Bevochtiger

TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 5 E | Luchtreiniger | Ionisator BevochtigervidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger BevochtigervidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger BevochtigervidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger BevochtigerTROTEC Luchtbevochtiger B 400 | Bevochtiger Ruimtebevochtiger Luchtbevochtiger
LinkTROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 5 E | Luchtreiniger | Ionisator Bevochtiger*vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger*vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger Bevochtiger*vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger*TROTEC Luchtbevochtiger B 400 | Bevochtiger Ruimtebevochtiger Luchtbevochtiger*
VerfügbarkeitLieferung in 4 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 4 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 59,95
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 89,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 74,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 139,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 359,95
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 5 E | Luchtreiniger | Ionisator Bevochtiger
VerfügbarkeitLieferung in 4 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 59,95
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 89,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger Bevochtiger
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 74,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 139,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Bevochtiger

Wat is een luchtbevochtiger?

De luchtbevochtiger maakt gebruik van een watertank en een diffusor om de luchtvochtigheid in een ruimte te verhogen. De luchtbevochtiger is beschikbaar als een klein apparaat dat in een ruimte wordt geplaatst of als een onderdeel dat aan een waterleiding wordt bevestigd. In dit artikel zullen we ons richten op die luchtbevochtigers die kleine apparaten zijn voor installatie in woonruimtes die idealiter niet groter zijn dan 40 vierkante meter. De meeste luchtbevochtigers maken tegenwoordig gebruik van verdampings- of vernevelingstechnologie, zoals waterfiltratie, ultrageluid of Nano Cloud, en hebben voor dit proces een stroomvoorziening nodig.

Een luchtbevochtiger is een technisch apparaat dat wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een ruimte te verhogen. Er zijn kleinere apparaten, die meestal worden gebruikt voor thuisgebruik of voor kleinere kamers, en grotere technische oplossingen, die zich bijvoorbeeld binnen ventilatiesystemen bevinden om de luchtvochtigheid in grotere gebouwencomplexen te verhogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen deze twee varianten, omdat kleinere luchtbevochtigers werken op basis van een watertank en dus overal in de ruimte kunnen worden geplaatst, mits de tank naar behoefte wordt bijgevuld met water. Grotere luchtbevochtigers daarentegen zijn vaak permanent aangesloten op de watertoevoer. Er is een breed scala aan verschillende luchtbevochtigers op de markt, van zeer goedkope units tot dure professionele luchtbevochtigers. De keuze van de luchtbevochtiger is natuurlijk sterk afhankelijk van het beoogde gebruik. In onze gids vindt u relevante informatie over het onderwerp zodat je een idee krijgt welke luchtbevochtiger geschikt is voor jouw doeleinden.

Een luchtbevochtiger wordt meestal relevant als het buiten koeler wordt en de zogenaamde verwarmingsperiode begint. De luchtcondities in een ruimte, veroorzaakt door actieve verwarming, kunnen zeer snel onder het aanbevolen bereik van 40% luchtvochtigheid komen. In spreektaal zou men dan spreken van zeer droge lucht, die echter onder bepaalde omstandigheden invloed kan hebben op de gezondheid en het welzijn van een persoon. Als de luchtvochtigheid over een langere periode ver onder de aanbevolen 40 % daalt, manifesteert dit zich meestal in het ademhalingssysteem van een persoon. Symptomen zoals een droge keel, een droge mond, ademhalingsmoeilijkheden of zelfs geïsoleerde huidziekten zijn niet ongewoon. Daarom is de vraag naar luchtbevochtigers voor thuisgebruik relatief groot, vooral in de winter. Droge kamerlucht heeft echter niet alleen een problematisch effect op onze gezondheid, maar ook meubels of bijvoorbeeld muziekinstrumenten kunnen last hebben van zeer droge lucht. Hout kan bijvoorbeeld erg broos worden en in het ergste geval kunnen er scheuren ontstaan. Soms is dit ook de reden waarom professionele muzikanten of liefhebbers van muziekinstrumenten, meestal speciale luchtbevochtigers hebben in de kamers waar ze hun muziekinstrumenten opslaan. Instrumentfabrikanten raden hun klanten over het algemeen aan om hun instrumenten bij normale kamertemperatuur op te slaan. Dit omvat echter ook een vochtigheidsniveau dat niet onder de genoemde 40% daalt.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende technische oplossingen voor luchtbevochtigers, zodat er verschillende soorten en uitvoeringen van de apparaten zijn. Grofweg zijn de volgende typen luchtbevochtigers meestal op de markt te vinden: stoombevochtiger, verdamperbevochtiger of een verstuiver. Vooral de stoombevochtiger en de verdamperbevochtiger zijn waarschijnlijk de technische apparaten die het vaakst op de markt van luchtbevochtigers voor thuisgebruik te vinden zijn. De prijzen voor dergelijke apparaatvarianten zijn meestal ook redelijk voor thuisgebruik. Meer informatie en uitleg over de technische kenmerken en de werking van de verschillende luchtbevochtigers vindt u in deze gids.

Eisen aan een goede luchtbevochtiger

Er bestaat niet zoiets als één goede luchtbevochtiger, het is veel belangrijker om de juiste luchtbevochtiger te vinden voor uw behoeften. Als er een paar algemene factoren zijn die elke luchtbevochtiger zou moeten hebben, dan zijn er waarschijnlijk bepaalde kwaliteitsnormen die vooral van invloed zijn op de veiligheid en de hygiëne. Het energieverbruik van zo’n apparaat hangt bijvoorbeeld sterk af van de gebruikte technologie, dus een stoombevochtiger heeft veel meer elektriciteit nodig dan bijvoorbeeld een verdamperbevochtiger. Een goed apparaat, zelfs als het een stoombevochtiger is, mag echter geen onevenredige hoeveelheid energie verbruiken. Moderne en middelgrote apparaten hebben meestal een efficiënte technologie, zodat het energieverbruik binnen redelijke grenzen wordt gehouden. Bovendien is het vooral de beveiligingstechnologie. Verschillende veiligheidsinstellingen, hoogwaardige materialen en een solide constructie zijn cruciaal voor de veilige werking van zo’n luchtbevochtiger. Want bij elke luchtbevochtiger komen twee dingen samen en dat is water en elektriciteit. Het moet dus duidelijk zijn dat u op een passende kwaliteit moet letten voordat u gaat kopen. Een bevochtigingstest kan u helpen om vooraf de juiste keuze te maken.

Bij de meeste luchtbevochtigingstests zijn alleen de modellen met een bevochtigingsprestatie van 200 tot 300 milliliter per uur. U kunt deze bevochtigingsprestatie dus verwachten van een kleine luchtbevochtiger als u een hoogwaardig product wilt kopen. De inhoud van de watertank moet ook minstens 2 liter zijn om een langere bevochtigingsprestatie te bereiken. Bij de luchtbevochtigingstesten werden alle modellen uitgerust met een watertank tussen twee en vijf liter. Je moet je niet laten ompraten in een apparaat dat minder ruimte heeft voor het bevochtigingswater. Een doorslaggevend criterium bij de testen van de luchtbevochtiger was ook de geluidsoverlast door de ventilator of de verdamper van het apparaat. In de ruststand mag een hoogwaardige luchtbevochtiger een geluidsniveau van 25 decibel niet overschrijden. De luchtbevochtiger moet geschikt zijn voor gebruik op het elektriciteitsnet, aangezien de apparaten in ieder geval tijdens het droge seizoen continu in gebruik zijn. Het vervangen of opladen van een batterij zou het gebruikscomfort sterk verminderen. Voor de uitvoerbaarheid is ook een eenvoudig te reinigen apparaat nodig. Vooral de hygiëne van de watertank is cruciaal. Het moet daarom gemakkelijk te verwijderen zijn om het te ontkalken en het moet ook vaatwasmachinebestendig zijn. In de luchtbevochtigingstests werd ook de warmte die gebruikt wordt om het water te verdampen of te vernevelen nader onderzocht. Als de temperatuur waarbij het water wordt opgewarmd te laag is, kan er een gevaarlijke kiemvorming ontstaan. Er is een risico op legionellabesmetting. Zorg er daarom voor dat de luchtbevochtiger het water boven minimaal 70 graden Celsius brengt om dit risico uit te sluiten.

