Medion Erazer P7648 Notebook

Test & vergelijk Medion Erazer P7648 Notebook

De Medion P7648

.

De Medion P7643

.

De Medion P7648 schittert met een onovertroffen prijs-prestatieverhouding – meer functies kunt u niet verwachten voor 900 euro. De systeemprestaties zijn uitbundig, alleen in de spelprestaties moet je compromissen sluiten. Als je dit op geen enkele manier wilt, zul je aanzienlijk meer geld moeten investeren in gaming notebooks zoals de HP Omen 17.

Natuurlijk is de P7648 niet zonder zwakke punten: deze zijn echter nauwelijks van belang, omdat het Aldi-schrift niet gericht is op kopers die een bijzonder elegant ontwerp of een hoge mobiliteit eisen. Er is alleen behoefte aan een inhaalslag op dat zeer gematigde toetsenbord.

Pro

+ SSD en HDD

+ zeer hoge systeemprestaties, behoorlijke 3D-prestaties

+ USB type C

+ helder, anti-reflecterend display

Contra

– lage batterijduur

– vervelend toetsenbord

Voor 899 euro kost het huidige Aldi-schriftje (modelnummer MD99980) hetzelfde als de Medion P7644, die Aldi afgelopen december heeft verkocht. Voor dezelfde prijs krijgt u nu de iets krachtigere Core i7-7500U (2,7 GHz, tot 3,5 GHz per turbo-boost) van Intel’s zevende kerngeneratie Kaby Lake in plaats van een Skylake processor. Daarnaast voorziet Medion het Aldi notebook nu van 16 in plaats van (vanaf) 8 GB RAM zoals in het model van het voorgaande jaar. De grafische kaart, in beide modellen de Maxwell GPU GTX 950M, heeft ook meer lokaal geheugen in de huidige Aldi notebook: 4 GB DDR3 in plaats van 2 GB DDR3.

De apparatuur

De rest van de apparatuur blijft hetzelfde: de opslagruimte wordt geleverd door een 256 GB SATA III SSD en een 1 TB harde schijf van Toshiba met SATA II-aansluiting. Dit 17, 3 inch display toont de Full-HD resolutie 1920 x 1080. Ook deze kast ontbreekt nog en heeft 2 USB 2. 0 poorten aan de rechterzijde en een USB 3. 0 aansluiting aan de linkerzijde. Daarnaast is er een type C-aansluiting aan de voorzijde links: deze wordt gebruikt om snelle externe opslagmedia met USB 3.1 Gen2 op de notebook aan te sluiten. Aangezien de huidige Kaby-Lake generatie UNIVERSAL SERIAL BUS 3. 1 niet standaard wordt ondersteund, maakt Medion gebruik van een extra USB-controllerchip van AsMedia. Voor het netwerk biedt het Aldi-notebook een Gigabit LAN-verbinding en de 11AC WLAN-module van Intel, die twee parallelle datastromen voor een maximale snelheid van 866 MHz kan verzenden.

De processor

Vergeleken met de Skylake variant zorgt de nieuwe Kaby Lake processor voor een snelheidsverhoging van ongeveer 9 procent in CPU-zware benchmarks, zoals de Cinebench R15. In het algemeen profiteert de nieuwe Aldi notebook van de iets snellere processor, vooral voor multimediatoepassingen, en vooral van het grote RAM. De P7648 werkt ongeveer 30 procent sneller, vooral voor beeldverwerking en videoconversie. Hier komt ook de Geforce grafische kaart aan bod, die de CPU ontlast tijdens de formaatconversies.

In de prijsklasse tot 1000 euro ligt dit Medion-notitieboekje dus ver vooruit: Het is echt sneller dan het tot nu toe beste notitieboekje onder de 1000 euro met 3832 punten in de Home Test en 4666 punten uit de Creative Test. Zelfs aanzienlijk duurdere notebooks dan het Microsoft Surface Book met een Skylake Core i7 overtreffen deze tests met bijna 20%. Alleen notebooks met de quad-core processor en de Omen 17 situatie de P7648 duidelijk achter – de Omen 17 komt in de creatieve test van de PERSOONLIJKE COMPUTER Mark 8 op 7476 punten.
Dat de SSD, die in het geval als een M. 2 plug-in kaart zit, verreweg niet de snelste is en ongeveer 10% achterloopt op NVMe SSD’s zoals in het Surface Book met 4489 punten in de opslagproef is dan ook nauwelijks merkbaar: Deze Medion P7648 is een zeer snelle notebook en ook absoluut geschikt voor complexe toepassingen.

