Uitlaatluchtdroger

Link
Verf├╝gbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Uitlaatluchtdroger

De beste luchtafvoerluchtdrogers 2022 in vergelijking

Wat is een uitlaatluchtdroger?

Voor het drogen van de vers gewassen was kan een waslijn of een elektrische wasdroger worden gebruikt. Een uitlaatluchtdroger is een van deze elektrische wasdrogers. Het gebruikt de lucht uit de omgeving om de was te drogen. De vochtige lucht wordt dan weer naar buiten geleid via een slang door een raam of door een muuropening. Drain-drogers zijn de goedkoopste wasdrogers. Ze verbruiken iets meer energie dan condensatiedrogers of warmtepompdrogers.

Hoe werkt een afvoerluchtdroger?

In een afvoerluchtdroger wordt de was gedroogd door het nog aanwezige water te verdampen. Hiervoor wordt de lucht in de kamer verwarmd door verwarmingselementen en in een trommel met daarin de natte was. De beweging van de trommel en de verwarmde lucht droogt de wasserij. De verwarmde lucht neemt het vocht op en wordt vervolgens via een slang naar buiten afgevoerd. De lucht gaat door een pluizenfilter waarin losse vezels en pluizen worden opgevangen en vervolgens met de lucht naar buiten worden gedragen.

Toepassingen van een uitlaatluchtdroger

Afvoerluchtdrogers zijn zeer geschikt voor een wasruimte of een kelderruimte met een klein raam, zodat de afvoerluchtslang buiten kan worden geplaatst.
Uitlaatluchtdrogers waren de eerste droogkasten die werden aangeboden, en

hebben dus een solide verwerking en een volwassen technologie. In een afvoerluchtdroger past meestal dezelfde lading als in de wasmachine.
De werking van de afvoerluchtdroger is vrij eenvoudig. De programma’s voor de verschillende textielsoorten zijn meestal voorgedefinieerd. De was kan in de kast worden gedroogd of gestreken. Een digitale display geeft aan welk programma op dit moment loopt en hoe lang het duurt om het te voltooien.
Tijdens het droogproces moet de afvoerluchtslang buiten worden geplaatst. Het kan permanent worden geïnstalleerd bij een gat in de muur of het kan buiten worden geplaatst door een raam.

Koop onze Top 10 – luchtafvoerluchtdrogers

Wie heeft er een afvoerluchtdroger nodig?

Uitlaatluchtdrogers zijn de goedkoopste drogers op de markt. Ze zijn geschikt voor elk huishouden. Het enige wat u nodig heeft is de mogelijkheid om de uitlaatluchtslang stevig aan een opening in de muur te bevestigen of door een raam naar buiten te steken.

Welke soorten luchtafvoerluchtdrogers zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten luchtafvoerluchtdrogers, maar alle modellen werken op dezelfde manier als hierboven beschreven. U heeft de keuze tussen een voorlader en een bovenlader.
Topladers zijn meestal kleinere eenheden en hebben daarom een kleinere capaciteit. Aangezien het deksel aan de bovenkant moet worden geopend voor het vullen, zijn bovenladers niet geschikt als inbouwapparaat. In de meeste gevallen worden ook de bedieningsknoppen aan de bovenzijde van het apparaat aangepast. Daarom moet de locatie goed gekozen worden.
Voorladers zijn meestal verkrijgbaar in de standaardafmetingen 60 x 58 x 85 (B x D x H). Ze zijn toegankelijk vanaf de voorkant via een deur

Deze is of volledig gesloten of heeft een glazen roos. De apparaten kunnen ook als inbouwapparaat in een keuken worden geïntegreerd. De deuren hebben vaak een linker- of rechterscharnier, zodat ze beter kunnen worden aangepast aan het gebouw.
Naast de uitlaatluchtdroger zijn er ook de condensatiedrogers, waarbij het water ook uit de kleding wordt gehaald, maar vervolgens in de condensatiedroger wordt opgevangen in een container, die vervolgens moet worden geleegd. Er zijn ook de warmtepompdrogers, die zijn uitgerust met de nieuwste droogtechniek, maar ook de duurste versie van een droger zijn.