De werking van een luchtbevochtiger hangt sterk af van het type apparaat in kwestie, aangezien er verschillende soorten luchtbevochtigers zijn. Net als in de vorige paragraaf De meeste luchtbevochtigers zijn onderverdeeld in 3 hoofdtypen, die we in dit hoofdstuk zullen bespreken.

De stoombevochtiger
De stoombevochtiger, in de handel vaak aangeduid als een stoombevochtiger, is het type apparaat dat het vaakst wordt gebruikt voor thuisgebruik. De werking van de stoombevochtiger kan niet eenvoudig zijn en de term zelf brengt al de kenmerken van zo’n luchtbevochtiger met zich mee. De stoombevochtiger zorgt ervoor dat het water in het apparaat kookt en geeft de resulterende stoom gecontroleerd af aan de kamerlucht. Een apparaat van dit type heeft een aantal essentiële kenmerken die typisch zijn voor een luchtbevochtiger op basis van een verdampingssysteem. Zo is het energieverbruik van deze stoombevochtigers meestal vrij hoog, hoewel dit altijd sterk samenhangt met de kwaliteit van de apparaten en wie bereid is om een paar euro meer te investeren, kan zeker stoombevochtigers krijgen die iets energiezuiniger zijn. Toch moet onder het gemiddelde worden gezegd dat de stoombevochtiger in vergelijking met andere typen luchtbevochtigers een vrij hoog energieverbruik heeft. Tegelijkertijd is de bevochtigingsprestatie echter zeer hoog en kan de luchtvochtigheid in een ruimte vrij snel worden verhoogd met een dergelijke bevochtigingsvariant. Een ander voordeel van stoombevochtigers is het feit dat mogelijke ziektekiemen in het water van de tank gedood worden tijdens de verdamping, omdat deze meestal de hoge watertemperaturen rond het kookpunt niet overleven.

Echter, zoals bij elke technische oplossing voor luchtbevochtigers heeft ook de stoombevochtiger mogelijke nadelen of gevaren. Deze omvatten dat het kalkgehalte in het water zeer hoog is, de kalk wordt in het apparaat afgezet en dus zijn er complexe reinigingsprocessen nodig. Als er een dergelijke verkalking is opgetreden, kan dit op zijn beurt te wijten zijn aan het feit dat het water in de stoombevochtiger niet meer voldoende wordt verhit, waardoor bacteriën en ziektekiemen de kans krijgen om terug in de kamerlucht te komen en zich via het apparaat te verspreiden. Een ander fundamenteel gevaar, dat niet alleen wordt gevormd door stoombevochtigers, is de overbevochtiging van ruimten. Aangezien stoombevochtigers meestal zeer goede bevochtigingsprestaties leveren, is het risico op overbevochtiging in dit geval het grootst. Daarom is het belangrijk om te vertrouwen op passend advies en vergelijkingen alvorens een apparaat aan te schaffen om een apparaat van goede kwaliteit te verkrijgen. Hoogwaardige stoombevochtigers kunnen natuurlijk worden geregeld op het gebied van bevochtigingsprestaties, zodat de ruimtes niet te vochtig worden, wat, zoals gezegd, een probleem kan zijn voor het meubilair en ook voor de mensen in de ruimte.

Daarnaast kunnen de stoombevochtigers worden onderverdeeld in 2 verschillende types. Er is een stoombevochtiger in de vorm van een elektrodestoombevochtiger of een verwarmingselementstoombevochtiger. Als u een apparaat voor u heeft dat gebruik maakt van de eerstgenoemde technologie, zijn er 2 elektroden in het waterreservoir. De stroom loopt door deze elektroden zodat het water in de ruimte tussen deze elektroden tot het noodzakelijke kookpunt wordt verhit. Op dit punt moet opnieuw worden gezegd dat in een stoombevochtiger het kookpunt moet worden bereikt omdat het water pas begint te verdampen vanaf het kookpunt. Bij elektrode-stoombevochtigers is het belangrijk dat er geen gedemineraliseerd water wordt gebruikt, omdat gedestilleerd water niet de nodige elektrische geleiding heeft. De2 variant van de stoombevochtiger zou de verwarmingselementstoombevochtiger zijn. Hier wordt het water in een kamer gevoed vanuit de watertank of, in het geval van grotere apparaten, vanuit de drinkwaterleiding. In deze verdampingskamer bevindt zich een verwarmingselement, dat vervolgens het water begint te verwarmen. Meer bepaald werkt dit met behulp van een verwarmingsspiraal, die met elektrische stroom wordt verwarmd. Het voordeel van verwarmingselementstoombevochtigers is dat ze ook met gedestilleerd water kunnen worden gebruikt, omdat er geen stroom in het water zelf hoeft te lopen, maar het elektrische proces in het verwarmingselement plaatsvindt. U kunt de werking van dit type luchtbevochtiger ook grofweg vergelijken met de werking van een kookplaat. Zodra het water aan de kook is gebracht, wordt de stoom overgebracht naar een zogenaamde stoomwals. Deze bevindt zich weer in het ventilatiekanaal en begint dan de geproduceerde stoom af te geven aan de lucht in de ruimte.

De verdamper-bevochtiger
In tegenstelling tot de hierboven beschreven stoombevochtigers werkt de zogenaamde verdampingsbevochtiger iets anders. Bij een verdampingsbevochtiger wordt het water, zoals de naam al aangeeft, verdampt in plaats van verdampt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het water over een zo groot mogelijk oppervlak te verdelen, meestal door middel van roterende vinnen. Dit gebeurt zodanig dat het water verdampt. Opgemerkt moet worden dat verdampingsbevochtigers meestal passief werken. U hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een reservoir met water aan de verwarming te bevestigen. Ook hier begint het water na verloop van tijd te verdampen door de hitte en de meestal droge kamerlucht. Het effect van de verdamping is bij een dergelijke procedure naar verhouding zeer klein, zodat bij zeer lage vochtigheidswaarden in een ruimte, bijvoorbeeld onder aanbevolen40 %, leidt een dergelijke procedure meestal niet tot een significante verhoging van de luchtvochtigheid. Een ander „huismiddel“ tegen droge binnenlucht is het ophangen van een natte handdoek over de verwarming. Ook hier verdampt het water, zodat hetzelfde principe geldt als bij een technisch apparaat als de verdamperbevochtiger.

De verdamperbevochtiger heeft over het algemeen een veel lager energieverbruik dan de hierboven beschreven stoombevochtiger. De bevochtigingsoutput is echter ook lager, zodat dit kan worden omschreven als een gemiddelde tot lage bevochtigingsoutput. Net als bij stoombevochtigers zijn de keuze van het betreffende apparaat en de kwaliteitskenmerken echter ook voor een verdamperbevochtiger van groot belang. Zeer goede verdampingsbevochtigers kunnen dus tot 30 liter per dag verdampen, zodat ook hier een relatief goede bevochtigingsprestatie kan worden bereikt. Andere kenmerken van de verdamperbevochtiger zijn geen aërosolvorming, de verlaging van de luchttemperatuur en de natuurlijke regeling van de luchtvochtigheid in de ruimte. Een natuurlijke regeling van de luchtvochtigheid in de ruimte betekent dat een verdamperbevochtiger meestal geen te hoge luchtvochtigheid bereikt, wat weer een averechts effect zou hebben op de lucht in de ruimte. Een verdamperbevochtiger moet ook regelmatig worden gereinigd, bijvoorbeeld met behulp van ontsmettingsmiddelen die rechtstreeks aan het water worden toegevoegd.