Spelprestaties

Medion noemt de P7648 een high-performance notebook, expliciet geen gaming laptop. Toch zijn spelletjes natuurlijk ook dit belangrijke doel voor dit Aldi-notitieboekje. Via de Geforce GTX 950M wordt immers een GPU met 640 shaderunits op de notebook aangesloten. Die GM107 chip is gebaseerd op uw Maxwell chip en 28 nanometer architectuur. Het 4 GB DDR3-geheugen wordt er steeds weer op aangesloten via een 1 128-bits brede interface.

Een Geforce 940M is vaak te vinden in veel goedkopere notebooks, die tussen de 600 en 800 euro kosten. Deze toewijzing is losjes afhankelijk van deze GTX 950M in de Aldi notebook: Het bereikt twee keer de 3D-prestaties in de meeste testrapporten. Daarom is het Aldi-notitieboekje wederzijds geschikt voor veel spellen. De huidige spellen lopen echter meestal alleen soepel als ze de resolutie of het detailniveau verlagen. In Rise of the Tomb Raider bereiken deze slechts 30 frames per seconde in Full-HD resolutie wanneer ze de grafische details op „Low“ zetten. Op hoog detailniveau loopt het spel alleen soepel bij 1366 x 768 pixels.

Oudere games, zoals GTA 8, schouders dit een beetje beter op de P7648: In hoge details, zijn er ongeveer 30 frames per seconde, zelfs in Full HD-resolutie. Maar de prestaties zijn dan niet meer voldoende voor beeldverbeteringen zoals MSAA. Toch is de P7648 ook een uiterst goed compromis, als je hem niet per se in alles hoeft te gebruiken. Het is niet nodig om de speelautomaat te stoppen. Want echte gaming notebooks, zoals de HP Omen 17 qua van een GTX 1070, kosten aanzienlijk meer en zijn verkrijgbaar vanaf praktisch 1800 euro. Alleen in deze prijsklasse hebben ze toegezegd zich geen zorgen te maken over de speelbaarheid. Zoals bekend, Rise of the Tomb Raider, bijvoorbeeld, verpakt de HP notebook een punch met 90 fps in Full HD en hoge details.

In vergelijking met de Medion P7644 van vorig jaar scoort de vrij verkrijgbare Aldi notebook ongeveer 2 tot 5 procent beter in grafische prestaties: dit is te danken aan de actuelere driver en het iets grotere grafische geheugen.

Ventilatoren en warmteontwikkeling

De ventilator in de P7648 start vaak op, bovendien als dit notitieboekje niets te doen heeft. Aan de andere kant loopt de wetenschapper meestal bijzonder rustig. Het verhoogt ook de rotatiesnelheid onder belasting, wat duidelijk merkbaar is, maar nooit vervelend luid wordt.

Het koelsysteem lijkt voldoende gedimensioneerd en de KONTEXT wervelt helemaal niet tijdens langere belastingsfasen. Bovendien wordt het notitieboekje niet te warm: Het wordt alleen warm aan de zijkant van de ventilatoruitlaat, maar aan de onderzijde en op de palmsteun zijn de temperaturen ook kritisch bij continu gebruik.

Scherm

Medion heeft de display verbeterd: Er was een beetje overtuigend paneel van AUO op de P7644. De P7648 daarentegen heeft een Full-HD paneel van LG – waarvan de beeldkwaliteit nog steeds overtuigend is: het schijnt helder via 300 cd/qm, biedt een goed contrast en een zeer gelijkmatige helderheidsverdeling. Zoals in het frame van (de meeste) Aldi-notebooks is het scherm in de P7648 ook anti-verblinding.

Toetsenbord en touchpad

In totaal

Invoerapparaten daarentegen zullen met de P7648 veel hetzelfde zijn – in het nadeel van de koper: Zoals bekend zijn de dijen teleurgesteld door het stuiteren van toetsen en uw lage slag. Ook bij het typen geeft het flink wat ruimte, met name rechts van het gebied rond de Enter-toets. Dit is ook niet prettig bij het typen of spelen – de rode richtingssymbolen op de W, A, S en D toetsen helpen ook niet: dit zijn de belangrijkste bewegingstoetsen in de meeste spellen. Aan de rechterkant is er een numeriek toetsenbord waarvan de toetsen iets smaller zijn. Deze touchpad reageert vrij nauwkeurig en de geïntegreerde muisknoppen hebben het duidelijke drukpunt, maar kraken ook onaangenaam hard.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij is niet het belangrijkste in een 17,3 inch notebook: Medion denkt dat waarschijnlijk ook, en rust de P7648 uit met de niet al te grote accu (47 watturen). Het resultaat: In de accutest gaat het Aldi-notebook slechts praktisch 3,10 uur mee bij het WLAN-surfen.

[shortcode-variabelen slak=“youtube“]