Rijjas

Test & vergelijk Rijjas

De beste rijbescherming voor 2022 in vergelijking

Of het nu gaat om beginners, paardrijden, dressuur of springen – een beschermend vest voor het rijden is een belangrijke bescherming voor ruiters en kan effectief beschermen tegen blessures bij valpartijen. Vallen van een paard kan ernstige verwondingen veroorzaken zoals gekneusde ribben, breuken of gevaarlijke ruggengraatletsels. In Duitsland zijn er ongeveer 90.000 rijongevallen per jaar. Ernstig letsel kan worden voorkomen door effectieve bescherming tijdens het rijden, omdat een beschermend vest de krachten die ontstaan bij een valpartij kan opvangen en absorberen. Voor bepaalde disciplines van het rijden, zoals crosscountry springen, zijn deze zelfs verplicht.

Een rijvest is bekleed met verschillende lagen synthetisch schuim. Deze kunnen van verschillende dikte zijn. In geval van een impact absorberen deze vullingen de kinetische energie. Dit kan gebeuren door plastische of elastische vervorming (bijvoorbeeld door traagschuim). Een materiaal kan ofwel elastisch vervormen en terugkeren naar zijn oorspronkelijke staat wanneer er kracht wordt uitgeoefend door stoten of schokken, ofwel het kan in zijn staat blijven door plastische vervorming. Een veiligheidsvest functioneert volgens dit principe en mag maximaal 45 kilo-Nieuwton kracht doorlaten.

Rij-beschermingsvesten worden zeer zorgvuldig getest en moeten voldoen aan gestandaardiseerde veiligheidseisen. Er zijn 3 beschermingsklassen voor verschillende toepassingsgebieden. Deze zijn: Klasse BETA2000/2009 Niveau 1 tot en met Niveau 3: Een BETA 2000/2009 Niveau 3 Rijjas biedt het hoogste beschermingsniveau en heeft een maximale kracht van 45kNieuwton.

Onze Top 10 – Rijjas aanbeveling

Er zijn drie soorten rijvesten: de klassieke vorm, het veiligheidsvest met paneel en het vest met airbag.
De klassieke vorm heeft een vulling aan de voor- en achterzijde, die bestaat uit verschillende lagen kunststof. Schouders en rug zijn ook opgevuld.
Er zijn ook rugbeschermers voor het rijden, die vooral de rug van het bovenlichaam beschermen.

In de paneelversie heeft het oppervlak kleine platen die zich flexibel aan het lichaam kunnen aanpassen. Vooral voor vrouwen zorgt dit voor een groter draagcomfort, omdat deze panelen zich beter aanpassen aan de vrouwelijke borst.

Een veiligheidsvest voor het rijden met een airbag heeft een airbag die in principe net als een auto werkt. In het geval van een botsing, ontvouwt het zich binnen fracties van een seconde. In het vest zitten CO2-patroon, luchtkamers en slangen. De airbag wordt geactiveerd door een koord dat aan het zadel is bevestigd. Het airbagvest biedt een betere bescherming dan de klassieke vorm, want heupen en nek worden in deze versie extra beschermd.

Voordelen:

Een rijvest biedt bescherming tegen ernstige verwondingen tijdens het rijden.
Dit kunnen bijvoorbeeld gekneusde ribben zijn, breuken en verwondingen aan de wervelkolom door een valpartij.

Nadelen:

Door de dikke vulling is de bewegingsvrijheid iets beperkt en kan er meer warmte worden opgewekt.

Het voordeel van het kopen in een speciaalzaak is, dat je het vest kunt passen voordat je het koopt. De vakhandelaar kan deskundig advies geven en inspelen op de individuele behoeften van de klant. Bestellen op het internet is snel en eenvoudig. De selectie van vesten is groot en er is de mogelijkheid om goedkoop te kopen. Voordat u bestelt, moet u uw borst- en tailleomvang exact meten. Klantenbeoordelingen kunnen u een eerste indruk geven van de kwaliteit van het product. Meestal is er ook de mogelijkheid om het vest op het internet om te ruilen, als het niet goed past.

Een rijjas moet voldoende bescherming bieden aan de voorkant, achterkant en zijkant van het bovenlichaam. Voldoende vulling kan ongeveer 2,5 centimeter dik zijn. Daarom moet de fabrikant een compromis vinden tussen effectieve bescherming tegen vallen en aangenaam draagcomfort. Dit betekent dat de bewegingsvrijheid niet mag worden beperkt. Dit aspect is vooral belangrijk bij het rijden. Ook mag de warmteontwikkeling, ondanks de dikke vulling, niet te hoog zijn en moet er voldoende ventilatie zijn. Bij de aankoop van rijvesten besteden vrouwen ook bijzondere aandacht aan het modieuze design.

Er is een grote verscheidenheid aan fabrikanten van rijvesten. Sommige zijn dat wel:

hoorn
fluitje Pfitzner Reitsport GmbH
HKM Sportuitrusting
USG United Sportproducts Duitsland GmbH
Cavallo
Buehler (Felix Buehler)
Waldhausen
Stübben
STEEDS
Kerbl
Airowear

Rijvesten zijn verkrijgbaar in alle prijscategorieën. Goedkope versies zijn verkrijgbaar voor slechts 35 euro.
Vesten in de hogere prijsklasse zijn verkrijgbaar vanaf 100 Euro.