Pannen

Test & vergelijk Pannen

De Skillet hoort in elk huishouden thuis

Voor veel specialiteiten in de keuken heeft een goede kok een uitstekende pan nodig. Voor malse biefstukken, groenten met braadaroma’s of knapperige pannenkoeken heb je zelfs heel andere koekenpannen nodig. Sommige hobbykoks zorgen voor hun pannen omdat ze de belangrijkste accessoires in de keuken zijn. U kunt kiezen uit gietijzeren pannen, pannen met antiaanbaklaag, aluminium pannen, keramiek, roestvrij staal, vispannen, wokpannen, smeedpannen of andere grillpannen. Maar welke je echt nodig hebt, moet je uitleggen in de gids. Bovendien moet elke pan anders worden gereinigd. Wij begeleiden u graag door deze kleine puinhoop.

Het woord komt uit het Grieks en betekent eigenlijk kom. Een pan is een metalen kookgerei om in te bakken. Vergeleken met een pot is dit vat vlakker. Een tussenmaat is de braadpan. Door de verhouding tussen volume en oppervlak wordt de vloeistof veel sneller gereduceerd in een pan. Koekenpannen hebben een vlakkere rand in tegenstelling tot smoren. Een grillpan heeft een groefprofiel aan de onderkant. Alle pannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en vormen.

Bij de pollepeltest werden de verschillen in functie onderzocht. Wij lichten de resultaten graag toe. Voordat je het eten in de pan doet, moet het opgewarmd en vet worden. Het is belangrijk dat u een materiaal gebruikt dat bij uw kachel past. Zo moet bijvoorbeeld een inductiepan worden gebruikt op de inductiekookplaat. Een gaskachel laat altijd roetdeeltjes achter op het buitenoppervlak van de potten. Eenmaal gekookt op een gasfornuis het is goed om de pot keer op keer te gebruiken voor een gasoven.
Non-stick coatings zijn vooral geschikt voor pannenkoeken. Als u echter een biefstuk wilt bakken, kiezen professionele koks voor een gietijzeren pan. Persoonlijke smaak speelt hierbij een doorslaggevende rol.

Pannen in verschillende maten vormen een goed uitgeruste keuken. Gebruik de kleinere diameter om de gebakken eieren te bereiden. Een maat van 24 cm is geschikt voor vlees of groenten. Een pan met een hoge rand, ook wel smoren genoemd, kan gebruikt worden om te smoren. Als de bodem een gegroefde structuur heeft, is dit de optimale oplossing voor biefstukken. Visliefhebbers gebruiken graag ovale vispannen, zodat hele vissen kunnen worden gebakken.

Onze Top 10 – pannen

Voordat u besluit te kopen, moet u de vraag beantwoorden: Waar heb ik het kooktoestel voor nodig? Het antwoord verbetert de beslissing op basis van vorm en materiaal.
Handvatten: Om letsel te voorkomen, heb je een stevig en stabiel handvat nodig. Een plastic handvat geeft geen warmte af aan je handen, dus je beschermt jezelf tegen brandwonden. Zodra u de pan in de oven wilt zetten, moet het handvat uitneembaar of hittebestendig zijn.
Basis: Het is belangrijk dat de basis recht en glad is. De diameter van de basis moet overeenkomen met de kookplaat, zodat de energie niet ongebruikt kan ontsnappen.
Deksel: Voor een braadpan is in ieder geval een deksel nodig. Soms zelfs andere pannen, afhankelijk van het gebruik. Als je een deksel gebruikt, moet het perfect passen. Anders gaat de gewenste warmte en vochtigheid verloren.

verschillende materialen van een koekenpan

 • Hoge thermische geleidbaarheid
 • Uniforme warmteverdeling
 • Reageert snel op veranderingen in de warmte-input

 • Vrij zwaar
 • Dure
 • Het oppervlak oxideert snel en krijgt krassen
 • Pollepel koelt snel af
 • Niet geschikt voor inductie

 • Betaalbaar
 • Thermische eigenschappen

 • Reageert met zure levensmiddelen
 • Slechte warmtecapaciteit
 • Vervormen gemakkelijk

 • Betaalbaar
 • Goede warmtecapaciteit
 • Uniforme warmteverdeling
 • Bakken zorgt voor een anti-aanbakkingseffect

 • Het duurt lang om warm te worden
 • Krijgt snel scheuren
 • gevoelig voor roest

 • Roestvrij staal
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Vaatwasmachinebestendig

 • Zout kan roestvrijstalen pannen aantasten
 • Slechte anti-aanbak eigenschappen

Eerste oorsprong: De Middeleeuwen staan bekend om het stevige voedsel. Speciaal voor de adel werden platte potten en pannen gebruikt. De koks hebben deze op een statief of een rooster geplaatst. De platte metalen potten werden door de smid geproduceerd door middel van langdurig handwerk, dat navenant duur was. De industriële revolutie maakte de productie gemakkelijker. Vandaag kijkt u rond in de winkel en vindt u een enorm aanbod aan verschillende prijzen.

De Tefloncoating kwam in 1938 op de markt met de modernisering van de koelkasten. Maar in een andere context. Pas later hebben onderzoekers de anti-aanbaklaag eigenschap vastgesteld. Intussen heeft Teflon een reputatie opgebouwd voor het vrijgeven van giftige stoffen. En daardoor is het niet meer zo populair.

Bij de keuze van de juiste pan worden namen als Gundel, WMF, Le Creuset, Tefal, Silit of Rösle genoemd.

Het bedrijf produceert zijn keukengerei in het buitenland, maar dan wel volgens hoge normen. De hoofdlocatie is in Geislingen. WMF bestaat al sinds 1853 en net als Silit behoort het bedrijf tot de Franse Groupe SEB.

De hoogwaardige keukengereedschappen staan sinds 1888 ter beschikking van de keukenprofessionals. Rösle biedt haar klanten een perfecte functionaliteit. Het maakt niet uit welk materiaal je kiest. De grote bedrijven produceren een breed scala aan producten.

Het voordeel van het kopen bij een vakhandelaar ligt in het persoonlijke advies dat u krijgt. Gekwalificeerde medewerkers adviseren u graag, zodat u kunt beslissen over het juiste materiaal. Kopen op het internet inspireert veel mensen, omdat je op elk moment kunt winkelen. U hoeft zich niet te houden aan ingewikkelde openingstijden. Dankzij het grote aanbod zijn koopjes altijd beschikbaar tegen redelijke prijzen.

Als u besluit gebruik te maken van het internet, wordt de keukenpot comfortabel bij u thuis afgeleverd. Met één klik betaalt u de goederen, met uw creditcard of Paypal, en de volgende dag kunt u uw kookkunsten presenteren.

De prijzen verschillen vaak in de kwaliteit van de pan. Goede warmteverdelers zijn duurder dan sommige no name producten. Vaak zult u keukengerei ontdekken dat 20€ en verhoging tot 200 €. Kleine accessoires moeten in de prijs zijn inbegrepen. Dit zijn onder andere een houten lepel die geen krassen maakt op de vloer of goede handgrepen voor hete potten.

Een goede koekenpan moet bij uw specifieke kachel passen en voor het juiste doel worden aangeschaft. De nieuwe inductiekookplaten vereisen speciale potten. Let hierop bij het nemen van uw beslissing.

Voordat je gaat winkelen, moet je nadenken over een paar belangrijke vragen. Wat wil ik koken? Hoe groot moet de pan zijn? Welke warmteontwikkeling gebruik ik? Na het nemen van deze beslissingen zal je zeker de juiste pan kiezen.