Diagnostisch apparaat OBD2

Test & vergelijk Diagnostisch apparaat OBD2

Het beste OBD2-diagnoseapparaat 2022 in vergelijking

Wat is een OBD2-diagnoseapparaat?

Een OBD-diagnoseapparaat helpt bij het uitlezen van storingen aan een motorvoertuig. Voertuigen zijn geen eenvoudige mechanische apparaten, maar worden steeds gecompliceerdere computersystemen, die steeds moeilijker te begrijpen zijn.
Moderne auto’s zijn al computers, veel moderne functies zouden helemaal niet bestaan. Als auto’s steeds ingewikkelder worden, moet het onderhoud van auto’s veel eenvoudiger worden. Om het opsporen van fouten te vergemakkelijken, werd de OBD-interface geïntroduceerd. Hiermee kunt u communiceren met het computersysteem van de auto. U kunt het gebruiken om fouten uit te lezen en een sluitende diagnose te stellen.

Een OBD-diagnoseapparaat moet met het voertuig kunnen communiceren. Er zijn alternatieve apparaten op de markt met totaal verschillende functionaliteiten en verschillende interfaces, zoals OBD, CAN en meer.

De belangrijkste voor- en nadelen van een diagnostisch apparaat.
Voordelen.
– Eenvoudige controle van de onderhoudsintervallen.
– Bespaart een bezoek aan een werkplaats.
– Foutmeldingen worden gediagnosticeerd en verwijderd.
– Eenvoudige controle van de verklaringen van de monteurs in de werkplaats.
– Voor populaire automerken en jaren van fabricage zijn goedkope diagnostische apparaten beschikbaar.
Nadelen.
– De behandeling is gedeeltelijk, moeilijk voor leken.
– Goede voorkennis is een voordeel.

Vereisten voor een goed diagnostisch OBD2-apparaat

De leek had meestal geen idee waarom de auto kapot ging en waarom dit gebeurde. De Amerikaanse autofabrikanten introduceerden eind jaren ’80 een standaard, die ook in Europa werd ingevoerd. On Board Diagnostics (OBD) dient als controleorgaan dat aangeeft wat er niet werkt aan het voertuig.
De De Obd2Diagnostische apparaattest toont aan dat het apparaat in het begin slechts uit één LED bestond, die aangaf dat de motor moest worden gerepareerd. Pas in de tweede generatie, OBD2, werden de apparaten geavanceerder en kunnen ze meer te weten komen.

Onze Top 10 – OBD2-diagnoseapparaataanbeveling

Toepassingsgebieden van de koopaanbeveling Lancering

Diagnostische functies van: Motor, transmissie, ABS en airbagsysteem, accuregistratie, elektronisch remmen (EPB) parkeren, stuurhoeksensor (SAS) en olieservice. Als voorbeeld van een vrij duur professioneel apparaat, zoals de Obd2-diagnoseapparaattest aantoont.

Wat zijn de alternatieven voor een diagnostisch apparaat?

Een OBD-interface werkt als een „connector“ voor een voertuigdiagnosesysteem. Dit maakt belangrijke gegevens toegankelijk via software. Storingsindicaties, storingen en uitlaatgasemissiewaarden worden via deze interface bewaakt. De OBD2-interface wordt aangeduid volgens de standaardisatie van de foutcodes (P0-codes of DTC). De toegang is beveiligd via een 16-polige OBD-connector. Heel vaak wordt de gestandaardiseerde OBD2-code gebruikt, naast de fabrikantspecifieke codes.

Welke fabrikanten van diagnostische apparatuur zijn er?

Vooral de merken Delphi, Bosch, Hella Gutmann en Texa zijn kwaliteitsmerken op het gebied van OBD-diagnostiek.
Delphi, is ook gespecialiseerd in meetsystemen. Delphi richt zich meer op B2B-oplossingen en -systemen voor motorbeheer en ook op de juiste diagnoseapparatuur.
Bosch, bekend van de werktuigbouwkunde en de elektrotechniek, produceert ook sensoren en diagnosesystemen. Bosch is populair voor kwaliteit en betrouwbaarheid en hoort thuis in elke werkplaatsinrichting.
Hella Gutmann, is een leverancier van garageapparatuur die vandaag de dag in 24 landen vertegenwoordigd is. De meettechniek van Hella Gutmann is aanwezig in ongeveer 40.000 garages.
Texa, opgericht in Italië in 1992, is vandaag de dag ook wereldwijd vertegenwoordigd. Aangeboden worden Oplossingen voor meetsystemen op voertuigen en de bijbehorende diagnoseapparatuur.
De beste professionele apparaten komen van fabrikanten die ook controlesystemen voor het voertuig produceren. Dit zorgt voor compatibiliteit en functionele betrouwbaarheid.

Innovaties op het gebied van OBD-diagnoseapparatuur?

Wat is het verschil tussen OBD en OBD-2? OBD-2 is de opvolger van OBD en wordt gebruikt in nieuwe voertuigen. Vanaf het jaar 2004 is OBD-2 standaard in alle voertuigen. Aangezien er ook uitzonderingen zijn, moet u vóór de aankoop controleren of uw voertuig al in staat is tot OBD2. Een blik op de voertuigregistratie en de aanwezigheid van een OBD2-interface in het voertuig geeft duidelijkheid.
Er zijn ook verschillen in compatibiliteit. De meest voorkomende systemen zijn OBD, OBD2, EOBD en de CAN-bus. Voordat u een diagnostisch apparaat koopt, weet u precies met welk systeem uw voertuig werkt.

Welke diagnostische apparaten zijn beschikbaar?

De Obd2-diagnose-eenheidstest toont aan dat OBD-apparaten sterk in prijs verschillen. Afhankelijk van het apparaat, het merk en de prestaties, variëren de prijzen van 20 tot 2.000 euro.
Voor beginners en als u slechts af en toe uw eigen voertuig wilt controleren, zijn goedkope apparaten tussen de 40 en 500 Euro voldoende.
Het Autodia-diagnoseapparaat AutoDia S101.
Kan dezelfde prestaties hebben als een duur professioneel diagnostisch apparaat. Functies zoals het aanpassen van de waarden, het aflezen van de meetwaardeblokken van de besturing, het hercoderen en resetten van de service-intervalweergave.

Voordelen bij de aankoop van een diagnostisch apparaat op het internet?

Bijna geen enkele stationaire dealer biedt een apparaatoverzicht en een prijsklasse zoals op het internet. U krijgt ook uitgebreide informatie over alle apparaten op het internet, zodat u de mogelijkheid hebt om te vergelijken.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een diagnostisch apparaat?

Kijk eerst in het kentekenbewijs voor het exacte modeltype van uw voertuig.