Eierboiler

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Eierboiler

Een eierkoker is een keukenapparaat dat één of meerdere eieren tegelijk kan koken tot de gewenste hardheid is bereikt. Het wordt meestal bediend door een elektrische warmtebron, handmatig wordt de gewenste hoeveelheid water ingevuld volgens de hoeveelheidstabel van de eierkoker. De eieren worden vervolgens in de geïntegreerde houder geplaatst, zodat ze stevig in het apparaat blijven zitten en de hardheidsgraad aan het einde wordt aangepast. Er zijn twee verschillende manieren om zo’n apparaat te bedienen. Veel apparaten hebben een draaischakelaar ingebouwd in de basis met de kachel, waarmee de gewenste hardheid van de eieren kan worden ingesteld. Zo kunt u precies instellen of u een zachtgekookt of een hardgekookt ei wilt. De andere optie wordt gebruikt als de fabrikant het zonder de draaischakelaar wil doen. Dit is vaak het geval bij minder dure apparaten, omdat de elektronica van de draaischakelaar wat extra kosten met zich meebrengt. Als u dan uw doelgroep wilt uitbreiden en ook het 0815-huishouden wilt aanspreken, is een goedkoper apparaat interessanter voor de occasionele eierkoker. Hier bepaalt u de hardheidsgraad van de eieren in de eierkoker (of beter gezegd „eierkoker“) met behulp van een bijgeleverde maatbeker, waar vaak al de juiste schaal in is verwerkt. Hier vult u gewoon de betreffende hoeveelheid water voor de eieren in de eierkoker in de maatbeker, waar u ook precies kunt zien hoeveel water er nodig is voor de gewenste hardheidsgraad. Vervolgens wordt het water in het waterverzamelreservoir van het apparaat gevuld en wordt de stekker van de eierkoker op het elektriciteitsnet aangesloten. Het fornuis werkt nu tot alle is volledig verdampt. Een signaaltoon klinkt vaak na succesvol koken, maar dit is zelden het geval bij goedkopere apparaten. Na afloop van het kookproces moet het kooktoestel van het stroomnet worden losgekoppeld om het toestel te laten afkoelen.

De eierkoker werkt in principe als een waterkoker, maar je kunt het water er veel sneller mee opwarmen. Bij dit apparaat liggen de eieren niet in het apparaat in een heet waterbad zoals in een pot, maar worden ze door de hete stoom in speciale eierhouders gekookt. In de meeste gevallen bestaat zo’n apparaat uit een bovenvat en een verwarmingselement, meestal een verwarmbare bodemplaat, die het water in het basisvat verwarmt. Elke standaard eierkoker bevat ook een eierbakje, waarin de eieren tijdens het koken worden gelegd, en een deksel met een ingebouwde opening. Deze opening is zo ontworpen dat de overtollige waterdamp gemakkelijk kan ontsnappen. Het deksel dient ook als bescherming tegen het opspatten van water en als bescherming tegen de warmte die wordt opgewekt, omdat tijdens het kookproces een stoomtemperatuur van 100 graden Celsius wordt bereikt.
De verwarmingsplaat verwarmt het water en er wordt stoom geproduceerd. De eierkoker draagt eigenlijk per ongeluk zijn naam, want hij kookt de eieren niet, maar kookt ze in stoom. Koken is de zachtste manier om voedsel te bereiden, omdat veel van de ingrediënten van het voedsel worden vernietigd tijdens het koken, zodat ze grotendeels behouden blijven tijdens het koken. Het is ook zeer energiebesparend, omdat er een automatische uitschakeling is wanneer de gewenste hardheidsgraad is bereikt. De gewenste hardheidsgraad kan op twee manieren worden ingesteld: de verwarmingsplaat heeft een geïntegreerde draaischakelaar waarmee u de gewenste hardheidsgraad kunt instellen. Wanneer deze graad wordt bereikt tijdens het koken, een pieptoon en het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld. Als u nu de stekker uit het stopcontact haalt, kan het apparaat afkoelen. Deze variant werkt volgens de ingestelde kooktijd. De andere variant is het invullen van de gewenste hoeveelheid water. Voor een ander aantal eieren moet ook een andere hoeveelheid water worden ingevuld. Wanneer het water volledig is verbruikt, schakelt het apparaat automatisch uit.
Het is echter belangrijk om op te merken dat als je minder eieren wilt koken, je meer water in de opvangbak nodig hebt. Dit is om de volgende reden: hoe meer eieren er in het fornuis zitten, hoe meer koele ei-oppervlakte er in het apparaat beschikbaar is. Het verwarmde water stijgt en condenseert op het oppervlak van het ei en druppelt dan terug in het waterreservoir, waar het weer verwarmd kan worden. In het tegenovergestelde geval hoeft u alleen maar meer water toe te voegen, omdat er minder eieren in de kookkamer zitten, waar het water aan het oppervlak kan condenseren en er meer waterdamp uit de afvoer kan ontsnappen. Deze informatie staat vaak in de gebruiksaanwijzing van de betreffende apparaten. Deze regel klinkt in eerste instantie paradoxaal, maar als je er fysiek naar kijkt, is het volkomen logisch.
In elke normale eierkoker is er een zogenaamde temperatuurschakelaar vast geïnstalleerd onder het verwarmingselement. Wanneer een temperatuur van 100 graden Celsius in het apparaat wordt bereikt, schakelt het apparaat automatisch uit en vanaf dit punt heeft het ei de gewenste hardheidsgraad bereikt. Op sommige apparaten klinkt tegelijkertijd een pieptoon om de gebruiker eraan te herinneren dat het ei nu de gewenste mate van koken heeft bereikt. Veel apparaten hebben geen aan/uit-knop en dit is niet absoluut noodzakelijk. Als de eieren gaar zijn, hoeft u alleen maar de stekker uit het stopcontact te halen om het apparaat af te laten koelen. Sommige wat duurdere eierkokers hebben ook andere, meer bijzondere functies dan alleen het koken van de eieren erin, zoals een strooifunctie, traploze hardheidsaanpassing, een aan/uit-schakelaar, een opwarmfunctie of geïntegreerde eierdopjes.

