Daglichtlamp

Beurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijsLumie Daglichtlamp Vitamin L witLumie Wake-up/daglichtlamp Zest witLumie Daglichtlamp Desklamp witLumie Daglichtlamp met 3 lampen Brazil wit
LinkBeurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijs*Lumie Daglichtlamp Vitamin L wit*Lumie Wake-up/daglichtlamp Zest wit*Lumie Daglichtlamp Desklamp wit*Lumie Daglichtlamp met 3 lampen Brazil wit*
VerfĂŒgbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 101,32
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 127,07
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 199,22
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 210,28
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 263,48
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
Beurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijs
VerfĂŒgbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 101,32
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Lumie Daglichtlamp Vitamin L wit
VerfĂŒgbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 127,07
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Lumie Wake-up/daglichtlamp Zest wit
VerfĂŒgbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 199,22
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Lumie Daglichtlamp Desklamp wit
VerfĂŒgbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 210,28
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Daglichtlamp

Een daglichtlamp is een heel bijzondere lamp die zijn oorsprong vindt in de fotografie. Zo beschrijft zo’n lamp een kunstlicht, dat relatief veel lijkt op echt daglicht. In het licht van een daglichtlamp zijn verschillende karakteristieke kenmerken verwerkt die deze onderscheiden van normale lampen of, bijvoorbeeld in de fotografie, van een normale zaklamp. In de fotografie wordt flitslicht opgevat als een kort maar zeer helder licht. Daglichtlampen worden in de fotografie daarentegen vaker aangeduid als continu licht, dat bedoeld is om de bijbehorende objecten van elementen voor langere tijd te verlichten. Als men meer in detail gaat, is het vooral de 5500 Kelvin, die overeenkomt met de witte punt, die kenmerkend is voor een daglichtlamp. De vele verschillende daglichtlampen verschillen vandaag de dag echter van elkaar, want er zijn ook enkele modellen die met verschillende waarden komen. Een ander element van de kenmerken van daglichtlampen is de spectrale samenstelling. Natuurlijk licht, d.w.z. daglicht, heeft een zeer speciale spectrale samenstelling, waardoor het zo moeilijk is om dit licht kunstmatig te creĂ«ren. Individuele elementen en individuele eigenschappen van daglicht, zoals UV, kunnen gemakkelijk kunstmatig worden gecreĂ«erd, maar het volledige spectrum met al zijn effecten en eigenschappen is voor wetenschappers relatief moeilijk om kunstmatig te produceren. Een andere term voor daglichtlampen is daarom ook „volspectrumlampen“.

In de praktijk is het nu zo dat, zoals gezegd, daglichtlampen al lang niet meer alleen worden gebruikt in de fotografie als een maar nog vaker in het dagelijks leven om het leven van mensen makkelijker te maken. Normaal kunstlicht, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld gloeilampen of LED-lampen, is precies wat het is in zijn kleur en effect: kunstmatig. Op de lange termijn kan dit een zekere last zijn voor mensen, die niet altijd direct zichtbaar is, maar een last kan worden in het onbewuste en voor het lichaam in het algemeen. Vooral als mensen meerdere uren per dag in een kantoor zitten waar niet genoeg licht is, kan dat al snel leiden tot een echt gebrek aan daglicht. Dit is geen medische term, maar steeds meer mensen melden momenteel hoe nuttig daglichtlampen zijn op bijvoorbeeld de werkplek. Als we hier al de term „geneeskunde“ hebben gebruikt, moet hier kort worden opgemerkt dat daglichtlampen wel degelijk een medische relevantie hebben. Ze worden dan zogenaamde lichttherapieĂ«n genoemd, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt als ondersteunende maatregel bij een winterdepressie, of zelfs de symptomen van een winterdepressie volledig kunnen bestrijden. Een ander technisch element van daglichtlampen is dat de kleurtemperatuur kan worden vastgesteld volgens DIN EN 12.565, voor alle professionals onder ons.

De werking van een daglichtlamp is vergelijkbaar met die van een normale lamp. Natuurlijk hangt het af van de lamptechnologie zelf, ongeacht of het een daglichtlamp is of niet. Voor dergelijke lampen worden vaak fluorescentielampen gebruikt. Fluorescentielampen functioneren op gasbasis en door een chemische reactie en verschillende drukeigenschappen van de gasontladingsbuis, het licht wordt dan geproduceerd. Daglichtlampen in de vorm van fluorescentielampen worden minder gebruikt in de particuliere sector en meer voor professionele doeleinden in de lichttechniek. Daglichtlampen zijn ook verkrijgbaar in alle andere gangbare lamptechnologieën. Dit zijn onder andere halogeenlampen, gewone gloeilampen en ook LED-lampen. Met alle respect, maar op dit punt kan worden gezegd dat waarschijnlijk de variant van LED-lampen voor daglichtlampen niet altijd de beste keuze is als het gaat om het bereiken van een zo natuurlijk mogelijk licht. Hoewel door de vooruitgang van de led-technologie het natuurlijk licht van jaar tot jaar steeds meer beschikbaar komt, in vergelijking met conventionele gloeilampen of halogeenlampen, gaat led nog steeds iets slechter uit als het gaat om daglichtlampen.

