Houtolie

vidaXL Houtolie voor meubels 250 ml
LinkvidaXL Houtolie voor meubels 250 ml*
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 14,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
vidaXL Houtolie voor meubels 250 ml
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 14,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Houtolie

Hout is een van de meest populaire bouwmaterialen en wordt zowel binnen als buiten gebruikt, of het nu gaat om een houten vloer, muur- of plafondbekleding of houten wanden, zodat het hout niets van zijn kwaliteit verliest, het moet regelmatig worden behandeld met een houtolie om het duurzamer te maken, kort na het aanbrengen vormen de houtoliën een bestendig oppervlak met een matglanzend effect.
Bovendien beschermt de houtolie de diepere structuur van het hout omdat deze ook in het hout wordt opgenomen, dit is een voordeel ten opzichte van een conventionele houtvernis. Het hout voelt ook na de behandeling met de houtolie natuurlijk aan en kleine beschadigingen in het hout kunnen met de olie zeer goed worden hersteld.

Houtoliën zijn vooral binnenshuis een betere keuze, een houtvernis beschermt het hout buiten beter tegen het weer, als dat überhaupt al het geval is. In het interieur kan houtolie worden gebruikt om vrijwel alle objecten van hout te behandelen en te verfraaien, of het nu gaat om een vloer of een meubelstuk. Vooral de zogenaamde tungolie, die afkomstig is uit China en Japan, wordt aanbevolen. Tung oliën zijn veel stroperiger dan andere oliën die gebruikt worden voor houtverzorging, door de geur doet de tung olie een beetje denken aan varkensvet, maar de geur verdwijnt snel en de olie droogt en wordt vooral snel in het hout geabsorbeerd. De tungolie moet voor gebruik worden gemengd met wat lijnolie, anders bestaat het risico dat het hout kleine scheurtjes vormt. Ongeveer een vijfde lijnzaadolie zou moeten helpen tegen dit gevaar.

Lijnolie is geschikt voor hele vloeren Dit is uitstekend, want als er water in de vloer dringt, zal het minder opzwellen, wat ook wordt aanbevolen voor houten vloeren die vaak worden gedweild.

Natuurlijk zijn er al gemengde houtoliën, er hoeft hier geen lijnolie te worden toegevoegd. Voordat het hout met de olie wordt behandeld, is het de moeite waard om het hout te schuren met een fijn schuurpapier (100 tot 200 korrel). Behandel het oppervlak vervolgens met een intensieve houtreiniger. Wanneer de houten vloer droog is, kan de olie op het hout worden aangebracht, een kamertemperatuur van ongeveer 18 graden is hiervoor perfect.

Onze Top 10 – Houtoliën

Nr. 1
vidaXL Houtolie voor meubels 250 ml
Kundenbewertungen
vidaXL Houtolie voor meubels 250 ml*

vidaXL Houtolie voor meubels 250 ml
Deze houtolie reinigt, verzorgt en biedt extra bescherming aan het hout. Hij is speciaal ontwikkeld om je meubelen te onderhoudende middels de gezamenlijke inspanningen van ons onderzoeks- en ontwikkelingsteam en leveranciers. Deze houtolie voedt, beschermt en verbetert de natuurlijke schoonheid van kostbaar hout en creëert een waterafstotend houten oppervlak o...

 Preis: € 14,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Belangrijk voor de aankoop

Let er bij de aankoop van een houtolie op dat deze geen schadelijke stoffen bevat, helaas is dit het geval bij iets minder dan een derde van de oliën op de markt. Bij de verwerking van een houtolie met oplosmiddelen is het gemakkelijker om deze aan te brengen, maar het nadeel is dat ze nog lang na het aanbrengen verdampen, drie van de best beoordeelde oplosmiddelhoudende oliën bevatten zelfs verhoogde aromawaarden, deze hebben een negatief effect op ons centrale zenuwstelsel en kunnen ziekten veroorzaken.

Houtoliën zonder oplosmiddelen presteren steeds beter in de houtolietest, maar zelfs de oplosmiddelvrije producten kunnen kritische bestanddelen bevatten.