Eierkooktoestellen worden op verschillende gebieden gebruikt: in de grootschalige industrie, in de horeca, in de horeca. Het wordt vooral gebruikt wanneer er een groot aantal eieren moet worden gekookt. Een apart apparaat voor het koken van de eieren is hier, net als in restaurants bij het ontbijt, bijzonder de moeite waard. In sommige grote industrieën, waar een buitengewoon grote hoeveelheid gekookte eieren nodig is, wordt vaak de eerste variant gebruikt en worden grote potten gebruikt. Soms gebruiken ze ook grote stoomdrukvaten, die een extreem grote vorm van eierkoker zijn. Ook in de kantine wordt vaak de voorkeur gegeven aan eierkokers, omdat deze veel minder elektriciteit nodig hebben dan wanneer het benodigde water in een pot wordt opgewarmd. In de loop der tijd hebben veel eierkooktoestellen zich ontwikkeld tot echte multifunctionele apparaten. Ze kunnen niet alleen eieren koken, maar ook roerei of gebakken eieren bakken. Deze nieuwe mogelijkheden worden mogelijk gemaakt door nieuwe opzetstukken en daardoor zal de eierkoker nog meer toepassingen vinden in het huishouden.

Eigenlijk iedereen die graag gekookte eieren eet. Dit omvat particuliere huishoudens zoals gezinnen of alleenstaanden, vele professionele cateringbedrijven zoals restaurants, bistro’s, kantines of hotels. Eierkokers worden ook gebruikt in de grote verwerkende industrie als er een groot aantal eieren tegelijk moet worden gekookt. Ze zijn echter niet in de gebruikelijke vorm verkrijgbaar, maar meestal wat overgedimensioneerd voor maximaal 30 eieren of ze worden direct in grote potten of onder druk staande stoomcontainers geplaatst. gekookt.

