Draadloze rookmelder

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Draadloze rookmelder

Om uzelf te beschermen tegen gevaarlijke rook in uw huis zijn draadloze rookmelders een zeer goede keuze. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, kan het de bewoners waarschuwen en hen helpen bij het vinden van veiligheid. In veel deelstaten is de installatie van dergelijke apparaten nu verplicht. Bovendien is de bediening zeer eenvoudig. Er zijn echter verschillen waarmee rekening moet worden gehouden voordat er een aankoop wordt gedaan.

Draadloze rookmelders zijn geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes. Het alarm van het ene apparaat wordt via de andere rookmelders doorgegeven, zodat het signaal overal te horen is. De modellen werken op batterijen en zijn daarom niet aangesloten op het stroomnet. In de meeste gevallen wordt een 9V-blokbatterij gebruikt, maar deze moet na verloop van tijd worden vervangen. De installatie van een dergelijke detector is vrij eenvoudig, omdat ze ofwel gelijmd ofwel aan het plafond geschroefd worden. In nieuwe gebouwen zijn ze vaak al geïnstalleerd, maar achteraf is het bijna overal mogelijk om ze aan te passen. Een groot voordeel van deze technologie is dat bijvoorbeeld een alarm in de kelder wordt doorgegeven aan de bovenste kamers. Dit draagt bij aan een hoog veiligheidsniveau. Als er meerdere rookmelders worden gebruikt, moeten deze van hetzelfde merk zijn, omdat modellen van verschillende fabrikanten niet compatibel zijn. Let daarom vóór de installatie goed op de beschrijving. Alleen dan kan een hoog veiligheidsniveau worden gegarandeerd.

In Duitsland sterven elk jaar ongeveer 500 mensen door een huisbrand. Om dit te voorkomen, moeten rookmelders worden gemonteerd en geïnstalleerd in overeenstemming met de voorschriften. Bovendien moet het alarm luid genoeg zijn om mensen in hun slaap wakker te maken. Omdat de apparaten niet erg groot zijn, hebben ze kleine en gevoelige sensoren die deeltjes in de lucht detecteren. Ze moeten dus correct worden geïnstalleerd in de respectievelijke ruimtes. De eigenaar, de huurder of de eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor de naleving van de rookdetectieplicht. Het is het beste om ze door een specialist te laten installeren. Hoogwaardige modellen met een batterij met een lange levensduur bieden een levensduur van tien jaar. Er moet echter met regelmatige tussenpozen een controle en een functietest worden uitgevoerd.

Of het nu gaat om kleine of grote gebouwen die moeten worden beveiligd, de brandmelders kunnen in een netwerk worden opgenomen. Het signaal kan via een radioverbinding naar elk apparaat worden verzonden. De modellen moeten echter wel van hetzelfde merk zijn, anders kunnen er problemen ontstaan. Met de rookmelders is het mogelijk om zelfs in onbeheersbare ruimtes een effectieve brandbeveiliging te creëren. Het toepassingsgebied kan zowel privé als commercieel zijn. Draadloze rookmelders zijn zeer geschikt als levensredder en moeten daarom in alle ruimtes worden gebruikt. Met de radiografische rookmeldertest kon een functietest worden uitgevoerd met behulp van een testspuit. Daarbij worden bepaalde deeltjes in de kamerlucht gespoten om een rookontwikkeling te simuleren.

Onze Top 10 – draadloze rookmelders

Een alternatief voor rookmelders zijn de zogenaamde warmtemelders. Deze apparaten reageren op hitte en geven aan dat er brand is. Deze modellen kunnen zeer goed worden geïnstalleerd in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Gewone rookmelders hebben grote problemen in deze ruimtes en zouden vaak vals alarm veroorzaken. Maar ook waar een hoge stofbelasting warmtedetectoren kunnen worden gebruikt. Al bij een temperatuur van 60 graden beginnen de apparaten te reageren en een alarm af te geven. Vooral in de keuken is het gevaar van een brand vrij groot. Maar elektrische apparaten kunnen ook leiden tot een overbelasting van het circuit. Ruim 40 procent van alle huisbrand ontstaat in de keuken. De installatie van een warmtedetector is daarom absoluut zinvol.

Bij de fabricage van rookmelders zijn precisie en betrouwbaarheid van het grootste belang, omdat de apparaten tijdens de werking als levensredders fungeren. Bedrijven als Busch-Jäger, Abus, X-Sense, Hekatron, Gira, Elro en Hama hebben zich gespecialiseerd in productie en bieden verschillende modellen op de markt aan.

De draadloze rookmeldertest heeft aangetoond dat de apparaten veel voordelen bieden. Vooral met het oog op de veiligheid kunnen de detectoren niet alleen in kleine ruimtes, maar ook in huizen worden gebruikt. Door het installeren van meerdere rookmelders wordt het alarmsignaal doorgegeven zodat het overal te horen is. De transmissie zelf is draadloos, dus er is geen bekabeling nodig. Gemeenschappelijke blokbatterijen zorgen voor de nodige energie. Het bereik van een draadloze rookmelder ligt tussen 30 en 50 meter, afhankelijk van het gebouw. De installatie is zeer eenvoudig, omdat het apparaat alleen aan het plafond hoeft te worden bevestigd. Voor extra comfort kunnen sommige modellen zelfs een melding naar de smartphone sturen in geval van een alarm.

Bij de aankoop van een draadloze rookmelder moet u ervoor zorgen dat het volume minstens 85 db (decibel) bedraagt bij het afgaan van een alarm. Voor gebruik moet het apparaat eenmalig op werking worden getest, hiervoor is een testknop aanwezig. Montage aan het plafond moet zo worden gemaakt dat eventuele rook de openingen van de rookmelder van alle kanten kan binnendringen. De inlaatopeningen mogen echter niet groter zijn dan 1,3 mm om te voorkomen dat insecten en stof binnendringen. Een belangrijke factor is de batterij voor de rookmelder, want hier is het de moeite waard om te investeren in een lange termijn batterij. Deze zijn in staat om hun dienst tot 10 jaar uit te voeren voordat er een nieuwe moet worden geïnstalleerd. Er zijn ook modellen waarbij de batterij permanent is geïnstalleerd en niet kan worden vervangen. Bij de draadloze rookmeldertest is gebleken dat er sinds 2012 een keurmerk „Q“ is. Dit zorgt ervoor dat het apparaat een hoge mate van stabiliteit heeft en daardoor beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Er is ook een langetermijngarantie tegen vals alarm. Het keurmerk „Q“ vervangt echter niet de huidige norm EN 14604. Het is slechts een kwestie van verhoogde kwaliteit en betrouwbaarheid.

Een handig accessoire voor draadloze rookmelders is een rookmelderspray. Deze kunstmatige rook kan voor het apparaat worden gespoten en zo is een rookmeldertest mogelijk. Vooral voor nieuw geïnstalleerde modellen is een dergelijke test zeer nuttig. Om een rookmelder aan het plafond te bevestigen, zijn er zogenaamde magnetische pads. Er is dus geen tijdrovend boren door het plafond nodig. Het montagesysteem bestaat uit twee magnetische platen en zorgt voor een veilige grip.