Link |
Availability |
Price |
Additional offers |
Test & vergelijk Stoomstrijkstation
Een stoomstrijkstation bestaat uit een strijkijzer en een stoomgenerator. Het strijkijzer is via een slang verbonden met het waterreservoir van de stoomgenerator. Wanneer het water in het reservoir wordt verwarmd, leidt de slang de stoom naar het strijkijzer. De temperatuur, de stoomdruk en de hoeveelheid stoom kunnen worden geregeld.
De stoom maakt de te strijken kledingstukken gladder. Kleding kan ook worden gestoomd met behulp van een verticale stoomfunctie. Hierdoor verdwijnen kleine kreukels en wordt het kledingstuk opgefrist.
Bij een klassiek stoomstrijkijzer wordt de stoom opgewekt door een verwarmingsspiraal in het strijkijzer en komt deze vervolgens via de sproeiers in de zool van het strijkijzer naar buiten. De te strijken kleren worden vochtig gemaakt, zodat de plooien gemakkelijker worden uitgevlakt. Het vocht wordt tijdens het strijken opnieuw gedroogd door de hitte van het ijzer.
Bij een stoomstrijkstation wordt de stoom in het station opgewekt door het water in de tank van het station te verwarmen. De stoom wordt onder druk gehouden in het reservoir totdat deze met een druk op de knop uit het strijkijzer komt. De stoom wordt vervolgens via een slang naar het bijbehorende strijkijzer getransporteerd. Het strijkijzer zelf werkt als het klassieke stoomstrijkijzer.
Door gebruik te maken van de stoomgenerator kan er meer stoomdruk worden opgebouwd dan met het conventionele stoomstrijkijzer. Omdat bij het stoomstrijkstation zo’n hoge druk wordt opgewekt, kunnen meerdere lagen stof tegelijkertijd worden gestreken, omdat het juist deze druk is die de stoom in staat stelt om lagere lagen te bereiken.
Stoomstrijkstations kunnen in elk huishouden worden gebruikt. Ze zijn echter pas echt de moeite waard als er veel gestreken wordt. Voor een enkel huishouden volstaat een normaal stoomstrijkijzer.
Stoomstrijkstations worden ook gebruikt in de professionele sector wanneer er in korte tijd veel wasgoed te strijken is.
Een stoomstrijkstation is geschikt voor elk huishouden om snel en efficiënt te kunnen strijken. Een stoomstrijkstation is ook voordelig als er speciale zorg nodig is bij het strijken. De strijkresultaten met een stoomstrijkstation zijn veel beter dan met een normaal stoomstrijkijzer en het strijken is ook gemakkelijker. Zelfs dikke stoffen kunnen in meerdere lagen over elkaar worden gestreken.
Met het stoomstrijkstation kan zelfs bij lage temperaturen sterke stoom worden opgewekt. Zijdeweefsels of kasjmier kunnen voorzichtig worden gestreken. Stoomstrijkstations zijn bijzonder geschikt:
om tijd te besparen tijdens het strijken,
er wordt regelmatig gestreken,
vaak gevoelige stoffen moeten worden gestreken,
wanneer grove materialen vaak moeten worden gladgestreken,
om energie te besparen.
Onze Top 10 – stoomstrijkstation
De moderne stoomstrijkstations werken allemaal op dezelfde manier. Er zijn echter belangrijke verschillen in de prestaties tussen de verschillende leveranciers.
Een normaal stoomstrijkstation kan ongeveer een uur lang continu stoom opwekken. Sommige modellen kunnen zelfs enkele minuten langer stoom opwekken, wat een extra tijdsbesparing is.
De afmetingen van de watertanks zijn ook verschillend. Terwijl goedkope modellen met Terwijl watertanks van 100 of 200 ml zijn uitgerust, hebben producten van hogere kwaliteit tanks met een capaciteit van 300 ml of zelfs meer.
Er zijn ook grote verschillen in de maten en gewichten van de strijkijzers zelf. De strijkijzers in een stoomstrijkstation zijn over het algemeen lichter dan normale stoomstrijkijzers omdat er geen waterreservoir in is ingebouwd, en toch is het belangrijk dat het strijkijzer in het stoomstrijkstation licht is om een vermoeidheidsvrije werking te garanderen.
De druk van de stoom die door het stoomstrijkstation wordt opgewekt, verschilt ook van fabrikant tot fabrikant. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de strijkresultaten veel beter zijn bij hoge druk dan bij lage stoomdruk.
Stoomstrijkstations worden gebruikt in het huishouden. Ze zijn vooral aan te bevelen als er regelmatig veel wordt gestreken of als gevoelige stoffen regelmatig moeten worden gestreken.
De volgende criteria worden in een stoombalanceringsstationtest bijzonder gedetailleerd behandeld en zijn bepalend voor de beoordeling van de stations:
Strijkkracht:
De strijkprestaties geven aan hoe snel en effectief de machine kreuken uit het gestreken linnengoed verwijdert. De doorslaggevende kenmerken van het toestel zijn de glij-eigenschappen van de strijkzool en de hoeveelheid en de druk van de stoom. Ook wordt beoordeeld of het strijkijzer meerdere malen over de stof moet lopen om plooien te verwijderen of dat het de eerste keer lukt.
