Hondenkam

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Hondenkam

De hondenkam is een belangrijk onderdeel als het gaat om het verzorgen van onze viervoeter. Regelmatig kammen bevordert en onderhoudt de gezondheid van de hond. Alleen als de hond een goed verzorgde vacht heeft, zal hij zich comfortabel voelen en met volle teugen van zijn leven kunnen genieten.

Als de hond tot een langharig ras behoort, verschilt zijn vacht nauwelijks van die van een wolf. De vacht bestaat uit de ondervacht, die het dier tegen de kou beschermt, en de waterafstotende bovenvacht. Ook hier zijn er langharige rassen, die minder ondervacht hebben. De hond produceert talg door speciale klieren, waardoor de vacht er glad en glanzend uitziet.

Viervoeters met een korte vacht hebben daarentegen geen ondervacht die geknoopt of gematteerd kan worden. Toch moeten deze rassen ook voortdurend gekamd en geborsteld worden, omdat er ook vuildeeltjes, dode haren en ongedierte in hun vacht te vinden zijn.

Vooral bij de wisseling van de seizoenen, d.w.z. in het voorjaar en de herfst, beginnen veel honden hun vacht meestal in grote pluimen af te werpen. Onder de dode vacht wordt de nieuwe vacht gevormd, die wordt genoemd
winter- of zomerbont wordt genoemd. Tijdens de periode van vachtwisseling is de dagelijkse verzorging met een kam en borstel vooral belangrijk om de dode haren regelmatig te verwijderen en zo deze fase sneller af te ronden. Deze verandering van vacht kan echter ook achterwege blijven als de hond in kamers met een constante temperatuur leeft.

Regelmatig kammen en borstelen van de vacht bevordert ook de sociale band tussen de hond en zijn tweevoeters. Daarom moet het dier dit ritueel aangenaam vinden. Kammen waarvan de tanden pijn doen en de huid van de hond krabben, moeten daarom worden vermeden. Vooral als het een kortharig ras is. De vacht is minder dicht gegroeid, zodat de kam veel sneller is…
kan door het haar heen dringen en op de huid worden gevoeld. Daarom moeten kammen met zachte tanden worden gekozen die zich flexibel kunnen aanpassen aan het lichaam van de hond.

Maar niet alleen de lengte van de vacht is een belangrijk criterium voor de keuze van dit verzorgingsgereedschap, maar ook bijvoorbeeld de structuur van de vacht, d.w.z. of de hond veel of minder ondervacht heeft, evenals gezondheidsproblemen van de vacht, zijn redenen voor de verscheidenheid aan modellen die worden aangeboden.

Als u kiest voor een kam met een handvat, moet deze goed in de hand liggen, zodat deze niet wegglipt tijdens het onderhoud. Voor viervoeters met dicht, lang, maar ook krullend haar is het aan te raden om een kam te kiezen waar de tanden een grote onderlinge afstand hebben. Aan de andere kant, als de vacht dunner en zijdezacht is, is het raadzaam om te kiezen voor een fijne karteling.

Onze Top10 – hondenkam

Aan de ene kant is dagelijkse verzorging een goede manier om zich te ontdoen van de vele hondenharen op stoelen, tapijten of in de auto tijdens het verschonen van de vacht, omdat de meeste vervelende plukjes haar worden opgevangen door de kam of de borstel voordat het dier ze eraf kan gooien. Aan de andere kant kan de hondeneigenaar, door regelmatig de vacht te kammen, er tegelijkertijd ook achter komen of zijn vierpotige vriend ongewenst ongedierte, zoals vlooien, herbergt. Speciale vlooienkammen helpen om dit ongedierte en hun eieren, ook bekend als neten, uit de vacht van de hond te verwijderen. Voor dit doel ze hebben zeer fijne, dicht bij elkaar staande tanden.

Kammen met fijne tanden zijn ook geschikt voor de verzorging van gevoelige delen van het lichaam, zoals de poten of het hoofd met het deel rond de mond of de oren. Kammen met middelgrote en grove tanden zijn daarentegen goed geschikt voor het verwijderen van gematteerd en geknoopt bovenhaar. Kammen met tanden aan beide zijden zijn ook hier praktisch, bestaande uit fijne tanden aan de ene kant en grove tanden aan de andere kant.

Omdat de hondenkam minder geschikt is om de ondervacht te reinigen van klitten en knopen, is het aan te raden om een hondenplukborstel met harde gebogen haren te gebruiken voor rassen met een lange vacht en veel ondervacht. Viervoeters met een fijne bovenvacht, zonder ondervacht, moeten echter worden verzorgd met een hondenplukborstel met zachte haren. Dit kan ook in combinatie met een kam worden gebruikt.

Als u een bijzonder effectief en langdurig hulpmiddel voor de verzorging van hondenbont wilt aanschaffen, moet u overtuigd zijn van de goede prestaties van een Furminator. Dit wordt uitsluitend gebruikt voor de verzorging van langharige rassen, omdat het de ondervacht zeer goed kan verwijderen en tegelijkertijd de hond in staat stelt zijn vacht zachtjes te reinigen. Bij de keuze van de juiste Furminator, die een combinatie is van hondenborstel en hondenkam, is alleen de grootte en het gewicht van de viervoeter van belang.