De werking van daglichtlampen is daarom sterk afhankelijk van de gebruikte lamptechnologie. Op dit punt is het waarschijnlijk belangrijk om te vermelden dat niet elke zogenaamde daglichtlamp ook als volspectrumlamp kan worden beschreven. In het geval van een echte full-spectrum light moet precies deze term ook in de productbeschrijving of op de verpakking voorkomen, omdat het een zeer specifieke en ondubbelzinnige term is. Men moet zich niet laten verblinden door de technische kenmerken die hierboven al zijn genoemd, want alleen al omdat een LED-lamp 6000 Kelvin levert, wat in het bereik van een daglichtlamp ligt, hoeft het niet tegelijkertijd volspectrumverlichting te zijn. Dit zou vooral belangrijk moeten zijn voor iedereen die op het punt staat zo’n lamp te kopen.

De toepassingsgebieden van een daglichtlamp, ook wel bekend als volspectrumlamp, kunnen niet diverser zijn. Zoals reeds vermeld in de inleiding van deze gids, is de Daglichtbuizen komen vooral in de fotografie voor, waar ze worden gebruikt als professionele lichtbron om objecten of gebieden langer te belichten, met zo natuurlijk mogelijk licht. Tot op de dag van vandaag gebruiken fotografen nog steeds volspectrumlampen, voor diverse opnamen en werkzaamheden. Maar natuurlijk is in de loop der jaren de belangstelling voor daglichtlampen, door mensen uit vele andere gebieden van het leven, heel sterk geworden. Ten slotte maakt de geneeskunde ook gebruik van zogenaamde daglichtlampen, bijvoorbeeld om een therapeutisch effect te bereiken bij de behandeling van winterdepressie of soortgelijke ziekten.

Een andere reden waarom de toepassingsgebieden voor daglichtlampen zich voortdurend uitbreiden en deze lamptechnologie op steeds meer plaatsen te vinden is, is het feit dat het dagelijkse werk en zelfs de vrijetijdsbesteding steeds meer binnen plaatsvindt. Werkte men enkele decennia geleden nog vaak in de bouw of in diverse andere beroepen, die vaak in de open lucht plaatsvonden, tegenwoordig vindt veel alleen nog plaats op kantoor voor de computer. Men kan natuurlijk geluk hebben als er voldoende daglicht op de werkplek is, maar vaak is dat niet het geval. Daarom zou een gebied dat waarschijnlijk steeds meer groeit, waarin daglichtlampen worden gebruikt, de werkplek zijn. Moderne bedrijven en slimme werkgevers weten hoe ze de arbeidsomstandigheden van hun werknemers zo aangenaam mogelijk kunnen maken, omdat uiteindelijk ook de efficiëntie van de werknemers hier baat bij heeft. Kantoren kunnen vandaag de dag worden uitgerust met daglichtlampen, zodat zelfs in de winter of wanneer er weinig natuurlijk licht op kantoor is, er toch een zeer fris en aangenaam lichtklimaat kan worden gevonden. Dit voorkomt onder andere vermoeidheid, maar ook diverse prestatiedalingen tot depressie of winterdepressie. In het geval van een depressie van de daglichtlamp kun je jezelf hier ook helpen.

Een ander toepassingsgebied is zeker het privé-huishouden, want zelfs daar kan het in de winter lang donker zijn, of het straalt gewoon te weinig daglicht uit in het appartement. Als de lichtomstandigheden op de werkplek ook niet optimaal zijn, dan kunt u binnen uw eigen vier muren een lichtklimaat creëren, in ieder geval met de juiste daglichtlamp, die zachtaardiger is voor de geest. Daglichtlampen hebben ook een groot voordeel binnen uw eigen vier muren en sommige bewoners gaan zo ver dat ze het hele huis of appartement met dergelijke lampen uitrusten. In ieder geval zal men niet in het nadeel zijn. Daglichtlampen zijn ook verkrijgbaar in bijna elke vorm. U vindt er een bureaulamp met daglicht, plafondlampen of tl-buizen, zodat u overal natuurlijk licht krijgt.

Naast de fotografie, het privĂ©-huishouden en de werkplek is het laatste grote toepassingsgebied zeker de geneeskunde. In de geneeskunde moeten artsen in de wintermaanden steeds vaker worstelen met mensen die zich moe, slap, machteloos en depressief voelen. Daar kunnen natuurlijk vele redenen voor zijn, maar het is niet ongewoon dat dit nauw samenhangt met de dagelijkse hoeveelheid natuurlijk licht. Er zijn verschillende benaderingen voor de behandeling van winterdepressie, maar de zogenaamde „lichttherapie“ wordt steeds vaker toegepast. Hoe dit er in de praktijk uitziet is dan een andere vraag, want er zijn verschillende varianten. Vaak zijn er ook speciale praktijken voor dergelijke lichttherapieĂ«n, die in speciale ruimtes, uitgerust met volspectrumlicht, mensen een echt „lichtbad“ bieden, dat, zoals reeds vermeld, vaak een een ondersteunende therapeutische maatregel kan worden gezien. Op dit punt moet misschien worden vermeld dat men bij het zoeken naar een contactpunt voor lichttherapie er zeker voor moet zorgen dat de respectieve aanbieders ook zo echt mogelijk volledig spectrumlicht gebruiken. Zoals vaak het geval is op het gebied van lichttherapie zijn er helaas geen wettelijke richtlijnen over wat zo’n therapie moet inhouden, dus voorzichtigheid is hier geboden en het is beter om van tevoren te weten te komen welk contactpunt wordt aanbevolen.

