Batterijmonitor

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Batterijmonitor

Wat is een batterijbeschermer?

De batterijmonitor zorgt ervoor dat accu’s die in motorvoertuigen worden gebruikt niet voor langere tijd aan de verkeerde spanning worden blootgesteld. Een verkeerde spanning van de batterij kan ervoor zorgen dat de batterij kapot gaat. De batterijmonitor wordt eenvoudigweg aangesloten op de batterij in het voertuig. Hierdoor kan het apparaat tijdens het rijden de batterijspanning controleren. Als de spanning niet juist is, te hoog of te laag, geven de meest voorkomende batterijmonitoren meestal een akoestisch alarmsignaal. Als de bestuurder van het voertuig niet reageert, neemt deze waarschuwingstoon toe tot een onmiskenbaar signaal om de bestuurder te laten ingrijpen en duidelijk te maken dat het hoog tijd is om te handelen. De meeste batterijmonitoren zijn ook uitgerust met een display dat de spanning weergeeft waaraan de batterij momenteel wordt blootgesteld. Met deze functie helpen batterijmonitoren geld te besparen door ernstige schade aan het voertuig te voorkomen.

Vereisten voor een goede batterijmonitor

Verschillende accutests hebben aangetoond dat een doorslaggevend criterium vooral de prestaties van het apparaat is. De testwinnaars onder de batterijmonitoren zorgen voor een continu vermogen van 40 ampère. Voor een goede batterijmonitor is het noodzakelijk om een schakelcapaciteit met koeling toe te passen, die 20 ampère bedraagt. Als er echter geen koeling is, moet het schakelvermogen 40 Ampère zijn. Een testwinnaar in een batterijmonitortest paste ook een bedrijfsspanning toe tussen 12 en 24 Ampère. Om flexibel toepasbaar te zijn voor zowel het motorvoertuig als de scooter een batterijmonitor wordt aanbevolen voor alle zelfconstructies in de technische ruimte. Daarnaast worden accumonitors ook gebruikt voor campings of picknicks om de spanning in caravans of een koelbox in de gaten te houden.

Welke alternatieven voor een batterijmonitor zijn er?

Om uzelf de moeite te besparen om een batterijmonitor te gebruiken, moet u regelmatig de spanning van uw batterij controleren met een voltmeter. Dit heeft echter alleen zin als u dit regelmatig doet om het risico te vermijden dat uw autobatterij gedurende een lange periode op de verkeerde spanning werkt. Natuurlijk is dit een complexe procedure, maar het is geen groot probleem voor technisch ervaren autobezitters. Deze methode is echter alleen geschikt voor gebruikers van voertuigen die zelden met hun voertuig rijden en die niet afhankelijk zijn van de goede werking ervan, noch professioneel noch privé.

Koop onze Top 10 – Batterijmonitor

Welke fabrikanten van accumonitoren zijn er?

ETT, CTEK, Dometic Saeco en Lescars zijn de bekendste fabrikanten van accumonitoren. In batterijmonitortests verschijnen deze fabrikanten herhaaldelijk als testkandidaat. Het is het vermelden waard dat de prijzen van accumonitoren sterk variëren, waarbij een goedkoop product ook een hoogwaardig apparaat kan zijn. Hier is het belangrijk om duidelijk te zijn over het toepassingsgebied van de batterijmonitor om het juiste model voor u te kiezen – de prijs alleen al geeft helaas geen oriëntatie voor het vinden van een goede batterijmonitor.

Innovaties op het gebied van batterijmonitoren

Duurdere batterijmonitoren bieden de innovatie van het aansluiten van het apparaat op de smartphone via Bluetooth. Daarnaast is er ook een app voor de smartphone waarmee de door de batterijmonitor via Bluetooth verzonden gegevens kunnen worden geëvalueerd. Het is dus niet alleen mogelijk om stroomspanning, maar het is ook mogelijk om de langetermijngegevens van de batterij te evalueren. De app kan conclusies trekken over de levensduur van de gebruikte batterij en u er tijdig aan herinneren de batterij te vervangen. Bovendien hebben innovatieve batterijmonitoren nu een ingebouwde kortsluitbeveiliging en een beveiliging tegen omgekeerde polariteit. Deze beveiliging tegen omgekeerde polariteit voorkomt kortsluiting als de batterij verkeerd is geplaatst.

