Cirkeltafelzaag

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Cirkeltafelzaag

Een tafelcirkelzaag is een staande cirkelzaag, soms met twee wielen om flexibel en mobiel te zijn. Het is een roterende zaag met een roterend zaagblad. Dit maakt schone rechte sneden mogelijk, vooral in massief hout, multiplex en kunststofplaten. Hij is soms mobiel, maar in tegenstelling tot de cirkelzaag wordt hij meestal stationair gebruikt.

De cirkelzagen hebben een stabiele cirkelzaagtafel. Het zaagblad komt door een gleuf aan de bovenkant van de tafel naar buiten. De cirkelzaag wordt beschermd door een veiligheidsmechanisme. Het zaagblad komt vrij wanneer het werkstuk wordt ingeduwd. Het werkstuk komt zijdelings naar buiten door de verstelbare aanslag. Dit zorgt voor exacte en rechte sneden. Gebogen zaaggeleiders zijn, net als bij een decoupeerzaag, niet mogelijk met cirkelzagen.

De afzonderlijke zaagelementen worden op de cirkelzaagtafel gemonteerd. Het is gemaakt van metaal, meestal aluminium, en is daarom niet zo zwaar. In de voet van de tafel zit de motor voor het aandrijven van een zaagblad. Het tafelblad is meestal in hoogte verstelbaar en de hellingshoek kan zowel mechanisch als met een handwiel worden gevarieerd. Naast de bedieningselementen aan de zijkant is er meestal een schaalverdeling en richtlijnen voor het meten.

Bij het werken met cirkelzagen kunnen er gemakkelijk verwondingen ontstaan. Dus in geen geval mogen beschermende maatregelen zoals beschermende handschoenen en een veiligheidsbril achterwege blijven!

De motor
De motor vormt samen met het zaagblad het hart van de cirkelzaag. Meestal vindt u motoren die werken met 230V „normale stroom“ of 480V stroom. De handcirkelzaag is ook verkrijgbaar met een oplaadbare batterij. Belangrijk is de hoge snelheid van de motor, zoals 3.000 – 5.000 tpm) omdat dit de kwaliteit van de snede beïnvloedt. Het is het beste als het zaagblad direct verbonden is met de as van de motor. Hij wordt dan direct zonder V-riem aangedreven.

De professionele en hoogwaardige cirkelzaag begint vaak met een zachte start en/of heeft een snelstop en een zogenaamde constante elektronica.
De zachte aanloop laat de motor langzaam draaien en start niet direct bij volle belasting. Dit verlengt normaal gesproken de levensduur.

Uitgerust met een snelstop vertraagt het zaagblad sterk na het uitschakelen, zodat het snel tot rust komt. Dit voorkomt letsel en maakt het mogelijk om sneller door te werken met de Quick-Stop functie.

De Constant Electronic houdt de snelheid van het zaagblad constant. Dit is vooral belangrijk bij het zagen van dikker hardhout. De snelheid neemt niet af, zelfs niet als de belasting toeneemt. De zaagrand blijft schoon en scheurvrij.

Het cirkelzaagblad
Het cirkelzaagblad is een stalen schijf met snijtanden op de omtrek. Hoe meer tanden het zaagblad heeft, hoe schoner en minder gescheurd de zaagsnede kan zijn. Er moet echter worden opgemerkt dat veel tanden minder ruimte tussen de tanden betekenen. Dit kan leiden tot een snellere verstopping van het zaagblad. Als het oververhit raakt, wordt het meestal onbruikbaar.

In het algemeen is een zaagblad met minder tanden en dus grotere spaanruimten beter geschikt voor scheurende zaagsneden, d.w.z. lange zaagsneden van houtvezels. Omdat er meestal meer chips worden gescheurd, kan het snel verstopt raken. Als u echter een dwarsdoorsnede maakt, d.w.z. een zaagsnede in de tegenovergestelde richting van de houtvezel, is een fijn getand zaagblad geschikter. Dit betekent meestal dat het zaagblad het meest scheurvast of scheurvrij is. Werk gegarandeerd.

De zaagbladen worden onderscheiden op basis van hun constructie. De cirkelzaagbladen uit één stuk zijn uit één stuk staal gestanst. Ze krijgen dan hun tanden door het slijpen. Omdat de tanden in hout echter snel slijten bij gebruik van uitsluitend lengte- en dwarssnedes, verliest deze variant zijn industriële betekenis. Ondertussen worden de tanden op samengestelde cirkelzaagbladen geplaatst, waarvan sommige zelfs voorzien zijn van diamantzaagranden. De tanden zijn stabieler dan het midden van het zaagblad. Daarom hoeven ze niet te worden ingesteld om wigvorming te voorkomen.