Onze Top 10 – daglichtlampen

Nr. 1
Beurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijs
Kundenbewertungen
Beurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijs*

Beurer Daglichtlamp TL 41 Touch 26W wit en grijs
Deze Beurer TL 41 Touch daglichttherapielamp simuleert daglicht en biedt comfortabel licht, zeker in de maanden met minder zonneschijn. Wanneer de dagen korter worden, kunnen we ontwenningssymptomen ervaren, zoals een slecht humeur, gebrek aan energie, verhoogde slaapbehoefte, weinig energie en concentratieproblemen. De daglichtlamp kan je gevoel va...

 Preis: € 101,32 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 2
Lumie Daglichtlamp Vitamin L wit
Kundenbewertungen
Lumie Daglichtlamp Vitamin L wit*

Lumie Daglichtlamp Vitamin L wit
Compenseer het gebrek aan zonlicht met een dagelijkse dosis lichttherapie, met de Vitamine L daglichtlamp van Lumie. Fel licht verbetert je stemming, verhoogt de concentratie en helpt je om je energieker te voelen. Het is ook een natuurlijke manier om je algehele welzijn te verbeteren. Dankzij het slanke ontwerp en het relatief grote scherm combineert de Vitamin L ...

 Preis: € 127,07 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 3
Lumie Wake-up/daglichtlamp Zest wit
Kundenbewertungen
Lumie Wake-up/daglichtlamp Zest wit*

Lumie Wake-up/daglichtlamp Zest wit
Deze Lumie Zest 2-in-1 wake-up/daglichtlamp zorgt ervoor dat je elke ochtend met meer energie wakker wordt. Met behulp van de magnetische voet aan de achterkant plaats je de Lumie Zest op een standaard om het licht op je gezicht te richten. Deze standaard is in twee standen te plaatsen. Een lichttherapielamp is dé oplossing voor een prikkelbaar en futloos gevoe...

 Preis: € 199,22 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Lumie Daglichtlamp Desklamp wit
Kundenbewertungen
Lumie Daglichtlamp Desklamp wit*

Lumie Daglichtlamp Desklamp wit
De Desklamp lichttherapielamp van Lumie bootst zonlicht na, waarmee je de symptomen van een winterdip en SAD kan behandelen om je stemming, energie en concentratie te verbeteren. De inventieve lamp biedt verschillende lichtsterktes met aanraakbediening voor bij het lezen, werken en lichttherapie. Het model is onopvallend en daardoor zeer geschikt voor gebruik op de ...

 Preis: € 210,28 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Lumie Daglichtlamp met 3 lampen Brazil wit
Kundenbewertungen
Lumie Daglichtlamp met 3 lampen Brazil wit*

Lumie Daglichtlamp met 3 lampen Brazil wit
De Lumie Brazil is de grootste Lumie daglichtlamp met warmwit licht. Hij heeft een afmeting van 50x31 cm en levert 10.000 lux. Zonlicht geeft je van nature een goed gevoel. Het is bewezen dat een behandeling met extra fel licht tijdens de wintermaanden ervoor zorgt dat je je energieker voelt en je stemming verbetert. Als je de Lumie Brazil elke dag gebrui...

 Preis: € 263,48 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Beurer Daglichtlamp TL 20 7,2 W wit
Kundenbewertungen
Beurer Daglichtlamp TL 20 7,2 W wit*

Beurer Daglichtlamp TL 20 7,2 W wit
Deze Beurer TL 20 daglichtlamp is ontworpen voor gebruik bij symptomen van zonlichtgebrek, zoals neerslachtigheid, gebrek aan energie, verhoogde slaapbehoefte en concentratieproblemen. De therapielamp simuleert daglicht voor een gevoel van welzijn in de herfst en winter. Hij is perfect voor gebruik thuis, op kantoor en onderweg. De lamp heeft een lichtintensitei...

 Preis: € 66,89 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Medisana Daglichtlamp LT 460 wit 12 W 45220
Kundenbewertungen
Medisana Daglichtlamp LT 460 wit 12 W 45220*

Medisana Daglichtlamp LT 460 wit 12 W 45220
Deze Medisana daglichtlamp LT 460 met een lichtintensiteit tot 10000 lux is niet alleen ideaal voor thuisgebruik maar kan ook onderweg gebruikt worden. De lamp kan horizontaal en verticaal worden gebruikt en dankzij de LED-technologie geeft de daglichtlamp LT 460 een bijzonder uniform licht af op 2 individueel instelbare intensiteitsniveaus. Hij is klein...

 Preis: € 81,16 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Beurer Daglichtlamp TL 30 5 W wit
Kundenbewertungen
Beurer Daglichtlamp TL 30 5 W wit*

Beurer Daglichtlamp TL 30 5 W wit
Deze veelzijdige daglichtlamp TL 30 van Beurer is ontworpen om de symptomen, zoals stemmingswisselingen, depressie, gebrek aan energie en weinig energie, die kunnen optreden bij een tekort aan daglicht tijdens de wintermaanden te bestrijden. Door de compacte maat en opbergtas is de lamp gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. Deze lamp kan horizontaal of vertica...

 Preis: € 93,11 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
mooie lamp voor huis (unique LED-Salt Lamp made from sea salt.)
Kundenbewertungen
mooie lamp voor huis (unique LED-Salt Lamp made from sea salt.)*

This lamp is a Unique Design. You can place it every where you would like in the house like ur room, dinner table, livingroom, and even the bathroom. It is also good quality so it will last very long. It is made from: sea salt, himalayin pink salt, Himalayin pink salt block, Bath salts, Iodized salt, Rock salt inhalers and much more! This lamp has a lot off benefits, it smells good it makes the mi...