Behandeling:
Voor de behandeling spelen het anti-schaalsysteem, het vullen van de watertank en de temperatuurregeling een rol in de Stoombubbeltest. Het antikalksysteem is essentieel voor een eenvoudige reiniging van het stoomstrijkstation. Het is belangrijk dat het waterreservoir gemakkelijk is om gevuld. Het moet mogelijk zijn om de temperatuurregeling met één hand aan te passen en de temperatuurinstellingen moeten duidelijk zichtbaar zijn.
Verwerking:
Hier speelt de algemene afwerking van het apparaat een rol, maar ook de omhulling van de waterslang, betrouwbare bedieningselementen en een goed glijdende, robuuste ijzeren zool.
Uitrusting:
Met de Stoombubbeltest wordt ook bepaald of het apparaat speciale functies heeft en hoeveel accessoires er in de leveringsomvang zijn inbegrepen. Een afneembaar waterreservoir, een automatische uitschakeling, een druppelstopfunctie en een sproeifunctie zijn nuttige en aangename extra functies in een stoomstrijkstation. Het moet ook mogelijk zijn om water bij te vullen tijdens het gebruik van het stoomstrijkstation.
Voordelen:
Met een stoomstrijkstation is het strijken gemakkelijker dan met andere strijkijzers.
Door de hoge stoomdruk zorgt het apparaat ook voor hardnekkige vouwen en dikkere stoffen.
Het is vooral aan te bevelen als er regelmatig veel wordt gestreken.
Het lichtere gewicht maakt het strijkijzer gemakkelijker te hanteren.
Een stoomstrijkstation kan minstens een uur lang stoom produceren.
Nadelen:
Een stoomstrijkstation heeft meer ruimte nodig dan een normaal strijkijzer.
Het verbruikt een relatief grote hoeveelheid elektriciteit.
Het is duurder dan andere strijkijzers.
Als u hebt besloten om een stoomstrijkstation te kopen, zijn er een paar criteria waarmee u rekening moet houden bij de aankoop, zodat u het apparaat kunt vinden dat het beste bij u past. Deze zijn:
De capaciteit van de watertank:
Met een groter waterreservoir kunt u langer in één stuk strijken. Uw nieuwe Stoomstrijkstation moet in staat zijn om één lading wasgoed uit uw wasmachine en droger tegelijk te verwerken. Bovendien moet de watertank transparant en onbreekbaar zijn en moet er een schaalverdeling op staan die de hoeveelheid water in de tank aangeeft. Het waterreservoir moet gemakkelijk te verwijderen zijn en gemakkelijk te vullen.
De stoom:
De geproduceerde stoom is zeer belangrijk voor een goed strijkresultaat. Voor verschillende stoffen is het juiste mengsel van stoom en warmte cruciaal. U moet weten dat er betere resultaten worden bereikt met kleinere stoomdeeltjes. De stoomstraal moet instelbaar zijn en moet tussen 35 en 130 g/min liggen.
De verticale stoomfunctie:
Als u bijvoorbeeld fluwelen pakken of kleding wilt opfrissen, moet het stoomstrijkstation een verticale stoomfunctie hebben. Dit geeft veel stoom af voor een korte tijd, zodat je het strijkijzer verticaal kunt richten op een kledingstuk dat aan een strijkijzer hangt.
De ijzeren zool:
De zool van het ijzer moet gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal en moet zeer goed glijden. Dit betekent dat er minder kracht nodig is bij het strijken. Het materiaal van de zoolplaat moet krasbestendig zijn. U kunt kiezen tussen een teflon, keramische, geanodiseerde of Careeza coating voor de zoolplaat. Je eigen voorkeuren moeten doorslaggevend zijn.
Het handvat:
Het handvat van het strijkijzer moet ergonomisch gevormd zijn, zodat het ook bij langer strijken goed vastgehouden kan worden. Voor kleine handen moet het een kleine diameter hebben.
De extra functies:
Een antikalkfunctie voor een eenvoudigere reiniging van het apparaat is op de meeste apparaten standaard aanwezig. Andere nuttige functies zijn een blaasfunctie, aanzuigen en afzuigen, een Zelfreinigende functie, een druppelstop, controlelampjes en vooral een oververhittingsbeveiliging.
De stoomstrijkstations worden voortdurend verder ontwikkeld. Er worden nieuwe materialen gebruikt en nieuwe technologieën toegepast. De fabrikanten proberen altijd het leven van de huisvrouwen te vergemakkelijken, ook bij het strijken.
Hieronder vindt u een lijst met de bekendste fabrikanten van stoomstrijkstations:
AEG
Bosch
Klarstein
Philips
Rowenta
Tefal
AEG
Het Duitse bedrijf AEG werd in 1883 in Berlijn opgericht. Sinds 1996 maakt het bedrijf deel uit van het Zweedse Electrolux, dat de huishoudelijke producten van AEG voortzet. Daaronder vindt u alle soorten strijkijzers en ook stoomstrijkstations.
