Patchveld Cat 7

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Patchveld Cat 7

Sinds enige tijd worden kabels van categorie 7 (CAT 7) steeds vaker gebruikt voor nieuwe installaties of aanpassingen van gestructureerde netwerken. Deze maken het mogelijk om meer gegevens tegelijkertijd door te geven. De mechanische structuur van de kabels is iets gecompliceerder en de aanleg is ingewikkelder. Maar daar wil ik hier niet op ingaan.

De categorie 7 is een verdere uitbreiding van de reeds zeer goede varianten 6A en 6E. Hier is de te verzenden bandbreedte weer iets verhoogd. Hierdoor zijn de eisen aan de verwerking en de gebruikte componenten ook hoger. De ultieme uitdaging bij het gebruik van een Cat 7 patchpaneel is de afscherming van de open draden nadat ze zijn aangesloten. In hoeverre het gebruik van deze componenten gerechtvaardigd is, moet voor elke aanvraag opnieuw worden beslist.

Een geïnstalleerde kabel wordt meestal afgesloten met een koppeling of stekker. Voor CAT 7-kabels worden zogenaamde GG45-stekkers en -koppelingen gebruikt. Deze zijn naar beneden toe compatibel met RJ45. Verschillende netwerkkabels eindigen in een patchveld met een koppeling. Ze worden vooral gebruikt in netwerkkasten. Er zijn echter ook andere toepassingen denkbaar.

Het patchveld wordt ook wel het patchveld genoemd. De bedrading in de netwerkkast gebeurt dan met patchkabels. De klassieke patchpanelen worden gebruikt in huis- of gebouwinstallaties om eindapparaten aan te sluiten op het netwerk.

Op dit punt willen we een blik werpen op de eisen voor een goed patchveld Cat 7. Zoals bij elk apparaat moet de mechanische constructie robuust zijn, zodat het bestand is tegen het zware dagelijkse gebruik in industriële omgevingen. Het gebruikte materiaal is voornamelijk Gebruikte aluminium. Dit zorgt voor een goede afscherming naar buiten toe en een laag gewicht. Er moet een mogelijkheid zijn om een centrale aarding op de behuizing aan te sluiten. Het zou ook mogelijk moeten zijn om het patchpaneel in een 19 inch netwerkkast te installeren. Sommige fabrikanten leveren hiervoor aparte montagekits.

Kabels van categorie 7, die bedoeld zijn voor vaste installatie, zijn meestal zeer stijf en kunnen onder bepaalde omstandigheden leiden tot hoge mechanische spanningen. Het patchpaneel moet een passende trekontlasting hebben voor elke afzonderlijke kabel, die geschikt is om deze mechanische spanningen op te vangen. Kabelbinders worden ook vaak gebruikt voor de bevestiging.

Het mechanische ontwerp van de klemmen moet zodanig zijn dat een normale CAT 7-kabel zonder veel moeite kan worden aangesloten. Er moet voor worden gezorgd dat de afscherming van elke afzonderlijke draad kan worden geleid en aangesloten op het contact. Het open stuk onafgeschermde draad moet zo kort mogelijk zijn. In tegenstelling tot patchpanelen met lagere eisen is dit zeer belangrijk. Door de hogere bandbreedtes waarvoor CAT 7 is ontworpen, kan wederzijdse interferentie van aangrenzende horizontale poorten optreden.

Met de introductie van Power over Ethernet (PoE+) moeten de contacten ook worden ontworpen voor verwachte stromen. Het is te verwachten dat alle poorten worden gebruikt voor de stroomvoorziening van de aangesloten apparaten. Ook moet rekening worden gehouden met de afvoer van de opgewekte warmte. Het ontwerp moet zodanig zijn dat er geen vonken of bogen kunnen ontstaan.

De gebruikte koppelingen moeten zijn ontworpen als GG45. Het gebruik van RJ45-koppelingen is helaas niet mogelijk, omdat de bandbreedte niet gegarandeerd kan worden.

