Radiocontactdozen

Test & vergelijk Radiocontactdozen

De beste radiocontactdozen 2022 in vergelijking

Wat is een radiouitgang?

Een radiocontactdoos is een opzetstuk voor een stopcontact waarmee het aangesloten apparaat met behulp van een afstandsbediening kan worden in- en uitgeschakeld. Deze afstandsbediening kan zowel een fysieke afstandsbediening als een smartphone-app zijn.

Hoe werkt een radiocontactdoos?

Een radiocontactdoos werkt als een schakelaar die de stroomaansluiting van het apparaat regelt. Door op de radiocontactdoos te drukken wordt het circuit gesloten en wordt het apparaat van stroom voorzien. Als u op de toets drukt, is het circuit verbroken en staat het apparaat uit. De verbinding met de radiocontactdoos wordt tot stand gebracht via radio of W-LAN. Deze aansluiting wordt gebruikt om het stopcontact te bedienen, zodat het zelfs op afstand kan worden in- en uitgeschakeld.

Toepassingsgebieden van een radiocontactdoos

Radiocontactdozen worden in veel particuliere huishoudens gebruikt omdat ze het mogelijk maken om apparaten zoals lampen te schakelen zonder naar de lamp te hoeven gaan. Daarom zijn radiocontactdozen een pluspunt als het gaat om het bedienen van elektrische apparaten.

Wie heeft er een radiouitgang nodig?

Radio-aansluitingen zijn nodig voor iedereen die het moe is om voortdurend naar een lamp te gaan om deze aan en uit te schakelen. Dit extra gemak kan natuurlijk worden verbeterd als u andere apparaten, zoals het koffiezetapparaat, aansluit op zo’n radiocontactdoos, waardoor u een breder scala aan taken kunt uitvoeren.

kan bijna automatiseren.

Welke soorten radiocontactdozen zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten radiocontactdozen. Enerzijds een radioverbinding die met een afstandsbediening wordt bediend, anderzijds een W-Lan-verbinding, waarmee bijvoorbeeld Amazons Alexa deze radiocontactdozen kan bedienen. Een ander verschil met de radiocontactdozen is de aansluiting op de stroombron. Enerzijds zijn er radiocontactdozen beschikbaar die in een normaal stopcontact kunnen worden gestoken, anderzijds zijn er nu ook inbouwradiocontactdozen op de markt die via W-Lan kunnen worden aangestuurd. Deze inbouwradiocontactdozen vervangen de normale contactdoos, zodat het niet opvalt dat deze contactdoos via de radio kan worden bediend.

Koop onze Top 10 – radiocontactdozen

Toepassingsgebied van de radiocontactdozen

Het toepassingsgebied van de radiocontactdozen is de domotica. Hierbij worden elektrische apparaten, zoals lampen, door middel van een signaaloverdracht tussen de zender, die de afstandsbediening is, en de ontvanger, die het uitvoerende apparaat is, in dit geval de radiocontactdozen, de opdracht gegeven om de stroomkring te sluiten en gaat het aangesloten apparaat aan.

Vereisten voor een goede radiocontactdoos

Een goed draadloos stopcontact moet tegenwoordig via W-Lan worden aangesloten en moet ook compatibel zijn met verschillende slimme thuisassistenten om een goede bruikbaarheid te garanderen.

Voor- en nadelen van een radiocontactdoos

De voordelen van radiocontactdozen zijn de bediening van elektrische apparaten zonder dat u zelf hoeft op te staan en te doen. Dit is

vooral praktisch als de stroombron moeilijk toegankelijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een kast voor het stopcontact is geplaatst. Het nadeel van radiocontactdozen is dat de apparaten alleen via de radiocontactdoos kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een radiocontactdoos?

Bij de aankoop van een draadloze wandcontactdoos zijn er een aantal factoren die we in onze draadloze wandcontactdoostest hebben vermeld. Deze omvatten niet alleen controle via W-Lan, maar ook compatibiliteit met Smart Home Assistants, zoals Amazon Alexa. Een ander belangrijk punt is de eenvoud van de installatie. Dit wordt meestal gedaan door een app. Dit moet eenvoudig worden gestructureerd, zodat de installatie gemakkelijk met de hand kan worden uitgevoerd.

Innovaties op het gebied van radiocontactdozen

De innovatie op het gebied van radiocontactdozen is het type aansluiting. De meeste fabrikanten hebben dit veranderd van 443 MHz naar W-Lan, waardoor de toegevoegde waarde enorm is toegenomen, omdat deze radiobussen nu ook via Smartphone en Smart Home Assistant kunnen worden aangestuurd, wat een aanzienlijke verbetering is.

Welke fabrikanten van draadloze contactdozen zijn er?

Er is een enorme keuze aan fabrikanten van radiocontactdozen, omdat deze markt na de overstap naar W-Lan een revolutie heeft doorgemaakt. Hierdoor profiteert de klant van de nieuwe en betere producten zonder een merkbaar prijsverschil te ervaren ten opzichte van de modellen die via de radio worden aangestuurd.

Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van radiocontactdozen

Er is momenteel geen duidelijke leidende fabrikant in deze markt, De markt is verdeeld over veel kleine bedrijven, wat de druk van de concurrentie vergroot en dus de mogelijkheid biedt om goede producten te kopen tegen een betaalbare prijs.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik het beste mijn draadloze stopcontacten kopen?

Veel mensen die betrokken zijn bij de aankoop van radiocontactdozen stellen zich deze vraag. Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig, omdat alleen het internet een zo groot mogelijke keuze kan bieden en omdat de markt erg groot is, zal dit niet mogelijk zijn in speciaalzaken. Bovendien profiteert men op het internet van de mening van andere klanten die hun ervaringen met het product beschrijven. Zo krijgt u een goed beeld van de functies en de geboden kwaliteit.

Wetenswaardigheden & gids voor radiocontactdozen

Radiocontactdozen kwamen jaren geleden in gebruik, toen radiocontrole in de mode raakte. Met de komst van de Smart Home Assistants zijn deze radiocontactdozen gebouwd met wireless LAN om verder gebruik met de Smart Home Assistant mogelijk te maken. Ondertussen zijn deze draadloze stopcontacten met W-Lan beschikbaar in een prijsklasse van 10€ tot 30€. Het is raadzaam om niet altijd naar de prijs te kijken, omdat de goedkope producten meestal problemen hebben met de stabiliteit van de verbinding.

Nuttige accessoires voor radiocontactdozen

Nuttige accessoires voor draadloze stopcontacten zijn onder andere Smart Home Assistants, zoals Amazon Alexa, of de bijpassende app voor het product. Dit zorgt ervoor dat het apparaat veilig kan worden bestuurd en ook gemakkelijk kan worden bediend via Amazon Alexa met behulp van spraakcommando’s.

Alternatieven voor radiocontactdozen

De alternatieven voor radiocontactdozen zijn de oudere modellen,

die kan worden aangestuurd via 443 MHz, of een BUS-systeem dat controle mogelijk maakt. De oudere modellen bieden echter slechts een beperkt assortiment, waarop de nieuwe modellen via het internet kunnen worden aangestuurd. Een BUS-systeem daarentegen vervult op betrouwbare wijze de taken van apparaatcontrole, maar dit gaat gepaard met hoge kosten en ombouwwerkzaamheden, waardoor het voor velen niet mogelijk is.