Duikmessen

Test & vergelijk Duikmessen

De beste duikmessen 2022 in vergelijking

Wat is een duikmes?

Een mes dat speciaal voor duikers is gemaakt en bijzonder geschikt is voor het duiken. In open en ondoorzichtige wateren kan het een nuttig hulpmiddel zijn voor de duiker. Indien gevangen in vislijnen, touwen of andere materialen, biedt het duikmes de mogelijkheid om zich ervan te bevrijden.

Hoe werkt een duikmes?

Het duikmes wordt door een houder aan het lichaam bevestigd en kan indien nodig uit het lichaam worden getrokken. Met behulp van het scherpe en meestal golvende mes kan men door de materialen heen snijden. Het handvat van het mes wordt ook gebruikt om klopgeluiden te maken op de zuurstoffles.

Toepassingen van een duikmes

Het mes wordt gebruikt in open water. Vooral in ondoorzichtig en troebel water behoort het tot de standaarduitrusting van elke duiker.

Wie heeft er een duikmes nodig?

Een duikersmes moet deel uitmaken van de basisuitrusting van elke duiker die in open water duikt.

Koop onze Top 10 – duikmessen

Welke soorten duikmessen zijn er?

Duikmessen worden in vele variaties geproduceerd. De gebruikelijke hebben echter een scherpe en een golvende kant. Er zit meestal een kleine metalen haak aan het handvat om klopgeluiden onder water te maken. Het lemmet van het mes kan worden gemaakt van roestvrij staal, keramiek of titanium.

Toepassing van een duikmes

Duikmessen worden gebruikt voor duiken in open water. In meren, rivieren en zeeën worden de messen gebruikt om zich in geval van nood te bevrijden van kan.

Vereisten voor een goed duikmes

Het lemmet moet worden gemaakt van roestvrij materiaal en worden geslepen. Robuustheid is net zo belangrijk als een goede hantering en gebruiksgemak, zodat hij in geval van nood direct kan worden gebruikt. Het handvat moet gemaakt zijn van anti-slip materialen, zodat het mes veilig in de hand ligt, zelfs als het nat is.

Voor- en nadelen van een duikmes

Voordelen:
– Bijzonder robuust
– Geschikt voor gebruik onder water
– Extra veiligheid tijdens het duiken
– Snel gebruik in geval van nood
Nadelen:
– Kan de duiker hinderen
– risico op zelfbeschadiging
– Regelmatige verzorging van het mes, vooral het lemmet, is noodzakelijk

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een duikmes?

De lengte van het lemmet en het gewicht van het mes zijn bepalend. De duiker moet niet beperkt worden in zijn mobiliteit en moet snel toegang hebben tot het mes. Het blad moet worden gemaakt van roestvrij materiaal om een langere gebruiksperiode te garanderen. Een antislipgreep en een veilige bevestiging is een basisvereiste. Het is raadzaam om te kijken naar de evaluaties van de duikmessentests en deskundig advies in te winnen voordat u tot aankoop overgaat.

Innovaties op het gebied van duikmessen

Of het nu gaat om keramiek, roestvrij staal of titanium. Nieuw gebruikte materialen voor het lemmet, zorgen voor een betere kwaliteit en duurzaamheid van het mes. Verder ontwikkelde handgrepen en sluitingen, vereenvoudigen de bediening en maken zo een snel gebruik van de duikmessen mogelijk.

Welke fabrikanten van duikmessen zijn er?

Er zijn tal van leveranciers op de markt. Onder hen marktleiders zoals Cressi, Subgear en Black Snake.

Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van duikmessen

Merken als Subgear, Black Snack en Cressi bieden producten van hoge kwaliteit. Verschillende modellen en ontwerpen zijn in het assortiment en bieden beginners en professionals een breed scala aan producten.

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar kan ik het beste mijn duikmes kopen?

Vooral beginners moeten competent advies krijgen bij het kopen in een speciaalzaak. Functies en bediening van het mes, kunnen worden getoond en uitgelegd. Een grote selectie van messen wordt aangeboden op het internet, sommige tegen sterk gereduceerde prijzen. Ervaren duikers kunnen hier gebruik van maken en eventueel een of twee koopjes doen.

Waardig om te weten en te begeleiden naar het duikmes

Duikers begonnen al op jonge leeftijd een mes te dragen. Sindsdien zijn de duikmessen steeds verder ontwikkeld. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen de prijzen sterk variëren. Messen van minder hoge kwaliteit kunnen tegen lage prijzen worden gekocht, maar voor meer kwaliteit moet je wat dieper in je zak graven.

Handige accessoires voor duikmessen

Houders en veiligheidsbanden om verlies van het mes te voorkomen zijn verstandige investeringen. Vervangingsmessen en slijpstenen voor de verzorging van het mes mogen niet worden genegeerd.

Alternatief voor een duikmes

Jacht- en huishoudmessen zijn op korte termijn een mogelijk alternatief. Aangezien de handgrepen echter meestal niet slipvrij zijn wanneer ze in contact komen met water, het blad sneller roest of de messen gewoonweg logger zijn, is dit geen permanente oplossing.