Om te voorkomen dat het zaagblad normaal gesproken vrijelijk vastloopt en snijdt, is de zaagsnede meestal breder dan het binnenste zaagblad. Dit kan worden bereikt met een instelling. De tanden zijn tot de helft gebogen op een derde van hun hoogte, afwisselend naar links en naar rechts, en aan beide zijden hetzelfde, zodat de slijtage gelijk is.

Bij de keuze van een zaagblad is de toepassing doorslaggevend, d.w.z. het te zagen materiaal is belangrijk en net zo belangrijk als hoe glad de zaagsnede moet zijn. Bij de selectie moet ook rekening worden gehouden met de toestand van het materiaal. Bij het zagen van nat hout heeft u andere zaagbladen nodig dan bij droog hout. Hetzelfde geldt voor hard of zacht hout, metaal of kunststof en steen.

De tafelzaag wordt vaak geleverd met een gekruiste schutting en een scheurvaste schutting. De kruishek maakt het mogelijk om verschillende hoeksnedes te maken. Als u het werkstuk niet onder een hoek van 90° wilt zagen, stelt u de kruishek in op de gewenste hoek en plaatst u het werkstuk onder de individuele hoek en beweegt u het door het zaagblad. Afhankelijk van de zaag kan het proces verschillend zijn: In de regel wordt het kruishek verplaatst over de verzonken Profilim zaagtafel wordt geleid of kan worden verplaatst met behulp van een zaagwagen. Als de zaag een trekfunctie in zijn uitrusting heeft, wordt het werkstuk onder de juiste hoek door het zaagblad getrokken.

Bij vrij goedkope modellen is het echter mogelijk dat de zaag een kleine speling heeft tussen de geleiderail van de dwarsgesneden schutting en het verzonken profiel in de zaagtafel. Dit kan leiden tot onnauwkeurigheden in de ingestelde hoek. Als extreme precisie belangrijk is bij het knippen onder een hoek, moet dit voor de aankoop worden gecontroleerd.

De splijtwig
De splijtwig is tegenwoordig onmisbaar. Het is ontworpen om de kerf vrij te houden. Wanneer het werkstuk voor het zagen over de zaagtafel wordt geschoven en het iets onder spanning staat omdat het niet 100% nauwkeurig wordt geleid, pakken de achterste opstaande tanden van het zaagblad het werkstuk op en gooien het en kleine onderdelen naar de gebruiker. Hij kan hierdoor gewond raken. De splijtwig is ook nuttig omdat deze beschermt tegen verwondingen, zelfs als een werkstuk niet nauwkeurig wordt geleid.

Bij professionele zagen kan het spouwmes naar behoefte worden neergelaten, zodat de bovenrand van het spouwmes iets onder de bovenrand van het zaagblad komt. Dit maakt verborgen zaagsneden mogelijk.

De helling van het zaagblad
Een helling van het zaagblad maakt het mogelijk om verstekzaagsneden te zagen. Meestal kan de snijhoek via een wieltje worden ingesteld. Deze is traploos instelbaar van nul – 45 graden, waarbij nul de standaardinstelling is. Als u het zaagblad kantelt en dus de zaaghoek aanpast, daalt de maximale zaagdiepte. Het staat altijd op 90 graden in de technische gegevens van de zaag.

Als u een ondersnijding wilt maken: Vooral professionele modellen zijn meestal uitgerust met een ondersnijdingsfunctie. Dit is belangrijk bij het maken van meubels en in de hobbykelder bij het maken van meubels, voor om een naadloze overgang tussen twee secties te krijgen.

Als twee panelen onder een hoek van 90° worden gezaagd en met lijm worden samengevoegd, is er altijd een kleine voeg zichtbaar. Bij keukenwerkbladen wil je deze spleet niet, omdat doordringend water de panelen kan beschadigen. Ze zwellen op aan de randen van de gewrichten.

Als je slechts één paneel onder een hoek van 90 graden scheidt, het andere onder een hoek van 89 graden en nu de twee panelen samenvoegt, is er een naadloze overgang aan de bovenzijde van de zichtbare rand en ruimte voor de lijm aan de onderzijde.

Onze Top 10 – cirkeltafelzagen

Niet iedereen bouwt dingen zoals meubels of iets anders uit hout en wil er een cirkelzaag voor kopen. Veel mensen kopen echter een kleine cirkelzaag om thuis brandhout te verwerken. Het maakt het comfortabel om te gebruiken in de open haard of een vuurschaal of voor een kampvuur in de tuin. Het hout wordt in het bos gekapt, verkleind en weggevoerd. Het ruw kloven van stammen gebeurt met krachtige houtsplijters op de markt. De stammen zijn echter nog niet geschikt voor de oven. Hier helpt de zaag uiteindelijk met het versnipperen en inkwartieren. Met het comfortabele draagvlak van de tafel is dit veel gemakkelijker met de hand te doen dan met een bijl of kettingzaag. Met de kleine cirkelzaag kunnen de stammen gemakkelijk in kleine handige en brandbare porties worden verdeeld.

