Houtglazuur

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Houtglazuur

Het beste houtglazuur 2022 in vergelijking

Wat is een houtglazuur?

Houten meubelen zijn in veel verschillende vormen te vinden op bijna elk terrein. Ze vereisen speciale bescherming tegen invloeden van buitenaf. Dit kan worden bereikt door een houtglazuur. Houtbeitsen zorgen ervoor dat het hout beschermd wordt tegen verwering, vooral tegen wind en regen. In principe is een glazuur een niet-dekkende coating. In tegenstelling tot lakverven beschermt en behoudt een houtglazuur de nerf en het uitzicht. Houtvlekken bieden een goede bescherming tegen vocht en vuil.

Hoe werkt een houtglazuur?

Een houtglazuur is vrij vloeibaar van consistentie en wordt met een kwast op het hout aangebracht. Vergeleken met vernisverven heeft het het voordeel dat het niet scheurt of barst op het hout. Het glazuur biedt niet alleen een goede bescherming tegen weersinvloeden, maar ook tegen UV-straling. Houtbeitsen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Bovenal werkt een glazuur tegen de natuurlijke werking van hout in contact met vocht. Het hout vervormt niet na het aanbrengen van het glazuur.

Toepassingsgebieden van een houtglazuur

Een houtglazuur wordt vooral aan de buitenkant gebruikt. Het kan worden toegepast op kookmeubilair, maar ook op lamellen of houten hekken. Deze componenten vereisen slechts een middelmatig niveau van vochtbescherming,

Wie heeft er een houtglazuur nodig?

Houten beglazingen zijn door particulieren nodig voor hun eigen bezit, maar ook door schrijnwerkers voor de levering van de houten onderdelen. Het is verkrijgbaar in verschillende bruintinten en kan dus worden gebruikt om bestaande meubels te matchen.

Onze Top 10 – Houtglazuur kopen

Welke soorten houtglazuren zijn er?

Er zijn drie soorten houtglazuren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dun-, midden- en diklaags glazuur. Dunnelaaglakken zijn het meest geschikt voor maatvaste onderdelen zoals hekken. Het dringt diep in het hout door en vormt geen film. Middenlaagse beglazingen zijn geschikt voor raamluiken en ook voor houten kozijnen. De consistentie is zowel dik als dun. Het laat minder vocht door het hout heen dan dunnelaagglazuren. Diklaagse beglazingen zijn zeer geschikt voor ramen en deuren. Het is een dik vloeibaar glazuur dat het hout goed beschermt tegen vocht en vocht.

Toepassingsgebied van het houtglazuur

Toepassingsgebieden voor houtbeitsen zijn ofwel tuinmeubelen, hekken of ramen of deuren die hun natuurlijke nerf moeten behouden. Door de vele voordelen van glazuren blijven de meubelen er natuurlijk uitzien en is het hout zeer goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Eisen voor een goede houtvlek

Een goede houtbeits moet gemakkelijk aan te brengen zijn. Het moet na het aanbrengen snel drogen op het hout en het vervolgens lang beschermen: De verf moet zo lang mogelijk op het hout blijven zitten en het goed beschermen.

Voor- en nadelen van een houtglazuur

– Voordelen
Houtvlekken hebben vooral een vuil- en waterafstotende werking. Het glazuur schilfert of barst niet van het hout. Het is waterdicht en elastisch tegelijk. Tegelijkertijd is het diffuus en voorkomt het dat het hout vervormt.

– Nadelen
In tegenstelling tot lakverven moet een houtbeits vaker worden vernieuwd. Te veel invloed van de luchtvochtigheid kan het hout nog steeds beschadigen met gunstige glazuren.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een houtglazuur?

Bij de aankoop van een houtglazuur moet u zeker letten op het doel dat het dient en welke meubelen of houten onderdelen ermee gecoat moeten worden. U kunt in eerste instantie kiezen tussen de drie soorten glazuren. Een „houtbeits test“ kan worden gebruikt om het geschikte product te vinden. Voor het schilderen van meubels wordt vaak een speciale olie toegevoegd aan het glazuur.

Innovaties op het gebied van houtglazuur

Houtbeitsen zijn verkrijgbaar op chemische en natuurlijke basis. We proberen altijd nieuwe producten te ontwikkelen met de juiste samenstelling. De droogtijd moet zo kort mogelijk zijn. Dit is een doorslaggevend criterium voor nieuwe en verdere ontwikkeling van houtglazuren.

Welke fabrikanten van houtglazuren zijn er?

Bekende merken van houtglazuren zijn bijvoorbeeld Alpina of ook huismerken van Obi, Hagebaumarkt of Hornbach. Deze merken zijn van hoge kwaliteit en zijn geprijsd in het middensegment.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik mijn houtglazuur het beste kopen?

Houtbeitsen zijn voornamelijk verkrijgbaar in bouwmarkten. Supermarkten hebben ze ook af en toe in hun reclame tegen extreem lage prijzen. Houtlakken zijn ook verkrijgbaar in online winkels. Uiteraard kunt u in de bouwmarkt advies krijgen over de toepassing en ook over het type glazuur. Op het internet vindt u ook voldoende informatie over houtglazuren.

Wetenswaardigheden & gids voor houtglazuren

– Prijzen: hoeveel kost de houtbeits?
Houtglazuren worden meestal aangeboden in bussen van 5 liter. In de supermarkten kosten ze maar 10 euro. Vergelijkbare hoeveelheden in doe-het-zelfwinkels zijn navenant duurder en kunnen tot 60 euro kosten voor dezelfde hoeveelheid. Er zijn echter aanzienlijke kwalitatieve verschillen en oh de keuze van de kleuren is aanzienlijk groter in bouwmarkten.

Nuttige accessoires voor houtbeits

Toebehoren voor houtbeits zijn vooral de juiste kwast waarmee de beits wordt aangebracht. Hier voornamelijk platte borstels Speciale zeven voor het afvegen van de borstel voor het aanbrengen zijn ook verkrijgbaar in ijzerwarenwinkels.

Alternatieven voor houtbeits

Alternatieven voor houtbeitsen zijn kleurlakken of houtoliën waarmee het hout gecoat kan worden. Afhankelijk van de toepassing moet u de juiste keuze maken.