 Preis: € 39,99 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Zoals al blijkt uit de vele toepassingsgebieden van daglichtlampen, verwijst dit dan ook verder naar de vraag wie er nu precies een daglichtlamp nodig heeft. In principe is het altijd raadzaam om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en dus bij daglicht. Vooral in de wintermaanden in Midden- en Noord-Europa is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de weinige uren daglicht die beschikbaar zijn om zich met licht te „vullen“. We weten echter allemaal dat dit helaas niet altijd mogelijk is en uiterlijk in uw beroep en op uw werkplek kunt u deze ramen meestal niet gebruiken in de winter of in de donkere maanden. Daarom kan op dit punt worden gezegd dat vooral mensen die veel tijd binnen, thuis en op het werk doorbrengen, een daglichtlamp nodig hebben. Een daglichtlamp is, zoals gezegd, in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat het effect van natuurlijk licht praktisch overal kan worden toegepast. Slechts enkele kantoren zijn uitgerust met volspectrumlampen, althans als het geen moderne werkruimtes zijn in grote bedrijven. Dit betekent echter niet dat je niet kan desondanks profiteren van een daglichtlamp op de werkplek. Want heel vaak kopen mensen daglichtlampen die geregistreerd staan als tafellampen. Net als elke andere lamp zijn deze in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Groot, klein, rond, hoekig, plat of zelfs langwerpig, er zijn bijna geen grenzen aan de vormen en ontwerpen. Vaak vallen potentiĂ«le klanten echter terug op zeer platte lampen, die min of meer een lichtwand moeten reflecteren. Het voordeel hiervan is dat u een tafellamp van elke grootte kunt vinden die een zeer gelijkmatig licht uitstraalt zonder dat het licht op bepaalde punten op het oppervlak van de lamp sterker of zwakker lijkt. Dergelijke lampen kunnen eenvoudig op de werkplek of thuis, op het bureau thuis, worden opgesteld.

Tegenwoordig hoeft het niet eens zo te zijn dat we alleen maar een gebrek aan licht hebben door onze werkplek, maar de vele uren die we thuis voor de computer doorbrengen zijn alleen al verantwoordelijk voor het probleem van een gebrek aan daglicht. Met een geschikte daglichtlamp, bijvoorbeeld in de vorm van een tafellamp, kan men hier een remedie vinden en moet men de positieve effecten van natuurlijk licht relatief snel opmerken.

Hetzelfde geldt hier voor het lezen, meestal aan het eind van de dag, vlak voor het in slaap vallen. Hoewel je niet te lange lichtbronnen moet dragen, alleen om fysiek te ontspannen en beter in slaap te vallen, is lezen met een daglichtlamp veel comfortabeler voor de ogen. Dus zo’n lamp kan ook hier zinvol zijn.

Vrienden van planten en bloemen gebruiken vaak ook daglichtlampen om planten meer licht te geven. Vooral als u probeert planten of bloemen te kweken in uw eigen 4 muren, zijn de lichtomstandigheden als volgt Dit begint alleen al met de betreffende technologie. Allereerst rijst de vraag welke specifieke technologie moet worden gebruikt voor de betreffende daglichtlamp. Daglichtlampen verschillen fundamenteel tussen LED-lampen, gloeilampen, halogeenlampen of zelfs fluorescentielampen. Als het gaat om privégebruik worden vaak LED-lampen of gloeilampen gebruikt. Waarbij men tegen de gloeilampen moet zeggen dat deze over het algemeen sterk in de afname zijn en als men met verschillende online postorderbedrijven om zich heen kijkt, dan worden er toch meer LED-lampen versterkt, die zich daar weer bevinden.

Daarnaast zijn er ook speciale daglichtlampen, die geen normale lampen zijn voor de 4 muren thuis of voor de tafellampen. We hebben het over lichttherapie-apparaten. Deze lichttherapielampen zijn speciaal ontworpen om mensen met een lichtdeficiĂ«ntie te helpen meer natuurlijk licht te krijgen. Natuurlijk is de focus van lichttherapielampen meer dan ooit tevoren dat ze daadwerkelijk voldoen aan de eisen die een volspectrumlamp zou moeten hebben. Om enkele technische gegevens te noemen: lichttherapielampen bevinden zich meestal bij een lichtintensiteit van ca. 10.000 lux. Wat betreft de kleurtemperatuur is dit minstens 5000 Kelvin, maar zeer goede lampen van dit type kunnen ook meer opleveren. Vooral bij de genoemde lichttherapielampen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet blind wordt op de markt, maar dat je krijgt wat je wilt. Immers, in zo’n geval gaat het meestal om het hebben van diverse klachten vooraf, mogelijk met betrekking tot winterdepressie.

De meeste kopers van daglichtlampen gebruiken echter geen speciale medische hulpmiddelen, maar vertrouwen op daglichtlampen voor het kantoor, het bureau of gewoon de Kijkt men wat preciezer rond met verschillende lampenwinkels of online shops, dan krijgt men hier meestal vrij gelijkaardige daglichtlampen aangeboden, volledig onafhankelijk van de fabrikant. Deze lampen zijn min of meer te begrijpen als kleine lichtwanden en geven daardoor een zeer gelijkmatig natuurlijk licht van zichzelf. De „lichtwand“ is zo geconstrueerd dat er nergens een punctuele versterking van het licht is, zoals vaak het geval is bij conventionele lampen. Dit is bedoeld om het effect van daglichtlampen verder te versterken door een groot, helder oppervlak dat een natuurlijk licht binnenin produceert of, in het beste geval, een volspectrumlamp. Vorm en ontwerp van deze lampen zijn zeer verschillend, maar de meeste zijn ingesteld op 10.000 Lux, zijn gedeeltelijk dimbaar en verkrijgbaar in verschillende maten. Info: Let altijd op de daglichtlamp 10000 Lux.

