strandschelp

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk strandschelp

Voordat we ons met het onderwerp gaan bezighouden, willen we eerst duidelijk maken wat een strandschelp is. Inmiddels zijn ook andere schuilplaatsen voor het strand aan deze term toegewezen.

De strandschelp is oorspronkelijk ontwikkeld als windscherm voor het strand. Niet als bescherming tegen de zon. Het wordt als een schild tegen de wind in geplaatst, en de bader gaat erachter liggen. Pas als de zon in de windrichting staat, werpt de mossel een schaduw op de persoon die bescherming zoekt. Het is niet helemaal duidelijk waar deze uitvinding vandaan komt. Mogelijk aan de Baltische Zee. Er zijn de mooiste zandstranden van het hele noorden, maar ook veel wind. Zelfs in de midzomer is een lichte bries voldoende om een lang en aangenaam verblijf op het strand zonder windbescherming onmogelijk te maken. Want in tegenstelling tot de Noordzee met zijn milde westenwind heeft de Oostzee vaak een koelere oostelijke windstoot. Op het terrein wordt al geruime tijd gebruik gemaakt van de windbescherming in de vorm van mobiele windschermen. Hier wordt een langwerpig dekzeil door middel van staven sectie voor sectie in het zand gedreven en zo opgetrokken. Een windhek is echter volumineus en zwaar. Er is ook een hamer nodig die meegesleept moet worden en die geen enkele bescherming tegen de zon biedt.

De strandschelpen zijn afgeleid van de lichtgewicht tenten voor het expeditiegebied. De klassieke strandschelp is van oorsprong een gehalveerde lichtgewicht tent. Een vindingrijk persoon kwam op het idee om deze tenten om te bouwen voor gebruik op het strand. Expeditietenten zijn koepeltenten, en een gehalveerde koepel maakt de strandschelp. Het heeft de vorm van een orkestschelp, zoals in elke badplaats. De naam is al geboren.

Net als een expeditietent bestaat een strandschelp uit lichte, scheurbestendige synthetische vezelstof. Door middel van dunne aluminium staven, die worden geleid in kanalen die aan de buitenkant van de koepel zijn voorzien, wint de schaal aan stabiliteit. Zo’n constructie is al stabiel, temeer daar de badaccessoires zich in de strandschelp bevinden. Net als bij tenten is er een vloer van versterkte kunststofvezel ingebouwd. In geval van een verfrissende wind wordt het gebruik van haringen aanbevolen. Dit zijn langwerpige aluminium pinnen die via de lussen op de schelp in het zand worden gedreven. De strandmossel wordt aan het strand vastgespijkerd.

Onze Top 10 – strandschelpen

De belangrijkste evenwichtsoefening voor een windscherm op het strand vindt plaats tussen gewicht, materiaalkwaliteit en grootte. Hoe dichter de kunststoffolie waarvan de strandschelp is gemaakt, en hoe groter deze is, hoe zwaarder deze wordt. Maar de uitrusting voor de baddag moet vaak heel ver van de parkeerplaats naar het strand worden gedragen. Hier moet de klant zelf beslissen welke kenmerken voor hem belangrijker zijn. Wij zijn van mening dat zelfs lichte stoffen hun functie als windbescherming vervullen en dat strandschelpen niet noodzakelijkerwijs de duurzaamheid van tenten hoeven te hebben: Op het strand zijn er geen stormen te trotseren. Dan wordt het baden toch geannuleerd.

Ook van de uitrusting van de tenten komen kijkvensters naar achteren of opzij en muskietennetten. De vraag is in hoeverre dergelijke uitrustingsdetails nodig zijn om de eigenlijke taak van een strandschelp te vervullen. Een muskietennet bij de ingang van de strandtenten beschouwen we als overbodig, want er zijn toch geen muggen in zee. Omdat ze niet van wind houden.

De situatie is anders met het vermogen van strandschelpen om te dienen als bescherming tegen de zon, vooral voor kleine kinderen of zongevoelige mensen. Afhankelijk van de weefselstructuur is dit lager of hoger.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn er strandschelpen uitgevonden voor gebruik op het strand. Inmiddels is dit object echter ook zeer populair geworden in het binnenland, vooral daar waar kinderen spelen. In de tuin dient een snel opgebouwde halftent als zomerverblijf voor kinderen en heeft de kostbare boomhut overvleugeld. Ook hier ontvouwen zich meer tentachtige varianten, die een nog sterker verblijfskarakter hebben.

Een zuivere strandschelp is niet geschikt om te overnachten, want als je je benen uitstrekt kijk je uit onder het dak. Vooral in de midzomer brengt elke mooie dag een nacht van dauw met zich mee, zodat alles buiten doorweekt wordt alsof het regent. Als u van plan bent om zoiets te doen, bent u beter af met de tentachtige, open modellen, die een leugen bieden alsof u buitenshuis bent en tegelijkertijd bescherming bieden voor de uitwisseling.

Het windkanaal is al besproken. Het edele alternatief voor de strandschelp is de beproefde strandstoel. Het wordt sinds mensenheugenis gebruikt als windscherm, omdat het kan worden gedraaid zodat de wind geen kans heeft om de vakantieganger te raken. Strandstoelen worden in grotere, dicht bij elkaar staande groepen op het strand bewaard. Voor het gebruik ervan moet worden betaald. De strandschelp is anders: hij wordt meegebracht, kan ergens individueel worden opgesteld en kost geen vergoeding.