Toepassingsgebied van de afvoerluchtdroger

Een afvoerluchtdroger wordt alleen gebruikt om de was opnieuw te drogen nadat deze in de wasmachine is gewassen.

Eisen voor een goede afvoerluchtdroger

Bij een uitlaatlucht-drogertest wordt speciale aandacht besteed aan de volgende punten:

Energie-effici├źntieklasse
Alle drogers moeten sinds mei 2013 het nieuwe EU-energielabel krijgen. Het A+++ label staat voor de beste energie-effici├źntie. De wasdrogers zijn niet zo energiezuinig als de wasmachines.
Alle wasdrogers moeten ten minste klasse C zijn. Omdat de technologie van de luchtafvoerdrogers al enigszins verouderd is, bereiken ze meestal alleen de energie-effici├źntieklasse C. Sommige nieuwere modellen bereiken ook klasse B.

Jaarlijks stroomverbruik
Bijzonder belangrijk voor een afvoerlucht-drogertest is het stroomverbruik van het apparaat in een jaar. De prijs voor ├ę├ęn kilowattuur voor het jaar 2019 werd als referentiewaarde genomen.
Afvoerluchtdrogers met energie-effici├źntieklasse C verbruiken ongeveer

450 tot 500 kWh, d.w.z. ongeveer 126 tot 150 Euro stroomkosten per jaar. In energie-effici├źntieklasse B ligt het jaarlijkse elektriciteitsverbruik iets lager.

Gewicht van de machine
Uitlaatluchtdrogers zijn lichter dan een wasmachine en wegen ongeveer 32 kg.

Droogtijd
Belangrijk bij de uitlaatluchtdrogertest is ook de maximale droogtijd. Dit is de tijd die een afvoerluchtdroger nodig heeft om een lading wasgoed te drogen. De meeste modellen hebben hiervoor ongeveer 90 minuten nodig. Sommige luchtafvoerdrogers hebben een droogtijd van slechts 60 minuten.

Voor- en nadelen van een afvoerluchtdroger

Voordelen:

Afvoerluchtdrogers leveren een zeer goed droogresultaat.
Ze hebben veel droogprogramma’s.
Het vocht wordt betrouwbaar naar buiten geleid.
Afvoerluchtdrogers hebben weinig onderhoud nodig.
Hun werking is relatief eenvoudig.
De luchtafvoerluchtdrogers hebben een robuuste constructie en een bewezen, duurzame technologie.
Afvoerluchtdrogers zijn zeer goedkoop.

Nadelen:
Bij een uitlaatluchtdroger moet het pluizenfilter regelmatig worden geleegd.
De afvoerluchtdroger heeft een wand- of raamopening nodig voor de afvoerluchtslang.
Het heeft een hoger energieverbruik.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een uitlaatluchtdroger?

Als u een uitlaatluchtdroger wilt kopen, moet u vooraf een paar punten overwegen. Deze zijn:

Voorlader of bovenlader
Afhankelijk van waar u uw luchtafvoerdroger wilt plaatsen, kunt u kiezen voor een apparaat dat van bovenaf wordt geladen of een apparaat dat van voren wordt geladen, zoals een wasmachine. Bovenladers zijn niet geschikt voor installatie in een keuken. Bij voorladers moet u er ook voor zorgen dat de deuren voorzien zijn van links- en rechtsdraaiende deuren.

De droger kan aan de rechterkant worden gemonteerd, zodat u de droger flexibeler kunt opstellen.

De vulhoeveelheid
De luchtafvoerluchtdrogers als voorlader hebben een gemiddelde capaciteit van 6 of 7 kg. U dient de capaciteit te kiezen aan de hand van de capaciteit van uw wasmachine. Dit betekent dat de droger ongeveer een kilo meer capaciteit moet hebben dan de wasmachine. Dit komt omdat wasmachines de droge was gebruiken voor het vullen en wasdrogers natte was, die een iets grotere capaciteit heeft. Bovendien wordt de was beter geventileerd in een grotere trommel en droogt daardoor sneller. Afvoerluchtdrogers met een volume van 7 kg worden aanbevolen voor gezinnen.

