Wiegen

Test & vergelijk Wiegen

De beste hakmessen 2022 in vergelijking

Wiegenmes – wat is het?

Een hakmes is een speciaal hulpmiddel voor het hakken van ingrediënten tijdens het koken. Het bestaat meestal uit een licht gebogen rond mes, dat ongeveer 15 tot 20 centimeter lang is. Aan elk uiteinde is er een verticale kogelgreep.hakmessen zijn praktische en handige hulpmiddelen in de keuken.standaard lengte voor hakmessen is 17,5 of 18 centimeter, ze passen bijzonder goed in de handen.

Functie van het hakmes

Het hakmes wordt met beide handen op de twee kogelgrepen gehouden. Het werkt dus puur mechanisch. Door het mes zachtjes heen en weer te schommelen, wordt het ingrediënt dat eronder op een plank ligt, gehakt. Hoe vaker je deze beweging maakt, hoe fijner de verbrijzeling.

Toepassingsgebieden Weegmessen

Met een wiegmes kunnen allerlei soorten ingrediënten worden gehakt. Dit zijn onder andere uien, groenten, kruiden, knoflook enz. Een hakmes heeft een zeer scherp lemmet, zodat de ingrediënten in een handomdraai kunnen worden gehakt. Er is geen risico op letsel tijdens het wegen. Omdat beide handen op de twee handvatten van het gebogen lemmet zitten. Als u bijvoorbeeld tijdens het koken verschillende kruiden nodig hebt, kunt u ze met een gerust hart allemaal samen hakken, omdat ze allemaal samen in de kookpot gaan.

Wie heeft er een hakmes nodig

In diverse kookprogramma’s heeft u waarschijnlijk al gezien dat de professionals met een wiegmes omgaan. Dit hoort in ieder geval in de handen van elke professional te zijn.

Ook in het privé-huishouden is een wiegmes over van praktisch. Elke leek en hobbykok kan het gebruiken om zijn werk te vergemakkelijken. Als je kruiden en uien met de hand zo super wilt hakken, moet je een grote inspanning leveren.

Met het scherpe wiegmes kan dit zonder moeite, bijna als bij toverslag, worden gedaan. Wie bij het koken veel waarde hecht aan delicate kruiden, kan niet zonder een hakmes. Fijnslijpen betekent ook dat kruidenaroma’s en etherische oliën zich beter ontvouwen. Dit komt omdat de kruiden niet met een hakmes worden geplet, maar gesneden.

Onze Top 10 – hakmessen kopen

Soorten wiegmessen

Naast de klassieke versie met één blad zijn er ook versies met twee parallelle bladen. Ze hebben ook twee hoge handgrepen. Dit maakt het mogelijk om nog efficiënter te werken. Twee messen zijn nuttig voor het hakken van grote hoeveelheden kleine ingrediënten of voor het verwerken van grotere stukken groente of zelfs vlees. Wiegmessen zijn ook zeer praktisch voor het bereiden van exotische gerechten, bijvoorbeeld uit de Chinese keuken.

Er zijn andere wiegmessen die maar één handvat hebben. Het principe van wegen tijdens het versnipperen is hetzelfde, maar je hebt maar één hand op het handvat nodig. Het belangrijke criterium voor de behandeling is het superscherpe lemmet van elk hakmes. Iedereen moet zelf beslissen welk gereedschap hij of zij het leukst vindt om te koken. Weegmessen met slechts één handvat zijn ook verkrijgbaar in versies met één of twee messen.

Toepassingsgebied van de hakmessen

Ze zijn praktisch voor alle chef-koks die over het algemeen vaak aan het fornuis staan en veel mensen voeden. Bijvoorbeeld in een groot gezin, in een restaurant, in een kantine, in een kinderdagverblijf…

of voor de openbare lunchtafel bij de slager enz. Wiegenmessen maken ook het vervelende werk van het hakken van kolossale stukken in een normaal huishouden gemakkelijker.
Eisen voor hakmessen

Weegmessen moeten goed in de hand passen, dus ergonomisch gevormde handgrepen worden aanbevolen voor een gelijkmatige krachtverdeling. De handgrepen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, hetzij kunststof, metaal of hout. Aan deze criteria wordt meestal voldaan met hakmessen van bekende merkfabrikanten. Wiegmessen met messen van speciaal lemmetstaal blijven zeer lang scherp.