Bosch
Het Duitse bedrijf Bosch werd in 1886 in Gerlingen opgericht. Vandaag de dag is het een multinationale onderneming die allerlei soorten huishoudelijke apparaten produceert. Het productportfolio van Bosch omvat ook moderne stoomstrijkstations.
Klarstein
Het bedrijf Klarstein werd in 2008 opgericht en produceert elektrische huishoudapparaten, waaronder strijkijzers en stoomstrijkstations.
Philips
De Philips-onderneming met het hoofdkantoor in Nederland werd in 1891 opgericht. Het hoofdkantoor van het bedrijf voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is gevestigd in Hamburg. Philips biedt een breed scala aan strijkapparatuur, waaronder stoomstrijkstations.
Rowenta
Het Duitse bedrijf Rowenta werd in 1884 in Offenbach am Main opgericht. De naam gaat terug naar de oprichter van het bedrijf, Robert Weintraud. Vandaag de dag maakt Rowenta deel uit van de Franse groep Groupe SEB, een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van Fabrikant van kleine elektrische apparaten. Jarenlang lag de focus van Rowenta vooral op strijkapparatuur. Vandaag de dag produceert het bedrijf ook stofzuigers, ventilatorkachels en haarstiften.
Tefal
Tefal begon in 1954 met de productie van pannen in Frankrijk. De naam gaat terug op Teflon en aluminium, die werden gebruikt om de pannen te vervaardigen. Onder de apparaten met de anti-aanbaklaag bevinden zich strijkijzers en de modernere stoomstrijkstations.
Bij uw lokale vakhandelaar is advies en directe controle van de goederen nog steeds een doorslaggevende factor. Er worden nu echter steeds meer bestellingen op het internet geplaatst, omdat de keuze veel groter is en de prijzen navenant aantrekkelijker.
Zelfs op het internet is het niet nodig om zonder advies te zitten. De fabrikanten geven meestal een zeer gedetailleerde beschrijving van hun producten. Daarnaast kan de klant gedetailleerde informatie krijgen op testpagina’s en op basis van beoordelingen van andere klanten. Hij kan gebruik maken van verschillende zoekmachines en vergelijkingsmotoren om het beste product voor hem te vinden. De levering is ook relatief snel en vindt plaats tot aan de voordeur.
En het grootste gemak bij het kopen op het internet is dat u uw huis niet eens hoeft te verlaten om te gaan winkelen. U bent niet gebonden aan de openingstijden van een winkel en er is geen vervelend wachten.
Het verhaal
Vlakke strijkijzers voor het gladstrijken van kleding worden al sinds het einde van de 14e eeuw gebruikt. De platte strijkijzers bestonden uit een metalen zool die kon worden verwarmd. Aan het einde van de 17e eeuw werd een plat ijzer gebruikt in huishoudens, die een platte zool hadden met een bakje waarin gloeiende kolen konden worden gegoten. Dit strijkijzer werd lange tijd gebruikt om de was glad te strijken.
Toen de elektriciteit arriveerde, werd de strijktechniek verder ontwikkeld. Een van de verdere ontwikkelingen is het strijken met hete stoom en dit leidde uiteindelijk tot de stoomstrijkstations.
Cijfers, gegevens, feiten
Gedestilleerd water mag niet in een stoomstrijkstation worden gegoten. Dit bindt de kooldioxide uit de lucht, wat kan leiden tot roestvorming. Deze roest kan met de stoom op uw wasgoed komen en het bederven.
Houd er bij het strijken rekening mee dat synthetische vezels op lage temperatuur worden gestreken, katoen en linnen op de hoogste temperatuur op het strijkijzer.
Grote vouwen of verkreukelde shirts kunnen met de stoomfunctie worden uitgevlakt.
Prijzen: hoeveel kosten stoomstrijkstations?
Stoomstrijkstations zijn beschikbaar tussen 27 en 485 euro. Er moet echter worden opgemerkt dat de bijzonder laaggeprijsde modellen slechts met zeer weinig functies zijn uitgerust en ook qua stoomopbrengst veel te wensen overlaten.
Om een stoomstrijkstation veilig en effectief te laten werken, heeft het de juiste strijkplank nodig. De plank moet een stevige constructie hebben en een brede, bij voorkeur verlaagde, plank voor het stoomstrijkstation, zodat het station stevig staat en gemakkelijk te bedienen is. De plank moet worden afgedekt met een deksel om het vocht te absorberen. Een gemotoriseerde aanzuigfunctie voor het condenswater is praktisch. Ook handig is een stopcontact dat in de strijkplank is geïntegreerd en een kabelhouder.
Omdat het stoomstrijkstation stroomwater moet gebruiken, moet het apparaat vaker worden ontkalkt. Daarom moet u een geschikt ontkalkingsmiddel bij de hand hebben.
Stoomstrijkstation
Alternatieven voor het stoomstrijkstation zijn het klassieke droogstrijkijzer, dat voor het strijken gebruik maakt van warmte en contactdruk. Een ander wat moderner alternatief is het stoomstrijkijzer, dat ook met stoom werkt. De stoom wordt echter in het strijkijzer zelf opgewekt.