Een ander toepassingsgebied is bijvoorbeeld het seriematig snijden. Dit betekent dat u sneden nodig heeft met exact dezelfde afmetingen en afmetingen. Als er bijvoorbeeld binnenshuis een nieuwe vloerbedekking nodig is en er moet laminaat, parket en planken worden gezaagd. Of er zijn balken van dezelfde grootte nodig. Met de praktische aanslagen en de geleiderails en -hoeken, de met een kleine tafelcirkelzaag aanzienlijk sneller dan met een afkort- of verstekzaag. Alle stukken hout hebben exact dezelfde afmetingen. Deze zagen zijn optimaal geschikt voor serieproductie.

Met de combinatie met een bovenfrees kunnen zelfs groeven in serie worden gefreesd.
Zelfs lange rechte sneden, zoals bij planken, kunnen met een geleiderail precies worden gezaagd. De zaagvariant is gemaakt voor zowel groot als volumineus hout en planken. Door het grote contactoppervlak en de handige stops kunnen zelfs langere sneden nauwkeurig, comfortabel en zonder veel moeite worden uitgevoerd.

Het is een van de traditionele gereedschappen in de timmerindustrie en wordt meestal gebruikt voor het exact zagen van zowel houtmaterialen als massief hout. Momenteel wordt het apparaat vaak gebruikt voor het snijden van plastic en non-ferro metalen zoals aluminium, koper, zink of messing. Ambachtslieden gebruiken de gebruikelijke zaag in hun timmerwerkplaatsen en houtbewerkingswerkplaatsen. De schuiftafelzaag is daar ook te vinden. Hiermee is het frezen van groeven mogelijk. Bovendien wordt het gebruikt als tafelzaag voor de professional bij meubelfabrikanten, raamfabrikanten en houtbewerkingsbedrijven. Inmiddels zijn de zagen vaker in de particuliere sector te vinden. De hobbyist werkt graag met hout en zaagt liever comfortabel aan tafel met de minicirkelzaag dan met de hand zoals Max en Moritz.

De staande cirkelzaag is een standaard tafelzaag, die meestal in de hobbyruimte of in de werkplaats gefixeerd blijft. Tijdens de bouw is het soms uitgerust met wielen om flexibel te zijn.

De ondervloerzaag
In principe is een vloerliggerzaag een standaard cirkeltafelzaag, met het verschil dat het zaagblad heen en weer getrokken. Enerzijds verbetert dit de nauwkeurigheid van de ondervloerzagen, anderzijds maakt het het makkelijker om smalle stroken te zagen.

De lintzaag
De lintzaag is een eindeloze zaag met een gelast bandzaagblad in een gesloten ring. Mobiele tafelbandzagen worden ook gebruikt in timmerwerkplaatsen. In de industrie worden diamantbandzagen gebruikt voor het zagen van zowel grafiet als plastinaten.

Het eindeloos gelaste bandzaagblad van een tafelcirkelzaag loopt in een ronde tunnel. Het zaagblad is motorisch aangedreven en loopt eerst over twee afbuigwalsen, dan over verdere walsen die de spanning opwekken. Het zaagblad is slechts op een klein oppervlak zichtbaar. De rest loopt ingekapseld in de tunnel. Dit is aan de ene kant veilig op het werk, aan de andere kant erg stil.
De tafelcirkelzaag kan zachthout tot hardhout verwerken, van grove zaagsneden van boomstammen tot fijne zaagsneden van spaanplaat. Bovendien zagen de universele werkplaatshulpverleners materialen zoals plastic en leer of textiel.

De metalen tafelbandzagen hebben meestal bijzonder krachtige motoren. Ze gebruiken speciale bandzaagbladen voor aluminium, ijzer en koper, maar ook voor roestvrij staal en staal. Zelfs plat staal, buizen en staven worden gezaagd.

De vorm van de lintzaag wordt geleverd met een met diamant beklede band. Dit geeft een snijvlak in slijpkwaliteit. De diamantbandzagen maken zaagsneden in de industrie, materiaalonderzoek en laboratoria. Ze snijden grafiet en katalysatoren, GFK (glasversterkte kunststof) evenals plastinaten, monstervoorbereidingen en glas.

De hak- en verstekzaag
Vroeger waren afkortzaagmachines de basisuitrusting van de timmerman, maar nu zijn ze populairder bij hobby timmerlieden en doe-het-zelvers. Met behulp van een goede afkortzaag kunt u zeer eenvoudig en snel werkstukken van hout zagen. De afkortzaag maakt niet alleen rechthoekige sneden, het kan ook verstek- of krikdraadsnedes zijn.

Een afkortzaag is geschikt voor het zagen van hout, kunststof en metaal. Als professionele tafelcirkelzaag worden ze vooral gebruikt door timmerlieden en vloerenleggers. Echter, meer en meer doe-het-zelvers zoals de speciale zaag. Exacte verstekzaagsneden zijn net zo goed als brandhout.

