Spinstang

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Spinstang

Spinstaven – Alle informatie in één oogopslag

Voor het spinnen wordt gebruik gemaakt van spinhengels. Bij de spinvisserij wordt de hengel voortdurend gegoten en opgerold. Deze continue beweging imiteert een kronkelende prooivis met behulp van een aas. De spinhengel behoort tot de roofvishengels. De hengel zelf is vrij stijf en stabiel. Dit maakt het gemakkelijk voor beginners om het aas te werpen.

Voor degenen die graag gaan vissen is de term spinhengel meer dan alleen bekend. Maar voor degenen die het willen uitproberen, moeten bepaalde vragen worden beantwoord. Een draaiende hengel is eigenlijk een hengel die vooral wordt gebruikt bij het vissen op roofvissen. Spinnend vissen kan ook onder een andere naam worden genoemd, zoals castvissen. Dit komt omdat zowel kunstmatig als natuurlijk aas gemakkelijk met de hengel kan worden gegooid, zodat de vis bijt. Er zijn spinstaven op de markt die 160 cm tot 330 cm lang kunnen zijn. In Amerika daarentegen wordt de voorkeur gegeven aan kortere staven, die een maximale lengte van 240 cm kunnen hebben. Bij het vissen vanaf een boot of in kleinere binnenwateren worden meestal kortere draaiende staven gebruikt, terwijl langere modellen worden gebruikt voor het vissen op een bepaalde afstand van de kust. Belangrijk bij een spinhengel is natuurlijk het feit dat deze stabiel moet zijn, want roofdieren zijn vrij sterk. Bij de keuze van de juiste spinstang speelt een spinstangtest een belangrijke rol. Bij een dergelijke test worden alle belangrijke kenmerken van de spinhengel getest, zodat de koper een krijgt een duidelijk overzicht van alle voor- en nadelen van het gewenste model.
Maar de draaiende staven hebben een bepaalde ontwikkeling overleefd. Vroeger waren ze alleen te vinden als spinstaven, waarbij ze uit verschillende onderdelen werden geassembleerd. Tegenwoordig zijn dergelijke vormen en modellen van een spinhengel vrij zeldzaam. Moderne spinstaven zijn meer telescopische staven, zodat ze gemakkelijk op te bergen zijn en kunnen worden aangepast aan de gewenste grootte. Natuurlijk hebben deze modellen ook verschillende ontwerpen, die dan afhankelijk zijn van vele andere criteria. Je kunt dus met zekerheid zeggen dat een goede spinhengel niet gemakkelijk te vinden is.

De eisen voor de spinhengel zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het water. Als een hengel nodig is voor een steenachtige waterloop, moet een lange hengel worden gebruikt. Dit maakt het gemakkelijker om het kunstaas gestaag te verplaatsen en over de stenen te tillen. Korte hengels daarentegen zijn voordelig bij het vissen in zwaar begroeide wateren.
Als de visser de voorkeur geeft aan vissen vanaf de wal, is een draaiende hengel met een lengte tussen 2,40 m en 3 m ideaal. De hengel moet korter zijn als u liever vanaf een boot vist. Een lengte tussen 1,80 m en 2,40 m is voldoende.
Maar je moet ook nadenken over welk lokmiddel je moet gebruiken.
Een ander punt naast de lengte is het handvat. Een lang handstuk op de draaistang kan worden gebruikt als hefboomarm. Op deze manier kan er meer kracht op de stang worden uitgeoefend. Een korte handgreep betekent dat er meer kracht vanuit de hand moet worden uitgeoefend.
In ieder geval dient vooraf een spinhengeltest te worden uitgevoerd om te bepalen welke modellen geschikt zijn voor uw eigen wensen.

De belangrijkste eis van een spinhengel is zeker de stabiliteit van het materiaal. Als u op zoek bent naar een Spinnende rodist, zal hij verschillende modellen tegenkomen. In het laaggeprijsde segment zijn dit meestal modellen die gemaakt zijn van kunststof. Zo’n spinhengel kan dan extra worden versterkt met koolstofvezels. In de spinstangtest zie je de voor- en nadelen van het kiezen van dergelijke modellen. De tweede mogelijkheid zou zijn om rond te kijken naar hooggeprijsde segmenten, waar je meestal modellen van hoge kwaliteit bamboestok kan vinden. Bovendien moet u bij de keuze van het juiste materiaal ook het handvat in de gaten houden. Een goede spinstang moet ook een goede grip hebben, want alleen zo kun je volledig in je eigen behoeften voorzien. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan kurk als materiaal voor de handgrepen, omdat het zeer comfortabel in de hand ligt en waterdicht is.