Voordelen van het kopen van een batterijmonitor op het internet

Ook met betrekking tot de accubewaker zijn er vandaag de dag tests op het internet, waaruit men de criteria kan afleiden die spreken voor een goede accubewaker. Deze tests laten in één oogopslag in tabelvorm de meest voorkomende modellen zien en u kunt zich zeer snel oriënteren. Daarnaast bieden veel online retailers klanten de mogelijkheid om feedback te geven over het product dat ze hebben gekocht. Op deze manier is het mogelijk om een praktische test van de batterijmonitor af te lezen, van een gebruiker die eerlijk en onpartijdig is. Op het internet kunt u de verschillende soorten batterijmonitoren vanuit uw eigen huis bekijken en meer te weten komen over de functies ervan. Deze eenvoudige manier om informatie te verkrijgen voorkomt dat u een slechte koop doet.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een batterijmonitor?

Voordat u koopt, is het zeer belangrijk om de accu van uw voertuig te controleren, bijvoorbeeld door middel van een voltmeter, om de spanning van de accu te bepalen. De spanning kan ook gemakkelijk worden afgelezen van het apparaat. Elke batterij is voorzien van een label waarmee u de belangrijkste technische gegevens kunt lezen. Een andere bron voor het bepalen van de batterijspanning is de handleiding van uw voertuig. In de meeste gevallen zijn de voertuigen uitgerust met een 12 volt Spanning ingebouwd. Als het voertuig echter een vrachtwagen is, zijn er twee 12-volt accu’s geïnstalleerd of, wat vrij zeldzaam is, een 24-volt accu. Als het voertuig een bromfiets of een scooter is, kan het ook voorkomen dat de accu slechts 6 volt heeft. Dit is echter vrij zelden het geval, omdat de gebruikelijke 12 volt accu’s meestal ook in deze voertuigen worden gebruikt. Het kennen van de spanning is de eerste belangrijke stap om de juiste accubewaker te kiezen.
Nu hoeft u alleen nog maar uit te zoeken wat voor soort batterijmonitor u wilt aanschaffen. Er zijn goedkope batterijmonitoren, maar ze kunnen alleen de basisbescherming van de batterij garanderen. Als dat genoeg is voor u, kunt u geld besparen bij de aankoop. Deze batterijmonitoren werken met een akoestisch signaal om u te waarschuwen voor schade aan de spanning. Als u technisch bedreven bent en bereid bent om de spanning van uw accu tijdens het rijden regelmatig op het display te controleren, kan het zijn dat een accu-monitor die alleen de huidige spanningswaarden weergeeft, voldoende is. Als u daarentegen een bijzonder eenvoudige en handige manier nodig hebt om de spanning te bewaken, die ook in staat is om lange-termijn voorspellingen te doen, dan zijn de moderne batterijmonitoren die met de smartphone werken des te geschikter voor u. Het gemak kost dan natuurlijk ook wat meer geld.

Nuttige accessoires voor een batterijmonitor

Andere add-ons voor de autoaccu zijn de ontkoppelrelais voor de accu. Ze worden gebruikt om de accu van de auto los te koppelen van de rest van het energiesysteem van het voertuig als het voertuig voor langere tijd niet wordt gebruikt. Dit is vooral handig in het koude seizoen en als de accu oud wordt, zodat u niet voor een vervelende verrassing komt te staan als de auto weer wordt opgestart. De batterij in het voertuig wordt ook beschermd door en langzaam het alarmsysteem van de auto te ontladen. Het uitschakelrelais van de accu voorkomt zo dat de accu volledig wordt ontladen – wat in het ergste geval de aanschaf van een nieuwe accu noodzakelijk zou kunnen maken.
Het is ook een goed idee om een verlengkabel aan te schaffen, omdat dit helpt om de batterijmonitor aan te sluiten op het stopcontact, wat nodig is voor de montagewerkzaamheden.
Voor de langere werking van een voertuig is het raadzaam om bij problemen met de boordelektronica ook een zekeringhouder met vlakke zekeringen aan te schaffen.