Schorssnippers

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Schorssnippers

Wat is schorssnippers?

De meeste tuinbezitters zweren bij het effect van schorssnippers. Daarom verspreiden ze het graag jaar na jaar in hun tuin om het volgende jaar tegen te veel onkruid te worden beschermd. Maar waar is bastmulch van gemaakt? In principe kan worden gezegd dat waar er ook bastmulch op zit, er ook bastmulch in moet zitten. Maar dat is niet altijd het geval. Tot grote ergernis van de tuineigenaren. Bastmulch moet voor 100 % bestaan uit geschraapte bast, die wordt versnipperd en onverwerkt wordt verkocht. Dit voorkomt uitdroging van de grond en beschermt deze tegen erosie door wind en zon. Maar niet alle bastmulch is hetzelfde. Officieel is er geen wettelijke regeling over welke ingrediënten al dan niet in schorssnippers mogen zitten. Er zijn dus aanbiedingen van verschillende dealers, die wel bastmulch aanbieden, maar deze helemaal niet bevatten. Soms wordt er ook iets verkocht als schorssnippers die voor 100% gemaakt zijn van een andere stof. Het effect van dergelijke pseudo-schors mulch kan worden betwijfeld.

Eisen voor goede bastmulch

Schorssnippers hebben als primaire taak de bodem te beschermen tegen erosie en uitdroging. Het wordt ook gebruikt om de groei van onkruid te voorkomen, dat planten en bomen hun natuurlijke voedingsstoffen ontneemt en, in het ergste geval, hen doet afsterven of in ieder geval belemmert in hun groei. Deze taken om de bodem te beschermen tegen uitdroging en dergelijke, en tegen de verspreiding van ongewenst onkruid, kunnen alleen worden uitgevoerd met schorssnippers die daadwerkelijk voor honderd procent uit schors bestaan.

De toepassingsgebieden van schorssnippers

Afgezien van de bovengenoemde Schors mulch, het kan ook worden gebruikt om de bodem te bedekken en te beschermen tegen vorst. Maar als u niet zo’n grote tuinactivist bent, kunt u gebruik maken van bastmulch, die kan worden gemaakt van verschillende boomschors, als een decoratief materiaal.

Onze Top 10 – Schors mulch

Wat zijn de alternatieven voor schorssnippers?

Het enige mogelijke alternatief, dat bij lange na niet hetzelfde niveau van bescherming tegen erosie en onkruid biedt, zou zand zijn dat met zogenaamd milieuvriendelijke chemicaliën wordt behandeld. Het grootste nadeel van dit zand is dat het niet zo duurzaam is, na een paar regenbuien wordt weggespoeld en niet dezelfde aantrekkingskracht heeft als schorssnippers.

Welke fabrikanten van bastmulch zijn er?

Hier is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Het is ook raadzaam om de ene of de andere bastmulchtest door te lezen en eventueel consumentengidsen te raadplegen. Betrouwbare bedrijven zijn vooral bedrijven waarvan de producten het RAL-keurmerk dragen en een bastmulktest hebben doorstaan. Onder andere de bedrijven Dehner, Praktiker, Pinienmulch en Bauhaus moeten hier genoemd worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van schorssnippers?

Zijn aandacht moet gericht zijn op de vraag of er echt bastmulch in de zak zit of gewoon iets dat op bastmulch lijkt maar dat niet is. In ieder geval moet de zak het RAL-keurmerk dragen. Dit garandeert de tuinman dat hij echt een goed product koopt. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat er geen chemische componenten aan de bastmulch zijn toegevoegd, die geacht worden te beschermen tegen schimmelaantasting. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met mogelijke ademhalingsproblemen, omdat deze chemische elementen extra problemen veroorzaken in de gebied van de luchtwegen.

Nuttige accessoires voor het gebruik van schorssnippers

Het zou raadzaam zijn om een opslagcontainer van onvoorbereid hout te gebruiken. In deze container kan de mulch droog worden opgeslagen voor een langere periode en beschermt zo tegen schimmelaantasting. Een kleine, handige schep en een emmer zijn ook verkrijgbaar bij de vakhandel, waardoor het veel gemakkelijker is om de mulch te verspreiden.