Spinstaven onderscheiden zich door hun lengte en gietgewicht. Deze factoren bepalen voor welke vissen ze geschikt zijn. Spinnestrengen worden gebruikt om roofvissen te vangen.
Een type spinhengel is de zogenaamde twister en rubberen vishengels. Ze worden gebruikt voor het vissen met zacht plastic aas.
De rukstang wordt daarentegen gebruikt voor het vissen met zwaar aas op het wateroppervlak. Door de korte lengte van de hengel is het mogelijk om schokkerige bewegingen te maken en een aasvis te imiteren.
Een ander type spinhengel is de verticale staaf. Het bijzondere is dat het een krachtige tipactie heeft. Dus je kunt er verticaal mee vissen onder de boot.
De Dropshot hengel daarentegen is geschikt voor het vissen op afstand. Een zachte punt maakt het bijzonder goed voor het gieten.
Gietstaven worden gebruikt om te vissen met speciale leiders. Deze zijn ook zacht, maar ook vrij kort. Ze hebben ook een parabolische actie.

Zoals hierboven reeds vermeld een spinhengel wordt gebruikt voor het spinnen. Spinvissen is een bijzondere vorm van vissen waarbij de visser vervolgens met kunstmatig aas roofvissen vangt. Het aas is dan meestal in de vorm van een stuk hout en wordt door het spinnen in beweging gebracht. Door deze bewegingen is het dan mogelijk om bepaalde soorten roofvissen te vangen. Deze omvatten snoek of baars. Juist omdat je zoveel moeite doet om te vissen, is een draaiende hengel van groot belang voor het succes. Een spinhengel moet dus aan uw eigen eisen voldoen om überhaupt gebruikt te kunnen worden.

Onze Top 10 – Spinstang

Als alternatief voor de draaiende stang is er de telescoopstang. Ze maken vooral indruk door hun kleine verpakkingsgrootte, omdat je ze in elkaar kunt schuiven. Een ander voordeel van dit type stang is dat deze volledig gemonteerd kan worden vervoerd. Ze zijn ook zeer licht en goedkoop. Nadeel van dit alternatief is echter dat het erg dik is. Dit verhoogt het risico op het breken van de hengel tijdens het spinnen. Bovendien is de gietafstand vaak erg klein.

Bij de keuze van de juiste spinstang hangt het af van verschillende zaken. De fabrikanten maken het echter niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig veel verschillende modellen op de markt zijn. Sommige van hen zijn bijvoorbeeld uitgerust met speciale constructies die aan de verschillende eisen voldoen. Bij een spinhengeltest worden vooral rubberen vishengels op prijs gesteld. Deze hengels kenmerken zich door een extreem harde tipwerking en zijn bijzonder geschikt voor het vissen met zacht plastic aas. Als je een zwaar kunstaas gebruikt om aan de oppervlakte te vissen, kies dan liever voor een rukstang. Deze spinstang is zeer kort en bijzonder geschikt voor schokkerig kunstaas. In een verdere onderverdeling kunt u een keuze maken tussen verticale, giet- en druppelstaven.
Een van de grootste voordelen van de verticale staven is hun bijzonder sterke tipwerking. Dus als je verticaal onder je eigen bot vist, moet je kiezen voor deze spinhengel. Dropshot rods hebben daarentegen een zeer zachte hengelpunt, waardoor de hengelaar gemakkelijk kan uitrukken, vooral op grotere afstanden. Gietstaven worden dan ook ingedeeld in de categorie van kortere draaiende staven, waar de actie meer parabolisch is. Gietstaven worden gebruikt bij het vissen in speciale leiders. Natuurlijk speelt naast de keuze van de hengel ook het soort vis dat u wilt vissen een rol. Natuurlijk bepaalt het gewicht van de vis ook het gewicht van het gekozen aas. Het is erg belangrijk om het aas goed te kunnen begeleiden en er „in contact“ mee te zijn.