OurTop 10 – Eierkoker

Ruwweg zijn er twee verschillende soorten eierkokers. Eén type werkt met een geïntegreerde draaischakelaar. Hier steekt u de eieren in de houders van de eierkoker en sluit u het deksel. Vervolgens stelt u de gewenste hardheidsgraad van het ei in met een draaischakelaar aan de buitenkant en begint het kookproces automatisch. Na afloop van het proces klinkt vaak een akoestisch signaal dat het kookproces stopt. Deze apparaten schakelen zich dan ook automatisch uit en activeren een bewaarfunctie zodat de eieren niet meteen koud worden.
Het tweede type heeft deze draaischakelaar niet, maar werkt met de hoeveelheid water en het aantal te koken eieren. Dit is meestal het geval met iets eenvoudigere apparaten die geen elektronische instelling hebben voor de hardheidsgraad. In dit geval gebruikt u een maatbeker om te meten hoeveel water u wilt koken hoeveel eieren u wilt koken. Het is belangrijk om op te merken dat meer eieren minder water nodig hebben dan meer eieren. Dit is ook fysiek heel eenvoudig te verklaren: meer eieren bieden een groter condensatieoppervlak van de waterdamp. De verwarming in de basis verwarmt het water en het water wordt waterdamp. De waterdamp hecht zich aan het koelere ei-oppervlak, gecondenseerd water loopt terug in het waterreservoir waar het weer wordt verwarmd. Dit proces wordt herhaald totdat al het water in de container is verdampt. Wanneer dit is gebeurd, wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld en bevindt het zich in de warme toestand. Met een kleinere hoeveelheid eieren heeft de waterdamp meer ruimte en condenseert er minder water. Een probleem van dit tweede type is dat er altijd variaties zijn in de consistentie van de eieren.

Ze worden gebruikt wanneer er een groot aantal eieren tegelijk moet worden gekookt. Ze worden ook gebruikt wanneer een energie-efficiënte bereiding van eieren belangrijk is. In veel restaurants of bistro’s nemen de elektronische apparaten vaak een groot deel van de gemaakte vaste kosten voor hun rekening, zodat men de vaste kosten meestal zo laag mogelijk wil houden. Als de eieren gewoon in een pot werden gekookt, zoals in het verleden het geval was, zou de energiebehoefte veel hoger zijn, omdat het opwarmen van de pot en het ontsnappen van de waterdamp via de buitenkant van de pot leidt tot een hoog energieverlies. Als u dit meerdere malen regelmatig moet doen, dan is het gebruik van dergelijke professionele kooktoestellen enorm de moeite waard. Maar ook singles hebben baat bij een eierkoker voor 3 eieren, bijvoorbeeld als er een barbecue op komst is en een pastasalade met gekookte eieren moet worden verfijnd.

Een goede eierkoker moet in staat zijn om de hoeveelheid eieren te koken die u wilt. Moeten er maar een paar eieren tegelijk worden gekookt of moet er nog een paar worden gekookt? Moeten de eieren na het koken warm worden gehouden? Het bijbehorende apparaat heeft hier dus een extra functie voor nodig. Het is ook mogelijk om slechts een paar eieren te koken in een apparaat dat ontworpen is voor meer eieren, maar er gaat hier veel energie verloren, omdat het nutteloos wordt geproduceerd en niet acuut nodig is. Dit is niet noodzakelijkerwijs gunstig voor de natuur en ook niet voor uw elektriciteitsrekening. Bovendien moet het niet te groot zijn. Een eierkoker voor 3 eieren bijvoorbeeld mag niet te groot zijn en mag niet te veel opbergruimte in het keukenkastje nodig hebben. Het moet zo klein en handig mogelijk zijn, zodat het niet in de weg staat.
Een goede eierkoker moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal of bepaalde polymeren. Het moet goed gemaakt zijn en mag geen oppervlakkige gebieden hebben waar men zich mogelijk zou kunnen verwonden. De elektronische componenten moeten ook goed worden verwerkt. De netstekker, die nodig is voor de stroomvoorziening, moet dikker zijn dan normaal om kabelbreuk in de kabel te voorkomen. Het moet over het algemeen een glad oppervlak hebben dat gemakkelijk af te vegen en te reinigen is. Vooral op het gebied van het waterreservoir is een eenvoudige reiniging een voordeel. Met een anti-aanbaklaag kunnen waterresten met een doek of spons worden verwijderd en met een ontkalker kunnen ook bestaande kalkvlekken worden verwijderd. Veel eierkookapparaten hebben een moeilijk te bereiken waterreservoir, wat het schoonmaken van het betreffende onderdeel veel moeilijker maakt. Bovendien moet het ontwerp van het apparaat aantrekkelijk zijn. Tegenwoordig zijn retro-ontwerpen zoals die door KitchenAid op hun keukenmachines worden gebruikt, zeer populair bij de consument. Het ontwerp moet een mix zijn van klassiek en futuristisch om alle groepen kopers gelijkelijk aan te spreken.
In het beste geval heeft de eierkoker een automatische uitschakelfunctie, zodat er geen risico is op overspanningsschade aan de elektronische componenten.