Een ander nuttig hulpmiddel is de bontwerker of bontverwijderaar, die ideaal is voor de verzorging van de vacht en de ondervacht. Er zitten zelfs tanden op de bontkam die zich tijdens het borstelen elastisch aanpassen aan de dikte van de ondervacht en zo de vacht van de hond op een prettige en zachte manier verzorgen. Daarom kan dit gebruiksvoorwerp ook worden gebruikt voor gevoelige en angstige dieren.

Het is niet eenvoudig om een keuze te maken uit het grote aantal leveranciers van hondenkammen. Want zo verschillend als de eisen voor dit gebruiksvoorwerp zijn, zo gevarieerd is ook het assortiment waaruit de hondeneigenaar het optimale model voor de vachtverzorging van zijn viervoeter kan kiezen. Voorafgaand aan de aankoop is het raadzaam om deskundig advies in te winnen bij een verkoper in een dierenwinkel of om op het internet te kijken naar websites die onafhankelijk van de leverancier hondenkammen met elkaar hebben vergeleken of getest en zo het juiste product voor u kunnen selecteren.

Om onze vierpotige begeleider een zachte en kalmerende vachtverzorging te bieden, hebben de meeste innovatieve kammodellen afgeronde, elastische tanden die zich tijdens het borstelen flexibel aanpassen aan de structuur van de vacht en zo ernstige verwondingen aan de huid voorkomen. Tegelijkertijd verwijderen ze snel en effectief dode plukjes haar met kleine weerhaken of roterende tanden, waardoor gezond haar weer teruggroeit.
Er zijn ook producten die gemaakt zijn van antibacterieel plastic, wat het aantal ziektekiemen, zoals bacteriën, zou moeten verminderen bij het kammen van de vacht.

Het grote voordeel van winkelen op het internet is zeker het comfort van het zitten in een warme woonkamer of studeerkamer voor de computer, het veranderen van de ene naar de andere website van de leverancier en het vergelijken van de prijzen voor hondenkammen in alle rust. Dit is een goed alternatief voor een mogelijk lange wandeling door de dierenwinkels, waar je urenlang naar het juiste product zou moeten zoeken.

Op de homepage van de leverancier vindt u niet alleen de prijzen voor hondenkammen, maar ook een goede beschrijving van hun eigenschappen. Daarnaast bieden deze productfabrikanten nuttige tips over het gebruik van hun modellen en algemene informatie over vachtverzorging van onze viervoeters. Hetzelfde aanbod is ook te vinden op test- en vergelijkingsportalen, waar hondeneigenaren een nog beter en sneller overzicht van de producten kunnen krijgen.

Ten eerste moet het model goed gemaakt zijn en er stabiel uitzien. Het is ook aan te raden om een kam te kiezen met een handvat, omdat deze gemakkelijk te hanteren is en niet zo snel kan wegglijden. Bovendien krijg je ook een beter gevoel voor het gelijkmatig door de vacht strijken en zal de kam niet zo vaak in de vacht blijven steken, wat het dier onaangenaam zou kunnen doen trekken.

Een goede leidraad bij het zoeken naar de juiste kam is ook de haarlengte en hoe de vacht is opgebouwd. Dit bepaalt bijvoorbeeld ook of de kam lange of korte tanden moet hebben en of deze een grove of fijne karteling moet hebben. Allereerst kan de hondeneigenaar persoonlijk met zijn hand controleren of de tanden mogelijk te hard of te spits zijn en de huid van de hond zouden beschadigen. Bij rassen met een volumineuze vacht moet de kam dienovereenkomstig lange tanden hebben, waarbij de afstand tussen de tanden afhankelijk is van de vachtstructuur van de hond. Bij kortharige rassen moet men zeker op zoek gaan naar korte tanden met afgeronde uiteinden.

Om de vacht van de viervoeter een extra zijdeachtige glans te geven, kan de eigenaar van de hond na het kammen en borstelen een vachthandschoen gebruiken. Deze heeft kleine rubberen tepels, die de talgklieren in hun productie stimuleren terwijl ze de vacht strelen en de vacht een glanzende, zijdeachtige glans geven. …en geef het een gladde uitstraling. Bovendien werkt deze verdere streling als een massage voor de hond, die er vooral van geniet en zich kan ontspannen.

Ook de verzorging met een manuele massageborstel draagt bij aan het welzijn van de hond, omdat het de doorbloeding van de huid stimuleert en zo zorgt voor een gezonde hergroei van de vacht van onderaf. Bovendien zijn deze borstels zeer geschikt voor kortharige rassen, omdat ze de dunne vacht uitstekend polijsten en zo een glanzend uiterlijk geven. Hier moet de hondeneigenaar aandacht besteden aan korte haren, die meestal gemaakt zijn van natuurlijk haar, rubber of nylon. Voor rassen met een sterke haargroei is het echter raadzaam als ze gemaakt zijn van lange houten, nylon of metalen haren.