Shampoo zonder siliconen en sulfaten

Test & vergelijk Shampoo zonder siliconen en sulfaten

Shampoo zonder siliconen en sulfaten

Tegenwoordig willen veel mensen een shampoo zonder siliconen en zonder sulfaten. Maar waarom is dat zo? Waarom zouden siliconen en sulfaten schadelijk zijn?

In de winkels worden enkele shampoos zonder siliconen geadverteerd, maar een variant met weinig maar geen sulfaten (oppervlakte-actieve stoffen) is niet zo gebruikelijk. Waarom is er een verschil? Het zoeken in de winkel is erg vervelend, vaak staan er alleen maar reclameboodschappen op de labels, die je maar in beperkte mate kunt geloven. Meestal moet je zelf onderzoek doen en de ingrediëntenlijst bestuderen.

De ingrediënten van siliconen zijn silicium en zuurstof. De moleculen bestaan uit synthetische polymeren, d.w.z. lange-keten moleculen die zich met elkaar verbinden. Hierdoor kan een film worden gevormd die tijdens het wassen op het haar ligt. Siliconen in de ware zin van het woord zijn de hele dag door in overvloed aanwezig, in de vorm van zeehonden in de badkamer of als isolatie in huis, bij schoonheidsspecialisten, in de geneeskunde, enz. Aangezien siliconen een dagelijkse metgezel zijn in ons leven, rijst de vraag: Zijn siliconen schadelijk voor het menselijk lichaam?

oppervlakken, heb je een positief effect op je haar. Ze laten je haar er sterk en glanzend uitzien. Hier komt bovengenoemde film weer in beeld. Omdat beschadigingen zoals gespleten uiteinden door de folie onzichtbaar worden gemaakt, simpelweg door deze te bedekken. Bovendien beschermt deze folie tegen invloeden van buitenaf, zoals zon of hete lucht (tegen föhnen). Dus als je shampoo met siliconen gebruikt, is de eerste indruk zeker positief. Het haar ziet er geweldig uit en voelt gezond aan.

Maar de schadelijke Bijwerkingen zijn meer uitgesproken. Hoe vaker deze shampoo wordt gebruikt, hoe dikker de vacht rond de individuele haren wordt. Dit voorkomt de opname van goede stoffen. Zo wordt een regenererend effect van bepaalde verzorgingsproducten absoluut ondoeltreffend. Bovendien wordt het haar zwaar en verliest het zijn volume. Bovendien vestigen de siliconen zich ook op de hoofdhuid en kunnen ze jeuk, roos of vettig haar veroorzaken.

Degenen die deze negatieve gevolgen willen vermijden, hebben nu een zeer lange tijd nodig om de stoffen te verwijderen. In de regel spreekt men van een maand, dat is hoe lang het haar en de hoofdhuid vrij van siliconen moeten worden. Je haar zal er gedurende deze tijd beschadigd en lelijk uitzien. Laat dit je niet afschrikken. Een shampoo zonder siliconen en sulfaten bevordert de gezondheid van uw haar en hoofdhuid op de lange termijn.

Onze Top 10 – Shampoo zonder siliconen en sulfaten

In de lijst met ingrediënten vindt u de indicatie of de shampoo de middelen bevat. De eindpunten kegel, -oxaan, -conol, geven siliconen aan. Als de shampoo adverteert „zonder siliconen“, moet u letten op de vervanger, polyquaternium.

 • Amodimethicone
 • Behenoxy Dimethicone
 • Cetearylmethicone
 • cetyldimethicone
 • Cyclomethiconen
 • Cyclopentasiloxanen
 • Dimethicone
 • dimethiconencopolyo
 • Dimethicone Copolyol/HWP
 • Dimethiconol
 • Guar hydroxypropyltrimoniumchloride (een gemodificeerd polysaccharide)
 • Hydroxypropyl (een gehydroxyleerd propaanresidu)
 • Lauryl methicone copolyol
 • Polysiloxanen
 • Siliconen Quaternium-22
 • Simethicone
 • stearoxydimethicone
 • stearyldimethicone
 • Trideceth-12 (een emulgator op basis van PEG)
 • Trimethylsilylamodimethicone

De term „vervanger“ is net gevallen, wat betekent dat?

Het is een ammoniumverbinding en zijn eigenschappen lijken sterk op die van siliconen. Deze polymeerverbinding is ook samengesteld uit lange moleculaire ketens die de genoemde film produceren. De verbinding heeft een positieve lading, terwijl het haar negatief geladen is. Dit betekent dat het haar nog beter kan worden gecoat, net als de hoofdhuid.