Met behulp van een speciale eierkokertest zijn verschillende voor- en nadelen van de apparaten aan het licht gekomen. Er zijn verschillende voordelen die zo’n apparaat met zich meebrengt.
Ten eerste is het mogelijk om meerdere eieren tegelijk te koken of te koken. Er is geen tijdverlies bij het wachten op meer eieren, maar de eieren kunnen direct worden geconsumeerd of verwerkt. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld bij het ontbijt met de familie niet hoeft moet meerdere eieren klaarmaken, want alle eieren die je nodig hebt zijn al klaargemaakt. Dit kan vooral voor grote gezinnen een groot voordeel zijn. Dit voordeel zorgt voor minder stress en spanning binnen de familie, want nu hoeft niemand meer te wachten op zijn ontbijtei. Ook restaurants en hotels, die bijvoorbeeld het ontbijt aanbieden, profiteren van de snelle, gelijktijdige completering van de ontbijteieren. Geen enkele gast die kan klagen over een ontbrekend ontbijtei zal de hotelexploitanten zeker iets beter laten werken aan andere zaken.
Bovendien zijn ze zeer energiebesparend. Als je een gewone pot op een elektrisch fornuis zet, gaat er veel energie verloren door het koken van het water. Zelfs als je een pot met een deksel gebruikt, gaat er veel energie verloren om het water op de juiste temperatuur te brengen. Als het water eenmaal aan de kook is, is dit energietekort misschien niet zo groot, maar als je elke dag of bijna elke dag op deze manier eieren bereidt, is er op de lange termijn een enorme energieverspilling. Bovendien wordt na het kookproces het gebruikte water weggegooid, wat een aanzienlijke verspilling van vitale hulpbronnen is. Water is een basisbehoefte en moet niet zo slordig worden verspild. In een eierkoker is slechts een fractie van de hoeveelheid water nodig voor een volle pot water. Daarom is het gebruik van dit apparaat een energiebesparende manier om eieren te koken.
Bovendien werkt het snel en gemakkelijk. U heeft geen behoefte aan deskundige kennis over de bediening, want alles is zeer beperkt en wordt eenvoudigweg getoond. Er is nauwelijks gevaar voor letsel door opspattend water. Ook hier ligt de pot met water ver achter, omdat het mogelijk is om snel van er is een verhoogd risico op letsel. Als het apparaat geen overspanningsbeveiliging heeft, kan er een overmaat aan elektriciteit ontstaan, zelfs als er voortdurend contact is met het stopcontact. Als de gebruikte materialen in het ergste geval van inferieure kwaliteit zijn, kan een brand niet worden uitgesloten.
Bovendien kan de benodigde ruimte voor een extra elektrisch apparaat vrij hoog zijn. Veel eierkokers zijn speciaal ontworpen om zo weinig mogelijk ruimte in de keukenkast in te nemen, maar als je toch al heel weinig ruimte in de keuken hebt, zul je twee keer nadenken voordat je een ander apparaat koopt, dat weer onnodig veel ruimte in beslag neemt, tenzij je van plan bent om het heel vaak te gebruiken.
Een ander negatief punt is de vaak luide signaaltoon als het proces is voltooid. Het wordt meestal bewaard op een volume en toonhoogte die zeer ongemakkelijk is voor het menselijk oor en wordt ook vaak genoemd als een negatief aspect in veel recensies.

Bij de aankoop van een eierkoker moet je op veel verschillende dingen letten. Het is vooral belangrijk dat de eierkoker ook gemakkelijk te reinigen is. Het moet een gemakkelijk te reinigen oppervlak hebben aan de binnenkant of gedeeltelijk of volledig gecoat zijn met een anti-aanbaklaag. Met deze coating kan zelfs grof vuil gemakkelijk worden verwijderd met helder water en een spons. Eventuele kalkresten uit het gebruikte water kunnen dan permanent met azijn worden verwijderd. De levensduur van elk apparaat bepaalt de zorg die het krijgt. Dit houdt in dat er regelmatig wordt gereinigd en ontkalkt en dat de juiste hoeveelheid water wordt bijgevuld. Het is daarom de moeite waard om de ontkalker tegelijkertijd te kopen.