Een aantal fabrikanten bouwt strandschelpen. Bij strandschelptesten nemen sommige bedrijven herhaaldelijk de topposities in. Het bedrijf outdoorer uit Oostenrijk produceert de klassieke halfronde strandschelpen in verschillende maten, evenals strandtenten en Sonnensegel.High Peak is de merknaam van een Duitse fabrikant die gespecialiseerd is in kampeeraccessoires. De strandschelpen vallen op door hun futuristische vormgeving. Quechua is een Frans bedrijf en een toonaangevende tentenfabrikant. Strandschelpen staan daar bekend als beschermende tenten. De strandschelpen van het bekende Duitse uitrustingsbedrijf Wolfskin liggen in de hogere prijsklasse. Ze hebben extra uitrustingsdetails, zoals een variabel instelbare luifel, uit de mossel uitstekende vloerverlengstukken als zitkussens, die ook worden bewerkt zodat de strandschelpen ermee kunnen worden gesloten, en opvulbare zandzakken voor de verankering. Het Deense bedrijf Nordisk produceert zowel dwarsgeoriënteerde als langwerpige strandschelpen, waarbij het hele lichaam vervolgens op de onderlaag van de vloer en onder het dak wordt geplaatst.

Daarnaast zijn er een aantal online winkels die onder hun eigen merknaam strandschelpen hebben geproduceerd en dan genoemd worden als Qeedo, ccbetter, Jago, Monkey Mountain en ga zo maar door. Deze producten zijn niet beter of slechter dan andere.

De klassieke strandschelp, die afkomstig is van de koepeltent, is ook opgezet als een tent. Een innovatie zijn de zogenaamde pop-up strandschelpen of gooitenten, soms ook wel gooien van strandschelpen genoemd. Hier vormen de palen een eenheid met het dak, dat zo is geconstrueerd dat de mossel zich vanzelf opstelt zodra de beugels worden losgelaten. Een uitbreiding van de oorspronkelijke vorm zijn ook modellen die meer tent-elementen combineren, d.w.z. ze vormen een hele koepel, maar hebben meerdere open zijden. Lange strandschelpen wijken ook af van de klassieke vorm. Ze lijken ook meer op tenten en laten het lichaam een volledige basis hebben. De transversale strandschelpen geven vandaag de dag ook als familiemosselen door een passende uitbreiding.

De voordelen liggen voor de hand. Op het internet kan de klant het hele programma van een bedrijf kiezen. En hij kan alle gamma’s bekijken en zo ook gemakkelijk bepalen welke modellen het best aan zijn behoeften voldoen. Bovendien is een prijsvergelijking zeer eenvoudig. Grote materieelwinkels zijn sowieso alleen in grote steden te vinden. Voor de meeste mensen blijft alleen het internet van het warenhuis over. Het nadeel van een ontbrekend zicht voor de aankoop in een materiaalwinkel wordt gecompenseerd door de mogelijkheid om de strandschelp terug te brengen als het je niet bevalt. U hoeft de rekening pas te betalen na afloop van de opzegtermijn van 14 dagen. Als een verkoper aandringt op vooruitbetaling, krijgt u uw geld terug als u de goederen terugstuurt. U kunt het windscherm dus thuis opstellen, want het is zelfdragend en volledig functioneel zonder verankering in de grond. Doe dit echter wel in uw woonkamer en niet in de tuin, want de verkoper hoeft het object niet terug te nemen als er tekenen van slijtage door het gazon zijn. Zelfs als er kinderen bij betrokken zijn, is voorzichtigheid geboden als je alleen thuis naar zo’n schelp wilt kijken.

Deze keer is de prijs niet zo belangrijk als basis voor de beslissing. Want de strandschelptest heeft aangetoond dat veel modellen tussen de 20-30 euro liggen. Het belangrijkste punt voor de aankoop is om duidelijk te zijn over het gebruik dat de strandschelp moet vervullen. Hoe meer comfort of gebruiksmogelijkheden u wilt, hoe meer gewicht u moet accepteren en naar het strand moet slepen. Dat kan gemakkelijk een paar kilo zijn. Als je alleen een windbreker nodig hebt, ben je zeker goed geadviseerd met de eenvoudige, originele modellen. Als uw strandschelp daarentegen andere functies moet vervullen, zoals een passende hoogte om erin te kunnen zitten, of afsluitbaar moet zijn, dus meer in de richting van de camping, dan zijn de tentachtige modellen zeker ook interessant. Er is nu een breed scala aan uitbreidingen op het oorspronkelijke ontwerp, dus u moet voor elk doel iets vinden.

Als u speciale zonwering voor uzelf nodig heeft, kunt u beter de tentachtige varianten gebruiken, omdat u daar altijd onder een dak zit.

Of het nu gaat om een pop-up strandschelp uit één stuk of normaal met losse staven is niet belangrijk, want de constructie is zeer eenvoudig, zelfs met extra staven. Hetzelfde geldt voor de demontage, waar het kan kraken bij het opvouwen van de werpmodellen.

Als uw badzone op een rotsachtig strand ligt, heeft u een dikker pad nodig om comfortabel te kunnen liggen. Met normale strandschelpen heb je dit toch bij je. Voor de meer tentachtige modellen kunt u ook bijpassende pads kopen die door de fabrikanten op maat zijn gesneden als accessoire.

Als u een sterkere wind op uw badplaats verwacht, is het raadzaam om speciale zandpennen te gebruiken. Het is moeilijk om de dingen stevig te verankeren in de stromende natuur van het zand. Normale haringen worden door de wind zeer snel uit de grond getrokken door de schuddende bewegingen die op de schelp optreden. Zandpennen zijn bijzonder lang en hebben ook een vleugelachtige vorm, wat zorgt voor een betere grip in het zand. Maar je hebt een hamer nodig om ze te verankeren. Meestal biedt elke fabrikant ook deze pinnen aan. Het is echter geen standaarduitrusting.