Opbouwstopcontact

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Opbouwstopcontact

Een opbouwcontactdoos is een contactdoos die niet in de muur is verzonken. Normaal gesproken worden stopcontacten door middel van een gat in de muur verzonken. Dit betekent echter dat de kabelgoten vooraf in het metselwerk moeten worden doorgeknipt, omdat alle kabels onder het oppervlak moeten worden gelegd. De opbouwcontactdoos bespaart u deze moeite, omdat de stroomvoerende kabels ook door de opbouwkabelgoot kunnen worden gevoerd.

De doos wordt meestal aan de muur bevestigd door eenvoudige gaten te boren met pluggen en schroeven. Er zijn zelfs modellen voor buitengebruik die waterdicht zijn en dus bestand zijn tegen regenval en andere milieuvervuiling. De boxen zijn ook verkrijgbaar in hoogspanningsversies, zodat er dienovereenkomstig krachtige apparaten mee kunnen worden bediend. De stopcontacten moeten, net als de andere modellen, worden geïnstalleerd volgens de geldende normen. Dit vereist altijd acceptatie door een gecertificeerde elektricien die de veiligheid van de stopcontacten kan bevestigen.

In de test voor opbouwcontactdozen hebben we ook gekeken naar de eisen die gesteld worden aan een goede contactdoos. Daarbij werd al snel duidelijk dat aan één essentieel punt daadwerkelijk moet worden voldaan.

In ieder geval moet het stopcontact zo zijn geconstrueerd dat er geen onderdelen onder spanning in contact komen met de buitenwereld. Meestal zijn de stopcontacten gemaakt van hard plastic dat geen elektriciteit geleidt. Maar om echt zeker te zijn, moet je modellen kopen die in Europa of Duitsland zijn gemaakt. Met deze modellen zijn bepaalde De beschermingsvoorschriften worden nageleefd, zodat ze op elk moment zonder gevaar kunnen worden aangeraakt.

Bovendien moet een stekker die in het stopcontact wordt gestoken gemakkelijk weer te verwijderen zijn. Dit bewegingsgemak is een belangrijk aspect van de meeste modellen, aangezien dit de enige manier is om een lange levensduur van de modules te garanderen. Ook kan het geen kwaad als de doos genoeg ruimte heeft om te klemmen. Dit is echter afhankelijk van de persoonlijke smaak van de gebruiker, want de dozen kunnen zowel vlakker als dieper zijn. Deze laatste is met name geschikt voor gebruik met elektriciteitskabels, omdat de kabeladers meestal veel dikker zijn dan die van normale huishoudelijke elektriciteit.

Onze Top 10 – Opbouwcontactdoos

Het toepassingsgebied van de wandcontactdoos voor opbouw werd in de test voor wandcontactdozen voor opbouw ook aan een gedetailleerd onderzoek onderworpen. In de regel worden deze versies zelden in huizen of appartementen geïnstalleerd. Dit is meestal alleen het geval wanneer er geen andere opties beschikbaar zijn of wanneer een stopcontact moet worden geïnstalleerd op een buitenmuur, die meestal een verhoogde vochtigheidsgraad heeft.

Meestal worden dergelijke stopcontacten gebruikt in garages of andere ruimten die niet permanent worden verwarmd, zodat veel modellen ook een afdekking hebben die voorkomt dat stof en water binnendringen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de stopcontacten meestal alleen in gewoon grijs verkrijgbaar zijn. Voor veel gebruikers maakt dit de boxen niet bijzonder aantrekkelijk voor gebruik in woonruimtes.
Vaak worden dergelijke stopcontacten ook gebruikt als tijdelijke oplossing op bouwplaatsen, omdat ze door hun eenvoudige ontwerp in veel omgevingen kunnen worden gebruikt waar normale stopcontacten nog niet zijn geïnstalleerd. Ook in Dergelijke blikken zijn meestal te vinden in industriële installaties of ambachtelijke bedrijven, zodat het toepassingsgebied zich over een enorme bandbreedte uitstrekt. In huizen worden ze bijvoorbeeld vaak op verborgen plaatsen achter keukens geïnstalleerd als hier wasmachines of vaatwassers moeten worden aangesloten. Dit bespaart in de meeste gevallen ook kosten, omdat de opbouwdozen vaak veel goedkoper zijn.

Het enige alternatief voor een opbouwcontactdoos is natuurlijk de normale contactdoos. Deze moet echter wel in de muur worden verzonken, die alleen geschikt is voor een latere permanente installatie. Als u dit probleem op bouwplaatsen wilt vermijden, kunt u natuurlijk nog steeds de verplichte verlengkabel of kabeltrommel gebruiken. Dit heeft het voordeel dat hij gewoon in een stopcontact moet worden gestoken en vervolgens over de hele lengte van de kabel kan worden meegenomen. Dan is er geen directe aansluiting op het stroomnet nodig.

Een andere mogelijkheid is het installeren van verdeelblokjes in het hele object. Dit heeft het voordeel dat ze de hele tijd naar een nieuwe positie kunnen worden gebracht als het werk in een kamer klaar is. Net als de kabeltrommel zijn ze echter niet geschikt voor langdurig gebruik in garages of werkplaatsen, omdat liggend om de kabels letsel kan veroorzaken. Ook moet worden overwogen dat met name in openbare ruimten het gebruik van dergelijke uitbreidingen voor gebruik buitenshuis op de lange termijn niet is toegestaan. Om deze reden zal er op een later tijdstip onvermijdelijk een opbouwstopcontact moeten worden geïnstalleerd om een permanente stroomvoorziening in een dergelijke omgeving mogelijk te maken. Het is echter raadzaam om een elektricien te raadplegen, die ook advies kan geven over de installatie.

