Opblaasbare plank Stand Up Paddling

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Opblaasbare plank Stand Up Paddling

De trend in de watersport is sinds enkele jaren de SUP’s – Stand Up Paddeling Boards. Wie zich in de zomer naar een meer of rivier begeeft om zich te ontspannen, zal vroeg of laat mensen ontmoeten die over het water glijden. Meestal staan ze rechtop en houden ze een lange peddel vast, die gewend is steeds weer in het water te steken. Deze trendsport is een sport voor iedereen geworden en is een genot voor jong en oud. Deze sport laat op een eenvoudige manier een maximale ontspanning toe in combinatie met sport en een eersteklas cardiovasculaire training.
Naast het plezier dat het peddelen met zich meebrengt, is het ook goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. Met de nu gangbare opblaasbare modellen is er ook een gemakkelijke manier van transport en weinig ruimte nodig voor de winterstalling. Maar er zijn een aantal dingen om te overwegen en we zullen nu in onze Inflatable Board Stand-Up Paddling Test ingaan op deze kwestie.
Het materiaal
De eerste SUP’s leken nog steeds op klassieke surfplanken. Hard, robuust maar ook zwaar en onhandelbaar. Deze borden waren en zijn bijna onverwoestbaar. Aangezien de stress van SUP-rijden echter vele malen minder is dan surfen, omdat deze sport alleen op rustiger water wordt beoefend, zijn de bovengenoemde kenmerken niet noodzakelijk voor SUP. Daarom zijn de opblaasbare platen zeer snel geaccepteerd.
De sterkte is op geen enkele manier minder dan die van een gelamineerde plaat. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van een zeer robuust materiaal dat zeer scheurvast is. De plaat wordt vervaardigd met behulp van het zogenaamde drop stitch-proces, wat betekent dat de nylondraden miljoenen keren worden geweven en vervolgens op maat worden geknipt. Daarna wordt alles ingekort meerdere lagen.

De zogenaamde inflatable boards bieden minstens 10 voordelen ten opzichte van hardboards, zoals we hebben ontdekt in onze inflatable board stand-up-paddling test:
een opblaasbaar SUP-bord is vele malen lichter dan een hardboard

  • de opblaasbare plank past gemakkelijk in kleine fietstassen en kan in elk openbaar vervoersysteem, vliegtuig of auto worden vervoerd
  • om een hardboard van het dakrek van de auto te nemen of om het te repareren is er veel meer vervelend en zenuwslopend dan de inspanning van 10 minuten om het op te blazen.
  • Kracht, stabiliteit en zijn op geen enkele manier inferieur aan een hardboard en zullen u ook inspireren.
  • Als het toch gebeurt, namelijk als je van het bord valt, zijn de zachte randen van de SUP een echte reden om te kopen, in tegenstelling tot de harde randen van een klassiek bord.
  • een SUP is het ideale zwemeiland voor kinderen
  • het materiaal overtuigt zelfs op grindstranden
  • de levensduur van een Stand-Up-Paddeling bord is enkele jaren met de juiste zorg.
  • nauwelijks ruimte nodig voor de winterstalling in tegenstelling tot starre hardboards
  • de prijs in vergelijking met een hardboard is minder dan de helft.

Koop onze Top 10 – Opblaasbaar bord Stand Up Paddling

De meeste fabrikanten specificeren de afmetingen van de platen in „inches“ of „feet“. Voor verdere oriëntatie zijn hier de vertaalde waarden: 1 voet is 30 cm en 1 inch is 2,54 cm.

Beginners moeten een SUP kopen, die ongeveer 10 tot 12 meter lang en 32 tot 36 centimeter breed is. Hoe breder de SUP, hoe wendbaarder en kantelbestendiger hij is.

TheAllrounder Board

Een allrounder wordt gedefinieerd door een lengte van ongeveer 9 tot 10 voet. Met deze afmetingen ligt een opblaasbaar sta-op-plankje zeer stabiel op de natte ondergrond en maakt korte tochten, casual cruisen en zelfs surfen mogelijk.

Grotere tochten over rivieren of meren kunnen worden gerealiseerd met een plank vanaf 12 voet. Zelfs kinderen of honden kunnen op deze planken rijden. Voor langere tochten over meerdere dagen moet een bagagenet worden aangeschaft, dat aan de staart kan worden bevestigd (let op de optie bij aankoop).

Om op de golven te kunnen rijden, moet een korte plank worden aangeschaft. Dit is de enige manier om een goed draaivermogen te krijgen.

Met een 14 voet lange en minder dan 30 inch brede SUP krijg je een perfecte richtingsstabiliteit. Zeer hoge snelheden worden gemakkelijk bereikt door professionals. Nieuwkomers konden in eerste instantie tot het uiterste worden gedreven door de smalle, wiebelige vorm.