Natuurlijk staat de stof ook vermeld. Maar een andere manier om erachter te komen of de shampoo oppervlakte-actieve stoffen bevat is Uw handdoek zal na het wassen grijze vlekken vertonen. Waar komen deze vlekken vandaan?
Polyquaternium reageert met het waspoeder/alkali tijdens het wassen. Er wordt een chemische verbinding gevormd die zich combineert met kleur en vuil. Zelfs op de lange termijn zijn de vlekken moeilijk te verwijderen. U kunt een shampoo met polyquaternium gemakkelijk herkennen, omdat deze bij naam (met een reeks nummers) in de lijst wordt genoemd.

Sulfaten zijn agressieve anionische oppervlakte-actieve stoffen. In het algemeen kunnen sulfaten worden onderverdeeld in synthetische en natuurlijke oppervlakteactieve stoffen. Met natuurlijk bedoelen we bijvoorbeeld de oppervlakte-actieve stoffen in de kokosnootolie of die in het drinkwater.

Een shampoo zonder zout is automatisch vrij van sulfaten.

We hebben al een film genoemd, deze verschijnt ook bij het gebruik van sulfaten. Aan de andere kant maken ze ook schoon. Dus sulfaten vormen veel schuim, maken het haar broos en drogen de hoofdhuid uit. Bovendien veroorzaken ze bij veel mensen allergieën, onder bepaalde omstandigheden kunnen ze zich ook in andere organen afzetten en deze permanent beschadigen. Sulfaten zijn ook direct gelabeld en zijn gemakkelijk te herkennen als je ze wilt vermijden. Het is Voor bedrijven is het natuurlijk niet voldoende om alle schadelijke stoffen in shampoos te missen, daarom worden PEG’s ook gebruikt als vervanger van sulfaten. Wat betekent dat nu weer?

Dit zijn ook oppervlakte-actieve stoffen. Waarom kunnen fabrikanten tijdens de productie snel terugvallen op het product? De prijs is doorslaggevend, hij is uiterst goedkoop. Bovendien kunnen polyethyleenglycolen naar behoefte worden gebruikt, als vloeibare stof of als vaste stof. Dit is afhankelijk van de ketenlengte van de moleculen. Een basismateriaal voor in water oplosbare verbindingen is ethyleenoxide en wordt verkregen uit ruwe olie. In combinatie met water wordt het ethyleenglycol, dat je meestal kent als antivries uit de automobielsector.

Het gebruik van PEG’s kan leiden tot residuen die kankerverwekkend, dioxaan of beter nog 1,4-dioxaan zijn. Het neveneffect op de cellen is echter niet te versmaden. De wanden van de cellen worden beschadigd, zodat giftige stoffen gemakkelijker kunnen doordringen. Als een shampoo alle slechte stoffen bevat waar we het over hebben gehad, is het effect twee keer zo slecht. Zelfs uitwendige schadelijke stoffen kunnen sneller in het lichaam komen en het beschadigen. PEG’s worden giftig, kankerverwekkend en mutageen genoemd. Hoe herken je ze op de verpakking? Het achtervoegsel -eth geeft PEG’s aan zoals ceteareth en laureth, maar ook polglycol, poladsorbaten, natriumsulfaat en copolyol.

Welke varianten zijn er als shampoo zonder siliconen en sulfaten verkrijgbaar? We zullen nu een paar voorbeelden opnoemen.

 • 1. Weleda Oat Build-up Shampoo werkt met jojoba-olie en extracten van haver en salie.
 • 2. Khadi Amla shampoo, met Indiase ayurvedische achtergrond. Het heeft een lage pH-waarde, wat het haar glanzend maakt.
 • 3. Type Naturals Argan Oil Shampoo, met milde natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen. Het is een zuiver organische arganolie shampoo.
 • 4. myrto ultramildvrije shampoo, vooral verzachtend voor de hoofdhuid, met tarweproteïnen die zorgen voor volume en glans. Het zeezout heeft een ontstekingsremmende werking op de hoofdhuid.
 • 5. shea vochtkrul en glansshampoo, de ingrediënten zijn sheaboter en kokosnootolie

Een shampoo zonder siliconen en sulfaten heeft natuurlijk zijn prijs. Ze behoren niet tot de goedkoopste in de winkel. Daarom is het nuttig om een prijsvergelijking te starten. Surf op het internet voor de beste aanbiedingen. Verschillende dealers adverteren ook met kortingen, dus online kopen is een echt alternatief. U kunt shampoo zeer goed op voorraad kopen. Doe uzelf en uw lichaam een plezier en kies voor een shampoo zonder siliconen en sulfaten.