spelmonitor

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk spelmonitor

Met de huidige stand van de techniek bieden 27 inch (ca. 69 cm) spelmonitoren met een resolutie van FullHD (1920 x 1080 pixels) of WQHD (2560 x 1440 pixels) de verhouding tussen prijs en prestaties. Modellen zijn al beschikbaar voor minder dan 400 euro en hoeven niet in te leveren op beeldkwaliteit, ergonomie en prestaties. Duurdere modellen bieden ook moderne technologieën zoals NVIDIA GSync of Freesync.

Wat is een gaming monitor

Een gaming monitor is een monitor die speciaal is ontworpen voor gaming. Het heeft meestal een zeer goede weergave en heeft een snelle reactietijd en ten minste 144 Hz. Om de beste games in de beste kwaliteit te kunnen spelen heb je niet alleen een gaming PC nodig, maar ook een geschikt scherm dat de kwaliteit van de graphics kan weergeven.

Gaming-monitoren zijn de standaarduitrusting voor gamers en mensen die veel op de PC spelen. Gaming-monitoren werken net als normale PC-monitoren, maar hebben meestal een betere resolutie en een zeer snelle reactietijd, zodat de volledige game-ervaring kan worden genoten.

Gaming-monitoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bovenal zijn er verschillen in grootte, resolutie en connecties. U moet weten welke specificatie voor u het belangrijkst is en waaraan u bijzondere aandacht wilt besteden.

Speciale innovaties zijn niet te zien op het gebied van gaming monitoren. Het enige wat gezegd kan worden is dat de trend gaat in de richting van gebogen monitoren, die een bijzonder lust voor het oog zijn voor de esthetiek van de speelkamer. Anders Steeds meer fabrikanten proberen met de monitoren een hogere resolutie te bereiken, zodat de eindgebruikers hun spellen in maximale resolutie kunnen spelen.

De belangrijkste fabrikanten die ook hebben gescoord in Gaming Monitor Test zijn Acer en MSI. Deze twee fabrikanten hebben ook al lange tijd een speciaal gamma voor hun producten, zodat u er zeker van kunt zijn dat de producten ook ontworpen zijn voor hoge prestaties.

Onze Top 10 – Gaming Monitor

Resolutie
Een hogere resolutie betekent een natuurlijker beeld en een betere beleving van het spel. De visuele details worden veel beter overgebracht en de speler kan zichzelf veel beter in het spel zetten.

Voordat u uw keuze maakt, moet u zich altijd bewust zijn van wat voor soort grafische kaart u gebruikt en of het voldoende is om een hoge en goede resolutie weer te geven op de gamingmonitor.

Verfrissingspercentage
De snelheid die de monitor nodig heeft om het beeld per seconde weer te geven wordt gemeten in Hertz (Hz).
De standaardnormen zijn 60Hz, 144Hz en 240Hz.

Voordat u beslist over een 144Hz of 240Hz monitor, moet u ervoor zorgen dat uw grafische kaart de spellen kan draaien die u nodig heeft bij zulke hoge framesnelheden.

Paneel
In het huidige tijdperk van de monitortechnologieën zijn er twee soorten panelen.
Het ene is een TN-panel en het andere een IPS-panel.
Het IPS-paneel biedt een veel betere visuele kwaliteit. Dit betekent een levendigere en nauwkeurigere kleurweergave, wat op zijn beurt een veel betere spelervaring en betere kijkhoeken betekent. Het grootste voordeel van een TN-paneel is dat u snellere reactietijden krijgt. ondersteuning

Reactietijd
Een van de belangrijkste factoren voor een gaming monitor is de reactietijd, ook wel pixelreactietijd genoemd.
De reactietijd, die wordt gemeten in milliseconden (ms), laat zien hoe snel de monitor kan wisselen tussen de kleuren. Dit is uiterst belangrijk, want in het spel is er vrijwel geen bevriezingskader, maar wel altijd wisselende kleuren en motieven.
Hoe korter de reactietijd, hoe soepeler de camerabewegingen worden. De hoeveelheid reactietijd staat in directe verhouding tot de bewegingsonscherpte, omdat de pixels niet genoeg tijd hebben om tijdens een snelle camerabeweging van kleur te wisselen.

TN-panelen ondersteunen nu responstijden van 1ms, terwijl IPS-panelen slechts tot 4ms kunnen bereiken. Welke u kiest hangt volledig af van de vraag of u de voorkeur geeft aan reactievermogen of aan visuele kwaliteit. Dit betekent dat je de reactiesnelheid met het blote oog nauwelijks kunt zien. Of je nu een monitor hebt met een responstijd van 1ms of 4ms heeft nauwelijks invloed op de game flow. Je zou eerder moeten letten op de resolutie, want dit aspect is de belangrijkste reden voor een mooie spelkwaliteit en je zult het spel veel beter en reëler ervaren als je een gamemonitor hebt met een extreem hoge resolutie.

Grootte
Bij beeldschermen is het scherm niet zo groot, omdat je het van dichtbij bekijkt en de verschillen vrij klein zijn.

Vandaag de dag blijven spelmonitoren overal tussen 21 en 27 inch.

Verbindingen
U moet ook aandacht besteden aan welke verbindingen de gamemonitor die u overweegt aan te schaffen, te bieden heeft. Daarnaast kan een monitor ook een 3,5 mm audio-ingang hebben en een of meer USB-poorten van verschillende typen.