Deze planken zijn breed en lang zodat er yoga oefeningen op uitgevoerd kunnen worden. Een antisliplaag over het gehele standoppervlak, vergelijkbaar met een yogamat, voorkomt uitglijden.

Gezinnen met kinderen hebben samen plezier op een breed, middellang SUP-bord. Deze Family Board is stabiel, zeer gemakkelijk te manoeuvreren en geschikt voor verschillende gewichtsklassen.
Tip:
Speciaal voor kinderen zijn er Stand-Up-Paddle Boards te koop tegen lage prijzen. De smalle en korte constructie biedt een goede wendbaarheid en een hoge funfactor.

De belangrijkste aankoopfactoren

Een korte SUP biedt wendbaarheid en peddelplezier dicht bij de kust.
Hoe langer een opblaasbaar SUP-bord is, hoe fijner het recht vooruit glijdt. Daarnaast zijn meerdere peddelslagen op een rij aan één kant mogelijk.

Met een breedte van 32 inch ligt een SUP veiliger op het water. Het grotere oppervlak zorgt voor meer stabiliteit.

De normale maatregelen zijn ongeveer 4 en 6 inch.
Met de kleinste dikte van 4 inch begint de instapklasse qua prijs. Deze dikte is echter slechts ontworpen voor maximaal 60 kilo of kinderen. Als de plank met meer gewicht wordt beladen, kan het materiaal wijken en zal het water overstromen. Daarom moeten volwassenen terugvallen op de 6 inch.

Een plank met een brede staart en een ronde neus is stabieler dan een plank met een smalle staart en een spitse neus.
Eigenschappen die een SUP moet hebben

Meestal heeft een peddelplank een verwijderbare centrale vin aan het achterschip en twee extra vaste zijvinnen, die als vaste vinnen zijn ingebouwd voor de richtingsstabiliteit.

Bij de aankoop van het bord moet u ervoor zorgen dat het handvatten heeft aan de zijkanten en de voor- en achterkant.

Aan de staart moet een roestvrijstalen ring worden aangebracht om de plank vast te zetten. Hiervoor is een veiligheidslijn nodig.

Een stand-up paddeling bord moet een anti-slip oppervlak hebben.

Voor langere tochten moet een apparaat beschikbaar zijn waaraan klemmings- of spangordels kunnen worden bevestigd. Afhankelijk van uw behoeften zijn er ook SUP’s die de mogelijkheid hebben om een stoel te bevestigen. Hiervoor zijn echter extra D-ringen nodig.

De peddel

Aluminium, glasvezel of koolstof zijn de materialen, gemaakt van de peddels zijn gemaakt van – aluminium is het goedkoopst, maar relatief zwaar
– glasvezel is lichter
– Het duurste materiaal is koolstof. Het heeft het laagste gewicht en tegelijkertijd de beste stijfheid en drijfvermogen. Een koolstoffilter drijft minstens vijf minuten op het water voordat het zinkt.

– een groot peddelblad vereist een grotere inspanning. Aan de andere kant biedt het een uitstekende voortstuwing door het grote oppervlak.
– bij het surfen op de golven, moet je een kleine peddel gebruiken, omdat je dan sneller kunt handelen.

– Basisregel: de lengte moet 15 tot 20 cm langer zijn dan de lichaamslengte.
– In de lengte verstelbare peddels zijn ideaal
– Meestal kunnen de peddels worden gedemonteerd en passen ze dan in elke zak.

– een tweetaktpomp vult de SUP zeer snel met de vereiste druk
– Het moet een manometer hebben

Over de D-ring, die aan het achterschip is geïnstalleerd, wordt de lijn om de enkel gelegd. Op deze manier is het bord na elke val weer snel bereikbaar.

Extra toebehoren

Niet wettelijk verplicht en niet dringend noodzakelijk, omdat de riem zorgt voor een verbinding met de SUP.
Toch: zwemvesten zijn een echte aanrader voor kinderen!

Een wetsuit doet nooit pijn, zeker niet als de sport ook in de herfst/lente wordt beoefend.

Surflaarzen houden je voeten warm en beschermen tegen scherpe steentjes of gebroken glas in het water.
De antislipzool zorgt voor een nog betere stabiliteit

Kleding, proviand en kostbaarheden worden opgeslagen in een waterdichte Uitstekende verpakkingsopberging

Met deze stoel wordt een SUP een comfortabele tourkayak.
Er moeten D-ringen op de plank worden aangebracht voor de bevestiging.

Een opblaasbaar stand-up paddelbord is het perfecte alternatief voor een hardboard. Het is licht, gemakkelijk te vervoeren en kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Het biedt een verscheidenheid aan toepassingen en dus voor iedereen precies het juiste om individueel plezier te hebben. Een SUP is de ideale vrijetijdsbesteding.