Een van de bekendste fabrikanten op dit gebied is Shimano. Hier is het mogelijk om verschillende onderdelen afzonderlijk te combineren.
Een andere fabrikant voor draaiende staven is Daiwa. Het bedrijf ziet de visserij als een levensstijl. Ze bieden verschillende staven, lijnen, haken, tassen en zelfs kleding. Daarnaast zijn de series Daiwa Exceler en Daiwa Infinity beschikbaar.
Een uitgebreid assortiment spinhengels, waller rods, zee- en vliegstaven is bij Sportex verkrijgbaar. Ringen en haspelstoelen van Fuji zijn in elk model gebruikt.
Het bedrijf Balzer is de grootste leverancier op het gebied van de visserij in Duitsland. De fabrikant biedt een verscheidenheid aan hengels, haspels, kunstaas en lijnen aan.
De fabrikant Berkley daarentegen is een van de belangrijkste leveranciers uit Amerika. Het productassortiment omvat onder meer hengels, lijnen en lijntrackingstations. Daarnaast zijn er reeksen zoals Skeletor, Pulse, Fireline en Nanofile worden aangeboden.

Bij de keuze van de perfecte spinhengel zijn verschillende factoren van belang. Een belangrijke factor is natuurlijk de fabrikant. Hij bepaalt meestal de andere eigenschappen van de spinhengel, zoals kwaliteit en prijs. U moet zich altijd wenden tot geteste fabrikanten die al enige tijd op de markt zijn. Deze fabrikanten bieden een bepaalde garantie voor hun producten, zodat u zeker kunt zijn van een goede keuze. Bovendien worden goede fabrikanten in een spinhengeltest altijd bekroond als bestseller, omdat ze de belangrijkste kenmerken hebben die een goede spinhengel moet hebben. Enkele van de bekendste en beste fabrikanten op de markt voor spinhengels zijn Shimano, Daiwa, Sportex, Balzer en Berkley. Ze bieden veel verschillende modellen, dus het hangt alleen af van uw eigen behoeften.

Intussen zijn er zogenaamde telespinnaalden op de markt te vinden. Ze maken vooral indruk door hun ontwerp en de belastbaarheid. Telescopische stangen zijn echter duurder dan normale draaiende stangen. De fabrikant Shimano is op dit gebied sterk vertegenwoordigd op de markt. Het bedrijf biedt telescopische spinstaven aan met zeer kleine verpakkingsafmetingen. Met een stanglengte van 2,10 m is de transportmaat slechts 36 cm. Verder zijn de modellen uitgerust met zeer robuuste Shimano STC-staafringen.

Een van de belangrijkste noviteiten op de markt zijn de telescopische spinstaven. Deze modellen van spinstaven kenmerken zich vooral door hun unieke ontwerp, maar ook door hun veerkracht. Een nadeel is echter dat ze meer kosten dan conventionele spinstaven. Bij de fabrikant Shimano kunt u dergelijke modellen vinden, die dan naast de mooie deisgn ook een hoge kwaliteit en materiaalverwerking hebben.

een spinhengel op het internet

Het kopen van de spinhengel op het internet heeft vele voordelen. Door het grote aanbod is een eenvoudige en snelle prijsvergelijking mogelijk. Bovendien worden er vaak meer modellen en fabrikanten op het internet aangeboden dan in een winkel. De koper kan dus speciaal voor zijn behoeften een spinstang kiezen.
Door middel van gedetailleerde productbeschrijvingen en klantreviews is kopen op het internet een voordeel. De koper kan zich een beeld vormen van alle modellen zelf en heeft geen tijdsdruk. Als er nog vragen zijn, is er vaak een laagdrempelige klantenservice die gecontacteerd kan worden. Verschillende modellen kunnen ook worden vergeleken door middel van verschillende spinstangtestpagina’s. Dit kan individueel worden aangepast aan de behoeften van de koper.

Als u besluit om een spinhengel te kopen, heeft u de keuze waar u deze wilt kopen. Natuurlijk zijn er twee opties die bijzonder opvallend zijn. U kunt een spinhengel kopen in een winkel of op het internet. Kopen op het internet heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft u de mogelijkheid om prijzen te vergelijken op het internet. Dit maakt het gemakkelijker om een model te kiezen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een spinhengeltest uit te lezen op het internet of om het zelf te doen. Dit maakt het gemakkelijker om te zien welke voor- en nadelen een bepaald model te bieden heeft. Ook is er meer keuze op het internet dan in een winkel, dus het is makkelijker om een geschikt model voor u te vinden. De productbeschrijvingen zijn overigens zeer gedetailleerd, zodat u in detail kunt zien wat het model te bieden heeft. De verzending vindt plaats binnen enkele dagen en u heeft ook de mogelijkheid om zelf te bepalen welke betaalmethode u verkiest. Of u betaalt met een kaart, met een directe overschrijving of met contant geld, hangt af van uw eigen wensen.