U kunt de afkortzaag vergelijken met de klassieke standaard tafelcirkelzaag, want de functies lijken sterk op elkaar. De hakzaag werkt ook met een draaiend zaagblad. De zaag wordt vooral gebruikt voor het inkorten en snijden van latten en planken, lijstwerk en planken en laminaat. De sneden zijn nauwkeurig en het materiaal scheurt niet te veel. Door de verschillende mogelijkheden van individuele aanpassing, kan het worden gebruikt voor vele banen IN- en Outdoor.

De cirkelzaag
Cirkelzagen zijn bijzonder robuust en kunnen een hoge zaagdiepte bereiken. Er zijn 230 V en 400 V modellen. Aanbevolen machines kosten vanaf 600 €. Dit zijn bijzonder robuuste zagen die dagelijks op de bouwplaats worden gebruikt. Ze zijn ook populair bij doe-het-zelvers. De kenmerken zijn: een sterke, duurzame motor, het grote zaagblad, de hoge zaagdiepte en een robuust frame. De krachtige motoren worden geleverd met twee tot drie kilowatt bij 230 V of met 4 tot 5,5 kW bij 400 V. Het zaagblad meet 400 – 500 mm, de zaagdiepte tot 175 mm. Het frame is volledig gegalvaniseerd en daardoor beschermd tegen corrosie. Ze wegen 90 tot 150 kg.

Professionele modellen bieden een traploos instelbare zaagdiepte. Het werkstuk is uitgelijnd op een massieve zaagtafel met een langsaanslag. Voor lange werkstukken kan de tafel worden verlengd. De duwstang is meestal standaarduitrusting. Bovendien hebben de bouwcirkelzagen een geïntegreerd oog voor de bouwkraan.

Veiligheid met beschermkap en splijtwig
Een stevige stand bij het zagen zorgt voor het hoge dode gewicht. Voor verdere veiligheid wordt een beschermkap meegeleverd, vaak met een zuigaansluiting, afhankelijk van het model. Een splijtwig achter het zaagblad voorkomt dat het zaagblad vastloopt in het werkstuk. De andere veiligheidsvoorzieningen zijn:

 • Motorrem
 • Schakelaar met nulspanningsvrijgave
 • een overbelastingsbeveiliging en herstartbeveiliging

Bij het zagen met een cirkelzaag is er enerzijds het gevaar van rondvliegende splinters en spanen en anderzijds een hoog geluidsniveau (een geluidsdrukniveau vanaf 90 dB). Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming is daarom een must.

De wipschommelzaag / wipschommelzaag
Een wipzaag of brandhoutzaag is de speciale cirkelzaag die gebruikt wordt voor het zagen van brandhout. Het heeft vaak geen stop of splijtwig en wordt alleen gebruikt voor het ruw zagen van brandhout. Het zaagblad draait in een wachter. Hij is haaks op een V- of U-vormige wip gemonteerd. Rechts is een gleuf waar het zaagblad in duikt. Aan de onderzijde is een tuimelaar gemonteerd, die gemakkelijk tegen het zaagblad wordt geleid. De beschermer opent en sluit met de wipbeweging. De stukken hout en stammen liggen aan de linkerkant van de wip en vallen aan de rechterkant naar beneden als ze worden afgezaagd.

De steencirkelzaag
Steencirkelzagen snijden natuursteen: steenzaagmachines. Ze worden geleverd met verschillende zaagbladdiameters, bijvoorbeeld voor doe-het-zelvers vanaf 20 cm. Ze kunnen indrukwekkende afmetingen bereiken met zaagbladdiameters tot vijf meter. Zo worden werkbladen voor keukens van natuursteen gezaagd. In tegenstelling tot de tafelcirkelzaag voor hout of kunststof en metaal, bestaan steencirkelzagen uit een metalen blad met gesoldeerde diamanten. Ze worden vervangen als ze versleten zijn, zodat het hele zaagblad niet vervangen hoeft te worden.

De afkantcirkelzaag
De Besäumkreissägeist een zaag voor het zogenaamde snoeien van gezaagd hout. Het wordt vooral gebruikt in zagerijen en timmerijen. Stammen en planken van boomstammen worden gesnoeid om planken met rechte randen te maken. Moderne of grote kantenzagen kunnen dit van beide kanten doen en de plank in een willekeurig aantal planken scheiden.

De cirkelfineerzaag
Een fineercirkelzaag is een speciale cirkelzaag die fineer en dunne platen kan snijden zonder te scheuren. Dit gebeurt door middel van een drukbalk die het plaatmateriaal of fineer stevig vastzet op de machinetafel.

De schuiftafelzaag
Visueel gezien lijkt de schuiftafelzaag op een overmaatse standaard tafelzaag. Het verschil is echter groter. Bij de schuiftafelzaag wordt het werkstuk niet over de tafel naar het zaagblad geschoven, maar op een geleideslede bevestigd.