Onze Top 10 – Patchveld Cat-7

Patchpanelen worden in netwerken gebruikt als eindpunten van de geïnstalleerde kabels. Ze zijn vooral te vinden in netwerkkasten. Er zijn ook varianten voor wandmontage. Ze zijn altijd te vinden waar verschillende netwerkkabels eindigen.

In principe kunnen deze verdelers worden gebruikt op alle netwerkniveaus waar bekabeling met koperen kabels mogelijk is.

Het eenvoudigste en goedkoopste alternatief voor een patchpanel is de netwerkswitch. De schakelaar wordt via een connector aangesloten op het hogere niveau component. Dit kan een andere schakelaar of een router zijn. Afhankelijk van de versie biedt het verdere netwerkverbindingen. De bekabeling gebeurt met patchkabels. De schakelaar heeft geen eigen intelligentie. Het beheer en de controle van het netwerk wordt gedaan door de superieure switch. Indien nodig worden ook de IP-adressen toegewezen. Houd er rekening mee dat alle deelnemers de beschikbare bandbreedte delen.

Een andere mogelijkheid is een netwerkrouter. In tegenstelling tot een switch kan deze ook actieve taken in het netwerk overnemen.

Er zijn tal van producten op de markt in verschillende maten en mechanische uitvoeringen. Tijdens de installatie moet worden opgemerkt dat het geselecteerde apparaat met 230 V netspanning wordt gebruikt.

Patchpanelen voor categorie 7 (CAT 7) worden door tal van fabrikanten geproduceerd en gedistribueerd. Op dit punt wordt alleen een selectie genoemd.

Het bedrijf Rittal staat bekend om de productie van schakelkasten, verdeelkasten en netwerkkasten. Als systeemaanbieder levert het bedrijf alle componenten die nodig zijn voor de uitrusting van een netwerkbehuizing.

Telegärtner is een traditionele fabrikant van netwerkcomponenten. De producten van het bedrijf Telegärtner is te vinden in tal van installaties, voornamelijk in industriële omgevingen.

Het bedrijf Nexans heeft zich gespecialiseerd in hoogwaardige gebouwbekabeling. Het productassortiment omvat ook patchpanelen in de categorieën 7 en 8.

Rangeervelden voor deze eisen vormen op dit moment een eindpunt in de ontwikkeling. Door het gedeeltelijk openleggen van de draden is afscherming tegen hogere frequenties nauwelijks mogelijk.

Hoewel sommige dealers al componenten voor categorie 8 hebben, is het nog maar de vraag of dit in de nabije toekomst ook in traditionele installaties zal worden toegepast. Vooral als de kabels verder op de bouwplaats gelegd moeten worden.

Een mogelijke ontwikkeling is het gebruik als actieve netwerkcomponent, bijvoorbeeld als router. De verbinding kon worden gemaakt via een glasvezelkabel. De fabrikant kon de interne bekabeling in de fabriek uitvoeren.

In de wereld van vandaag heeft u het grote voordeel dat u de meeste producten via het internet kunt kopen. Een groot voordeel is het zeer grote aanbod, de grote concurrentie en de daaruit voortvloeiende lage prijzen.

Een ander positief aspect is de korte levertijden. Het bijhouden van de voorraad kan bijna worden weggelaten. De leverancier kan terugvallen op een groot assortiment en flexibel reageren op de wensen van de klant.

Op het eerste gezicht lijkt de selectie en aankoop van patchvelden zeer eenvoudig. In de praktijk blijkt echter dat je op een aantal zaken moet letten.

Als privépersoon kan ik inloggen op het portaal van mijn keuze en het product dat ik wil kopen. Het wordt vaak de volgende dag geleverd en het werk kan beginnen. Als het me niet bevalt, kan ik het zonder problemen teruggeven. Op in de commerciële omgeving gelden andere regels. Hier is het gebruikelijk om dergelijke producten te kopen via gevestigde groothandelaren.

