies. Het trommelvlies wordt door deze golven in trilling gebracht en zo in geluid omgezet. Een luidspreker zet de elektrische muzieksignalen om in zulke geluidsgolven. Door de elektrische spanningen gaan de membranen trillen.

In de staande luidsprekers zijn meestal meerdere chassis/membranen ingebouwd, dit zorgt ervoor dat het geluid beter wordt verdeeld. Vooral hoogwaardige vloerstaande luidsprekers hebben een perfecte balans tussen ophanging en massa. Het materiaal en de grootte van de membranen spelen hierbij een belangrijke rol. Sommige materialen hebben een sterk geleidingsvermogen, waardoor een sterker magnetisch veld ontstaat.

Het materiaal van de kast is net zo belangrijk als de andere componenten en wordt gebruikt voor geluidsoverdracht, de kast moet absoluut resonantievrij zijn. Men kan het gebruik van een kunststof kast alleen maar afraden, dit materiaal kan als schadelijk voor het geluid worden beschouwd. Aluminium is iets geschikter, maar we kunnen alleen maar kasten van hout aanbevelen, hoe kostbaarder het hout hoe beter, in het interieur moet vezelplaat met een hoge dichtheid worden gebruikt. De luidsprekerkast heeft de taak om de transducer(s) zo goed mogelijk te positioneren en een directe geluidsoverdracht op de hoogte van de luisteraar te realiseren.

Vloerstaande luidsprekers zijn een kwestie van interieurstijl en persoonlijke smaak. De ruimte voor dit soort ruimtegebruik moet goed zijn – alleen dan kan een perfecte klaagzang ontstaan. In principe moet worden gezegd dat het de moeite waard is om wat meer geld uit te geven aan de sprekers. De verschillen tussen de staande luidsprekers zijn bijna altijd duidelijk hoorbaar. De vloerstaande luidsprekers zijn technisch geavanceerder en in de vloerstaande tests hebben ze herhaaldelijk indruk gemaakt op hun akoestiek en prestaties. De constructie biedt de beste voorwaarden om het geluid zich volledig te ontvouwen. Uitstekend geluid uit kleine luidsprekers is slechts in beperkte mate mogelijk omdat de geluidsruimte beperkt is.
In grote ruimtes kunt u alleen vloerstaande luidsprekers aanbevelen, deze moeten ver genoeg van de wanden van de ruimte worden geplaatst om de geluidsvervorming tot een minimum te beperken en de diepe bastonen volledig tot hun recht te laten komen.

Welk materiaal moet worden gebruikt?

Het materiaal van de membranen moet Kevlar, koolstofvezel of aluminium zijn. Verschillende kleine drivers produceren een beter geluid dan een paar grote drivers.

Aangezien een luidspreker elektrische signalen vertaalt in oscillatie, wordt dit ook wel een transducer genoemd. Er zijn twee verschillende typen, de elektrostatische en de dynamische luidsprekers.

Bekende fabrikanten die bovengemiddelde vloerstaande luidsprekers produceren en aanbieden zijn bijvoorbeeld Devil – Bose – Bang & Olufsen – Vroemen – Kanton

Waar kunt u het beste staande luidsprekers kopen?

Natuurlijk is er een breed scala aan staande luidsprekers beschikbaar op het internet, maar met een luidspreker telt het geluid, daarom is het echt aan te raden om naar een speciaalzaak te gaan en persoonlijk advies in te winnen, zelfs het luisteren naar de luidsprekers en het beoordelen van de geluidskwaliteit is alleen mogelijk in een speciaalzaak, door middel van een staande-luidsprekertest. Natuurlijk klinken de luidsprekers in de winkel niet hetzelfde als bij u thuis, maar in een speciaalzaak heeft u betere mogelijkheden om te beoordelen wat de betreffende spreker te bieden heeft.

Vloerstaande luidsprekers moeten een bepaalde hoeveelheid tijd krijgen om op te warmen, vooral na de installatie zal het zeker een tijdje duren om de geluidsinstellingen aan te passen en het geluid te optimaliseren. Het kan nodig zijn om de luidsprekers een beetje te verplaatsen, verschillende muziekstijlen kunnen de aanpassingen een beetje makkelijker maken. De zogenaamde roze NoiseCan worden ingeschakeld voor het instellen van het geluid.

Het onderhoud van de luidsprekers is zeer eenvoudig, regelmatig verwijderen van stof met een doek of borstel is aan te bevelen en zinvol, omdat het fijne stof graag in de poriën van de membranen terechtkomt. De luidsprekers mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, de kasten zijn lichtgevoelig. Gebruik geen reinigingsmiddelen of vochtige doeken.