De verstuiver
De laatste conventionele variant van de luchtbevochtiger is de verstuiver. Hier wordt meestal onderscheid gemaakt tussen oudere modellen en moderne verstuivers. Vroeger werkten verstuivers meestal door water uit een container te zuigen en tegen een zeer fijne zeef te gooien met behulp van een roterende schijf. In dit proces meer of minder waternevel werd gecreëerd, die vervolgens door zogenaamde ventilatorbladen in de kamer werd losgelaten. De ventilatorbladen bevinden zich ook op de snel draaiende schijf. Maar, zoals gezegd, is dit eerder een techniek die in oudere apparaten werd gebruikt en tegenwoordig nauwelijks nog een rol speelt.

Moderne verstuivers daarentegen vertrouwen op drukpompen die zijn uitgerust met fijne sproeiers. Op deze manier wordt het aangezogen water in zeer kleine druppeltjes verneveld. Deze mist wordt vervolgens door een ventilator in de kamerlucht gebracht, waardoor de luchtvochtigheid in de directe omgeving toeneemt. Bij een moderne verstuiver wordt vaak gebruik gemaakt van ultrasoon geluid in plaats van de hierboven genoemde drukpomp. Ultrasone luchtbevochtigers behoren echter vaak tot de duurdere apparaten. Een van de kenmerken van een verstuiver is het zeer lage energieverbruik. Vergeleken met de 2 hierboven beschreven luchtbevochtigers heeft de verstuiver het laagste energieverbruik. Net als bij de verdamper-bevochtiger verlaagt de verstuiver ook de temperatuur van de kamerlucht. Dit proces wordt ook wel „adiabatische koeling“ genoemd. Net als bij de stoombevochtiger bestaat ook hier het risico op condensaat- en kalkafzetting met een verstuiver. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het apparaat verkeerd is ingesteld of als er te veel kalk in het water zit. Daarom moet u een verstuiver regelmatig schoonmaken en er vooral op letten dat de opslagcontainer schoon blijft.

Toepassingsgebied van de luchtbevochtiger

Overal waar de relatieve luchtvochtigheid te laag is om zich comfortabel te voelen in een werk- of leefruimte, kan een luchtbevochtiger helpen. Als er een stroomvoorziening beschikbaar is, De kleine, lichte apparaten kunnen bijna overal worden gebruikt, mits de ruimte niet groter is dan 40 vierkante meter. De enige vereiste is voldoende afstand tot meubilair of andere meubels. Luchtbevochtigers worden vaak gebruikt in moderne open kantoren of in tweedehandswinkels en in de vakhandel voor muziekinstrumenten, omdat het uitdrogen van de goederen aanzienlijke schade kan veroorzaken, vooral in deze sector. In deze gevallen moet men echter iets duurdere en grotere bevochtigingssystemen aanschaffen.

Zoals gezegd wordt een luchtbevochtiger op veel gebieden gebruikt. Terwijl we ons in dit artikel meer zullen richten op het gebruik in uw eigen vier muren, zijn apparaten van dit type ook zeer nuttig in grotere gebouwencomplexen zoals kantoren. Zelfs als het gaat om het opslaan van hoogwaardige objecten of verzamelobjecten op een navenante zachte manier, worden vaak luchtbevochtigers of zelfs luchtontvochtigers gebruikt. Dit is vaak het geval met dure muziekinstrumenten, bijvoorbeeld omdat deze voorwerpen, die meestal van hout zijn gemaakt, niet bestand zijn tegen lucht die te vochtig of te droog is.

Zoals de hele gids zou moeten laten zien, is de luchtbevochtiger in de eerste plaats bedoeld voor al die mensen die thuis problemen hebben met zeer droge kamerlucht. Mensen die over het algemeen al problemen hebben met bijvoorbeeld de luchtwegen, de ogen of de slijmvliezen, moeten er vooral op letten dat de lucht in de ruimte navenant zacht en aangenaam is. Last but not least, te droge kamerlucht verhoogt ook het risico op het vangen van een koude of een wieg, vooral in de koudere maanden.

Een ander belangrijk aspect van het toepassingsgebied is de exacte locatie waar een luchtbevochtiger het beste geplaatst kan worden. Als het uw eigen 4 muren zijn, moet u er eerst voor zorgen dat het apparaat op één plaats wordt geplaatst, waar de lucht goed kan circuleren. Dit betekent dat het apparaat niet te dicht bij een muur of voor objecten moet worden geplaatst. Men moet namelijk rekening houden met het feit dat vochtige lucht daadwerkelijk uit een stoombevochtiger, verdamperbevochtiger of vernevelaar komt en dat deze lucht zich meestal eerst door de hele ruimte moet verspreiden. Door meubels of andere voorwerpen te dicht voor het apparaat te plaatsen, kan de luchtvochtigheid zich enerzijds niet goed verspreiden en anderzijds kan de luchtvochtigheid zich op andere voorwerpen nestelen, wat tot schade kan leiden. Schimmel kan ook een gevaar zijn als het apparaat te dicht bij muren of meubels wordt geplaatst. Zorg daarom, ongeacht het type luchtbevochtiger dat u gebruikt, dat de locatie zo vrij mogelijk is.

Wat zijn de alternatieven voor een luchtbevochtiger?

Als de ruimtelucht redelijk in orde is, d.w.z. dicht bij 40% rH (relatieve ruimteluchtvochtigheid), kan er ook een kleine correctie worden aangebracht door gebruik te maken van kamerplanten. Vooral de planten met een hoog waterverbruik zijn geschikt om continu vocht af te geven aan de binnenlucht door hun transpiratie. De groene lelie is hiervoor bijzonder geschikt, omdat deze niet alleen een hoog waterverbruik heeft, maar ook de eigenschap om de lucht te zuiveren. De ruimte mag echter niet te groot zijn en men mag geen grote wonderen verwachten van het gebruik van de kamerplant. Een andere overweging zou de aankoop van een kaneelfontein zijn, omdat deze, naast het kalmerende borrelen, ook voortdurend vocht afgeeft aan de kamerlucht.

Onze Top 10 – luchtbevochtigers

Nr. 1
TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 5 E | Luchtreiniger | Ionisator Bevochtiger
Kundenbewertungen
TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 5 E | Luchtreiniger | Ionisator Bevochtiger*

TROTEC Ultrasone luchtbevochtiger B 5 E Voorkomt verkoudheid en beschermt uw slijmvliezen Voorkom verkoudheid en kriebelhoest door uw omgeving en daardoor ook uw slijmvliezen te beschermen tegen uitdrogen met behulp van de bevochtigingsfunctie. Met de toegepaste ultrasoon methode wordt er op effectieve wijze voch in de ruimte gebracht, hetgeen j...

 Preis: € 59,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 2
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Kundenbewertungen
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger*

vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Deze verdampingsluchtkoeler combineert koeler, bevochtiger en luchtreiniger in één en zorgt voor een rustige, koele, vochtige bries in elke hoek van je kamer! Een knopschakelaar is geïntegreerd, eenvoudige bediening en snelle reactie. Hij is uitgerust met 3 vermogensniveaus, dus kan je de windsnelheid kiezen op basis...