Er is enkele, zeer interessante innovaties op de markt. Eierketeltestwebsites bieden een goed overzicht van welke modellen op dit moment op de markt zijn en zorgen voor een goede introductie. Eierkoker Stiftung Warentest heeft aangetoond dat de eierkoker voor de magnetron steeds populairder wordt in de maatschappij, omdat deze veruit de minste ruimte in de kast inneemt.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat fabrikanten nu gerechten hebben ontwikkeld van speciale kunststof die het mogelijk maken om een ei in een standaard magnetron te koken volgens de gewenste hardheidsgraad. Vooral jongeren hebben vaak geen tijd of zin om te wachten tot het water in de pot kookt of om af en toe een extra elektrisch apparaat te kopen om een ei te koken. Deze speciale schotels zijn veel ruimtebesparend en ongecompliceerder dan het plaatsen van een ander elektrisch apparaat in de keukenkast. Het servies is meestal een soort beker met een deksel. Daar wordt het te koken ei opengebroken en in de microgolfoven gelegd en opgewarmd volgens de instructies van de fabrikant. Als het ei in de microgolfoven zou worden geplaatst met de schaal ongebroken, zou het ei barsten door de straling die erop inwerkt en de interne druk die onder de schaal wordt opgewekt. Het kopje wordt verwarmd en de tijd die daarvoor nodig is, bepaalt de gewenste hardheidsgraad van het ei. Er moet echter worden opgemerkt dat het ei, dat na verloop van tijd uit de microgolfoven wordt gehaald, geen gekookt ei is in de conventionele zin van het woord. Het lijkt meer op een klassiek gepocheerd ei, d.w.z. een ei dat in een kleine hoeveelheid kokend water is gekookt. Dit gerecht is vaak vergelijkbaar met een ei. Het is ook bekend als een Ultra-Egg, omdat het is gemaakt van een speciale kunststof die perfect geschikt is voor de magnetron. Met behulp van zo’n ultra-ei kunt u in een paar seconden een hard of zacht ei bereiden.
Veel mensen Maar ze willen niet zonder de eierschaal in hun ontbijtei en de fabrikanten hebben ook hier een magnetronvariant bedacht. Dit werkt als de gebruikelijke eierkoker met stoom, maar het heeft geen verwarmingsplaat die werkt met elektriciteit, maar de stralen van de magnetron verwarmen het water en produceren zo de gewenste stoom bij het koken van de eieren. Afhankelijk van hoe hard de gebruiker het ei wil hebben, heeft zo’n schotel 5 tot 7 minuten nodig bij ongeveer 600 watt.
Een andere innovatie op het gebied van eierkookapparaten is de netwerkverbinding met het mobiele apparaat. Er zijn nu apps beschikbaar om de optimale kooktijd voor het ei te bepalen. Er zijn ook geïntegreerde timers die de kooktijd effectief kunnen controleren.

De toonaangevende fabrikanten van eierkokers zijn voornamelijk WMF, Krups, Severin, Cloer, Bomann en Tefal.