De verschillende programma’s
Droogkasten zijn gemakkelijk te gebruiken. De apparaten moeten echter wel een aantal droogprogramma’s hebben. Elke afvoerluchtdroger is uitgerust met een kastdroogprogramma. Ook het strijken van vocht is meestal een van de programma’s. Andere mogelijke programma’s zijn extra droog, vochtig strijken, speciale zachte programma’s, kreukelbescherming en speciale hygi├źneprogramma’s voor allergiepati├źnten.
Een startvoorkeuze bepaalt wanneer de droger begint te werken en de resterende tijd kan worden afgelezen op een LED-display.

Een overzichtelijke weergave
De display van de droger moet goed leesbaar zijn. Veel modellen gebruiken gele of rode LED-indicatoren. Het droogprogramma kan worden afgelezen op het display. U kunt ook de resterende tijd lezen die het programma nodig heeft om te voltooien.
Eventuele foutmeldingen worden ook op het display weergegeven, zodat u tijdig weet of de afvoerluchtdroger onderhoud nodig heeft. Het geeft bijvoorbeeld ook aan wanneer het pluizenfilter moet worden gereinigd.

lang=“zxx“De energie-effici├źntieklasse
Voor de energie-effici├źntieklasse heeft u, zoals gezegd, de keuze tussen B en C, waarbij B de wat goedkopere variant is voor het stroomverbruik.

Innovaties op het gebied van luchtafvoerluchtdrogers

Afvoerluchtdrogers zijn al heel lang verkrijgbaar bij fabrikanten. Natuurlijk worden hier ook af en toe nieuwe ontwerpen aangeboden. Er kan niet veel aan de technologie worden veranderd.

Welke fabrikanten van luchtafvoerdrogers zijn er?

Hieronder vindt u de belangrijkste fabrikanten van luchtafvoerdrogers:
Bosch
AEG
Miele
Gorenje

Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van luchtafvoerdrogers

Bosch
De Duitse onderneming Robert Bosch GmbH met hoofdkantoor in Gerlingen werd in 1886 opgericht. Het bedrijf produceert onder andere ook luchtafvoerende luchtdrogers. Deze hebben meestal een capaciteit van 7 kg. Dit zijn meestal frontladermodellen die zijn uitgerust met vouwbeveiliging, veel droogprogramma’s, een resttijddisplay en LED-binnenverlichting. De apparaten voldoen aan energie-effici├źntieklasse C en hebben een gemiddeld stroomverbruik van 500 kWh.

AEG
De Duitse AEG Aktiengesellschaft, met hoofdkantoor in Berlijn, werd in 1883 opgericht. Vandaag de dag behoort het bedrijf tot het Zweedse Electrolux. AEG-afvoerluchtdrogers zijn meestal frontladermodellen, die zijn uitgerust met de belangrijkste droogprogramma’s. Ze hebben een vermogen van 7 kg en komen overeen met energie-effici├źntieklasse C met een jaarlijks verbruik van 510 kWh.

Miele
Miele & Cie. KG met het hoofdkantoor in G├╝tersloh werd in 1899 opgericht. Het bedrijf produceert al sinds 1914 wasmachines. De afvoerluchtdrogers hebben een zeer goede

Verwerking en zijn zeer duurzaam. Afvoerluchtdrogers van Miele voldoen aan energie-effici├źntieklasse C en hebben een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 490 kWh. De apparaten zijn voorzien van kreukelbeveiliging, een vochtsensor, trommelverlichting, vele droogprogramma’s en zachte programma’s.