De geleideslede voert het daarop gemonteerde materiaal naar de zaag. De mechanische verandering heeft verschillende voordelen. Enerzijds zorgt het voor een hogere precisie en een betere zaagnauwkeurigheid, anderzijds is het met de schuiftafelzaag mogelijk om werkstukken met ongelijke randen, zoals boomstamplanken, met slechts één zaagsnede een verlijmbare en rechte rand te geven.

Met de dubbele rollenwagen, die het te zagen materiaal precies naar het zaagblad voert, is een optimale zaagprecisie gegarandeerd tijdens het snoeien, net als bij alle andere formaat- en parallelle zaagsnedes. Daarom kan met een schuiftafelzaag zowel de latere bewerking als het verwijderen van oneffenheden in het snijvlak achterwege blijven, waardoor snoeiwerkzaamheden of onnodige nabewerkingen kunnen worden voorkomen.

De roltafelzaag
Een roltafelzaag is vergelijkbaar met de schuiftafelzaag. Het heeft ook een geleideslede die het werkstuk geleidt. De geleideslede is echter de gehele tafel, het voer is dus maar een paar centimeter. Roltafelzagen worden meestal gebruikt om snel en effectief brandhout of kleinere boomstammen te zagen in de landbouw.

De rolzaag
De rolzaag maakt een zaagklus met bijt. Het is de gemechaniseerde versie van de figuurzaag en een integraal onderdeel van vele hobbywerkplaatsen. Compact, biedt het een bijzonder fijne en hoge kwaliteit van de snede. Vooral filigraan hout-, metaal- en kunststofwerk wordt gedaan met een rollenzaag en wordt gebruikt in de modelbouw of voor de productie van kleine decoratieve objecten.

Met de rolzaag verplaatst u alleen het te zagen materiaal, niet de zaag. Het werk wordt precies uitgevoerd met een dun zaagblad en fijne rondingen en ronde vormen worden uit een werkstuk gezaagd. De meeste modellen snijden hout, kunststof of metaal. Wat zaagschuim of plexiglas. Een voordeel is dat de zaag de arm en schouder niet belast zoals normale handfretzagen.

Bij de aankoop van een rolzaag is het voordelig om een basiszaagtafel van robuust spuitgietaluminium te hebben, die gefreesd is en voorzien is van een hoekaanslag voor de verticale verstelling. Handig is een zaagbladverlichting en het uitblaasapparaat.

Een zaag is vooral praktisch voor seriezaagwerk. Zo moet er bijvoorbeeld een houten terras met 2,20 maal evenveel meter worden gebouwd. De meeste planken in echt hout of WPC zijn verkrijgbaar in standaardafmetingen van 2 of 2,50 meter. Op deze manier kunnen veel identieke bezuinigingen worden gemaakt. Dit kan met elke TKS veel sneller dan bijvoorbeeld met een afkort- en verstekzaag.
De voordelen van de zaag komen tot hun recht bij het werken aan vloerbedekkingen in het interieur. In de meeste kamers passen de laminaat- en parketvloeren precies in de breedte van de kamer. Een paneel moet meestal in de lengte worden gesneden gesneden. Dit kan met een decoupeerzaag, met een geleiderail, voor een rechte zaagsnede. Niet iedereen heeft een geleiderail voor de decoupeerzaag. Op de zaagtafel is de geleiderail aan boord. Hierdoor kunt u langere planken en panelen netjes snijden.

Er is een breed aanbod op de markt. De tafelcirkelzaag is te vinden in een groot aantal prijscategorieën. Deze criteria moeten vóór de aankoop worden overwogen, zodat het geen valse aankoop wordt. De volgende apparatuur moet een goede TKS hebben:

De uitvoering
De prestatie is een van de belangrijkste selectiecriteria voor een cirkelzaag. Het wordt enerzijds gereflecteerd in het wattage en anderzijds in het stationaire toerental.

Bij de verwerking van hardhout veroorzaken lage waarden soms problemen. Als de snelheid tijdens het werk aanzienlijk daalt, zijn zuivere sneden niet mogelijk. Onder bepaalde omstandigheden kan het zaagblad kantelen en is het stuk hout niet bruikbaar.
De TKS moet minstens 1.000 watt vermogen hebben volgens het beoogde gebruik, de tafelzaag voor professionals begint bij ongeveer 2.000 watt.

De snijdiepte
Doorslaggevend is de maximale zaagdiepte. De dikte van het hout dat met de zaag wordt gezaagd is hiervan afhankelijk. Het wordt altijd gespecificeerd onder een hoek van 90 graden. Een zaagdiepte van minimaal 75 mm wordt aanbevolen. Als het minder is, werkt men vaak op de grens van de zaag. Dit heeft een effect op de levensduur.