De WMF Group wordt beschouwd als de toonaangevende fabrikant van kleine elektrische apparaten. Sinds 1853 worden in het hoofdkantoor in Geislingen/Steige WMF-producten zoals bestek, potten, zout- en peperstrooiers en zelfs eierkokers vervaardigd. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in huishoudelijke, gastronomische en hotelartikelen, waaronder keukenapparatuur, kookgerei en professionele koffiemachines. WMF heeft nu meer dan 5.000 werknemers en werd in 2016 voor 1,6 miljard euro overgenomen door de Franse huishoudapparatenfabrikant SEB. De eierkokers zijn geprijsd voor 20-40 euro. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal.
Tefal is een bedrijf dat in 1956 in Frankrijk is opgericht en dat voornamelijk kookgerei en kleine huishoudelijke apparaten produceert. Net als WMF maakt Tefal sinds 1968 deel uit van de wereldwijd opererende SEB-groep. De naam Tefal is een Neologisme van de woorden Teflon en aluminium. Tefal was het eerste bedrijf in Europa dat pannen met een antiaanbaklaag produceerde en was vooruitstrevend op dit gebied. Tefal is wereldwijd in meer dan 120 landen aanwezig, maar het basisdistributienetwerk bevindt zich in Europa. Het was het bedrijf Tefal dat een gecombineerd apparaat ontwikkelde dat het mogelijk maakt om tot 4 eieren tegelijk te roosteren en te koken. Deze ontwikkeling werd beschouwd als een revolutie, want in het algemeen worden combinatietoestellen bijzonder goed ontvangen door privé-huishoudens, omdat je voor dezelfde prijs meer functies krijgt voor één toestel.
Het familiebedrijf Cloer Elektrogeräte GmbH is een in Arnsberg gevestigde fabrikant van kleine huishoudelijke apparaten. Het heeft ongeveer 30 medewerkers op het hoofdkantoor en werd in 1898 opgericht door Caspar Cloer. Sinds 1990 produceert het bedrijf alleen nog maar in China. Vandaag de dag verkoopt het bedrijf voornamelijk goederen op de Duitse markt. De productlijn van het bedrijf omvat ongeveer 80 producten, waaronder koffiemachines, wafelijzers, waterkokers, grills en eierkokers. De prijzen van de eierkokers liggen tussen de 20 en 50 euro. Dit betekent dat Cloarmapparaten tot het iets hogere prijssegment behoren.
Een andere bekende Duitse fabrikant van elektrische huishoudapparaten is Severin Elektrogeräte GmbH, opgericht in 1921 en gevestigd in Sundern in het Sauerland. Het productassortiment van Severin omvat koffiemachines, broodroosters, mixers, stofzuigers en vele andere keukenapparatuur zoals eierkokers. Sinds 1995 zijn er ook productiebedrijven in Shenzhen, China. De eierkokers hebben een capaciteit van 3 tot 7 eieren.
Krups maakt ook deel uit van de Franse groep SEB. Krups werd in 1846 opgericht en produceert keuken- en huishoudapparaten. De Ovomat Super is waarschijnlijk veruit het meest verkochte eierkoktoestel. Het kost ongeveer 30 euro en heeft alleen maar positieve recensies op het internet. Vooral de schone De verwerking en het snelle kookproces worden door de critici geprezen.
De dochteronderneming C. Bomann GmbH maakt deel uit van de Clatronic-groep. Bomann verkoopt internationaal grote en kleine elektrische apparaten. In de tests van Haus & Garten in 2018 kregen de apparaten van Bomann veel lof voor hun snelle voorbereidingstijd en zeer eenvoudige bediening.

Waar u de eierkoker kunt kopen die het beste bij u past, is aan u. Als u persoonlijk deskundig advies wilt inwinnen, kunt u het beste naar een speciaalzaak gaan. Daar kunt u professioneel en persoonlijk advies krijgen over alle belangrijke functies en direct vragen stellen, ook als u het niet zeker weet. De medewerkers in dergelijke winkels zijn professioneel opgeleid en getraind om een ideaal advies te geven. In een speciaalzaak kunt u de nieuwste apparaten van dichtbij bekijken, het vakmanschap van de apparatuur controleren en zelfs de eierkoker in de hand nemen om de hanteerbaarheid ervan te controleren. De verkoper kan ook gericht inspelen op persoonlijke wensen, voorkeuren of zelfs prijsverwachtingen en dienovereenkomstig adviseren. Test-eierkokers zijn vaak beschikbaar voor testen in speciaalzaken, zodat ze kunnen worden uitgeprobeerd. Een negatief aspect van speciaalzaken is vaak het kleinere aanbod dan op het internet. Meestal worden daar alleen de bestsellers getoond of de apparaten van bedrijven die een contract hebben met de gespecialiseerde handel. Vaak zijn de prijzen van de apparaten ook veel hoger. Dit is alleen maar begrijpelijk, want een gespecialiseerde handel heeft kosten vanwege zijn winkelruimte en een postorderbedrijf hoeft alleen maar opslagruimte te huren, wat veel goedkoper is in vergelijking met winkelruimte.
Het internet biedt de mogelijkheid om veel meer apparaten beschikbaar te hebben. Tests voor eierkokers zijn ook vaak te vinden op het internet, op diverse eierkokers. Testpagina kunt u de nieuwste modellen met elkaar vergelijken en heeft u alles in één oogopslag. Veel postorderbedrijven zoals Amazon bieden u ook de mogelijkheid om de eierkoker te testen voordat u er voor betaalt en als u het niet leuk vindt, kunt u het gemakkelijk binnen 2 weken terugsturen. De uitwisseling werkt normaal gesproken zonder problemen. Een ander voordeel van het internet is dat u vaak veel grotere eierkokers kunt kopen dan in een speciaalzaak. Er zijn meestal apparaten voor maximaal 6 eieren, maar vaak hebben hotels of restaurants veel meer eieren nodig, waar het kopen op het internet zijn voordelen heeft. De prijzen zijn veel lager, omdat het internet-postorderbedrijf door zijn omvang totaal andere voorwaarden krijgt dan de retailer. Concluderend kan worden gesteld dat kopen op het internet alleen al vanuit financieel oogpunt zeker de moeite waard is. Als u echter niet zonder persoonlijk advies van een specialist wilt, bent u beter af bij een vakhandelaar.