Naast de klassieke daglichtlampen, die zeer vaak voor thuisgebruik worden gebruikt, is er natuurlijk ook een enkele daglichtlamp. Deze kunnen dan eenvoudig in gloeilamphouders worden geschroefd en theoretisch kan een heel huishouden met daglichtlampen worden verlicht. Fluorescentiebuizen of halogeenspots, gebaseerd op daglichttechnologie, zijn daarom ook beschikbaar en deze worden voornamelijk gebruikt in professionele toepassingen.

Volspectrumlampen zijn waarschijnlijk de beste technische oplossing. Dit zijn lampen, of een technologie die gebruik maakt van een spectrum van 7 regenboogkleuren en infrarood. Deze staan eigenlijk het dichtst bij echt natuurlijk licht en worden vaak „gezond licht“ genoemd. Daarnaast hebben volspectrumlampen ook een bepaalde hoeveelheid UV-straling, zoals het geval is met zonlicht. Echter, de UV-verhouding in dergelijke Volspectrumlamp relatief laag en dit kleine aandeel is meestal niet echt voldoende om bijvoorbeeld de productie van vitamine D in het lichaam te stimuleren. Dit is in ieder geval het geval als u zich niet in een ruimte bevindt die is uitgerust met meerdere krachtige volspectrumlampen die u lange tijd bestralen. Praten over een vitamine D-lamp of verwijzen naar een vitamine D-lamp bij daglicht is daarom niet per se gepast.

In de wereld van de fotografie worden ook heel vaak volspectrumlampen gebruikt, zoals ze ook wel natuurlijk worden genoemd. Dit betekent dat fotografen ze kunnen gebruiken om hun motieven en objecten op een bijzonder natuurlijke manier bloot te leggen.

De volledige spectrumlampen zijn natuurlijk verreweg het duurst in vergelijking met conventionele daglichtlampen. Dankzij hun grote spectrum hebben ze echter ook bepaalde voordelen en kunnen ze dankzij hun lage UV-gehalte nog steeds het beste zonlicht of daglicht simuleren. Volspectrumlampen voor professioneel gebruik in de fotografie of de geneeskunde zijn navenant duur. Een korte kanttekening bij dit punt: Vooral als u op zoek bent naar een praktijk of een contactpunt dat u lichttherapie kan aanbieden, moet u er veel belang aan hechten dat deze contactpunten ook op echt volspectrumlicht vertrouwen. Dit is de enige manier om medische lichttherapie echt effectief te maken en u te helpen om van diverse klachten af te komen.

Het toepassingsgebied van daglichtlampen is heel anders. De belangrijkste gebieden en toepassingen zijn echter waarschijnlijk in de geneeskunde, fotografie, thuisgebruik, de werkplek en ook tot op zekere hoogte in de kinderkamer.

Op medisch gebied… Vaak door het zogenaamde gebrek aan licht, wanneer mensen met verschillende niet-specifieke symptomen in de praktijk komen, vaker op de koude en donkere winterdagen. Vermoeidheid, lusteloosheid, depressieve stemming of zelfs hele depressieve dagen, tot zeer ongrijpbare tekenen zoals prikkelbaarheid. De lijst van symptomen die kunnen worden veroorzaakt door een chronisch gebrek aan licht is zeer divers en moeilijk in een kader te plaatsen. Als alle grove lichamelijke oorzaken voor de genoemde mogelijke symptomen worden uitgesloten, gaat het geestelijk welzijn van de patiĂ«nt meestal door. Vaak blijkt dat mensen met dergelijke klachten bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben, die op zijn beurt weer is ingericht in kantoren die niet voldoende verlicht zijn. In de thuisomgeving is men dan waarschijnlijk ook nog de meeste tijd voor zijn computer en als dan nog gelijkmatig de winter wordt toegevoegd, met al zijn donkere dagen, dan wordt vaak een „winterdepressie“ voorgeprogrammeerd. Er zijn verschillende benaderingen om de symptomen die mensen met dergelijke winterdepressies hebben te genezen of te verlichten. Maar een groot deel van het geheel is vaak niet alleen de puur mentale toestand, maar eigenlijk iets fysieks en dan hebben we het natuurlijk over daglicht.

Daglicht is een elementair onderdeel van ons lichaam en we zijn er afhankelijk van. Of het nu gaat om de productie van vitamine D, verschillende hormoonbalansen, veel dingen in ons lichaam zijn afhankelijk van regulier daglicht en als we ons daar te lang van ontdoen, kan dit tot problemen leiden. In dergelijke gevallen is de geneeskunde vaak afhankelijk van zogenaamde lichttherapieën. Deze kunnen ofwel door uzelf worden uitgevoerd met behulp van een speciale lichttherapielamp, die meestal vrij duur is, zolang hij maar van hoge kwaliteit is, of u kunt gebruik maken van mineraalrijke grond die elementair is voor de groei van planten, door middel van fotosynthese. Omdat er echter niet altijd genoeg licht beschikbaar is om planten optimaal te laten groeien, zijn tuiniers en kwekerijen ook afhankelijk van daglichtlampen, maar deze zijn meestal specifiek ontworpen voor hun doel en kunnen niet echt worden vergeleken met normale daglichtlampen voor thuisgebruik.

