Test & vergelijk Verrekijker
Met een verrekijker kan een stereoscopisch beeld van verre objecten uitvergroot worden. Het bestaat uit twee gelijkaardige telescopen, één voor elk oog, gemonteerd op een enkel frame. Een enkel duimwiel kan de scherpstelling van beide telescopen tegelijkertijd regelen en er kunnen voorzorgsmaatregelen worden genomen om de scherpstelling van elk van beide telescopen afzonderlijk aan te passen om rekening te houden met verschillende kenmerken in de twee ogen.
Wanneer lichtstralen van een ver object door een bolle lens gaan, kruisen ze elkaar. Daarom draaien verre objecten soms ondersteboven als ze door een vergrootglas worden bekeken. De tweede lens lost dit probleem niet op. De verrekijker heeft daarom een paar prisma’s (grote glazen wiggen) om het beeld 180 graden te kunnen draaien. Het ene prisma draait het beeld 90 graden en het andere 90 graden. De prisma’s kunnen worden gerangschikt in een back-to-back opstelling (bekend als dakprisma’s) of in een hoek van 90 graden (bekend als porroprisma’s).
De prisma’s verklaren waarom de verrekijker zwaar is en waarom hij er soms nogal onhandig uitziet in het midden. Veldbril, het compacte type verrekijker, kantelt de binnenkomende beelden alleen met lenzen. Er zijn geen prisma’s, dus een veldbril is kleiner, lichter en compacter – maar de beeldkwaliteit is slechter.
Zowel professionals als beginners kunnen profiteren van een verrekijker. Het voordeel is dat verrekijkers in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, zodat ze aan elke behoefte voldoen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een verrekijker te gebruiken voor ernstige waarnemingen of zelfs voor voor de lol. Zelfs voor kinderen is er een verrekijker.
Verrekijkers zijn nuttig voor iedereen die een ver object van dichtbij wil zien. Vooral mensen die vogels willen bekijken zijn praktisch afhankelijk van een verrekijker of een alternatief, omdat ze meestal niet dichter bij de vogels kunnen komen.
Verrekijkers verschillen in het type prisma’s, dus er zijn twee hoofdtypen: Verrekijker met dakprisma’s en verrekijker met porroprisma’s. Elk type verschilt in de manier waarop de prisma’s het licht door de verrekijker naar de ogen sturen. Dakprisma verrekijkers hebben een H-vormig ontwerp waarbij het oculair en de verrekijkerbuizen in een lijn zijn gerangschikt. Dakprisma verrekijkers hebben daarom de neiging om compacter te zijn. Porroprismaverrekijkers hebben een traditioneel M-ontwerp waarbij het oculair en de lens niet in lijn liggen.
Onze Top 10 – Verrekijker
De verrekijker kan zowel voor slechte observatie als voor de jacht worden gebruikt.
Een goede verrekijker in de test overtuigt vooral door zijn hoge kwaliteit, die gegarandeerd wordt door een schone afwerking en robuust materiaal. Daarnaast moeten de topmodellen veel functionele opties bieden, bijvoorbeeld wat betreft het aanpassen van de breedte, maar ook wat betreft de lichtomstandigheden.
Voordelen
Verrekijkers vanwege het voordeel dat ze verre objecten gemakkelijk kunnen uitvergroten. Ze kunnen dus onder andere worden gebruikt voor het observeren van vogels, maar ook voor het bekijken van bepaalde punten die niet kunnen worden benaderd. kan of mag niet nemen, bijvoorbeeld vanwege een potentieel gevaar. Bovendien heeft de verrekijker het voordeel dat hij gemakkelijk mee te nemen is op de weg, wat met telescopen niet altijd even gemakkelijk is.
Nadelen
Verrekijkers hebben over het algemeen geen nadelen. Er kunnen alleen individuele negatieve kenmerken zijn in verschillende modellen.