De eerste gegevens over eierkokers dateren uit de 18e eeuw. Het eerste schriftelijke, concrete bewijs is van 1807 en daar werd het toestel een eierkoker genoemd en werd het in Engeland in gebruik genomen. Daar werd de consumptie van eieren voor het ontbijt steeds populairder. De vroegere vorm van de eierkoker leek meer op een soort theepot die over een lamp met spirituskracht stond. Rondom deze theepot stonden rijkelijk versierde eierdopjes, die vroeger gemeengoed waren.
De eerste echte, elektrische eierkokers verschenen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het koken werd er veel gemakkelijker mee gemaakt, waardoor deze apparaten steeds meer verspreid raakten. Vandaag de dag zijn ze in veel huishoudens te vinden, omdat ze in bijna elke om te worden uitgebreid.

Het is niet mogelijk om te zeggen hoe wijdverbreid de apparaten in Duitsland zijn geworden. De verschillende bedrijven publiceren geen concrete verkoopcijfers en het is dus nogal moeilijk om een schatting te maken.
Verschillende eierkokers in de test komen vaak tot zeer verschillende resultaten, maar wat is de reden hiervoor? Het is vaak niet alleen het apparaat zelf die schuld heeft, maar ook de aard van het te bereiden ijs. Het ei is een natuurproduct en kan een andere hardheid hebben, zelfs als het tegelijkertijd in hetzelfde apparaat wordt gekookt. Het hangt meestal af van de ervaring in het koken van eieren om de juiste duur voor de gewenste hardheid te vinden.
Stiftung Warentest Eierkocher biedt een goed overzicht van de verschillende eierkokers, hun kenmerken en hun verschillen. Daar heb je alles in één oogopslag bij elkaar en hoef je niet eeuwig te zoeken om de informatie te krijgen.
Eierketeltestwinnaar 2018 is de WMF Stelio 041570011, die in alle categorieën de relatieve winnaar is. Met zijn grote capaciteit voor maximaal 7 eieren en de praktische opwarmfunctie voldoet hij aan de meeste behoeften van de consument.

Wanneer u de Amazone-eierkokers binnengaat, zijn de meeste apparaten geprijsd tussen . Het kopen van een eierkoker bij Amazon heeft ook het voordeel dat je de apparaten met elkaar kunt vergelijken en niet de prijzen en apparaten in verschillende winkels hoeft te vergelijken. Roestvrijstalen eierkokers van roestvrij staal zijn over het algemeen iets duurder dan modellen die volledig van polymeren zijn gemaakt. Als u „Eierketel 3 eieren“ op Amazon invoert, vindt u het model EK3161 van de firma Severin voor 1-3 eieren, wat momenteel ongeveer 21€ kost.