Instelmogelijkheden voor zaagdiepte en -hoek
Vandaag de dag zou elke goede TKS veel instelmogelijkheden moeten hebben. Zowel de diepte als de hoek van de sneden kan het best traploos worden aangepast. Dan is het mogelijk om het zaagblad aan te passen aan de dikte van het werkstuk. Als u verstekzaagsneden wilt maken, moet de helling van het zaagblad tussen 0 en 45 graden worden ingesteld. voor flexibel werken. De hoogwaardige cirkelzaag heeft ook een ondersnijdingsfunctie, bijvoorbeeld voor meubels.

De aanvallen: Kruis- en scheurhek
Tegenwoordig moet elke goede TKS worden geleverd met een parallelle en een hoekaanslag. Met de riphek kunnen veel kleine latten snel en eenvoudig uit een grote houten plank worden gesneden zonder telkens te hoeven meten. Met het gekruiste hek, aan de andere kant, kun je hoekzaagsnedes maken. Helaas zijn bij een goedkopere tafelcirkelzaag de hekken vaak niet goed gefixeerd en kunnen ze soms niet goed worden afgesteld. Dit gaat ten koste van de nauwkeurigheid en kwaliteit van de sneden.

Grootte en stabiliteit van de werktafel

U kunt goed werken met de cirkelzaagtafel als de zaagtafel de juiste maat heeft en stevig en stabiel op een oppervlak staat.

Idealiter wordt de zaagtafel geleverd met verlengstukken waarmee gemakkelijk grotere stukken hout kunnen worden verwerkt. Hij moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat u zonder vermoeidheid snel en zonder belasting voor uw rug kunt werken. Als de tafel niet stabiel genoeg is, zal de zaag tijdens het werk trillen. Dit kan het werkresultaat beïnvloeden.

De aansluiting voor stofafzuiging
Reinheid is een belangrijk punt op de werkplek, na het zagen van te veel tijd is het niet comfortabel om schoon te maken. Daarom is de aansluiting voor een afzuiginstallatie handig, bijvoorbeeld voor een industriële stofzuiger. De verbinding zou tegenwoordig standaard moeten zijn. Enerzijds houdt de stofafzuiger het werkgebied schoon, anderzijds beschermt hij tegen het inademen van het houtstof en zorgt hij voor een vrij zicht op het stuk hout.

Veiligheid is uiterst belangrijk
Bij elektrisch gereedschap is er altijd een zeker risico op letsel, maar bij zagen is dat bijzonder hoog. De veiligheid is niet te hoog bij aankoop Het spouwmes en een beschermkap voor het zaagblad zijn een vanzelfsprekendheid. Dit voorkomt dat kleine onderdelen rond de oren van de gebruiker vliegen. De goede cirkelzaag heeft een duwstang, anders neem je een oud stuk hout om het materiaal over de tafel naar het zaagblad te duwen. Bovendien is bescherming tegen oververhitting van de zaag noodzakelijk.

Extra functies en apparatuur voor professionals
Elke goede cirkelzaag moet aan de vorige criteria voldoen. Modellen die zijn ontworpen voor professionals bieden nog een paar functies en kenmerken. Bij het zagen van meer dan alleen doe-het-zelf zijn de volgende eigenschappen nuttig: Met een schuiftafel kunnen werkstukken bijzonder nauwkeurig worden geleid, een groot voordeel bij het zagen onder een hoek.

De ondersnijdingsfunctie is ook nuttig, zodat u de verstekhoek variabel kunt aanpassen. Dit maakt het mogelijk om zonder zichtbare voegen te snijden wanneer twee panelen gelijk met elkaar liggen. Meestal wordt het stuk hout over de tafel geduwd, daar zijn de apparaten met trekfunctie, waarbij het zaagblad door een werkstuk wordt getrokken voor aanzienlijk schone zaagsneden.

Met de moed van een zachte start hoeft de motor na het starten niet op volle kracht te draaien, hij wordt gespaard. Als de cirkeltafelzaag van een Constant Electronic heeft, blijft de snelheid onder zware belasting constant.

Als je de tafelcirkelzaag vergelijkt met de handcirkelzaag of de lintzaag, dan overtuigt dat met enkele voordelen.

– Voordelen
De hoogwaardige cirkelzaag biedt bijzonder schoon werk.
Met de grote diameter van het zaagblad kunt u schone en rechte zaagsneden maken, wat niet mogelijk is met een band- of figuurzaag.
Als u de juiste hekken gebruikt, zijn de verstekzaagsneden en randen schoon.
Voordelig in vergelijking met andere Zaag is de snelheid waarmee werkstukken worden gezaagd. Het maakt niet uit of u met massief hout, zacht of hard hout werkt, de cirkelzaag is onverslaanbaar in termen van efficiëntie.
Bij andere zagen worden de zaagbladen geklemd en vastgezet en is het verwisselen van de tafelcirkelzaag eenvoudiger.
Op een tafelcirkelzaag kunnen werkstukken van hout worden verwerkt, er zijn nauwelijks beperkingen in de breedte en diepte. De grootte van het zaagblad bepaalt de grootte van het stuk hout.
Lange planken kunnen met zo’n apparaat comfortabel worden gesneden zonder dat ze moeten worden opgevolgd. Bovendien is de zaagtafel groter dan bij andere zagen. Er is een extra groot contactoppervlak, waardoor trillingen tot een minimum worden beperkt en veilig kan worden gewerkt.