 Preis: € 89,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 3
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Kundenbewertungen
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger Bevochtiger*

vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 65 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Deze verdampingsluchtkoeler combineert koeler, bevochtiger en luchtreiniger in één en zorgt voor een rustige, koele, vochtige bries in elke hoek van je kamer! Een knopschakelaar is geïntegreerd, eenvoudige bediening en snelle reactie. Hij is uitgerust met 3 vermogensniveaus, een lage, medium en hoge windsnelheid die ...

 Preis: € 74,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Kundenbewertungen
vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger*

vidaXL 3-in-1 Luchtbevochtiger Mobiel Purifier 80 W Lucht Reiniger Bevochtiger
Deze verdampingsluchtkoeler combineert koeler, bevochtiger en luchtreiniger in één en zorgt voor een rustige, koele, vochtige bries in elke hoek van je kamer! Een knopschakelaar is geïntegreerd, eenvoudige bediening en snelle reactie. Hij is uitgerust met 3 vermogensniveaus, een lage, medium en hoge windsnelheid die ...

 Preis: € 139,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
TROTEC Luchtbevochtiger B 400 | Bevochtiger Ruimtebevochtiger Luchtbevochtiger
Kundenbewertungen
TROTEC Luchtbevochtiger B 400 | Bevochtiger Ruimtebevochtiger Luchtbevochtiger*

TROTEC Ruimte luchtbevochtiger B 400

Krachtige luchtbevochtiger voor grote ruimten

B 400

Kenmerken in een oogopslag

Benodig alleen leidingwater
Eenvoudig te reinigen (zonder gereedschap)
Professionele ruimte luchtbevochtiger tot ca. 900 m³
Luchthoeveelheid maximaal: 800 m³/uur

Uw Trotec-voordelen

Top-merk in plaats van No-Name
Jarenlange ervaring
Eigen onderhouds...

 Preis: € 359,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 1 E | Aromafunctie Aroma Lucht Bevochtiger
Kundenbewertungen
TROTEC Ultrasone Luchtbevochtiger B 1 E | Aromafunctie Aroma Lucht Bevochtiger*

TROTEC Ultrasone luchtbevochtiger B 1 E Voorkomt verkoudheid en beschermt uw slijmvliezen Voorkom verkoudheid en kriebelhoest door uw omgeving en daardoor ook uw slijmvliezen te beschermen tegen uitdrogen met behulp van de bevochtigingsfunctie. Met de toegepaste ultrasoon methode wordt er op effectieve wijze vocht in de ruimte gebracht, hetgeen ...

 Preis: € 49,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
TROTEC Design Luchtbevochtiger B 24 E | Aromafunctie | Luchtreiniger Bevochtiger
Kundenbewertungen
TROTEC Design Luchtbevochtiger B 24 E | Aromafunctie | Luchtreiniger Bevochtiger*

TROTEC Design-luchtbevochtiger B 24 E De mooiste manier om te kunnen genieten van een volledig frisse ruimte De luchtbevochtiger B 24 E zorgt door een natuurlijke verdamping voor een aangenaam binnenklimaat. Met zijn hoogwaardige en elegante champagnekleurige design vormt hij thuis, op kantoor of in wellness-ruimten een stijlvol accent.Juist in d...

 Preis: € 69,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL Ultrasone Bevochtiger met Koele Mist en Nachtlamp 6 L Luchtbevochtiger
Kundenbewertungen
vidaXL Ultrasone Bevochtiger met Koele Mist en Nachtlamp 6 L Luchtbevochtiger*

vidaXL Ultrasone Bevochtiger met Koele Mist en Nachtlamp 6 L Luchtbevochtiger
Onze ultrasone luchtbevochtiger is ideaal voor het bieden van een aangenaam binnenklimaat voor je gezin, wat zal helpen droge huid, kapotte lippen, verstopte neus, verkoudheid, griep, allergieën en andere symptomen te bestrijden. Deze luchtbevochtiger is ontworpen voor vrijwel stille werking om een koele en zichtbare mi...

 Preis: € 43,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
TROTEC Design Luchtbevochtiger B 25 E | Aromafunctie | Luchtreiniger Bevochtiger
Kundenbewertungen
TROTEC Design Luchtbevochtiger B 25 E | Aromafunctie | Luchtreiniger Bevochtiger*

TROTEC Design-luchtbevochtiger B 25 E De mooiste manier om te kunnen genieten van een volledig frisse ruimte De beide luchtbevochtigers B 24 E en B 25 E zorgen door natuurlijke verdamping voor een aangenaam ruimteklimaat. Met hun hoogwaardige, elegante design in de kleuren "champagne" (B 24 E) en "fluweelwit" (B 25 E) brengen ...

 Preis: € 69,95 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Ubbink Vernevelaar Mystmaker I Bevochtiger Luchtvochtigheid Nevel Mistmaker
Kundenbewertungen
Ubbink Vernevelaar Mystmaker I Bevochtiger Luchtvochtigheid Nevel Mistmaker*

Ubbink Vernevelaar Mystmaker I Bevochtiger Luchtvochtigheid Nevel Mistmaker
Geef de fontein of vijver een dramatisch effect met deze Mystmaker I vernevelaar van Ubbink! De MystMaker I is een apparaat dat water spuit met een ultrasone techniek die echt mist en dus luchtvochtigheid creëert. De MystMaker I is ontworpen voor gebruik binnenshuis en kan worden gebruikt voor tal van veelzijdige toepassi...

 Preis: € 43,86 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Nu rijst de vraag met de verschillende varianten van de luchtbevochtiger, in welk toepassingsgebied deze apparaten worden daadwerkelijk gebruikt. Dat wil zeggen, wie heeft er een luchtbevochtiger nodig? Hier kan op voorhand worden gesteld dat het toepassingsgebied van dergelijke apparaten niet meer kan verschillen. Voor de meeste lezers van deze gids gaat het waarschijnlijk om hun eigen huis of een bepaalde kamer, appartement of huis. Dus het eerste toepassingsgebied zou je eigen vier muren zijn. Zoals reeds vermeld in de inleiding van deze gids, is het juist aan het begin van de verwarmingsperiode, bijvoorbeeld in de herfst of de winter, dat de luchtvochtigheid in een ruimte drastisch afneemt. Vooral wanneer de verwarmingssystemen op een zeer hoog niveau en voor een lange periode draaien, begint de lucht in de ruimte steeds meer vocht te verliezen. Dit effect is nog sneller als een kamer of appartement niet goed is afgesloten en koude of droge lucht van buitenaf de kamer binnenkomt. Als dit het geval is, betekent dit dat de verwarmingslucht in de kamer het vocht afvoert en dit gaat gepaard met het feit dat er zeer koude en meestal droge lucht van buitenaf het appartement binnenkomt. Er zijn dus 2 factoren onder de snede die zorgen voor een zeer droge ruimtelucht.

Als de luchtvochtigheid in de ruimte onder een bepaald niveau zakt, bijvoorbeeld onder de 40%, begint dit een negatief effect te hebben op meubels, muziekinstrumenten en helaas ook op ons menselijk lichaam. Meubels en vooral houten meubels kunnen scheuren krijgen, omdat hout meestal niet is ontworpen voor een zeer lage luchtvochtigheid. Muziekinstrumenten vallen bijna in dezelfde categorie, omdat ze meestal van hout zijn gemaakt. Bij muziekinstrumenten worden meestal de mechanische onderdelen toegevoegd, zodat ook hier potentiële schade kan optreden als de luchtvochtigheid te lang onder een bepaalde waarde blijft. Voor ons mensen is de lage luchtvochtigheid meestal te zien met een algemene erger welzijn, omdat de droge kamerlucht onze luchtwegen, ogen of slijmvliezen kan irriteren. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot ziekten, omdat onze slijmvliezen snel vatbaar worden voor bacteriën en ziekteverwekkers wanneer de lucht in een zeer droge ruimte erg droog is. Maar in de eerste plaats voelt een zeer droge kamerlucht gewoon niet goed aan en beperkt het gevoel van welbehagen in een appartement of kamer ernstig. Daarom moet worden opgemerkt dat luchtbevochtigers een belangrijke rol spelen, vooral voor thuisgebruik, en dit is waar ze hun toepassing vinden. Maar dat is nog niet alles.