Er zijn een heleboel nuttige en ook nogal grappige accessoires voor deze apparaten. Sommige accessoires zijn vaak direct in het apparaat geïntegreerd of kunnen apart worden aangeschaft. Het belangrijkste accessoire voor een eierkoker is de eierpier of in de volksmond „eierpiek“ genoemd. Dit apparaat voorkomt dat de eieren tijdens het koken barsten en lekken. Het compenseert de inwendige druk van het ei tijdens het koken, omdat de overdruk kan ontsnappen en de inwendige druk niet plotseling te groot wordt, zodat de eierschaal barst en het hele ei verspreid ligt in de eierkoker.
Een ander belangrijk accessoire, vooral voor een gezin met kinderen, kan de eierkraker zijn, of vakkundig een eierschaalbreker genoemd. Het is een kap die je op het ei legt. Op deze kap is een iets langere stang gemonteerd voor het ei, waarbij een bal op de stang is gemonteerd zodat deze vrij kan bewegen. Als je nu een vooraf bepaald breekpunt op het ei wilt veroorzaken, dan duw je de beweegbare bal naar boven, plaats je de kap op het ei en laat je de bal gewoon naar beneden vallen. Nu hoef je alleen nog maar een inkeping in het ei te maken en je kunt met volle teugen genieten van je ontbijtei. Op deze manier kunnen zowel grote als identieke eieren snel en veilig worden geopend. Het is ook een grote hulp, vooral voor ouders, omdat zij niet langer de eieren van de kinderen hoeven te schillen, maar een actieve helper hebben voor deze activiteiten.
Een andere accessoire is de eierwarmer. Je moet het vaak apart kopen, omdat de meeste eierkokers een opwarmende functie hebben. De eierwarmers vormen echter een geweldig decoratief element op de ontbijttafel. Eierwarmers zijn niets meer dan wollen hoezen of gebreide kledingstukken die je over de eieren legt om ze een tijdje warm te houden. Hier fungeert het materiaal van de eierwarmer als een beschermend omhulsel, waardoor de koudere lucht in de kamer zo ver mogelijk van het ei wordt weggehouden. Het geeft eierwarmers in verschillende kleuren en vormen, bijvoorbeeld in de vorm van kippen, schapen of koeien. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken, want ze zijn wasbaar op 30 graden en passen in verschillende maten eieren, d.w.z. in gewichtsklasse M of L. Als je geen zin hebt om de eierwarmers te kopen, kun je ze thuis gemakkelijk zelf breien of haken. Diverse instructies hiervoor zijn eenvoudig te vinden op het internet.
Een ander mogelijk accessoire kan een eiersnijder zijn. Een eiersnijder bestaat meestal uit een kunststof frame en een parallel liggend draadgaas. Met dit gebruiksvoorwerp kunnen hardgekookte eieren snel en gemakkelijk in gelijkmatige repen worden gesneden. Dit is vooral handig als u bijvoorbeeld een eiersalade wilt bereiden en veel eieren in één keer gelijkmatig wilt snijden. U drukt de eiersnijder gewoon op het hardgekookte ei en drukt het met gelijkmatige druk naar beneden.
Belangrijk om het apparaat op lange termijn in leven te houden is de regelmatige ontkalking. Het is aan te raden om bij aankoop van een dergelijk apparaat een ontkalker aan te schaffen om regelmatig kalkresten te verwijderen, vooral uit de wateropvangbak, omdat het apparaat dan een veel langere levensduur heeft.

Er zijn verschillende alternatieven voor de standaard eierkoker. Enerzijds is er de klassieke variant in een pot. Hier verwarmt u water in een pot op het fornuis tot het kookt. Vervolgens voeg je de eieren toe en wacht je 5-7 minuten tot het ei de gewenste hardheid heeft. Deze variant is zeer ineffectief, omdat er veel energie verloren gaat bij het verwarmen van het water. Dit is echter een goede variant voor al die mensen die geen zin hebben om een ander elektrisch apparaat in hun keuken te zetten en alleen maar een willen genieten van het ontbijt. Bij een verhoogde consumptie van eieren moet u serieus overwegen om een eierkoker aan te schaffen.
Een ander alternatief is het bereiden van eieren in de magnetron. Hier zijn er speciale gerechten die lijken op de gebruikelijke eierkokers. Ze lijken ook op hen in vorm. Hier doet u water in dit vat, zet het in de magnetron en de golven van de magnetron verwarmen het water en de waterdamp, waardoor de eieren in het vat hierboven kookt of kookt.