Elektrische schaafmachine

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Elektrische schaafmachine

De elektrische schaafmachine in de dagelijkse praktijk

Waarschijnlijk het bekendste en misschien wel populairste gereedschap van alle timmerlieden en schrijnwerkers, is verkrijgbaar in de typische manuele vorm of ook met elektrische aandrijving: het vliegtuig. Een vliegtuig kan op veel verschillende manieren gebruikt worden, of het nu gaat om het restaureren van meubels, het bouwen van een huis of het tuinieren, een vliegtuig is overal nodig. Een elektrische schaafmachine kan daarom de moeite waard zijn.
Natuurlijk is er een breed scala aan verschillende elektrische vliegtuigen op de markt, maar om de juiste te vinden voor u, hebben we de belangrijkste informatie uit bestaande elektrische vliegtuigen tests geselecteerd.

Het vliegtuig is een van de oudste gereedschappen die door timmerlieden, schrijnwerkers of meubelmakers worden gebruikt. Meer dan 3000 jaar geleden maakten mensen al gebruik van vliegtuigen om hout te bewerken. Zelfs in het oude Rome gebruikte men vliegtuigen om de oppervlakken van hout glad te strijken. Door te schaven heeft men de mogelijkheid om zeer dunne lagen hout te verwijderen, in principe kan men zeggen dat door te schaven, zeer dunne houtsnippers worden verwijderd.
Het klassieke houten vlak is gemaakt van hard beukenhout, in het ambacht zweren timmerlieden en schrijnwerkers bij dit klassieke gereedschap tot op de dag van vandaag om precies te werken. In het schaafblok zit een spleet, in deze spleet wordt het scherpe stalen vlakijzer gestoken.

In principe is een elektrische schaafmachine qua ontwerp gelijk aan het klassieke vlak. Het gebruik van een elektrische schaafmachine kan zinvol zijn, want stel je voor dat er grote oppervlakken moeten worden bewerkt en mogelijk nog steeds van hardhout worden gemaakt, waar het werk kan worden gedaan door Spierkracht wordt op den duur echt heel inspannend. Een elektrische schaafmachine wordt gebruikt om sneller te kunnen werken.

elektrische schaafmachine werkt

Het principe van een elektrische schaafmachine doet, als je de werking ervan nader bekijkt, meer denken aan de functie van een freesmachine en niet aan de klassieke schaafmachine. De meeste machines die in de elektrische schaafproef werden getest hadden één of meer roterende bladen, deze bladen sneden met hoge snelheid kleine snippers van het hout af, waardoor een glad oppervlak ontstond. Bij het werken met de elektrische schaafmachine moet u altijd beginnen met een kleine dikte en het schaafproces een paar keer herhalen, op deze manier krijgt u betere resultaten.

Onze Top 10 – Elektrische vliegtuigen

elektrische schaafmachine

De kleine machine moet zo licht mogelijk zijn, want als u lange tijd met de elektrische schaafmachine moet werken, gaat het gewicht van de machine snel naar de botten van de arbeider. Machines met een maximaal gewicht van ca. 2,5 kg zijn aan te bevelen.

Motorvermogen
Het motorvermogen moet relatief hoog zijn, dit zorgt ervoor dat een goede snelheid wordt bereikt en het materiaal snel kan worden verwijderd. Het vermogen moet tussen 600 en 1000 watt liggen.

Messen
De elektrische schaafmachine moet messen hebben die zonder veel moeite kunnen worden vervangen, omdat de machinemessen niet opnieuw kunnen worden geslepen. Op de lange termijn is het werken met een elektrische schaafmachine echter alleen leuk als de messen voldoende scherp zijn.

Garantievergoeding
De snijdiepte van de elektrische vlakken moet vrij instelbaar zijn van 0 tot 3 mm. De maximale diepte mag echter nooit worden ingesteld of als kan vooral gebruikt worden voor het afschaven van randen. De hoge zaagdiepte kan snel leiden tot overbelasting van de motor.