Ook in grotere gebouwencomplexen met ventilatiesystemen maken luchtbevochtigers vaak deel uit van het complex. Dit zijn echter meestal geen kleine luchtbevochtigers die overal in huis kunnen worden geplaatst, maar grotere technische apparaten die binnen het ventilatiesysteem worden geïnstalleerd en meestal rechtstreeks op de watertoevoer worden aangesloten. Dit kan er dan voor zorgen dat het ventilatiesysteem in een groter gebouw of een groter pand, meer vochtige lucht naar binnen blaast. Zo verliest de ruimte niet eens te veel vocht, want het ventilatiesysteem is vanaf het begin uitgerust met een luchtbevochtiger.

Een ander toepassingsgebied voor luchtbevochtigers zijn diverse gevoelige objecten, zoals muziekinstrumenten, bepaalde antieke meubels of verzamelobjecten. In principe kan men zeggen dat zeer droge lucht eigenlijk voor veel dingen ongeschikt is en na verloop van tijd schade kan veroorzaken, of het nu gaat om een modeltrein, een gitaar of een piano. Mensen die bijvoorbeeld veel belang hechten aan hun muziekinstrumenten, zorgen meestal ook voor een geschikt binnenklimaat in de ruimtes waar de instrumenten zich bevinden.

Droge lucht is onder de snede is bijna net zo schadelijk als een te hoge luchtvochtigheid, omdat beide een negatief effect kunnen hebben op objecten, meubels, muziekinstrumenten en in het ergste geval ook op ons mensen.

De behoefte aan luchtbevochtigers is dan ook altijd groot en komt meestal uit de meest uiteenlopende gebieden. In principe kan worden gesteld dat vooral mensen met minder dan optimale ruimtecondities een luchtbevochtiger nodig kunnen hebben. Als u bijvoorbeeld in een appartement bent waar de radiatoren tijdens het stookseizoen op een hoog niveau draaien en gedurende een lange periode, moet u eigenlijk altijd vertrouwen op een apparaat of hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft. Het is niet mogelijk om een algemeen antwoord te geven op de mate waarin de luchtvochtigheid in een sterk verwarmde ruimte zal dalen. Natuurlijk hoeft de luchtvochtigheid in de ruimte niet per se tot onder de 40% te dalen om zeer onaangename gevolgen te hebben. Zelfs bij waarden net daarboven is het raadzaam om te reageren. Ook hebben mensen behoefte aan een luchtbevochtiger als een appartement niet goed is afgesloten. Want hier, met het begin van de koude maanden, is het meestal zo dat niet alleen de lopende verwarming de luchtvochtigheid in de kamer begint te verlagen, maar dat ook de zeer koude en dus droge lucht van buitenaf het huis binnenkomt. Als sterk lopende kachels worden gecombineerd met een appartement dat niet goed is afgesloten, heeft men bijna de garantie van een zeer lage luchtvochtigheid in de kamerlucht en kan men beter op zoek gaan naar een oplossing.

De oplossing wordt in dit geval luchtbevochtiger genoemd. Op dit punt moet worden vermeld dat een hogere luchtvochtigheid niet alleen zorgt voor een verbetering van het algemene welzijn, maar ook voor minder meubilair of muziekinstrumenten. zijn gevoelig voor schade, maar u kunt zich ook potentieel beschermen tegen verkoudheid, oogproblemen of luchtweginfecties. Bacteriën en virussen staan erom bekend dat ze het gemakkelijk hebben als de slijmvliezen te lang droog zijn.

Zoals in de vorige paragraaf al werd vermeld, hebben niet alleen mensen met ongunstige binnenluchtomstandigheden thuis een luchtbevochtiger nodig, maar ook mensen uit vele andere gebieden van het leven. Of het nu gaat om kantoren, grotere gebouwencomplexen of mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van een repetitieruimte om te spelen met de daar aanwezige muziekinstrumenten. Vooral in een repetitieruimte of een hobbykelder is het klimaat vaak erg koel en droog. In sommige zeldzame gevallen kan de luchtvochtigheid een probleem zijn, zodat het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger zou worden gebruikt, een zogenaamde kamerontvochtiger.

Ook mensen die in de winter last hebben van problemen met de slijmvliezen, de ogen of de luchtwegen moeten altijd veel belang hechten aan een aangenaam binnenklimaat. De oorzaken voor een niet optimaal binnenklimaat kunnen natuurlijk vele oorzaken hebben, maar vooral in de winter is het meestal de lage luchtvochtigheid die een droge keel, verkoudheid en andere klachten kan veroorzaken. Een geschikte luchtbevochtiger kan hier dus een echte hulp zijn. Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten voordat u zo’n apparaat koopt. In het algemeen wordt aanbevolen om een luchtbevochtiger te testen voordat u een apparaat koopt. Door middel van een bevochtigingstest en/of een verdampertest krijgt men snel en ongecompliceerd een indruk van wat de markt te bieden heeft, waar de prijzen liggen en waar men nog meer op moet letten voordat men tot aankoop overgaat. Daarnaast gaan we ook in op de volgende onderdelen van deze gids wijst u op dingen die u moet overwegen voordat u een luchtbevochtiger koopt. We bespreken ook de geschatte prijsklasse waarbinnen hoogwaardige luchtbevochtigers werken. Dit geeft u een idee van de geschatte kosten die u kunt verwachten.

In de vorige paragraaf over de werking van luchtbevochtigers is al een aantal ontwerpen en typen bevochtigers aan bod gekomen, maar in deze paragraaf zullen we nogmaals kort de beschikbare typen bevochtigers beschrijven. We zullen ook uitleggen welk type luchtbevochtiger geschikt is voor welke gebruiker.

Zoals gezegd zijn er dus 3 soorten luchtbevochtigers op de markt, waaronder de verdamperbevochtiger, de stoombevochtiger en ook de vernevelaar. De zogenaamde verdamperbevochtiger, die een zeer laag energieverbruik heeft, is ook geschikt voor mensen die veel belang hechten aan het behoud van energiebronnen. Afhankelijk van het model zijn de bijbehorende bevochtigingsprestaties gemiddeld tot goed, maar in geval van nood kan deze niet concurreren met een stoombevochtiger.

Verdamper-bevochtiger:
De verdamperbevochtiger wordt in de meeste gevallen op de markt aangeboden voor thuisgebruik omdat hij goedkoop is, een gemiddelde tot goede bevochtigingsprestatie heeft en zeer energiezuinig is. De werking van de verdamperbevochtiger is in voorgaande paragrafen meer in detail besproken, maar kortom, de verdamperbevochtiger gebruikt een ventilator om lucht tegen vochtige voorwerpen in het apparaat te blazen. Daardoor komt de luchtvochtigheid in de ruimte terecht.