Gorenje
Het Sloveense bedrijf Gorenje heeft zijn hoofdkantoor in Velenje. Gorenje luchtafvoerdrogers hebben een modern maar tijdloos design. Ze hebben een capaciteit van 6 tot 8 kg. De units bieden veel droog- en zachtmakende programma’s aan en sommige units hebben ook een voorselectie van de starttijd. Ze voldoen aan energie-effici├źntieklasse C.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik mijn uitlaatluchtdroger het beste kopen?

Voordelen bij aankoop in een lokale elektrowinkel:
U kunt op verzoek advies krijgen van getraind verkooppersoneel.
Na de aankoop kan het apparaat meestal direct worden meegenomen.
Er zijn vaak aanzienlijke kortingen op niet meer gebruikte apparaten of demonstratie-installaties.

Nadelen van het kopen in een lokale elektronicawinkel:
Het kan zijn dat u een lange reis moet accepteren.
De elektrische detailhandelaar heeft slechts een beperkte keuze aan apparaten.
Sommige van de apparaten zijn vrij duur.
Het is meestal moeilijk om ze terug te geven als je ze niet leuk vindt.

Voordelen bij aankoop via het internet:
Ze hebben geen toegangswegen.
U bent niet gebonden aan de openingstijden van de winkel, maar kunt 365 dagen per jaar de klok rond bestellen.
De online shops bieden een enorm aanbod en relatief lage prijzen.
Levering kan soms binnen 24 uur plaatsvinden.
De levering gebeurt aan de voordeur en is gedeeltelijk gratis.
Als het product u niet bevalt, heeft u een herroepingsrecht.

Nadelen bij aankoop via de Internet:
U krijgt geen persoonlijk verkoopadvies,
U kunt het apparaat niet onmiddellijk meenemen.

Interessante feiten en advies over de uitlaatluchtdroger

Het verhaal
De eerste droogkasten werden rond 1800 in Frankrijk ontwikkeld. Deze apparaten werden met de hand bediend en konden zich niet vestigen. In het begin van de 20e eeuw kwamen de eerste elektrische wasdrogers op de markt, die luchtafvoerende luchtdrogers waren. Deze apparaten, voor- en bovenladers hadden gesloten toevoeropeningen. Pas in de jaren veertig van de vorige eeuw werd de eerste afzuigluchtdroger met een glazen venster aangeboden. In Europa produceerde Miele in 1958 de eerste droogkasten.

Cijfers, gegevens, feiten
Uit een marktonderzoek uit 2016 bleek dat in het jaar 2000 ongeveer 31,8 procent van de Duitse huishoudens een wasdroger bezat. In 2005 was dat 39,3 procent, in 2006 daalde het tot 34,5 procent en in 2007 steeg het weer tot 40 procent. In de daaropvolgende jaren schommelde het aantal tussen 40 en 38,6 procent en in 2016 was het 41,1 procent.

Prijzen: hoeveel kosten luchtafvoerende luchtdrogers?
Afvoerluchtdrogers kosten tussen de 200 en bijna 300 euro. Miele en Siemens bieden ook luchtafvoerluchtdrogers aan voor respectievelijk meer dan 500 en meer dan 600 EUR.

Nuttige accessoires voor een afvoerluchtdroger

Een afvoerluchtslang is een essentieel onderdeel van de accessoires van een afvoerluchtdroger, zodat de vochtige lucht buiten de droger kan worden geleid.
Een ander nuttig accessoire zijn de zogenaamde droogballen. Ze zorgen ervoor dat de lucht beter tussen het wasgoed kan komen en versnellen zo het droogproces. Ze zorgen er ook voor dat het wasgoed luchtig en licht is en kreukvrij blijft.

klasse=“western“lang=“zxx“>Alternatieven voor de afvoerluchtdroger

Het langst bekende alternatief voor een uitlaatluchtdroger is de waslijn met al zijn variaties.
Vandaag de dag kan in plaats van een uitlaatluchtdroger ook een condensatiedroger of een warmtepompdroger worden aangeschaft. Een ander alternatief is de wasmachine, die een twee-in-een apparaat is.