Voordelen

U heeft geen stopcontact nodig, weegmessen werken puur mechanisch en zijn daarom mobiel en beschikbaar voor elke toepassing. De twee kogelhandgrepen maken het mogelijk om veilig te werken zonder uit te glijden. De kans op letsel door snijwonden in de handen is nihil. Indien niet in gebruik, zijn er verschillende versies voor veilige opslag. Sommige zijn geschikte werkbladen, precies passende beschermhoezen van stof voor de scherpe messen of een plaats in een goed messenblok.

Nadelen

Net als alle hoogwaardige koksmessen zijn hakmessen niet vaatwasmachinebestendig. Het hoogwaardige lemmetstaal verliest zijn karakteristieke scherpte.

Er is een relatief hoog risico op letsel bij het schoonmaken met de hand. De uiterste voorzichtigheid is hier geboden. Dubbele voorzichtigheid is geboden met een tweesnijdend hakmes. Vingers zijn al in gevaar bij het strippen van de gehakte ingrediënten, niet alleen tijdens het schoonmaken.

Interessante punten bij aankoop

. Messen van gehard speciaal roestvrijstaal
. Handvatten niet gemaakt van kunststof, beter gemaakt van Chromargan (duurzaamheid)
. passende mesbescherming bij de levering inbegrepen
. komt overeen met Enkel of dubbel blad de persoonlijke gewoontes
. ergonomisch ontwerp van de handgrepen
. Topkwaliteit met garantie

Innovaties en fabrikanten

Sommige merken zijn nu ook geschikt voor vaatwassers. Het ergonomische ontwerp van de kogelhandgrepen is niet bij alle fabrikanten te vinden. Weegmessen worden door alle bekende messenfabrikanten geproduceerd. Sommige hakmessen zijn extra robuust, hebben een zachte handgreep of beukenhouten handvatten, behoren tot een bijpassende snijplank, zijn volledig gemaakt van roestvrij staal of vallen op door hun extravagante vormgeving. De volgende merknamen behoren tot de toonaangevende fabrikanten:

. WMF
. Esmeyer
. Microvliegtuig
. Menz
. Faveco
. Zack
. Jozef Jozef
. Kuhn
. Rikon,
. Sagaform
. Koziol
. Promaison
. Hogri
. Berghoff
. Paderno
. Oxo
. Keukenhulp
. Westmark

hakmessen kopen

Waar koop je een hakmes? Vakkundig deskundig advies en fysiek kijken en aanraken, dat kan nog steeds in de vakhandel. De andere optie is om te kopen op het internet. Daar vindt u met een paar klikken alle relevante en interessante informatie over hakmessen. Het assortiment van alle fabrikanten is op het internet vertegenwoordigd. Een foto en de exacte productbeschrijving wordt aan de geïnteresseerde getoond. De aankoop van weegmessen op het internet is een aanbevelenswaardige optie. U kunt uw keuze maken vanaf de computer thuis. Bovendien is de aankoopprijs vaak beduidend lager dan die van de vakhandelaren. Omdat personeel, winkelhuur en andere extra kosten van invloed zijn op de prijzen in de gespecialiseerde handel. Door te klikken op een hakmes test krijg je de moeite waard om de resultaten te weten.

Geschiedenis

Al heel vroeg bestonden er mechanische en mechanische apparaten voor het hakken van voedsel, die werden geconstrueerd op basis van weegmessen. Zo was er bijvoorbeeld een groot hakmes,

die mechanisch werd bediend door twee personen of de mechanische zogenaamde cutter. Dus de mentale weg naar het wiegmes voor huishoudelijk gebruik was niet ver weg. Hierdoor ontstonden enkele extravagante varianten van hakmessen, hetzij met enkel of dubbel blad, hetzij met enkel of dubbel handvat. Goede voorbeelden zijn te vinden bij de bovengenoemde fabrikanten.

Prijzen en accessoires

Weegmessen variëren in prijs van minder dan €10,00 tot bijna €100,00. De kwaliteit van het gebruikte lemmetstaal en de ergonomie en het ontwerp van de handgrepen spelen een grote rol in de prijs. Deels is de prijs inclusief een snijplank of een mesbeschermer. Als dit niet het geval is, moeten deze accessoires apart worden aangeschaft.