Voordat u een houtolie koopt moet u proberen een technische fiche van het gewenste product te krijgen, deze zijn bij de meeste fabrikanten op het internet verkrijgbaar. Schadelijke metaalzouten worden vaak gebruikt in tang-, lijnzaad- of saffloerolie, deze versnellen het droogproces, maar kunnen allergieën veroorzaken.

Omdat de houtolie diep in het hout dringt, zijn al deze additieven Dit is twijfelachtig, omdat het hout nog lang na het oliën verschillende stoffen verdampt.
Houtolie benadrukt de natuurlijke nerf en maakt het materiaal waterafstotend.

De basisstoffen die in een houtolie aanwezig moeten zijn, zijn onder andere boomhars, die in de vorm van balsemterpentijnolie of colofonium wordt toegevoegd, beide stoffen zijn volledig natuurlijk. De Balsam Terpentijnolie wordt verkregen door destillatie, het verdampt snel na het aanbrengen van de houtolie. De hars is een van de integrale onderdelen van het product dat wordt verkregen door destillatie, de kleuring gaat naar amber, het is een natuurlijk type hars en geeft het behandelde oppervlak een bepaalde hardheid. De hars van de hars wordt gesmolten in lijnolie en blijft vloeibaar in de olie totdat het wordt aangebracht, maar pas als het aan de lucht wordt blootgesteld, verhardt het weer.
Lijnzaadolie wordt geproduceerd uit zaden van de oleïne, de moleculen van de olie zijn bijzonder klein en kunnen daarom zeer gemakkelijk in de houtporiën doordringen. De olie gedraagt zich als water en wordt tot 4 mm in het hout gezogen.
Natuurlijk hoeft het hout niet steeds met een houtolie te worden behandeld, het hangt af van de mate waarin het hout gestrest is en wat voor soort hout het is. Het tijdsinterval kan variëren tussen een jaar, een entree in openbare voorzieningen en tien jaar in ruimten die slechts zelden worden gebruikt.

Houtoliën op basis van was laten houten meubels glanzen en zorgen voor een matte glans. Speciale houtolie voor meubels is meestal zeer vloeibaar en kan met een doek of kwast worden aangebracht. Laat de olie na het aanbrengen werken en wrijf het er weer af.

Hout harde olie is vooral bedoeld voor vloeren, na het oliën van de vloer moet deze worden gepolijst.

– het geoliede hout houdt de poriën open en reguleert zo de Luchtvochtigheid in de kamers
– de natuurlijke stoffen in de olie zijn opengesteld voor diffusie, wat betekent dat het hout de mogelijkheid heeft om verder te drogen onder de olie.
– Houtolie kan goed worden afgeschuurd
– aanzienlijk milieuvriendelijker dan een verf
– Oliën kunnen niet afschilferen en diep in het hout dringen.

Alleen de behandeling met een houtolie brengt de volle schoonheid van het materiaal naar boven, het oppervlak begint te glanzen.

Met olie behandeld hout wordt niet grijs en geeft het hout weer wat leven.

Soorten houtolie

Harde olie – meubelolie – harde wasolie – UV-houtolie – houtbeschermingsolie

Houtolietest

Kleurloze houtoliën kunnen houten vloeren in buitenruimtes op lange termijn niet beschermen, omdat de olie niet de nodige pigmenten bevat om het hout te beschermen tegen de zonnestralen. Een vloerolie moet natuurlijke kleurstoffen bevatten – alleen dan wordt het hout en zijn structuur beschermd. Door de houten vloer te behandelen met een donkere hardhoutolie krijgt het hout een egale kleur, zelfs verschillende kleurvlakken passen zich aan elkaar aan, vlekken worden afgedekt.
Lichte hardhoutoliën zijn bijzonder geschikt voor lichte houtsoorten, de natuurlijke kleur blijft behouden en toch is de kleurtint van de afzonderlijke planken nog steeds op elkaar afgestemd.
In buitenruimtes dient u de houten vloer na ca. 6 weken een tweede keer te behandelen, dit zal de beschermende werking aanzienlijk verhogen.