Pindakaasolie

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Pindakaasolie

De beste pindaolie 2022 in vergelijking

Wat is een pindaolie?

Pindakaasolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van de pinda. De olie bevat belangrijke vetzuren, waarvan 50% enkelvoudig onverzadigde en 30% meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bevat ook oliezuur en vitamine E. De inhoud kan variëren afhankelijk van het teeltgebied van de pinda’s.

Hoe werkt een pindaolie

Pindakaasolie is goed voor de gezondheid vanwege het gehalte aan onverzadigde vetzuren. Het draagt bij aan de verlaging van het cholesterolgehalte en de bloeddruk, waardoor het vooral door deze mensen wordt gebruikt.
Een ander voordeel is de nootachtige smaak, die vooral bij de bereiding van voedsel wordt gewaardeerd. Een ander voordeel is het gebruik bij huidproblemen, waarbij beschadigde celstructuren gebonden zijn. Dit is met name gunstig voor mensen die lijden aan neurodermitis. Een „pinda-olietest“ kan worden gebruikt om de optimale olie te vinden.

Toepassingen van een pindaolie

Pindakaasolie wordt vooral gebruikt om te bakken of ook voor huidverzorging. Dit laatste wordt vooral geëxploiteerd door de oliefilm die op de huid blijft zitten. Dit biedt bescherming tegen schadelijke milieu-invloeden. Pindakaasolie komt daarom vaak voor in badoliën. Pindakaasolie wordt daarom ook gebruikt bij baby’s om pijn tegen te gaan.
Door zijn hittebestendigheid is pindaolie bijzonder geschikt om te bakken en te bakken. Vanwege de nootachtige smaak kan de olie ook in salades worden gebruikt.

Wie heeft er pindaolie nodig?

Pindakaasolie is een goede eetbare olie en is geschikt om te bakken, te grillen en te frituren. Het wordt daarom vooral in de keuken gebruikt door koks.
Het is ook ideaal voor de huidverzorging vanwege de oliezuur- en vetzuren.

Welke soorten pindaolie zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten pindakaasolie, de conventionele en de Afrikaanse pindakaasolie. Het verschil is vooral zichtbaar in de kleur van de olie. De eerste bestaat uit een witachtige, vette massa. Afrikaanse pindaolie is kleurloos tot licht geelachtig. Het heeft een nootachtige en milde smaak, terwijl de conventionele pindaolie bijna smaakloos lijkt.

Onze Top 10 – Pindakaasolie kopen

Toepassingsgebied van pindaolie

Pindakaasolie helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Het heeft dus een gezondheidsbevorderend effect. In de keuken wordt pindakaasolie gebruikt voor de bereiding van koude gerechten vanwege de nootachtige smaak en ook voor het bakken en frituren.

Eisen voor goede pindaolie

Een goede arachideolie moet koudgeperst worden zodat alle vitaminen en oliezuren goed bewaard blijven. Het mag geen additieven bevatten als dat mogelijk is. Het moet helder van kleur zijn en niet bewolkt. Een goede arachideolie is ook te herkennen aan zijn karakteristieke geur, die altijd zou aanwezig moeten zijn. Pindakaasolie moet ook niet in de koelkast worden bewaard, want die kan snel stroperig worden.

Voor- en nadelen van pindaolie

Voordelen
Pindakaasolie heeft veel voordelen voor de gezondheid. Door het hoge gehalte aan polyfenol-antioxidanten, die als radicale aaseters worden beschouwd, helpt de olie ziekten als kanker te voorkomen. De vetzuren van de olie helpen hartaandoeningen te voorkomen.

Nadelen
Pindakaasolie kan allergieën veroorzaken. Dit is vooral het geval bij koudgeperste olie.

Waarop moet ik letten bij het kopen van pindaolie?

Bij het kopen van pindakaasolie moet u ervoor zorgen dat de olie helder lijkt, anders kan het al ranzig zijn als het bewolkt is.

Innovaties in de pindasector

Innovaties op het gebied van pindaolie zijn altijd te vinden in de optimalisatie van het productieproces en de toevoeging van verdere natuurlijke stoffen. In de cosmetica-industrie wordt het gebruik van pindaolie voortdurend onderzocht om het verder te vestigen in haar- en huidverzorgingsproducten.

Welke producenten van pindaolie zijn er?

Fabrikanten van pindaolie zijn bijvoorbeeld de bedrijven Bremer Gewürzhandel of Ölmühle Solling. Deze laatste fabrikant is een van de belangrijkste producenten van spijsoliën.

Internet vs. gespecialiseerde handel: wat is de beste manier om mijn pindaolie te kopen?

Pindakaasolie is verkrijgbaar in supermarkten of natuurvoedingswinkels. Koudgeperste olie van eerste persing is echter meestal alleen te vinden in natuurvoedingswinkels of in internetwinkels. Aangezien pindaolie allergieën kan veroorzaken, is soms advies nodig voor de aankoop. Daarom moet u goed nadenken voordat u de olie koopt, want in de online handel is het meestal goedkoper om te krijgen.

Wetenswaardigheden & gids voor pindakaasolie

Het verhaal
De pinda is inheems in Zuid-Amerika. De aromatische smaak van de noot en ook van de olie was daar lange tijd bekend. Al in de Middeleeuwen werd de olie bekend in Portugal en India. De mogelijke toepassingen van pindaolie werden echter pas in de 19e eeuw onderzocht.

Prijzen: hoeveel kost pindaolie?
Virgin pindaolie kan goedkoop worden verkregen, zelfs in natuurvoedingswinkels. 250 ml kostte ongeveer acht euro.

Nuttige accessoires voor pindakaasolie

Accessoires voor pindaolie zijn niet nodig. Voor de massagehuidverzorging kunnen speciale handschoenen worden gebruikt om de olie in de huid te masseren, zodat deze sneller wordt opgenomen. Ook voor gebruik in de keuken zijn geen speciale accessoires nodig.

Alternatieven voor pindaolie

Alternatieven voor pindaolie zijn andere eetbare oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Deze worden ook veel gebruikt in de keuken. Jojoba-olie wordt gebruikt voor huidverzorging of amandelolie.