– Nadelen:

 • Het roterende zaagblad is een bron van gevaar
 • zeer luidruchtig in gebruik
 • heeft veel vaardigheid nodig
 • heeft veel stroom nodig

Een van de onderdelen van een goede tafelzaag is de motor. Het typische ingangsvermogen ligt in het bereik van 1.200 – 2.200 watt. Hoogwaardige modellen hebben een softstart en elektronische snelheidsregeling. Het houdt de snelheid van het zaagblad constant onder zware belasting. De kwaliteit van het zaagblad is belangrijk voor een precieze en zuivere zaagsnede. Met een groter mes is er meer maaihoogte. Bovendien moet de zaagtafel stevig gebouwd zijn.

Gemak en precisie zijn beschikbaar bij het zagen met behulp van verschillende uitbreidingen: De riphek zorgt voor exacte lengtesnedes. Om dit te kunnen doen, moet het eenvoudig te verstellen en te vergrendelen zijn. De kruiselingse en verstekkende omheining maakt het mogelijk om precieze verstekzaagsneden te maken. De optimale geleiding van een geplaatst werkstuk wordt verzekerd door een lichtlopende slede. Uiteindelijk is de beste manier om te werken het handig en nauwkeurig uitvoeren van alle instellingen, zoals de zaagbladneiging. De hoogteverstelling gebeurt meestal met de handslinger.
Een beschermkap met afzuiging is een must en voor het lemmet is het spouwmes nodig: als het verstelbaar is, zijn zelfs sneden in de kap mogelijk.

Mobiele zagen voor professionals en doe-het-zelvers
De toonaangevende fabrikanten van elektrisch gereedschap hebben de lichte en mobiele cirkelzaag in hun assortiment. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld kleine werkplaatsen. Voor mobiel gebruik, vooral op wisselende bouwplaatsen, is een compact formaat voordelig.

De Stiftung Warentest heeft nog geen tafelcirkelzaagtest uitgevoerd, maar er zijn wel tafelcirkelzaagtests van andere organisaties:
Wat betreft de componenten en het materiaal van de zagen en de tafel zitten de fabrikanten al op het hoogste niveau. Wat de elektronica betreft, zijn borstelloze motoren nu populair en zeer duurzaam, omdat er geen koolborstels meer kunnen slijten. De accu’s zijn nu bij de Marhen-fabrikanten uitgerust met Li-Ion-batterijen.
Nieuw op de markt voor sommige merken is de slimme elektronica. Zoals veel dingen in het huishouden zijn de apparaten uitgerust met kunstmatige intelligentie. Zo „denkt“ de elektronica mee. Het reageert beter en sneller op gebeurtenissen en kan binnen enkele seconden acties uitvoeren. Het voordeel is dat de chips bijna geen ruimte nodig hebben.

 • Makita
 • Bosch
 • DeWalt
 • Metabo
 • Mafell
 • Festool
 • Einhell
 • Atika
 • Scheppach

Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van cirkeltafelzagen

De zagen van de Japanse fabrikant Makita zijn mobiele zaagmachines voor de professional. Ze combineren een hoog motorvermogen met een compact ontwerp. Zo bieden ze de hoogste snijprestaties.
Bosch produceert zagen voor de doe-het-zelfsector, de groene lijn en een blauwe lijn voor professionele gebruikers. De professionals profiteren vooral van de elektronische versies.

DeWalt is de dochteronderneming van de Amerikaanse Stanley Black & Decker. De marktleider op het gebied van industrieel elektrisch gereedschap.
Metabo uit Nürtingen biedt een keuze tussen klassieke cirkelzagen en lichte modellen voor eenvoudig transport. Een brede selectie voor de hobby en de professional in het dagelijkse werk op de bouwplaats.
Mafell heeft zijn hoofdkantoor in Oberndorf. Het bedrijf produceert timmermachines. De tafelcirkelzaag bevindt zich in de bovenste prijsklasse voor professionals.
Festool heeft hoogwaardige tafelzagen voor professioneel gebruik: bijvoorbeeld precieze scheursneden met 70 mm zaaghoogte en dompelzagen in het CMS-systeem als tafelzagen.
Einhell in Landau biedt goede zagen van 60 tot 1.000 euro.
Atika in Burgau biedt lichte en goedkope zagen van het beginnersmodel tot zeer zware bouwplaatszagen.
Scheppach tafelcirkelzagen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Modellen voor beginners en ambitieuze doe-het-zelvers en professionals zijn beschikbaar. Met de brede selectie vindt iedereen de juiste zaag. Een verlenging van de garantie tot vier jaar is mogelijk.

