Transmissie-olie

Volvo 1161745 Transmissie olie 1161745
LinkVolvo 1161745 Transmissie olie 1161745*
VerfügbarkeitLieferung in 1 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL, DE, BE
Preis € 25,06
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
Volvo 1161745 Transmissie olie 1161745
VerfügbarkeitLieferung in 1 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL, DE, BE
€ 25,06
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Transmissie-olie

De beste transmissieolie 2022 in vergelijking

Wat is een transmissieolie?

Tandwieloliën worden ook wel smeeroliën genoemd. Het zijn belangrijke stoffen voor de smering op het gebied van de techniek. Het doel van tandwielolie is het voorkomen van wrijving, vervelend piepen of andere geluiden en dus ook het vertragen van de slijtage van een apparaat. Tandwielolie is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende warmte-uitwisseling, de zogenaamde warmtedissipatie. Dit is cruciaal in motorvoertuigen, bijvoorbeeld om oververhitting te voorkomen.

Hoe werkt de transmissieolie?

Door zijn chemische eigenschappen vormt de tandwielolie een soort smeerfilm tussen de afzonderlijke bewegende apparaatoppervlakken, die anders steeds meer tegen elkaar aan zouden schuren en in de loop van de tijd zouden sluiten.

Toepassingsgebieden van een tandwielolie

Tandwielolie wordt, als ondersoort van diverse smeeroliën, vooral gebruikt als corrosieremmer en antischuimmiddel – dit, zoals de naam al aangeeft, in verband met het gebruik van een versnellingsbak, bijvoorbeeld in motoren. Tandwieloliën bevatten slijtagebeperkende additieven die ze voorbestemd maken voor gebruik in wormwielen, bijvoorbeeld in vrachtwagenmotoren, tractormotoren en landbouwmachines. Ze worden echter ook gebruikt in conische tandwielen, die ook in vrachtwagens worden aangetroffen. De transmissieolie is beschikbaar in een breed scala aan chemische classificaties, waardoor het geschikt is voor een grote verscheidenheid aan transmissietypen, afhankelijk van de chemische eigenschappen. Zo hebben Europese vrachtwagens geheel andere chemische eisen aan transmissieolie, bijvoorbeeld op het gebied van belangrijker dan voor Amerikaanse vrachtwagens. Als er onzekerheden zijn over de eigenschappen van de geselecteerde transmissieolie, is het nuttig om informatie over de olie te verkrijgen op het internet. Er zijn al één of twee tandwielolietests die waardevolle informatie kunnen opleveren.

Wie heeft er een tandwielolie nodig?

Overal waar technische apparatuur met tandwielen, motoren en vooral met transmissies wordt gebruikt, is het gebruik van transmissieolie noodzakelijk in het belang van de duurzaamheid en het juiste gebruik. De tandwieloliën dienen dan voor de smering, bieden een betrouwbare slijtagebescherming voor de tandwielcomponenten en ook voor de afdichtingen die vaak in de tandwielkasten worden ingebouwd. De transmissie-olie is ook zeer gewild vanwege de schuimwerende eigenschappen. Het helpt bij het beheersen van de temperaturen, vooral bij overmatige warmteontwikkeling.

Welke soorten tandwielolie zijn er?

Zoals reeds vermeld zijn er zeer uiteenlopende classificaties van transmissieolie, waardoor deze geschikt is voor een breed scala aan transmissies en toepassingen. De GL-1 classificatie is de tandwielolie die gebruikt kan worden in kegelvormige tandwielen, in handgeschakelde transmissies met lage snelheden en in wormwielen. Deze oliën bevatten nog geen additieven die beschermen tegen slijtage, omdat dit in dit geval niet nodig is. Tandwieloliën van de classificatie GL-2 zijn geschikt voor wormwielen die al lasten moeten dragen en werken bij een temperatuur- en snelheidsniveau dat te hoog zou zijn voor de GL-1. Een tandwielolie van de classificatie GL-3 wordt gebruikt voor tandwielkasten die al in matig moeilijke omgevingsomstandigheden werken, wat betreft de snelheid en de te vervoeren lading. Ook hier is de tandwielolie al voorzien van additieven die beschermen tegen slijtage. De transmissieolie van de GL-4 is bedoeld voor een zeer speciaal type transmissie, de rechte en getande tandwielen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor transversale versnellingsbakken. Tot slot is de GL-5 geklasseerde tandwielolie het middel bij uitstek voor hypoïde tandwielen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij personenauto’s en alle andere motorvoertuigen, waarbij een hoge snelheid en schokbelasting kan optreden.

Onze Top 10 – Transmissie-olie kopen

Nr. 1
Volvo 1161745 Transmissie olie 1161745
Kundenbewertungen
Volvo 1161745 Transmissie olie 1161745*

Transmissie olie Handgeschakelde versnellingsbakbr/br/M56br/M58br/M69 br/br/Volvo 850

 Preis: € 25,06 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Toepassing van de tandwielolie

Tandwieloliën worden gebruikt in gemotoriseerde technische apparatuur met handgeschakelde transmissies om corrosie, slijtage, overmatige temperatuurontwikkeling, schuimvorming en klonten te voorkomen. Dit zorgt voor een probleemloze werking en een lange levensduur.