Voor de meeste lezers is het privĂ©gebruik van daglichtlampen waarschijnlijk het meest interessante aspect. Hier is het zo dat er ook veel toepassingen voor thuisgebruik te vinden zijn. Veel mensen gebruiken niet noodzakelijkerwijs daglichtlampen om bepaalde klinische omstandigheden, zoals een winterdepressie, te behandelen, maar eerder om hun eigen welzijn te verbeteren. Daglichtlampen zijn hiervoor zeer nuttig, bijvoorbeeld voor het bureau. In het tijdperk van internet, smartphones en pc’s brengen we veel tijd door voor de computer, meestal zittend aan een bureau, zelfs weg van onze werkplek. Het daglicht voor ons lichaam is dan meestal niet beschikbaar en daarom is het altijd iets positiefs voor ons algehele welzijn als we meer natuurlijk licht geven. Conventionele daglichtlampen, zoals u die in verschillende winkels kunt kopen, kunnen op het bureau worden geplaatst en geven een constant, helder maar zeer natuurlijk licht, dat relatief dicht bij het daglicht ligt. Na verloop van tijd zorgt dit niet alleen voor een beter gevoel van welzijn, minder gevoeligheid voor depressieve stemmingen en vermoeidheid, maar beschermt het ook onze ogen.

Er is nauwelijks iets schadelijker en stressvoller voor onze ogen dan het constant staren naar de computermonitor in slecht of zeer onnatuurlijk licht en daar waarschijnlijk nog steeds lezen. A Daglichtlamp geschikt voor het bureau, is daarom zeer geschikt op dit punt. Omdat er ook een directe daglichtlamp is, bijvoorbeeld in de vorm van LED-lampen, heeft u ook de mogelijkheid van vast geĂŻnstalleerde lampen met natuurlijk licht. Steeds meer gezondheidsbewuste mensen gaan zelfs zover dat ze het hele huis voorzien van geschikte daglichtlampen op LED-basis. Het is echter zo dat met standalone lampen, gebaseerd op daglichttechnologie, men meestal een beter punctueel effect heeft, omdat de lamphoes perfect ontworpen is voor dit doel en er een zeer gelijkmatig & homogeen licht ontstaat.

U kunt ook zorgen voor meer natuurlijk licht op de werkplek, tenzij uw baas er al voor heeft gezorgd dat de lichtomstandigheden op kantoor beter zijn. Als u de mogelijkheid heeft, kunt u eenvoudig een bureau met daglichtlampen op het bureau van uw werkplek plaatsen en zo het voordeel hebben van meer natuurlijk licht. Natuurlijk is het belangrijk dat u hiervoor de conventionele tafellamp uitschakelt en alleen uw daglichtlamp gebruikt. Meer informatie over daglichtlampen voor op kantoor is te vinden op onze website.

De eisen voor een goede daglichtlamp zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het beoogde gebruik. De vraag rijst of u een conventionele daglichtlamp voor thuisgebruik overweegt, bijvoorbeeld in de vorm van een LED-lamp, of dat u wilt gaan voor een echte volspectrumlamp of een zonnelamp, die als zogenaamd natuurlijk licht ook zijn doel heeft in bijvoorbeeld de professionele fotografie. In principe is het echter belangrijk, welke vorm van daglichtlamp u ook kiest, dat de lampen voldoen aan bepaalde kenmerken die hen uiteindelijk in de eerste plaats tot een daglichtlamp maken. Zo hebben daglichtlampen over het algemeen een lichtsterkte van ca. 10.000 lux. Als je naar de markt kijkt, kan dit bijna als een grenswaarde worden beschouwd, aangezien geen enkele bekende fabrikant daadwerkelijk daglichtlampen verkoopt die onder de 10.000 lux zouden liggen. Het is ook belangrijk dat u weet waar u de daglichtlamp precies wilt plaatsen. Want dergelijke lampen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, wat vooral te merken is aan de „oppervlakte“.

De daglichtlamp in de lamp verlicht een oppervlak met zijn natuurlijk licht, dat op zijn beurt gelijkmatig verlicht wordt en een zeer breed en vol licht afgeeft. Als u de daglichtlamp bijvoorbeeld op uw bureau wilt plaatsen, is een kleiner model ook geschikt, bijvoorbeeld een bureaulamp Daglicht. Als u daarentegen een soort „lichte douche“ wilt, moet u er ook voor zorgen dat de betreffende lamp voldoende groot is of voldoende ruimte heeft. Een andere richtwaarde is de Kelvin van de daglichtlamp. Kunstmatig daglicht heeft minimaal 5000 Kelvin, vergeleken met normale lampen is dit bijna 2000 Kelvin meer.

Nogmaals, 5000 Kelvin is de minimumwaarde. Als je een daglichtlamp voor je ziet die lager is dan 5000 Kelvin, moet je die niet aanraken, want het is geen echte daglichtlamp. Als u op zoek bent naar een zonnelamp die min of meer als de beste technische oplossing wordt beschouwd, zorg er dan voor dat ze ook minstens 5000 Kevin of meer meenemen. Daarnaast moet het lichtspectrum bestaan uit 7 regenboogkleuren met infrarood, want alleen dan is het een echte volspectrumlamp. Trouwens, deze brengen Er is ook sprake van een bepaalde hoeveelheid UV-straling, ook al zijn 1-2 lampen meestal niet voldoende om de vitamine D-productie in het lichaam te stimuleren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren die een rol spelen bij de aanschaf van zo’n lamp, net als bij elke andere lamp. Wat is de stabiliteit van de lamp? Wat is de materiaalsamenstelling en dus de algemene kwaliteit? U kunt dergelijke vragen zelf beantwoorden met behulp van een daglichtlamptest. De ene of andere daglichtbeleving kan u ook hier helpen. Een blik op de daglichtlamp Stiftung Warentest is ook aan te bevelen.

