Waterverdamper

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Waterverdamper

Een waterverdamper is een apparaat dat de luchtvochtigheid op een natuurlijke manier verhoogt. Het maakt niet uit of de waterverdamper de verwarming of een kachel als warmtebron gebruikt en daar geplaatst is. Normaal leidingwater wordt in een watertank in de luchtbevochtiger gezet. Door de lichte opwarming van de radiator ontsnapt de vloeistof in de lucht in de kamer, waardoor er een aangename luchtstroom ontstaat.

Droge lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor mens en dier, variërend van droge ogen tot een hoger risico op infecties en concentratieproblemen. In de winter is het bijzonder moeilijk om een goed binnenklimaat te garanderen. In het appartement moet het aangenaam warm zijn, zodat de mensen niet bevriezen. Aangezien ventilatie noodzakelijk is voor de luchtuitwisseling, ontsnapt de warme lucht naar buiten. Door de koudere temperaturen heeft de buitenlucht nauwelijks vocht gebonden. Hoewel het snel opwarmt in de kamer, kan het niet zonder hulp vocht absorberen. De grootte van de waterverdamper moet overeenkomen met die van de ruimte. Het is ook belangrijk dat het gemakkelijk en vaak kan worden gereinigd. Veel interne randen en bogen zijn gunstig voor broedplaatsen van bacteriën. Een stijlvolle luchtbevochtiger kan gemakkelijk een verrijking van de woning worden en harmoniëren met de stijl van de inrichting.

Of de stijlvolle waterverdamper de kachel of het fornuis siert of er gewoon als onopvallende luchtbevochtiger wordt opgehangen, is een kwestie van smaak. Er is ook de mogelijkheid om de waterverdamper niet te gebruiken voor de radiator. maar om het op de warmtebron te plaatsen. Dit is voordelig voor krappe woonruimtes waar het waterreservoir per ongeluk kan worden afgescheurd. Het water uit de watertank gaat op het open punt in de kamerlucht. Omdat de vloeistof niet kookt, ontstaan er geen zichtbare waterdampwolken. Toch werkt het apparaat.

Onze Top 10 – Waterverdampers

Binnenplanten zijn ideale ruimtebevochtigers. Ze filteren ook vervuilende stoffen en laten 98 % van het toegevoegde water vrij. Helaas is niet elke kamer geschikt voor planten. Ze hebben voldoende licht nodig, meestal een hogere luchtvochtigheid dan gewenst en een constante allround verzorging. Hetzelfde geldt voor een aquarium. Naast de glasbak, de vissen, de planten en het zand is hiervoor meestal een pomp nodig voor de zuurstoftoevoer en een verwarming, die de watertemperatuur voor de tropische vissen opwarmt. Een decoratieve watertank met onderwaterfauna moet echter alleen worden aangeschaft door liefhebbers en niet voor het verhogen van de luchtvochtigheid. Aangezien een open aquarium enorme hoeveelheden waterdamp afgeeft, bestaat er zelfs een risico op schimmelvorming.

Elektrische luchtbevochtigers bieden een andere mogelijkheid voor luchtbevochtiging. Ze zijn echter duurder in aanschaf, hebben elektriciteit nodig en verlagen de kamertemperatuur wanneer ze in gebruik zijn. De markt biedt een breed scala aan elektrische luchtbevochtigers, van verstuivers tot verdampers en vaporizers. Omdat de lucht in de kamer in de winter meestal te droog is, is het raadzaam om de waterverdamper aan te sluiten op het verwarmingssysteem. Als dit wordt verhit, komt er meer water in de lucht terecht. In de zomer wordt de verwarming nooit of alleen bij slecht weer aangezet. Meestal liggen de luchtvochtigheidswaarden in deze periode in het juiste bereik. A Het is dan niet nodig om een elektrische luchtbevochtiger met een extra energiebron te installeren.

Binnenfonteinen zijn niet alleen decoratief, maar bevochtigen ook effectief de droge kamerlucht. Om het water te laten stromen en bubbelen, hebben ze echter altijd een circulatiepomp nodig, die meestal moet worden aangesloten op de stroomvoorziening.

Waterbevochtigers voor de radiator worden geproduceerd door onafhankelijke pottenbakkers en rvs-processoren, zoals Denk of Rosenstein & Söhne, tot aan de verwarmingsfabrikanten en gereedschapsfabrikanten, zoals Cactose of Lamtelme. Meestal duren deze enkele jaren. Waterverdampers voor paneel-, sectie- en buisradiatoren zijn verkrijgbaar in keramiek, aluminium, rvs of kunststof.

De armaturen zijn op een bijzonder stijlvolle manier veranderd. Terwijl onopvallende, eenvoudige luchtbevochtigers enkele jaren geleden nog gemeengoed waren, zijn dit nu echte decoratieve objecten. Dierenmotieven, een moderne betonlook of glanzend roestvrij staal versterken de producten en maken ze tot blikvangers. Droge lucht moet niet alleen thuis worden bevochtigd. Ook op de werkplek moet voor het juiste waterdampgehalte worden gezorgd.

Online winkels bieden een enorm aanbod aan luchtbevochtigers. De consument kan kiezen uit een breed scala aan kleuren, vormen en materialen. Radiator bevochtigers worden daar anoniem geëvalueerd door klanten en daardoor is het mogelijk om onafhankelijke ervaring en kwaliteitskenmerken over het product te krijgen. Zelfs in het weekend, op feestdagen en in de late uurtjes is het gemakkelijk om op de bank of zelfs onderweg te winkelen op het internet. Zelfs de prijsvergelijking is veel gemakkelijker. Als de klant van winkel naar winkel moest lopen, de prijzen moest noteren of fotograferen, wordt er snel een nieuw venster op het internet geopend waarmee de prijs in een andere winkel kan worden vergeleken. Mocht de radiatorbevochtiger toch niet naar zijn zin zijn, dan biedt een internetaankoop veel meer rechten voor de klant. Volgens de wet zijn online retailers verplicht om het product binnen een bepaalde termijn terug te nemen, wat in de markt alleen gebeurt als een gebaar van goede wil.

Een waterverdamper mag alleen worden gebruikt in ruimtes waar de luchtvochtigheid te laag is. De ideale luchtvochtigheid in woonkamers varieert. Als het tussen 50 % en 70 % is in de badkamer of keuken bij een temperatuur van ca. 20 C°, moeten de waarden in de slaapkamer bij 18 C° tussen 40 % en 60 % liggen en in de woonkamer bij een woontemperatuur van 20 C° tussen 40 % en 60 %. In de kelder waar verse temperaturen van 10 °C tot 15 °C heersen, moet de luchtvochtigheid tussen 50 en 65 % liggen.

De luchtbevochtiger moet gemaakt zijn van een materiaal dat de warmte goed geleidt, zoals klei, roestvrij staal of keramiek. Het zou bijzonder voordelig zijn als het gemakkelijk in de vaatwasser kan worden gereinigd.

Niet alle modellen voor bevestiging zijn geschikt voor elke kachel.

Helaas is de luchtvochtigheid van een kamer niet gemakkelijk te voelen. Een hygrometer is het instrument voor het meten van de luchtvochtigheid. Het kan worden gebruikt om te voorkomen dat het waterdampgehalte van de lucht onnodig toeneemt en, in het ergste geval, om schimmelvorming te voorkomen. Als de luchtvochtigheid boven de standaardwaarden ligt, helpt een snelle ventilatie of een luchtontvochtiger.

Geurende oliën kunnen geurige aroma’s op een aangename manier vrijmaken. Hiervoor worden ze eenvoudigweg gemengd met het water in de watertank.