Stoombevochtiger:
De stoombevochtiger is zeker het meest effectieve apparaat als het gaat om luchtbevochtigers. Zelfs zeer lage waarden in termen van vochtigheid, kunnen snel worden verhoogd, zelfs in grotere ruimtes. De functie van een stoombevochtiger verwijst onder de snede naar het feit dat stoom wordt geproduceerd door water te verwarmen. Het water wordt aan de kook gebracht en daar vastgehouden, waarna de stoom door ventilatoren of een blower in de kamerlucht terechtkomt. Een ander voordeel van stoombevochtigers is, naast hun sterke bevochtiging, dat ze ook zeer hygiënisch zijn als het gaat om ziektekiemen en ziekteverwekkers. Als het water wordt verwarmd tot het kookpunt, d.w.z. 100 graden, worden alle kiemen in het water gedood, zodat ze niet via de stoom in de lucht terechtkomen. Het grootste nadeel van stoombevochtigers is echter hun vrij hoge energieverbruik. Degenen die bereid zijn om veel geld uit te geven krijgen zelfs stoombevochtigers met een niet al te hoog energieverbruik of een energiebesparende modus, maar dit verandert niets aan het feit dat men met een verdamperbevochtiger of vernevelaar veel zuiniger omspringt met hulpbronnen. Als u echter wilt vertrouwen op vol vermogen bij het bevochtigen van de kamerlucht, dan is de stoombevochtiger een echte optie voor u.

Vernevelaar

De vernevelaar is een variant van de luchtbevochtiger, die niet zo vaak wordt verkocht of gebruikt als de stoombevochtiger of verdamperbevochtiger. De vernevelaar werkt door het verdampen van water, hetzij door middel van ultrasoon geluid, hetzij, meestal in oudere apparaten, door middel van mechanische middelen. In principe wordt water in een vernevelaar tot kleine druppeltjes verneveld, zodat deze „nevel“ vervolgens in de kamerlucht terechtkomt, waar het de luchtvochtigheid verhoogt. Het bijzondere aan de vernevelaar is dat deze geen directe invloed van warmte nodig heeft. Het energieverbruik van een vernevelaar is ook vergeleken met de hierboven beschreven stoombevochtiger, maar hygiëne is erg belangrijk voor de vernevelaar. Omdat er geen warmte wordt gebruikt, kunnen bacteriën in het water blijven en in het ergste geval kunnen ze na de vernevelaar in de lucht terechtkomen. Gebruik daarom, indien mogelijk, zeer schoon of gedistilleerd water om de tank van een vernevelaar te vullen. Het apparaat zelf moet ook regelmatig worden gereinigd.

Op het laatste punt in deze paragraaf rijst de vraag voor wie welk type luchtbevochtiger geschikt is en waar je ook op moet vertrouwen. In principe moet u zich afvragen welke aspecten voor u het belangrijkst zijn met een luchtbevochtiger en het zou ook nuttig zijn om te weten hoeveel de lucht in uw kamers uitdroogt, bijvoorbeeld in de winter tijdens het stookseizoen. Als de waarde echt heel erg onder de aanbevolen 40% luchtvochtigheid valt en je hebt ook het probleem dat je heel veel en vaak in de winter moet verwarmen vanwege lekkende ramen, moet je nadenken over het kiezen van een stoom-bevochtiger. Ook al is dit meestal iets duurder in aanschaf en heeft het ook een hoger stroomverbruik, het effect van de bevochtiging is echt eersteklas en je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke bacteriën of ziekteverwekkers in de bevochtigde lucht. Degenen die geen al te grote problemen hebben met droge kamerlucht en deze slechts met een kleine hoeveelheid willen verhogen, of die in principe alleen de luchtvochtigheid in een zeer kleine ruimte willen verhogen, kunnen in principe ook een klassieke verdamper-bevochtiger gebruiken. Zoals gezegd heeft de verdamperbevochtiger het voordeel dat hij relatief goedkoop in aanschaf is en bovendien zeer energiezuinig. Als u aandacht besteedt aan de juiste kwaliteit en als u Als je kijkt naar vergelijkingen en testresultaten voordat je koopt, kun je ook zeer goede bevochtigingsprestaties bereiken met een verdamperbevochtiger. De vernevelaar is in principe even geschikt als de verdamperbevochtiger. Alleen moet worden gezegd dat vernevelaars in de mechanische bouw slechts zelden worden gebruikt en dat apparaten met ultrasone technologie veel duurder zijn. Toch blijft de vernevelaar een goede keuze, zeker als er gebruik wordt gemaakt van ultrasone technologie. Een ander voordeel van deze apparaten is dat ze vrij stil en geruisloos zijn.

Welke fabrikanten van luchtbevochtigers zijn er?

De lijst met fabrikanten van luchtbevochtigers is natuurlijk niet bepaald klein, terwijl het moet worden gezegd dat er al enkele specifieke merken zijn die in proeven en vergelijkingen steeds weer hebben kunnen overtuigen. Om maar een paar fabrikanten te noemen, dit zijn voornamelijk Philips luchtbevochtigers, DeLonghi, Klarstein, Honeywell, ADE, Beurer en Steba. Hoewel de markt nog steeds veel meer fabrikanten en geschikte apparaten biedt, behoren de genoemde tot de gevestigde namen en hebben ze al verschillende tests en vergelijkingen met hun producten ondergaan, zodat men ervan uit kan gaan dat men de juiste kwaliteit krijgt. Een bevochtigingstest is meestal gratis te vinden op het internet.

Beurer, Philips, Venta, Medisana, Tao Tronics en InnoTech zijn bekende fabrikanten van luchtbevochtigers. Modellen van deze bedrijven worden herhaaldelijk getest in bevochtigingstests en ook bij het bekijken van het productassortiment in speciaalzaken. De apparaten van deze fabrikanten overtuigen door hun hoge kwaliteit.

Beurer
Beurer is een Duits bedrijf met hoofdkantoor in Ulm. Beurer werd opgericht in 1919 en volgens zijn Vandaag de dag bieden wij een assortiment van meer dan 500 producten aan. De focus van het bedrijf ligt op de bovengenoemde luchtbevochtigers en diverse technische apparaten, die allemaal betrekking hebben op wellness, gezondheid, gewichtsvermindering of algemeen welzijn. Beurer biedt ook al geruime tijd een overeenkomstige selectie van luchtbevochtigers aan.

Steba
Steba is een Duits bedrijf met het hoofdkantoor in Bamberg. Het bedrijf werd in 1919 opgericht, maar in 1972 verhuisde het familiebedrijf zijn hoofdkantoor en productiefaciliteiten naar Strullendorf, dat ook in het district Bamberg ligt. Alle producten van Steba zijn „Made in Germany“ en het hoofdaanbod van het bedrijf omvat verschillende producten op het gebied van koken, bakken, grillen en luchtbehandeling. In de categorie luchtbevochtiging vindt u ook een selectie van overeenkomstige luchtbevochtigers op de website van de fabrikant.

Honeywell
Bein Honeywell is een zogenaamde Fortune 100-bedrijf dat voornamelijk actief is in de software- en industriële sector. Sinds enige tijd biedt het bedrijf specifieke oplossingen, bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaartindustrie of besturingstechnologieën. Door de samenwerking met de genoemde industrieën biedt de fabrikant Honeywell ook enkele producten en oplossingen op het gebied van gezondheid, industrie en luchtbehandeling. Onder het laatste punt vallen ook luchtbevochtigers.

Innovaties op het gebied van luchtbevochtigers

De innovaties op het gebied van luchtbevochtigers hebben eigenlijk vooral te maken met de steeds efficiëntere technologie, het lagere stroomverbruik en het lagere geluidsniveau. Zeer moderne luchtbevochtigers zijn daarom meestal in een zeer compact formaat en zijn zeer stil. Een energiebesparende modus is ook te vinden in nieuwere apparaten, zelfs met Luchtbevochtigers die vertrouwen op de verdampingstechniek. Even een snelle opmerking: De vaporizer brengt het water in het apparaat aan de kook, dat wil zeggen tot ongeveer 100 graden. Het stroomverbruik van dergelijke luchtbevochtigers is een van de hoogste, hoewel de prestaties van de apparaten ook de beste zijn. Moderne verdampers hebben daarom een energiebesparende modus, zijn zelfreinigend en kunnen dankzij het bedieningspaneel nauwkeurig worden geregeld en aangepast aan de grootte van de ruimte. Ook moderne apparaten hebben meetinstrumenten om de aanwezige luchtvochtigheid in de ruimte te meten en vervolgens hun eigen vermogen te verhogen of te verlagen als dat nodig is. Dit kan natuurlijk ook het stroomverbruik verminderen.

