Mosterdzaadolie

Test & vergelijk Mosterdzaadolie

De beste mosterdolie 2022 in vergelijking

Wat is mosterdzaadolie?

Mosterdolie, ook wel bekend als glucosinolaat, is een vette plantaardige olie die lecithine en het enzym myrosinase als hoofdingrediënten bevat. Het wordt zowel intern als extern gebruikt. Het wordt verkregen door het persen van mosterdzaden. De mosterdplant behoort tot de koolzaadfamilie. Mosterdolie is rijk aan waardevolle vetzuren, zoals omega-3-vetzuren. Het is dus een waardevolle spijsolie.

Hoe werkt een mosterdolie

Mosterdolie wordt zowel bij de bereiding van voedsel als voor medische doeleinden gebruikt. Mosterdolie is effectief bij ziekten zoals griep, verkoudheid, uitputting of zelfs ontstekingen. Het effect is gebaseerd op de antibacteriële, krampstillende, immuniserende en pijnstillende eigenschappen.

Toepassingen van een mosterdolie

Mosterdolie kan worden gebruikt voor tal van ziekten. In de keuken wordt het gebruikt om sauzen te verfijnen vanwege de aromatische smaak. De smaak kan worden versterkt door het te combineren met koolzaad of tuinkers.
Voor ziekten zoals urine- en luchtweginfecties is mosterdzaadolie een goed alternatief voor chemische middelen.
Mosterdolie kan ook als cosmetica worden gebruikt. Als haarverzorgingsproduct stimuleert het de activiteit van de haarwortels. Deze olie is ook geschikt voor haar dat gevoelig is voor gespleten haarpunten. Het circulatiebevorderende effect wordt ook versterkt wanneer het op de huid wordt aangebracht. Huidonzuiverheden worden vaak gereduceerd met mosterdzaadolie.

Wie heeft er mosterdzaadolie nodig?

Mosterdolie wordt gebruikt in de fijne keuken en ook in de moderne geneeskunde. Mosterdzaadolie is overal nodig waar je op de krachten van de natuur vertrouwt. De fijne ingrediënten van mosterdolie maken het universeel toepasbaar.

Welke soorten mosterdolie zijn er?

Er zijn drie soorten mosterdolie. In de eerste plaats is het een essentiële olie die wordt geproduceerd door het malen van de mosterdzaden en het toevoegen van water, gevolgd door destillatie. De tweede soort is de vette mosterdolie, die wordt verkregen door het persen van de zaden. Er zijn ook verschillende oliën die worden verkregen door een geëxtraheerde bouillon in een andere plantaardige olie te gieten. Hiervoor wordt vaak sojaolie gebruikt. Door middel van een „mosterd-olietest“ kan de juiste olie worden gevonden.

Onze Top 10 – Mosterdolie kopen

Toepassingsgebied van mosterdzaadolie

Mosterdolie wordt vooral gebruikt in de keuken en in de geneeskunde. Mosterdolie wordt minder gebruikt om te bakken, maar eerder om gerechten te verfijnen. In cosmetica is het een goed verzorgingsproduct voor droog haar.

Eisen aan een goede mosterdolie

Een goede mosterdolie moet worden gemaakt van natuurlijk geëxtraheerde mosterdzaden. Het moet ook worden verkregen door koudpersen om de vitaminen en mineralen te behouden. De optimale olie kan worden bepaald door middel van een „mosterd-olietest“. nader te bepalen

Voor- en nadelen van mosterdzaadolie

Voordelen
Het belangrijkste voordeel van mosterdolie is dat het antibacteriële ingrediënten bevat. Verdere voordelen zijn het spijsverteringseffect door afscheiding van gal en maagsap.

Nadelen
Mosterdolie is zeer irriterend voor de huid en moet daarom niet alleen op de huid worden aangebracht,

Waarop moet ik letten bij de aankoop van mosterdzaadolie?

Bij de aankoop van mosterdolie moet u zich ervan vergewissen dat deze zorgvuldig is geproduceerd en geen chemische toevoegingen bevat. Bovendien moet de olie zuiver worden geperst en mag deze geen resten van de korrels bevatten. Voor de productie van de olie moet een schroefpers worden gebruikt.

Innovaties op het gebied van mosterdzaadolie

Mosterdolie is verkrijgbaar in zuivere vorm en met additieven. Hier zijn ook de innovaties te vinden. Er wordt ook voortdurend naar gestreefd het natuurlijke aroma van de mosterdzaden te behouden en zo de olie met een zachtere geur te produceren. Een „mosterd-olietest“ kan hier nuttig zijn om deze innovaties te onderzoeken.

Welke producenten van mosterdzaadolie zijn er?

Mosterdolie wordt door verschillende fabrikanten op de markt gebracht. Dit zijn onder andere de oliefabriek Solling, de oliefabriek Hartmann of HME GmbH & Co.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik het beste mijn mosterdolie kopen?

Mosterdolie is al goedkoop verkrijgbaar in de supermarkt. Hier moet echter wel aandacht worden besteed aan de kwaliteit. Zuiverdere en vooral natuurlijke oliën zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. In de on-line handel vindt men eveneens talrijke vormen van de olie. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan men informeren welke olie de juiste is. Oliën die als smaakmaker in de keuken worden gebruikt, zijn meestal geconcentreerder en verfijnder van smaak door additieven.

Wetenswaardigheden & gids voor mosterdolie

Het verhaal
Mosterdzaadolie werd meer dan 3000 jaar geleden al gebruikt als specerij in China en India. De medicinale en cosmetische effecten werden later bekend.

Prijzen: hoeveel kost mosterdolie ?
Mosterdzaadolie is zelfs in natuurvoedingswinkels relatief goedkoop te verkrijgen. Voor 500 ml betaalt men ongeveer 15 euro. Mosterdoliecapsules kosten ongeveer 20 Euro (100 stuks). De prijs is afhankelijk van de fabrikant en de plaats van aankoop.

Nuttige accessoires voor mosterdzaadolie

Een speciaal accessoire voor het gebruik van mosterdolie is niet nodig. Mosterdolie is ook verkrijgbaar in capsulevorm voor gebruik als voedingssupplement.

Alternatieven voor mosterdzaadolie

Alternatieven voor mosterdolie zijn de oliën die ook in de keuken of voor medische en cosmetische doeleinden worden gebruikt. Deze omvatten oregano-olie of ook jojoba-olie of amandelolie. Dit zijn ook heel bijzondere soorten olie.