Welke fabrikanten van opbouwmoffen zijn er?

Bij de test voor opbouwcontactdozen willen we ook kijken naar de fabrikanten van de betreffende contactdozen. Hier zijn er eigenlijk maar twee echt goede leveranciers, die door veel bedrijven worden gebruikt.

Een van hen is Busch-Jäger, een specialist voor elektrische installaties die in heel Duitsland actief is. De opbouwdozen van deze fabrikant kenmerken zich vooral door hun hoge mate van robuustheid, omdat ze gemaakt zijn van speciale kunststof die bestand is tegen zeer extreme omstandigheden. Bovendien bieden de binnenwerkingen de mogelijkheid om geleiders voor de kabels te gebruiken, waardoor een goede bekabeling mogelijk is zonder dat twee draden elkaar raken. Tot slot kunnen de stekkers ook gemakkelijk worden geplaatst en weer worden verwijderd. Bovendien zijn de kleppen meestal voorzien van een veermechanisme dat ervoor zorgt dat ze automatisch sluiten. De modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De onderneming Bosch is ook actief op dit gebied en biedt al decennia lang inbouwdozen aan. Deze kenmerken zich vooral door een hoge veiligheidsstandaard en een eenvoudige installatie. Bovendien is het benodigde materiaal in het pakket opgenomen, zodat de installateur de installatiewerkzaamheden eenvoudigweg hoeft uit te voeren. Al met al zijn deze modellen ook populair bij particulieren, omdat ze niet te duur zijn om te kopen.

Natuurlijk zijn er geen echte innovaties op het gebied van inbouwdozen. Deze modellen zijn zeer eenvoudige constructies. Alleen de manier waarop de kabels met de stekkerdoos worden verbonden, verandert steeds weer, omdat de koperen uiteinden tegenwoordig niet meer met schroeven worden vastgezet, maar meestal eenvoudige stekkerverbindingen zijn. Echter, keer op keer nieuwe IP-beschermingsklassen, die de stopcontacten nog veiliger maken voor het water. Bepaalde afdichtingen zijn zo ontworpen dat ze zelfs in zeer natte omstandigheden blijven functioneren zonder dat er sprake is van kortsluiting.

Natuurlijk hebben we bij de test van de opbouwsokkels ook gekeken naar de aankoop van de modellen op het internet en hier kan de aanbeveling duidelijk in deze richting worden gestuurd.

Enerzijds zijn de opbouwaansluitingen in het netwerk meestal veel goedkoper, omdat er geen opslag of andere kosten hoeven te worden betaald. De prijzen blijken dus duidelijk gunstiger te zijn dan wanneer men op zoek gaat naar de geschikte stopcontacten in een elektriciteitswinkel of in een bouwmarkt. Natuurlijk is de selectie ook veel groter, zodat u alle modelklassen met elke graad van bescherming en voor alle stroomsterktes op het internet kunt vinden.

Kortingscampagnes zijn vrij zeldzaam, omdat het hier gaat om bouwmaterialen die meestal in bulk beschikbaar zijn. Van tijd tot tijd kan er echter sprake zijn van verkoop, zodat u grote hoeveelheden kunt kopen tegen zeer redelijke prijzen. Ook op de veilingplatforms moet men rondkijken, want daar kan men vaak aanbiedingen vinden van particulieren, die een overeenkomstige set van deze blikken tegen vrij gunstige voorwaarden aanbieden. Daarom kan het ook de moeite waard zijn om te rommelen in rubrieksadvertenties.

Tot slot moet bij de aankoop van een opbouwcontactdoos rekening worden gehouden met factoren.

Als de kast buiten wordt geïnstalleerd, moet er een geschikte beschermingsfactor worden voorzien. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid water waaraan de box wordt blootgesteld. In zeer vochtige gebieden moet de hoogste beschermingsklasse worden gebruikt. Als de box alleen maar regenwater moet kunnen weghouden, kunnen ook lagere beschermingsniveaus worden gekozen.

Naar Anders moet de doos gemakkelijk te bevestigen zijn en zeer eenvoudig te klemmen. Hiervoor moet er voldoende ruimte zijn in de koffer, zodat men van tevoren moet overwegen of een diep of vlak model de moeite waard is. In ieder geval kan de aanwezigheid van een interne kabelgeleiding geen kwaad, want zo kunnen de koperdraden op een ordelijke manier met elkaar worden verbonden en loop je niet het risico dat twee draden elkaar raken, wat een hogere mate van veiligheid biedt.

Als nuttig accessoire kan in ieder geval een blikje acryl worden geadviseerd bij de opbouwmoftest. Deze kan na de installatie als randisolatie om het stopcontact worden getrokken, zodat u er zeker van kunt zijn dat er geen water van achteren in de behuizing kan binnendringen. Bovendien moeten de juiste schroeven voor de montage beschikbaar zijn. Deze zijn niet altijd inbegrepen in het pakket, dus u moet er op voorhand voor zorgen dat u ze koopt. Men moet de muur zorgvuldig onderzoeken en de juiste schroeven kiezen, zodat de doos bestand is tegen de bijbehorende trekspanning, want vaak is het niet de doos, maar de stekker die niet gemakkelijk kan worden verwijderd.