Zoals elke lamptechnologie zijn er bepaalde voor- en nadelen van daglichtlampen of volspectrumlampen die moeten worden overwogen voordat ze worden aangeschaft. We willen ze hier nog eens kort en bondig noemen.

– Natuurlijke lichtbron
– Vergelijkbaar met daglicht
– Verbetert het welzijn
– Kan helpen bij depressie of depressieve stemmingen
– Gemakkelijk voor de ogen
– Kan naar wens worden geplaatst en ingesteld
– LichttherapieĂ«n kunnen helpen bij winterdepressie
– Volspectrumlampen komen heel dicht in de buurt van echt daglicht

– Gedeeltelijk nog erg duur
– Volspectrumlampen hebben slechts een lage UV-component
– Niet alle daglichtlampen voldoen niet aan de criteria waaraan een daglicht- of volspectrumlamp eigenlijk moet voldoen.
– De term „daglichtlampen“ is niet beschermd
– LichttherapieĂ«n deels zeer duur
– Lichttherapie-apparaten worden zelden door de ziektekostenverzekering betaald

Al met al moet op dit punt worden gezegd dat onder het gemiddelde de toegevoegde waarde duidelijk groter moet zijn dan de kosten van de aankoop van een of meer daglichtlampen. De deels nog zeer hoge prijzen zullen in de toekomst waarschijnlijk stijgen. en als je op een paar dingen let voordat je een volledige spectrumlamp koopt, krijg je uiteindelijk precies wat je wilt. Een daglichtlamptest kan u hierbij helpen, ook op het gebied van daglichtlampen Stiftung Warentest.

Als u op het punt staat een daglichtlamp te kopen, moet u er eerst voor zorgen dat de lamp aan uw wensen voldoet en een echte daglichtlamp is. Helaas is de term geen beschermde benaming, dus u moet naar de volgende kenmerken kijken voordat u koopt:

Voor conventionele daglichtlampen geldt:

– minstens 5000 Kelvin
– minstens 10.000 lux
– zorg ervoor dat je de juiste maat krijgt

Voor volspectrumlampen:

– minstens tussen 5000 en 6000 Kelvin
– echte volspectrumlamp gebruikt 7 regenboogkleuren met infrarood
– laag aandeel UV-straling aanwezig

Voordat u tot aankoop overgaat, moet u er dus voor zorgen dat de technische kenmerken van de betreffende lampen voldoen aan bovengenoemde punten, want alleen dan kunt u spreken van een echte volspectrumlamp of een daglichtlamp. Als bijvoorbeeld de Kelvin-waarden onder de opgegeven waarden liggen, en dat geldt ook voor Lux, dan moet u eens rondkijken naar een ander model. Natuurlijk moet je ook aandacht besteden aan zaken als grootte, stabiliteit en de algehele kwaliteit van de afwerking.

De innovaties op het gebied van lichtbronnen en dus ook op het gebied van daglichtlampen zijn een constant proces en de lampen worden steeds energiezuiniger, waardoor ze nog dichter bij het natuurlijke licht komen of hun spectrum uitbreiden. Vooral met betrekking tot LED-lampen is het momenteel zo dat deze LED-varianten steeds meer compatibel zijn met het eigenlijke daglicht of Vergelijk en kon altijd overtuigen onder de snede met hun lampen. Bovendien voldoen ze ook aan alle standaardwaarden waaraan moet worden voldaan om een echte daglicht- of volspectrumlamp te zijn.

Klarstein: Een Duits bedrijf dat gevestigd is in Berlijn en verschillende producten aanbiedt op het gebied van elektronica. Het gaat hierbij om huishoudelijke apparaten, keukenapparatuur, klimaatbeheersing of andere producten die verband houden met het „moderne leven“. Moderne verlichtingsarmaturen, in dit geval ook daglichtlampen, maken ook deel uit van het Klarstein-assortiment. Het bedrijf en merk is ook bekend van diverse kook- en bakprogramma’s die op TV te zien zijn.

Beurer: Een bedrijf dat in 1919 werd opgericht en momenteel meer dan 500 producten in het assortiment heeft. Alle producten draaien om de thema’s gezondheid en welzijn en vertrouwen meestal op moderne elektronische oplossingen. Het bedrijf biedt ook een vrij grote keuze aan producten op het gebied van „lichttherapie“. De nadruk ligt op daglicht- en infraroodlampen.

Davita: Davita is een soort van artsennetwerk dat diensten aanbiedt op het gebied van diabetologie, cardiologie en nefrologie. Het bedrijf heeft ook verschillende producten op het gebied van lichttherapie gelanceerd, waaronder diverse daglichtlampen en volspectrumlampen. Hoewel het netwerk van artsen niet echt alleen een fabrikant van lampen is, hebben producttests van huidige daglichtlampen herhaaldelijk bevestigd dat de lampen van Davita zeer overtuigend zijn, vooral wat betreft de kwaliteit.