Aanbevolen wordt aandacht te besteden aan de gegarandeerde bandbreedte en andere technische gegevens. Veel dealers proberen zich te ontdoen van oudere onderdelen met slechtere eigenschappen. Dit is in eerste instantie niet merkbaar tijdens de installatie, omdat de meegeleverde modules tegenwoordig vaak al voldoende zijn. Problemen ontstaan vaak pas als de eisen toenemen of de garantietermijn is verstreken.

Het gebeurt af en toe dat de producten zeer goedkoop worden aangeboden. Maar bij het uitpakken blijkt dat ze niet voorgemonteerd zijn. Dit betekent dat u nog steeds de montagebussen en de montagerails moet installeren. Naast de extra tijdsbesteding is er altijd de mogelijkheid om iets te breken. En de eigen assemblage is niet te vergelijken met de productie bij de fabrikant. Hij heeft ook andere mogelijkheden voor kwaliteitscontrole.

Een ander belangrijk punt zijn de gekleurde markeringen op de LSA-strips. Dit vermindert de kans op fouten bij het leggen van de afzonderlijke draden van CAT 7-kabels. De afzonderlijke contacten van de strip hebben dezelfde kleurcodering als de afzonderlijke draden van de kabel.

Bij het leggen van netwerkkabels op LSA-strips kennen we twee normen die verschillen in de volgorde van de draden op de strip.

Patchvelden zijn beschikbaar met een vast aantal poorten, d.w.z. aansluitingen voor netwerkkabels. Het is aan te raden om voldoende reserves aan te leggen voor eventuele verlengingen. Een latere uitwisseling is mogelijk, maar zeer kostbaar.

Veel leveranciers bieden schaalvoordelen bij de aankoop van verschillende vergelijkbare producten. Een patchveld is niet erg duur. De minimale omzet mag niet worden bereikt. Er kunnen ook verwerkingskosten van toepassing zijn. Hier moet u overwegen om meerdere eenheden van een gemeenschappelijk model te kopen.

Accessoires voor patchpanelen

In de loop van de tijd is er een uniforme structuur van de rangeervelden ontstaan. Vandaag de dag zijn er verschillende hulpmiddelen voor het leggen van de kabels in de behuizing en voor het plaatsen van de afzonderlijke draden op de klemmen, die we kort willen voorstellen. Ook hier is de keuze in de verschillende portalen zeer groot, zodat we niet op individuele producten kunnen ingaan.

Stripper / draadstripper
De basisuitrusting omvat een stripper of ook een stripper. Met dit slimme gereedschap kunt u kabels en individuele draden snel en betrouwbaar strippen. Zo kan schade aan het binnenste gedeelte worden voorkomen.

LSA-tool
Het LSA-gereedschap vergemakkelijkt het inbrengen van de afzonderlijke draden in de isolatieverplaatsingscontacten. De uitstekende kabel wordt afgesneden. Bij het gebruik van het gereedschap moet erop worden gelet dat het in de juiste richting wordt aangebracht.

Krimptang
Een krimptang wordt gebruikt om meerdere draden op een stekker of koppeling te plaatsen. Dit gereedschap kan echter alleen worden gebruikt als het mechanische ontwerp is gestandaardiseerd.

Kabeltester
Een kabeltester is een continuïteitstester voor alle draden van de geteste kabel. Het bestaat meestal uit een zender en een ontvanger. Beide zijn voorzien van de bijbehorende koppelingen. De zender stuurt elke draad afzonderlijk aan. De functie wordt optisch gesignaleerd op de ontvanger. Vaak is er een LED voor elke draad.

Multimeter / continuïteitstester
Een multimeter maakt ook deel uit van de basisuitrusting. Naast het meten van spanningen en stromen kan het zeer goed worden gebruikt voor het oplossen van problemen.