De digitalisering heeft ook de luchtbevochtigers bereikt, met het voordeel dat ze bijzonder eenvoudig te bedienen en te programmeren zijn dankzij de ingebouwde computerchips en een modern display. Er is nu de mogelijkheid van een automatische uitschakeling, een waarschuwing als de watertoevoer te laag is, een apart mechanisme met zeer gevoelige ruimteluchtsensoren om de optimale ruimtevochtigheid constant te houden en stoomsproeiers die 360 graden draaien, zodat de luchtbevochtiger de ruimte nog gelijkmatiger kan bevochtigen.

Elk voordeel heeft vaak een nadeel, elk effect heeft meestal een neveneffect. Als u uw kamer verwarmt door middel van een radiator, wordt het snel aangenaam warm, maar tegelijkertijd droogt de lucht ook zeer sterk uit, vooral als de ramen en deuren niet goed afgesloten en koud zijn en ook zeer droge lucht van buitenaf in het interieur terechtkomt. Ook op het gebied van de luchtbevochtiger is het net zo dat naast het duidelijke voordeel, de verhoging van de luchtvochtigheid in geval van zeer droge kamerlucht, er ook enkele nadelen zijn. Nadelen zijn onder andere dat afhankelijk van de techniek en de hygiënische toestand van het apparaat, ziektekiemen of bacteriën in de kamerlucht kunnen komen. Op dit punt willen we de voor- en nadelen voor u op een duidelijke en beknopte manier op een rijtje zetten.

Voordelen van het kopen van een luchtbevochtiger op het internet

Het kopen van een luchtbevochtiger op het internet heeft het voordeel van snel productonderzoek. In één oogopslag kunt u het productaanbod van een populaire online retailer doorklikken en de beschrijving en interessante getuigenissen lezen van klanten die deze luchtbevochtiger al hebben aangeschaft. U bespaart zich het vervelende gerommel van individuele elektriciteitswinkels of meubelzaken, waar u deze apparaten van tijd tot tijd kunt kopen en niet gedreven wordt door een manipulatief koopadvies om een product te kopen dat niet aan uw behoeften voldoet. Op het internet kunt u een grote verscheidenheid aan modellen op uw gemak en op een voor u geschikt tijdstip bekijken en ze zijn niet gebonden aan landingsuren of een beperkt assortiment producten. De luchtbevochtiger wordt eenvoudig aan uw deur geleverd door middel van een verzendservice, inclusief een garantieservice, en het recht om het product te ruilen en te retourneren.

– de ruimtelucht keert terug naar een normaal vochtigheidsniveau
– verhoogt het algemene welzijn met droge kamerlucht
– beschermt geïrriteerde luchtwegen, slijmvliezen en ogen tegen droge lucht
– kan een preventieve werking hebben tegen verkoudheid

– goedkope luchtbevochtigers vaak erg luidruchtig
– mogelijk bacteriën en kiemen in de lucht van de luchtbevochtiger
– sommige apparaten (stoomluchtbevochtigers) lopen het risico van overbevochtiging
– Apparatuur moet soms vaak worden gereinigd
– het energieverbruik kan zeer hoog zijn

…respect?

Voordat u een luchtbevochtiger koopt, moet u weten in welke ruimte u het apparaat wilt plaatsen en hoeveel vierkante meter deze ruimte meet. De meeste kleinere luchtbevochtigers werken alleen effectief tot een ruimte van 40 vierkante meter. Voor een eenvoudige bediening van het apparaat dient u ervoor te zorgen dat het waterreservoir uitneembaar is en dat het apparaat aangeeft dat het waterreservoir leeg raakt. Om decoratieve waarde toe te voegen aan uw luchtbevochtiger, moet u ervoor zorgen dat het ontwerp discreet opgaat in uw woonruimte. Sommige luchtbevochtigers werken ook met wisselend licht, waardoor de luchtbevochtiger een hoogtepunt in uw woonkamer kan zijn.

Voordat u een luchtbevochtiger koopt, zijn er een paar essentiële elementen waar u altijd op moet letten. Het gaat hierbij met name om 3 punten:

Energieverbruik: In tijden van energiesysteemtransformatie en klimaatverandering willen veel mensen hun energieverbruik zo laag mogelijk houden. Maar de elektriciteitskosten spelen hierbij vaak een rol. Hoogwaardige luchtbevochtigers hebben soms een energiebesparende modus, terwijl het energieverbruik nog steeds sterk afhankelijk is van de technologie van het apparaat zelf. Stoombevochtigers, ook wel stoombevochtigers genoemd, hebben meestal het hoogste energieverbruik, terwijl ze tegelijkertijd zeer goede bevochtigingsprestaties leveren. Verdampingsbevochtigers daarentegen zijn meer geschikt voor mensen die waarde hechten aan een laag energieverbruik.

Het lawaai: Als de luchtbevochtiger zeer lang in gebruik is, is het niet echt prettig als de luchtbevochtiger zeer luidruchtig is. Het geluidsniveau moet dus binnen aanvaardbare grenzen blijven, en met name hier zijn er zeer grote verschillen tussen de vele apparaten op de markt. Meestal wordt ook het geluidsniveau van de luchtbevochtigers vermeld, bijvoorbeeld in de productinformatie of op de websites van de fabrikanten. Tot slot: Er is nog steeds de mogelijkheid om te proberen te luisteren, maar hiervoor moet je meestal naar een speciaalzaak gaan.

De grootte van de ruimte: Naast de algemene kwalitatieve kenmerken van een goede luchtbevochtiger is het ook belangrijk dat u de juiste output kiest die past bij de grootte van uw ruimte. Als de ruimte te groot is en het apparaat te klein, of het vermogen te zwak is, zal het bevochtigingseffect niet voldoende zijn om het gewenste resultaat voor u te bereiken. De juiste kamergrootte voor de uitgang van de luchtbevochtiger wordt meestal ook door de fabrikant opgegeven. Let op. Op het laatste punt van dit hoofdstuk willen we u er nog eens op wijzen dat u, voordat u koopt, een kijkje moet nemen op de test- en vergelijkingspagina’s, waar u meer informatie, aanbevelingen en producttesten vindt, alles over ruimtebevochtiging. Het is ook de moeite waard om te zoeken naar resultaten op het gebied van luchtbevochtigers Stiftung Warentest.

Om de vraag te beantwoorden waar u uw luchtbevochtiger het beste kunt kopen, moeten we eerst een paar punten bespreken. Als u vertrouwt op gidsen (zoals deze), vergelijkingen en ook producttests voordat u op het internet koopt, is er niets dat u tegenhoudt om op het internet te kopen. Vooral als u de ene of de andere euro wilt besparen, heeft u op internet het voordeel dat u dankzij een prijsvergelijking de beste aanbieding kunt vinden en meestal goedkoper wegkomt dan bij een lokale vakhandelaar. Wilt u echter een persoonlijk en direct advies ter plaatse, wilt u de apparaten zelf testen en heeft u geen vertrouwen in de gerenommeerde producttests op het internet, dan is een lokale vakhandelaar natuurlijk ook geschikt voor u. Dit geldt overigens ook als het gaat om grote aankopen, bijvoorbeeld Luchtbevochtigingssystemen voor grote gebouwencomplexen of kantoren. Al met al is het internet, met zijn talrijke winkels, vergelijkingen en gidsen, echter een goede plek om naartoe te gaan, zelfs voor de ultieme aankoop van luchtbevochtigers.