Eisen aan een goede tandwielolie

Er zijn al veel tandwieloliën op de markt, dus het vinden van een hoogwaardige olie voor de versnellingsbak is niet altijd even gemakkelijk. De GetriebeOel Test kan hier nuttig zijn, zoals te vinden is op het internet en in sommige consumentenbeschermingsmagazines.

Voor- en nadelen van een tandwielolie

Zoals elke olie heeft ook tandwielolie zijn voor- en nadelen.

– Voordelen
De transmissieolie is, indien deze synthetisch wordt geproduceerd, bijzonder goed bestand tegen hoge temperaturen en zeer duurzaam. Het heeft ook een beter stromingsgedrag bij koude temperaturen en bereikt een hoger rendement.

– Nadelen
Tandwielolie is verkrijgbaar in zeer verschillende classificaties, wat het moeilijk maakt om de juiste en geschikte olie voor de bijbehorende technische apparatuur te selecteren. Een hoger geclassificeerde tandwielolie belooft Het verlengen van de levensduur van een apparaat kan bijvoorbeeld ongepast zijn omdat er te weinig wrijving is tussen de afzonderlijke mechanische onderdelen, die nodig zijn voor de normale werking van het apparaat.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een versnellingsbakolie?

Om de geschikte tandwielolie te vinden, is een zekere basiskennis van de vereiste tandwielolie essentieel. Het is daarom essentieel om het verschil te weten tussen een motorolie en een transmissieolie. Bovendien moet bekend zijn welke classificatie van de transmissieolie nodig is voor de desbetreffende technische uitrusting. Alleen zo kan een goede beslissing worden genomen. Speciale aandacht moet in elk geval worden besteed aan de samenstelling, de smeereigenschappen en de prijs-prestatieverhouding van de olie.

Innovaties op het gebied van transmissieoliën

Het onderzoek op het gebied van transmissieoliën is sterk verbonden met de ontwikkeling van voertuigen en vooral met de motoren. Nieuw op de markt zijn bijvoorbeeld de zogenaamde hybridemotoren, die zeer speciale eisen stellen aan de transmissieolie.

Welke fabrikanten van transmissie-olie zijn er?

De bedrijven Mannol, Addinol en Liqui worden herhaaldelijk genoemd als producenten van transmissie-olie.

Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van transmissie-olie

Naast transmissieolie biedt Mannol vooral reserveonderdelen voor voertuigen aan. Het bedrijf bestaat sinds 1993 en is vertegenwoordigd in 92 landen en op 5 continenten.
Addinol bestaat al 80 jaar en heeft zijn hoofdkantoor in Duitsland. De smeermiddelen die in het kader van jukonderzoek zijn ontwikkeld, worden in Duitsland geproduceerd en over de hele wereld gebruikt.
Liqui Moly biedt tot 4000 verschillende artikelen aan rond motorvoertuigen en motoren. Het is ook een in Duitsland gevestigd bedrijf.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik het beste mijn transmissieolie kopen?

Een snel overzicht van de verschillende transmissieoliën en waardevolle informatie is het best te verkrijgen op het internet. De klantbeoordelingen en testresultaten voor de verschillende producten worden hier in het bijzonder aanbevolen om de juiste aankoopbeslissing te nemen.

Wetenswaardigheden & gids voor tandwielolie

– Het verhaal

De geschiedenis van transmissieolie is sterk verbonden met de ontwikkeling van handgeschakelde transmissies. De eerste handgeschakelde versnellingsbak werd eind jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Daimler Daimler Motor Company. Om deze transmissies te kunnen bedienen, waardoor koppelings- en tussengasbewegingen overbodig werden, was een transmissieolie nodig die bestand was tegen de omstandigheden in een motor.

– Cijfers, gegevens, feiten

De transmissieolie is onderverdeeld in zes verschillende classificaties. Het wordt gebruikt in handgeschakelde transmissies, planetaire transmissies, hypoïde transmissies, overdrachtskoffers en reductietandwielen. Om de juiste aankoop te doen, is kennis van de vereiste classificatie van de olie en het onderscheid tussen motor- en transmissieolie essentieel.

– Prijzen: hoeveel kosten de tandwieloliën?

Een standaardflesje tandwielolie voor privégebruik mag niet meer kosten dan 8 à 12 euro. De prijs wordt bepaald door de verschillende eisen die aan de olie worden gesteld.

Nuttige toebehoren voor tandwielolie

Meestal worden een zuig- en drukspuit en een transmissie-olie-additief samen met transmissie-olie aangeschaft.

Alternatieven voor transmissieolie

Het wordt aanbevolen om de tandwielolie te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant en niet de vermeende om goedkopere alternatieven te vermijden.