Er zijn andere soorten connectoren die een monitor kan bevatten, maar de bovenstaande zijn de Video/audiocompatibiliteit zou geen probleem moeten zijn, aangezien de meeste grafische kaarten ten minste één of meer DisplayPort- of HDMI-aansluitingen hebben en beide audio kunnen verzenden.

Het enige dat u moet overwegen is of er USB-apparaten zijn die u rechtstreeks op de monitor wilt aansluiten en uw aankoop dienovereenkomstig wilt plannen.

Als gamer moet je prioriteit geven aan een hoge resolutie. Want het is vooral de resolutie die het spel echt leuk maakt en de speler kan zich echt in het spel storten. Tegenwoordig richten veel game-ontwikkelaars zich meer en meer op hoge en bedrieglijke graphics, zodat je ook van de gamer verwacht dat hij deze authenticiteit met de hardware in de speelkamer brengt.

De meeste spelers gebruiken nog steeds graag monitoren met een resolutie van 1.920 × 1.080 pixels. Het totale aantal pixels is dus iets meer dan 2,0 megapixels. Dergelijke monitoren verschijnen meestal in 24-inch formaat (60,96 cm) in de winkels. Monitoren met een 27-inch schermdiagonaal en FullHD-resolutie zijn ook beschikbaar. De trend bij deze monitorgrootte gaat echter in de richting van een hogere resolutie.
Zogenaamde fast-response displays met zeer korte schakeltijden van pixels en aanzienlijk hogere verversingsfrequenties van 120 tot 144 Hz zijn vaak te vinden in deze productcategorie en hun spreiding (naast het prijsvoordeel) is een van de meest doorslaggevende verkoopargumenten ten opzichte van een Full HD-resolutie. Als budget- of instapmonitor hebben zelfs apparaten met een verversingsfrequentie van 60 Hz nog steeds recht van bestaan. Deze displays hebben echter alleen zin als de hardware in de computer zelden meer dan 60 frames per seconde kan berekenen.

Als de hoeveelheid pixels in Full HD niet voldoende is of als de grafische kaart niet voldoet kan niet snel genoeg 4K-resoluties berekenen, schermen met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels zijn meestal een zeer goed alternatief. In directe vergelijking met een FullHD resolutie wordt een ongeveer 78 procent hogere pixeldichtheid gegenereerd. Met een FullHD-resolutie en een schermdiagonaal van 24 inch (ca. 61 cm) in vergelijking met de WQHD-resolutie bij 27 inch (ca. 69 cm) neemt de pixeldichtheid toe van 92 tot 109 pixels per inch. Dit verschil is zeer duidelijk zichtbaar wanneer het schermoppervlak tegelijkertijd wordt vergroot.
Deze toename leidt echter in games tot een beduidend hogere computerinspanning. 1080p wordt nu zelfs ondersteund door grafische kaarten van de beginners- en middenklasse. In WQHD is echter al een hoogwaardige grafische kaart nodig – ook omdat beeldversterkers zoals anti-aliasing nog steeds recht van bestaan hebben in deze resolutie.

Momenteel zijn spel geschikte 4K modellen met een goede kwaliteit beschikbaar vanaf ongeveer 320 Euro. Als u op zoek bent naar een bijzonder groot display met een hoge resolutie, is het soms de moeite waard om een kijkje te nemen naar zakelijke of TV-display ontworpen apparaten.
Over het algemeen kan worden gezegd dat UHD of „4K“ gaming soms een tweesnijdend zwaard is. Zelfs high-end videokaarten worden meestal overbelast in grafische titels met de hoge resolutie, tenzij een multi-GPU setup is ingebouwd, de grafische instellingen aanzienlijk worden verlaagd of lage framerates worden geaccepteerd. Zo neemt UHD Display de exotische status in beslag.

Twee belangrijke vertegenwoordigers van de paneltechnologieën zijn op de markt vertegenwoordigd. Een daarvan is het IPS- of TN-paneel. Beide technologieën hebben verschillende voor- en nadelen.
TN-panelen hebben een zeer goede prijs-prestatieverhouding en een zeer goede responstijd. Helaas is de kijkhoekstabiliteit en de algemene De kleurweergave is niet zo ideaal als bijvoorbeeld bij IPS-panelen. IPS-panelen worden vaak gebruikt voor beeldverwerking of waar een hoge mate van kleurechtheid vereist is. Bovendien zijn de displays zeer stabiel qua kijkhoek en hoeft de gebruiker niet voor de monitor te zitten. Deze voordelen hebben natuurlijk hun hogere prijs in vergelijking met de goedkopere TN-panelen.

Beide termen verwijzen naar een evolutie van dynamische verversingssnelheden. Beide technologieën voorkomen het scheuren van het beeld (ook wel scheuren genoemd) zonder dat er een invoervertraging ontstaat (input delay).
Het verschil is dat GSync door NVIDIA is ontwikkeld en uitsluitend met eigen grafische kaarten werkt. Daarnaast moeten de monitoren GSync gecertificeerd zijn om de technologie goed te laten werken.
In tegenstelling tot GSync van NVIDIA is FreeSync een open source technologie die zowel door AMD grafische kaarten als NVIDIA grafische kaarten kan worden gebruikt. Een certificering van FreeSync is ook goedkoper. Dit verlaagt de verkoopprijs van de monitoren aanzienlijk. Dit verklaart waarom er momenteel meer FreeSync-monitoren dan GSync-monitoren op de markt zijn.