Lijndetectie

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Lijndetectie

Als er een nieuwe lamp of een nieuwe muurkast in de woning moet worden geïnstalleerd, moet er meestal een gat in het plafond of de muur worden geboord, zodat het nieuwe object daar met pluggen en schroeven kan worden bevestigd. Statistisch gezien is de kans op het raken van een stroom- of waterpijp vrij klein, maar de schade die u aanricht bij het raken van een pijp is relatief groot. Precies daarom is de aanschaf van een pijpenvinder zeker de moeite waard. Afhankelijk van het model werkt zo’n lijndetector meer of minder nauwkeurig.
De enige manier om een lijn in de muren te detecteren zonder enige schade te veroorzaken is het gebruik van een lijndetector, ook wel een detector of lokalisatieapparaat genoemd. Zulke kleine helpers zijn te vinden in bouwmarkten vanaf een lage prijs van 10 euro, maar apparaten van bekende fabrikanten in een hogere kwaliteit kunnen soms 100 euro kosten. Als men belang hecht aan een professioneel apparaat, is men snel aan aanschafkosten van enkele honderden euro’s toe.
We hebben de belangrijkste informatie uit verschillende lijnscannertests die op het internet te vinden zijn gefilterd en hier voor u samengesteld.

Er zijn twee werktechnieken waarmee lijndetectoren kunnen werken, deze worden inductief en capacitief genoemd. De inductieve detectoren werken met oscillaties van een oscillator, zodra er zich metalen of stroomvelden in de wanden bevinden, veranderen de oscillaties en meldt het apparaat deze.
Capacitieve lijndetectoren zijn ook in staat om niet-magnetische velden te detecteren. Hier reageren de sensoren extra op veranderingen van hoogfrequente elektrische velden. Voor deze werkwijze zijn echter aanzienlijk complexere elektronische componenten nodig, wat duidelijk tot uiting komt in de aankoopprijs. Deze gevoelige technologie wordt onder andere gebruikt in muurscanners, voor de vier muren thuis is de aanschaf van zo’n duur apparaat in principe niet de moeite waard. Meestal zijn de capacitieve lijnzoekers te vinden in het professionele veld, omdat een aankoop alleen de moeite waard is als het apparaat zeer vaak wordt gebruikt.

Hoewel de goedkopere lijn zoekers niet herkennen of het een stroom- of waterlijn is, maar je kunt op zijn minst herkennen dat er een lijn in de muur zit, kan het zijn dat je in sommige gevallen ook weet wat voor soort lijn het is en dat je het gewoon wilt lokaliseren.
In het geval dat de geselecteerde lijnzoeker de keuze biedt welke lijn te zoeken, moet de weergave van de stroomleidingen ook in alle instellingen lopen, dit is zeer aan te bevelen om veiligheidsredenen. Anders kunt u beginnen met het zoeken in de muur naar stroomkabels en vervolgens opnieuw zoeken naar het gewenste type lijn.
Een lijndetector werkt alleen betrouwbaar als u zich strikt aan de voorgeschreven gebruiksaanwijzing houdt en vertrouwd bent met de bediening. Lees dus voor het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing!

Onze Top 10 – lijnvinders

Een lijndetector kan door elke vakman worden bediend, de procedure is zeer eenvoudig, in het begin wordt een kalibratie gemaakt op een punt waarvan bekend is dat er geen lijn is, zodat het apparaat weet welk materiaal het is. Daarna kunt u direct beginnen met het zoeken naar een lijn, als er een lijn wordt ontdekt zal het apparaat een signaal geven.
De kwaliteit van een lijndetector Deze informatie is te vinden in de productbeschrijving, gemiddeld 60 mm voor staal, 50 mm voor koper en max. 35 mm voor elektriciteitsleidingen.
Sterk aanbevolen zijn apparaten van Siemens, Testboy, Mastech, Stanley, Zircon, Bosch, Black % Decker of Brennenstuhl.

Om het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk te maken, moet een automatische kalibratie beschikbaar zijn. Het gewicht moet vrij laag zijn, want vooral als je over een langere periode muren of plafonds moet doorzoeken, kan een te hoog gewicht onaangenaam worden, normaal gesproken zijn waarden tussen 200 en 350 gram normaal.

De prijs-prestatieverhouding moet goed zijn, bij een stijgende prijs moet de apparatuur van de lijndetector navenant goed zijn, hoogwaardige apparaten hebben een LCD-display, bij goede apparaten is de automatische kalibratie een must.

Voordat u koopt, moet u overwegen of u een lijndetector nodig hebt die alleen stroomleidingen kan detecteren, een die alleen leidingen detecteert of een die alles kan detecteren. Waarschijnlijk is een apparaat dat elk soort lijn kan detecteren de juiste keuze, anders zou u na verloop van tijd twee apparaten kunnen kopen.

De bediening moet zo eenvoudig mogelijk zijn en met slechts enkele bedieningselementen mogelijk zijn.

Kabeldetectoren zijn in de handel te vinden onder veel verschillende namen, het is altijd het apparaat zelf: kabeldetector, stroomzoeker of stroomdetector zijn slechts enkele van de gangbare namen.

– Hoe is de bediening, kan het apparaat eenvoudig langs de wanden worden geleid en is de bediening begrijpelijk en eenvoudig?

– Is er een eenvoudig te begrijpen bedieningshandleiding, is alles logisch uitgelegd?

– Zijn alle belangrijke instructies en een TÜV-zegel beschikbaar?

– Praktische tests op speciaal vervaardigde monsterwanden? Allemaal verschillende zoekfuncties zijn OK? Is de opgegeven diepte bereikt?

– Herkent het apparaat de verschillende materialen?

Automatische kalibratie – Meetdiepte – Werking – Zoomfunctie – Levensduur van de batterij – Werking op batterijen – Gewicht – Afmetingen – Ontwerp – Zaak – Speciale functies – Prijs – Ergonomische vorm

Op het internet vind je een zeer grote selectie van lijnvinders, hier is het belangrijk dat je voor de aankoop weet wat het apparaat moet kunnen, want dan is de selectie niet meer zo moeilijk en is het aantal apparaten in kwestie al een beetje gereduceerd. Dure lijnvinders zijn veel comfortabeler en de bediening is begrijpelijk en eenvoudig. Aangezien geen van deze apparaten honderd procent kan garanderen dat er geen lijnen in de muren lopen, moet u toch goed kijken of er ergens een lijn in de muur loopt. Om veiligheidsredenen kunt u de stroom ook uitschakelen voordat u gaat boren.

Goede lijnvormers zijn niet alleen in staat om stroom- en metaallijnen te detecteren, ze kunnen ook houten, magnetische en niet-magnetische objecten detecteren. De exacte aanduiding van de lijn moet mogelijk zijn wanneer de wand herhaaldelijk wordt gescand. Een LED-display of LCD-display is wenselijk.

Handige lijnvinders zijn het handigst in het formaat van een standaard zaklamp.