Bij de aankoop van een verrekijker is het in de eerste plaats belangrijk dat deze handig genoeg is om in uw eigen behoeften te voorzien. Dit betekent dat ze compact en licht van gewicht moeten zijn, willen ze vaak de weg op gaan. Dan zijn ook het materiaal en de afwerking belangrijk. Hoe robuuster een verrekijker is, hoe beter hij bijvoorbeeld bestand is tegen vallen of regen bij gebruik buitenshuis.
Wat de functionele eigenschappen betreft, moet aandacht worden besteed aan de mogelijkheid van vergroting en helderheid. Hogere aantallen geven niet altijd een beter resultaat, maar bieden wel de mogelijkheid om de verrekijker breder te gebruiken.
We werken voortdurend aan het mogelijk maken van een nog hogere en scherpere zoom voor verrekijkers.
Steiner, Olympus, Sunney, Bresser en Apeman zijn momenteel de toonaangevende fabrikanten van verrekijkers op de internationale markt.
Steiner
Steiner is een bekende fabrikant van een breed scala aan technologie, fotoapparatuur en verrekijkers. De producten zijn allemaal van hoge kwaliteit, vele intelligente functies en eenvoudig te bedienen.
Olympus
Olympus is ook een internationaal gerenommeerde fabrikant van verrekijkers en andere producten. Olympus draagt verschillende soort verrekijker, zodat voor iedereen het juiste model kan worden gevonden.
Het voordeel van het kopen via het internet is dat u hier verrekijkers van elk merk en type kunt kopen. Naast de verscheidenheid aan producten kunt u ook de accessoires kopen. Gezocht na de gespecialiseerde handel is dat een verrekijker kan worden geïnspecteerd. Over het geheel genomen voert de online aankoop echter de boventoon, waarbij ook rekening kan worden gehouden met verschillende meningen van klanten bij het maken van uw keuze.
Het verhaal
In de tweede helft van de 17e eeuw en de eerste helft van de 18e eeuw werden doosvormige verrekijkertelescopen geproduceerd door Cherubin d’Orleans in Parijs, Pietro Patroni in Milaan en I. M. Dobler in Berlijn. Deze waren niet succesvol vanwege hun onhandige behandeling en slechte kwaliteit. De eerste echte verrekijkers werden gemaakt door J.P. Lemiere, die er een ontwikkelde in 1825. De moderne prismakijker begon met het Italiaanse octrooi van Ignazio Porro in 1854 voor een prismaopzetsysteem.
Cijfers, gegevens, feiten
Bijna alle verrekijkers hebben twee cijfers op het lichaam, zoals 8×25.
1. verrekijkervergroting
Het eerste getal is de vergroting van de verrekijker. Dit geeft aan hoe vaak een beeld groter lijkt dan het beeld dat met het blote oog wordt gezien. Een vergroting van „8x“ betekent dat het object dat u observeert met een verrekijker acht keer dichterbij komt dan in werkelijkheid.
2. objectieve diameter
Het tweede getal verwijst naar de diameter van de objectieflens. Dit is de lens waardoor het licht de verrekijker binnenkomt. Hoe groter dit getal is, hoe helderder het beeld in de verrekijker verschijnt. Hoe groter de diameter van de objectieflens, hoe groter de Verrekijker.
Prijzen: hoeveel kost een verrekijker?
Er zijn zowel verrekijkers in de lagere prijsklasse, voor ongeveer 20 €, als bijzonder hoogwaardige en uitgebreide modellen van meer dan 100 €. Daarom is de prijs afhankelijk van de apparatuur, de kwaliteit en ook van het merk.
Naast de verrekijker zijn er ook bijpassende tassen en lussen beschikbaar. Ook de prisma’s of lenzen kunnen worden geruild en zijn daarom apart verkrijgbaar als accessoire.
Het enige effectieve alternatief op dit moment is een telescoop. Dit heeft als nadeel dat het relatief groot en log is, zodat het niet gemakkelijk is om mee te nemen op de weg. Verafgelegen objecten kunnen worden ingezoomd of groter worden weergegeven.