Woraufachten bij aankoop van een draaiende stang

De spinstang moet worden geselecteerd op basis van de vissoort. Naast de lengte en het type van de hengel moet ook het gewicht van het aas in aanmerking worden genomen. Het is belangrijk dat het aas gemakkelijk te geleiden en te werpen is.
Bij de aankoop van de draaiende stang kunt u kiezen tussen een eendelige of tweedelige stang. De draaistaven uit één stuk zijn meestal ongeveer 1,90 m lang. Ze worden gebruikt om op baars of forel te vissen. Tweedelige staven daarentegen zijn tussen 2,10 m en 2,40 m lang. Ze kunnen worden gebruikt om te vissen op snoek en snoekbaars.
Naast het handvat moet ook het rinkelen een rol spelen bij de aankoopbeslissing. Door het permanente gieten en trekken is er een zekere mate van wrijving tussen de ringen en de lijn. Ringen van siliciumcarbide worden aanbevolen. Ze zijn zeer robuust en zijn bestand tegen permanente stress.
Bij de aankoop is het nuttig om spinstangtestpagina’s te gebruiken om verschillende modellen te vergelijken.

Bij de aankoop van een spinhengel zijn vooral de aankoopcriteria van belang. Aan de hand van deze criteria kun je dan onderscheiden welk model een goede keuze is en welk model je liever vermijdt. Daarbij gaat het in de eerste plaats om algemene inkoopcriteria zoals kwaliteit, materiaalverwerking en de prijs-prestatieverhouding. Zonder een goed verwerkt materiaal in een spinstang kun je niet hopen op enige kwaliteit van het product. De kwaliteit wordt grotendeels bepaald door de fabrikant. Naast de algemene aankoopcriteria die op elk product kunnen worden toegepast, zijn er speciale criteria die alleen van toepassing zijn op de spinhengel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de juiste grijplengte.
Het is zeer belangrijk dat het handvat goed in de hand ligt, omdat dit tot betere resultaten kan leiden. Het mag dus niet uit de hand glippen of het jasje verstoren. Hoe lichter het handvat, hoe makkelijker het is om het uit te werpen. Daarom moet je erover nadenken, betuttelt de keuze van een bepaald model. Naast de handgreep is ook de stanglengte voor de haspelzitting van belang. Het is aan te raden om te kiezen voor een draaiende stang met een langere punt. Op deze manier kun je de lijn heel ver doortrekken en een betere vangst bereiken. Maar denk ook aan het rinkelen van de spinhengel bij de aankoop ervan. Omdat er bij het gieten van het kunstaas wrijving kan optreden, is het vooral belangrijk dat de ringen van een goed materiaal zijn gemaakt, zoals siliciumcarbide. Deze modellen worden dan gekenmerkt door een hoge kwaliteit en efficiëntie.

Spinstaven worden vaak als complete sets in de winkel aangeboden. Deze bestaan vaak uit een handvat, de ring, minstens één kogellager, pezen, een verstelbare staartriem, haak, pose, wartel, lood en een draagtas.
Een ander punt is dat er ook meerdere rollen zijn. Er zijn spinstaven die ontworpen zijn om meerdere rollen te gebruiken. Dit is een visrol met een transmissie. Hierdoor kan de lijn sneller worden opgehaspeld dan dat de slinger wordt gedraaid. Dit betekent dat er slechts een kleine hoeveelheid kracht hoeft te worden uitgeoefend.

Wanneer u een spinhengel koopt, wordt deze meestal in een set geleverd. In de set vindt u naast de draaistang ook een handvat, de ring, pezen, een staartriem, pose, lood, wartel, kogellagers en een draagtas waarin u dit alles kunt meenemen. Vooral belangrijk om te vermelden zijn de draaiende staven die meerdere rollen hebben. Deze visrollen hebben dan een overbrengingsverhouding die het mogelijk maakt om de lijn zeer snel op te rollen.