Samengesteld blad

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Samengesteld blad

Vergeleken met de klassieke recurve-boog is het eerste en meest voor de hand liggende verschil dat de samengestelde boog een mechanische boog is. Aan de uiteinden van elk van de twee ledematen bevindt zich een nokkenschijf (ze zijn van verschillende grootte) waarop de pezen (in de samengestelde boog zijn het kabels) worden opgerold. Als de boeg gespannen is, wordt de kabel opgerold op de grootste van de werpschijven, waarbij de kabel in gespannen toestand wordt overgebracht naar de kleinere. Door deze functie wordt het vaak vergeleken met een katrolblok.

Enerzijds kan het gebruikt worden voor klassiek boogschieten op de tribune, op het parcours of op toernooien, maar de constructie maakt het ook uiterst praktisch als tactische boog. In landen waar de jacht met pijl en boog is toegestaan, is het een populair jachtwapen.

In principe moet een samengestelde boog altijd worden getest voor een aankoop; dit betekent dat de toekomstige eigenaar van de boog ook enkele testopnames moet maken bij de dealer zelf. Daar kan de dealer ook de boog direct aanpassen aan de gewenste afstanden van de schutter en het zicht aanpassen (indien beschikbaar).

Het moet vanaf nul worden ingesteld op het nokpunt. Als het perfect is ingesteld, vormt de hoogte van de pijlsteun een rechte hoek ten opzichte van het akkoord van de boog. Belangrijk is ook de nulkaliber, die gebruikt moet worden voor de testschietpartij in de compoundboog.

Het zojuist genoemde nokpunt is een klein merkteken op de snaar. Terugkerende bogen zijn meestal een kleine zilveren ring, in mechanische samengestelde bogen rond een lus. In de loop van de jaren van het gewone boogschieten moet het nokpunt steeds opnieuw worden gecontroleerd en zonodig bijgesteld, als de volledige snaar niet onmiddellijk wordt vervangen. Dit gebeurt met behulp van een checker, een tang en een nokpuntbegrenzer.

Ook het trekgewicht speelt een belangrijke rol. Voor beginners is een lichte trekkracht in het begin aan te bevelen, totdat je gewend bent aan het – maar andere – gedrag van de compound in vergelijking met de recurve. In de meeste gevallen hebben mechanische bogen toestellen waarmee het trekgewicht achteraf individueel kan worden aangepast. Dit komt omdat de compound een bepaalde lege verplaatsing van de pees vertoont in het spanningsgedrag, wat niet het geval is bij andere bogen (recurve, ruiter of longboog).

Onze Top 10 – Samengestelde strikken

Zoals gezegd is een samengestelde boog in principe eenmalig geschikt voor dezelfde disciplines als elke andere boog. Een voordeel is echter dat het meer geschikt is voor de langeafstandsschutter, vooral als deze een hogere trekkracht heeft. Of het nu gaat om een toernooischutter, een statische, dynamische of eenvoudige hobbyschutter op de baan – als je eenmaal overtuigd bent door een samengestelde boog, laat je het meestal niet zo gemakkelijk los.

Een donkere kant van het model is dat het door zijn kleurstelling ook vaak in oorlogsgebieden wordt gebruikt.

De samengestelde boog heeft een relatief kort lichaam, waarvan het gewicht zonder stabilisator naar beneden drukt. De boog van een ruiter heeft een heel andere vorm (en is niet mechanisch), maar heeft ook korte ledematen, waardoor hij comfortabel is om te dragen. Ook het gewicht van de ruiterboog verschilt van dat van een compound (mede door het materiaal). Toch is het een geschikt alternatief en kan het zeker gemeten worden met een instapmodel van een compound.

De lijst van fabrikanten van samengestelde platen is lang. Enkele van de bekendste zijn Hoyt, Mathews, PSE, Sanlida, Strongbow, Bowtech, Bear Archery, Elite, Core, Barnett en Mission. De testwinnaar van vorig jaar is de Strongbow GECKO.

Het is een beginnersmodel, waarvan het eigen gewicht met iets minder dan 1,3 kg relatief laag is en dus zeer licht in de hand. Dit brengt voordelen met zich mee op het gebied van stabilisatie en kalmte bij het richten. De trekkracht ligt tussen 30 en 55 pond met een grootte van 29 inch. De uitschuiflengte is binnen de grenzen van 19 tot 29 inch.

Sommige van de beroemde fabrikanten stellen geen grenzen aan hun innovaties en dit jaar presenteren ze veel nieuwe functies op de verschillende modellen van samengestelde bogen. Naast een aanzienlijke verbetering van de precisie en robuustheid worden diverse accessoires (bijv. werpgewichten, een herbewerking van de vizieren of vervangende nokkenschijven) genoemd. Vooral de combinatie van een tactische samengestelde boog en een kruisboog is voor veel boogsporters een aantrekkelijke attractie.

Voor beginners zijn er speciaal ontworpen sets, die niet alleen een boog bevatten, maar ook pijlen, een koker, vinger- en armbescherming. Het voordeel van het kopen van een dergelijke set op het internet is dat het meestal goedkoper is dan een enkele boog bij een lokale dealer.

Je bespaart ook veel tijd en kan – voordat het op de Parcour gaat – zelfs een eerste foto maken van zijn nieuwe woning.

Een andere factor is het slepen – samengestelde bogen hebben meestal een gemiddeld dood gewicht van drie tot vijf kilogram en kunnen bij langere wandelingen al een bepaalde hoeveelheid inspanning veroorzaken. Vooral als je er niet aan gewend bent.

De voor- en nadelen van het kopen van een boog: voor de aankoop komt de samengestelde boogtest. U moet er een lenen, of verschillende modellen direct bij een dealer uitproberen om vertrouwd te raken met de soms mooie en soms opvallende verschillen.

Van bijzonder belang is het vizier waarmee u wilt werken. Iedereen heeft een ander gezichtsvermogen, een ander doelwitgedrag en andere voorkeuren.

Zijn er accessoires bij de levering inbegrepen? Een pluspunt waar veel beginners blij mee zijn. Als je zoveel geld betaalt voor een goede boog dan kan een kleine accessoire worden meegenomen. Minstens vijf of zes pijlen voor de eerste ronde.

Al het andere moet eventueel apart worden aangeschaft. Dit omvat de armbescherming, de vingerbescherming, de stabilisator, de pijlsteunen, de koker en een ontgrendeling.

De belangrijkste dingen voor de eerste ronde zijn de boog, de pijlen en de arm- of vingerbescherming. Maar sommige accessoires rondom maken het boogschieten in veel opzichten makkelijker. Vaak gebeurt het dat de tips vast komen te zitten bij het uittrekken van de pijlen uit het doelwit, of dat losse nokken loskomen van de pijl tijdens de vlucht. Hier is het voordelig om een klein contingent aan reserveonderdelen te hebben.

De basisset van pijlen is ook belangrijk, want vooral in het begin gebeurt het vaak dat de ene of de andere pijl verloren gaat.

shortcode-variabelen [slak=“youtube“]