– Het verhaal
De geschiedenis van luchtbevochtigers is meestal terug te voeren op de ontwikkeling van ventilatiesystemen. Beginnend met de eerste ventilatiesystemen voor grotere gebouwen of bijvoorbeeld tuinen, kwamen in de loop der tijd de eerste technische oplossingen op de markt die specifiek voor de luchtbehandeling waren ontworpen. Dit zijn niet alleen luchtbevochtigers, maar vaak ook precies het tegenovergestelde, de zogenaamde kamerluchtontvochtigers. In het verleden hebben mensen er altijd voor gezorgd dat ze het juiste binnenklimaat hadden om bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen op te slaan. Voor het tijdperk van de moderne technologie werden echter natuurlijke methoden gebruikt, zoals het opslaan van bepaalde dingen in gewelfde kelders of grotten.

– Cijfers, gegevens, feiten
Er zijn nu veel fabrikanten op de markt voor luchtbehandeling. Alleen al op de Duitse markt zijn er op het gebied van luchtbevochtigers veel meer dan 30 fabrikanten, die op hun beurt weer verschillende luchtbevochtigingssystemen aanbieden.

– Prijzen: Hoeveel kosten de luchtbevochtigers?
Wat betreft de kosten van een luchtbevochtiger, moet u voorbereid zijn op een prijs tussen 40 en 100 euro voor door ons aanbevolen kwaliteitsapparaten. We hebben het over luchtbevochtigers van gevestigde fabrikanten als Beurer, Philips of Steba. Af en toe is het ook mogelijk om een paar euro minder te krijgen. U moet echter wel afstand houden van echte „goedkope apparaten“, omdat de bijbehorende kwaliteit meestal een beetje kost en vaak niet beschikbaar is in de Luchtbevochtigers mogen zo mogelijk niet op inferieure kwaliteit worden ingesteld. Kiemen en bacteriën in de lucht van het apparaat zijn voor niemand in de ruimte bruikbaar en vormen ook geen onaangenaam volume.

Er zijn enkele kleine huismiddeltjes die als alternatief voor een echte luchtbevochtiger kunnen worden beschouwd. Dit zijn onder andere kamerplanten, vooral de soorten die veel water verbruiken. Deze kunnen het binnenklimaat op natuurlijke wijze verbeteren en zelfs de lucht reinigen. Een natte handdoek op de verwarming heeft ook een licht verdampingseffect, maar het verdampende water uit de handdoek is meestal niet voldoende om echt een merkbare toename van de luchtvochtigheid in de kamer op te merken. Hetzelfde geldt voor de bovengenoemde planten en ook voor een glas water op de kachel. Een mogelijkheid om droge lucht tegen te gaan zijn ook lage temperatuurverwarmers of goed afgesloten ramen en deuren. Al met al hebben de genoemde alternatieven echter slechts een beperkt effect of zijn het preventieve maatregelen. In geval van nood en bij een sterke daling van de luchtvochtigheid in een ruimte helpen alleen technische oplossingen of echte luchtbevochtigers. Vergeet voor de aankoop niet te zoeken naar een testbevochtiger om bijvoorbeeld te weten te komen welke de beste stoombevochtiger is die op dit moment op de markt is. Bezoek de toonaangevende producttestsites voor meer informatie over Wick-bevochtigers, Dyson-bevochtigers, Baby-bevochtigers, Ultrasone bevochtigers, Verwarmingsbevochtigers en de beste verdampers.

Nuttige accessoires voor luchtbevochtigers

De lijst met geschikte accessoires voor luchtbevochtigers is lang en hangt sterk af van de technologie van de betreffende luchtbevochtiger. Naar de De meest voorkomende accessoires zijn in de eerste plaats filters. Dat wil zeggen, filters die zijn ontworpen om bepaalde elementen te filteren uit de lucht die vervolgens in de ruimte wordt geblazen. Enkele voorbeelden zijn actieve koolstoffilters, allergieënfilters of zogenaamde babyfilters. Een babyfilter is meestal een bevochtigingsfilter dat zowel virussen als bacteriën filtert uit de lucht die uit de bevochtiger stroomt. Verdamperbevochtigercassettes moeten ook worden vermeld als het gaat om accessoires voor verdamperbevochtigers, evenals de verdamperbevochtigingsmatten. Deze zijn echter niet geschikt voor stoombevochtigers, maar alleen voor bevochtigers die gebruik maken van verdampingstechnologie. Ook belangrijk om te vermelden zijn diverse reinigingssets en ontsmettingsmiddelen, die voor sommige apparaten erg belangrijk kunnen zijn, bijvoorbeeld om het waterreservoir regelmatig te reinigen.

Naast de aankoop van een luchtbevochtiger is het raadzaam om een ontkalker te kopen, zodat er geen hardnekkige kalkaanslag in het apparaat ontstaat na een lange periode van gebruik. Deze kalkkorst is een bron van kiemen en vermindert de levensduur van de luchtontvochtiger.

Het is algemeen bekend dat een te hoge luchtvochtigheid in (woon)kamers ongezond is omdat er gemakkelijk schimmels kunnen ontstaan. Maar te droge lucht heeft ook een negatief effect op het menselijk organisme en vermindert het algemene welzijn.

Een permanent lage luchtvochtigheid onder de 40 procent leidt vooral tot een droge huid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie of irritatie van de luchtwegen. Bovendien zijn er in droge ruimten meer vervuilende stoffen in de lucht die we inademen. In de droge lucht ontbreken waterdeeltjes om stof en andere stoffen in de lucht te binden. Zelfs een lichte luchtstroom – ook veroorzaakt door menselijke bewegingen – wervelt het stof op en verdeelt het in van de kamerlucht.

Als het ruimteklimaat en de luchtvochtigheid goed zijn, neemt de kwaliteit van het leven en het welzijn merkbaar toe.

Hygiënische luchtbevochtigers voorkomen droge kamerlucht in uw eigen huis, kantoor en andere commercieel gebruikte ruimtes. Vooral tijdens de verwarmingsperiode, wanneer de ventilatie nog minder is dan in de warmere maanden, daalt de luchtvochtigheid snel onder de aanbevolen minimumwaarde.

Bevochtigers kunnen perfect worden afgesteld op het juiste vochtigheidsniveau tussen 40 en 60 procent. Ideaal is 55 procent. Droge lucht en schimmel hebben vrijwel geen kans.

Naast de zuivere ademlucht is ook de juiste luchtvochtigheid bepalend voor een gezond en aangenaam ruimteklimaat. De ideale luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60 procent liggen. Deze waarde drukt de verhouding uit tussen het bestaande waterdampgehalte in de lucht en het hoogst mogelijke waterdampgehalte (bij dezelfde temperatuur). Deze waarde is onderhevig aan seizoensgebonden schommelingen en is ook afhankelijk van de manier waarop de ruimte wordt verwarmd en geventileerd.

Als de luchtvochtigheid in ruimtes boven de 60 procent beweegt, kan zich gemakkelijk gevaarlijke schimmel vormen. Als de luchtvochtigheid onder de 40 procent komt, heeft dat effect op onze gezondheid en ons welzijn. Vermoeidheid, een ruwe, droge huid en irritatie van de luchtwegen zijn slechts enkele van de gevolgen van te droge binnenlucht.

Een luchtbevochtiger houdt de luchtvochtigheid in gesloten ruimtes in het ideale bereik tussen 40 en 60 procent. Naast een waardevolle bijdrage aan meer gezondheid en welzijn draagt een luchtbevochtiger ook bij aan het behoud van de inrichting en waardevolle objecten in huis. Het heeft ook een positief effect op het energieverbruik.