De groene cirkelzagen met rits kosten 100 tot 800 euro met de beste prijs-prestatieverhouding. Het hoogtepunt zijn de stofvrije modellen.

Aldi speelt ook mee met speciale aanbiedingen. De cirkelzaag van Aldi is een kleine houtzaag voor minder dan 100 euro. Naast de Aldi tafelcirkelzaag zijn er ook zaagbladen voor verschillende merken.

Gespecialiseerde winkels scoren punten als je de tijd hebt om de modellen te bekijken, aan te raken en uit te proberen.
De online retailer overtuigt met een veel uitgebreider aanbod van hoogwaardige modellen. In de tafelzaagtest kunt u zoeken naar een testwinnaar of de prijs-kwaliteitswinnaar van de cirkelzaagtest. Normaal gesproken betaalt u geen verzendkosten en heeft u het recht om het product te retourneren. Goedkope artikelen zijn naast de cirkelzaagtest te vinden in de nieuwsbrieven.

– Het verhaal
Al tegen het einde van de 18e eeuw begon de geschiedenis van de cirkelzaag en de tafelcirkelzaag. Tot hun uitvinding werkten grote zagerijen met hefzagen, die een recht zaagblad hadden dat op en neer schommelde. Het was inefficiënt omdat het materiaal slechts in één richting werd verwijderd.
Toen de cirkelzaag arriveerde, zorgde deze voor een continue materiaalverwijdering. Het had meer vermogen nodig, maar bood de hogere snijsnelheid. De oorsprong van de tafelcirkelzaag zou teruggaan naar de mensen in het Oeralgebergte die het gebruikten om ijs op te zagen.

– Cijfers, gegevens, feiten
Het gewicht van de zagen ligt tussen 4 en meer dan 100 kg.
De diameter van het zaagblad varieert van 58 tot 1.000 mm.
De maximale zaagdiepte bij 90 graden gaat van 20 tot meer dan 200 mm.
De apparatuur is anders en hangt vooral af van de prijs. Dit gaat van de hek liniaal tot een verplaatsbaar apparaat, de geleidingswig, de geleiderail en het verstekhek tot tegengesteld draaiende zaagbladen, vergrootglas, kraanogen en klapvoeten. Daarnaast zijn er longitudinale, laterale, parallelle, hoek- en dwarsafsluitingen, evenals een glijdende slede en tafel en de kleminrichting. Verder is er de Zaagbladsnelwisselsysteem en de dieptegeleider evenals het tafelverlengstuk en de loper of een scorezaagblad.
Het vermogen varieert van minder dan 1.000 tot meer dan 3.000 watt.

– Prijzen: hoeveel kost een cirkelzaag?
De prijzen variëren van minder dan 100 tot meer dan 3.000 euro.
Er zijn voldoende aanvragen. Wie veel met hout werkt en de zaag vaker nodig heeft, koopt de eerste zaag niet in de bouwmarkt. Vergelijkingen kunnen worden gemaakt na het testen van de cirkeltafelzagen van de bekende fabrikanten. In de cirkelzaagtest kunt u de
Details om op te letten:

 • Maximale zaaghoogte, ook voor diagonale zaagsneden
 • Verstelbare helling van het zaagblad
 • Aanpassen van de stop
 • Tafelafmetingen, opzetstukken voor uitbreiding
 • Gewicht voor transport
 • Flexibiliteit bij het wisselen van zaagbladen

Een incidentele gebruiker heeft de cirkelzaag slechts af en toe nodig, bijvoorbeeld om planken te versnipperen voor brandhout of om een plank op maat te zagen. Het wordt zelden gebruikt en voor kleine klussen. In dit geval is een goedkoop instapmodel voor minstens 100 euro voldoende.

De doe-het-zelver maakt met de cirkelzaag af en toe zaagsneden die verder gaan dan het „normale“ werk, zoals een verstekzaagsnede of hij gebruikt de parallelle schutting. Zijn zaag wordt regelmatig gebruikt. Het wordt matig gebruikt.
De ambitieuze doe-het-zelver zou 200 tot 400 euro moeten uitgeven voor een cirkelzaag. Dit geeft hem een betere kwaliteit en uitrusting.

De professional gebruikt de cirkeltafelzaag vaak tot dagelijks gebruik en mag niet besparen op de kwaliteit. Betrouwbaarheid, precisie en flexibel werken zijn ook belangrijk voor hem. De professional oriënteert zich met de cirkelzaag vanaf 400 euro. Met professionele schuiftafelzagen is er nauwelijks ruimte voor De limiet is 3.000 – 4.000 euro.