Niet alleen op het gebied van daglichtlampen is het de vraag of u steeds weer moet kopen eerder op het internet te vertrouwen, moet of zou in plaats daarvan naar een lokale lampenwinkel moeten gaan. In principe moet hier worden gezegd dat een lokale speciaalzaak natuurlijk bepaalde voordelen heeft op het gebied van advies. Ook heeft u altijd de mogelijkheid om snel en zonder veel moeite geschikte accessoires of reserveonderdelen te krijgen. Aan de andere kant is er het probleem dat er slechts zeer weinig gespecialiseerde dealers ter plaatse zijn die een overeenkomstige grote selectie van daglicht- of volspectrumlampen bij zich hebben. Als dit het geval is, is de prijs meestal relatief hoog in vergelijking met het internet en de vele winkels. Als u op het punt staat een grote aankoop te doen, waarschijnlijk voor professionele behoeften, bijvoorbeeld voor volspectrumlampen voor de fotografie, bent u zeker beter af met een speciaalzaak. Maar voor thuisgebruik en voor mensen die een normale LED-daglichtlamp willen gebruiken, is het internet zeer geschikt. Hier is het aan te raden om een daglichtlamptest te doen. Een daglichtlamptest wordt meestal gratis aangeboden op het internet.

Daglichtlampen maken natuurlijk deel uit van de zich steeds verder ontwikkelende lichtbrontechnologie en op zijn laatst met de komst van de professionele fotografie proberen steeds meer deskundigen een zo natuurlijk mogelijk licht te creëren, bijvoorbeeld voor de belichting. Dit gaat hand in hand met het feit dat er ook in de geneeskunde altijd al een grote behoefte is geweest aan een lichtbron die het echte daglicht zo dicht mogelijk benadert. We hebben het over lichttherapieën, die vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol spelen in de geneeskunde en die bijvoorbeeld worden gebruikt voor mensen die lijden aan depressies of voor al diegenen die lijden aan klachten door gebrek aan licht.

Feiten

Er zijn momenteel veel meer dan 40 fabrikanten van zogenaamde daglichtlampen en sommige daarvan hebben ook echte volspectrumlampen, die afhankelijk zijn van 7 regenboogkleuren in combinatie met infrarood. De afzonderlijke fabrikanten hebben op hun beurt meestal verschillende lampen bij zich, zodat het aantal geschikte daglichtlampen op dit moment zeer groot is.

De prijzen van daglichtlampen variëren sterk. Afhankelijk van de grootte en het type lichttechniek liggen de prijzen voor dergelijke lampen tussen de 40 en 200 euro. Voor thuisgebruik en dus niet voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld als lichttherapielamp, kunt u geschikte daglichtlampen krijgen voor slechts 50 euro. Deze voldoen ook aan alle noodzakelijke kwaliteitsnormen. De prijzen dalen echter van tijd tot tijd, omdat de vraag naar dergelijke lichtbronnen toeneemt.

De keuze van de accessoires voor daglichtlampen is sterk afhankelijk van de specifieke toepassing. Omdat de toepassingsgebieden van dergelijke lampen zo uiteenlopen, van lichttherapie tot professionele fotografie, zijn er ook grote aantallen accessoires.

Tot de belangrijkste accessoires op dit punt behoren zeker stands en armaturen waar daglichtlampen zijn bevestigd om een passende blootstelling aan natuurlijk licht, bijvoorbeeld in de fotografie, mogelijk te maken.

Andere accessoires, die vooral voor thuisgebruik interessant zouden moeten zijn, zijn de reservelampen. Volspectrumlampen kunnen natuurlijk ook apart worden aangeschaft als vervanging, maar dit is zelden nodig omdat de meeste lampen momenteel gebruik maken van LED-technologie voor thuisgebruik. De brandtijd van LED-lampen strekt zich meestal uit over meerdere jaren, zodat er zelden behoefte is aan accessoires. Ook mogelijk zijn forderartige lampen nog steeds verlengkabels en stekkerdozen. Lamphouders spelen ook vaak een rol als accessoire, omdat steeds meer mensen de plafonds van daglichtlampen uitrusten met daglichtlampen.

Er is eigenlijk geen echt alternatief voor de daglichtlamp qua vorm, want zo’n lamp is eerder te omschrijven als een alternatief voor het echte zonlicht zelf. Er zijn LED-lampen of ook gloeilampen, die een relatief natuurlijke lichtkleur moeten brengen, maar dan zijn het geen daglichtlampen, waarmee een effect van echt daglicht wordt opgewekt. Dat blijkt alleen al uit de technische gegevens, want normale LED-lampen hebben bijvoorbeeld een waarde van 3300 Kelvin, die betrekking heeft op de kleurtemperatuur. Als men in het bereik van 5000 Kelvin naar boven gaat, kan men grofweg spreken van een daglichtlamp. De lux speelt ook een rol, die veel lager is bij conventionele lampen dan bij daglicht of zelfs bij volspectrumlampen. Er zijn dus geen alternatieven. Meer informatie over het hele onderwerp, bijvoorbeeld over UV B-lampen, lichttherapietests of ervaringen met daglichtlampen. Vergeet niet voor de aankoop dat u in het beste geval altijd moet vertrouwen op een daglichtlamptest, lichtdouchetest, daglichtlamptest, Stiftung Warentest of zelfs een lichttherapie-lamptest. Want zo zorg je er van tevoren voor dat je de juiste daglichtlampen kiest. Bovendien is een test van de LED van de daglichtlamp meestal volledig gratis. Het is dus de moeite waard.