Zuigen
De mogelijkheid van een spaanafzuigsysteem kan slecht vuil of stof voorkomen, sluit gewoon een industriële stofzuiger aan op de machine en het ontstane vuil wordt direct aangezogen.

Als u voor het eerst met een elektrische schaafmachine werkt, moet u zo voorzichtig en langzaam mogelijk over het hout lopen, zodat u er voor de helft voor kunt zorgen dat het hout gelijkmatig en schoon wordt geschaafd. Begin bovendien met een zeer geringe zaagdiepte, omdat anders lelijke groeven en vlekken in het hout kunnen ontstaan.
Vooral als het hout hard is, is het beter om meerdere schaafbeurten uit te voeren met een lage zaagdiepte.

Zelfs onder de 100 euro vindt u vrij goede elektrische schaafmachines in de speciaalzaken of op het internet. Bekende fabrikanten bieden machines aan voor meer dan 100 euro, maar hier moet gezegd worden dat de kwaliteit van de machines beter is en dat er aanzienlijk meer accessoires zijn inbegrepen of aangeboden. Goedkope machines zijn niet altijd slechter, maar helaas ontbreken de accessoires meestal.

elektrische schaafmachine

De fabrikanten Makita, Bosch, Hilti, Einhell, Black & Decker en Dewalt bieden goede apparaten aan.

Bij alle elektrische schaafmachines wordt gewezen op de juiste veiligheidskleding, draag in ieder geval een veiligheidsbril, want de vliegende houtkrullen zijn een groot gevaar voor de ogen. Om uzelf te beschermen tegen stof, moet u naast de veiligheidsbril een stofmasker dragen. Tegen de ontwikkeling van lawaai is een gehoorbescherming aan te bevelen, dan kunt u in principe beginnen. Zet de machine niet neer totdat de motor volledig tot stilstand is gekomen, anders kan de machine uit zichzelf opstarten.

Bijzonder aan te bevelen zijn hardmetalen omkeerbare bladen voor de elektrische schaafmachine, deze hebben een zeer lange levensduur en nauwkeurig werken is geen probleem. Helaas slijten schaafmessen relatief snel en vroeg of laat zullen de messen niet meer vervangen kunnen worden. Het verwisselen van de messen kost wat tijd, dus de nieuwe messen moeten na het verwisselen worden aangepast, pas dan kun je weer aan het werk.
Grote effecten kunnen worden bereikt met de speciale rustieke messen, die het oppervlak van de meubels op een zeer aantrekkelijke manier veranderen.

Met een elektrische schaafmachine kunt u in korte tijd eenvoudig werken aan balken, houten latten en houten planken, ook het frezen van houten materialen en het schuren van houten deuren kan met een elektrische schaafmachine. Met een elektrische schaafmachine kunt u tot 2 of 3 mm van het houtoppervlak in één bewerking verwijderen, afhankelijk van de hardheid van het hout. Als u vaak met hout werkt, is de aanschaf van een elektrische schaafmachine zeker niet de verkeerde beslissing. De redenen voor de aanschaf van een elektrische schaafmachine zijn de millimeternauwkeurige werkwijze, de snelle en schone werktechniek, de geringe inspanning die nodig is bij het werken op grote oppervlakken en de mogelijkheid om de zaagdiepte vrij te kunnen kiezen.
De beste resultaten worden bereikt door de elektrische schaafmachine alleen op het materiaal te plaatsen als de motor al draait. Hoe lager het rendement en hoe vaker het werk wordt gedaan, hoe beter het resultaat. Een elektrische schaafmachine moet worden uitgerust met een stofopvangzak of een afzuiginstallatie. Voordat u koopt, moet u overwegen wat voor soort materiaal u wilt schaven, en let op de hardheidsgraad. Nieuwe machines zijn over het algemeen minder luidruchtig dan oudere modellen. Ergonomische handgrepen zijn het alles-en-eind-tot-alles van langdurig werk.