Gietijzeren branders

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Gietijzeren branders

Gietijzeren branders zijn geschikt voor het branden en smoren op alle soorten fornuizen en voor gebruik in de oven. Kookgerei van dit materiaal is meestal stevig gesmolten uit ijzer en heeft daardoor een relatief zwaar gewicht. Vergeleken met andere materialen heeft gietijzer enkele bijzondere eigenschappen die het een uitstekend materiaal voor kookgerei maken. Het blijkt bijzonder robuust te zijn, heeft een goede en gelijkmatige warmteverdeling over het gehele branderlichaam en vormt na herhaaldelijk gebruik een patina, die werkt als een natuurlijke antikleeflaag. Dit zijn enkele van de redenen waarom gietijzeren branders goede testresultaten behalen.

Een gietijzeren braderie moet de warmte van alle kanten gelijkmatig overbrengen op het te bakken voedsel. Dit werkt het beste met een deksel van hetzelfde materiaal. Deksels van glas en roestvrij staal worden ook vaak gebruikt, maar ze verminderen de warmtegeleiding tijdens de bereiding in de oven in geringe mate. Een gietijzeren braeter moet duurzaam zijn. De zorg speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is relatief eenvoudig: gewoon droogwrijven zonder water te gebruiken. Als u warm water gebruikt (zonder afwasmiddel!), moet u de braeter opnieuw invetten om te voorkomen dat de natuurlijke beschermings- en antikleeflaag (patina) wordt beschadigd.

Gietijzeren braeters worden gebruikt om zacht te koken bij lage temperaturen, om vlees of vis te verschroeien en om geroosterd of gesmoord voedsel warm te houden. Ze zijn ook geschikt – dankzij hun grootte – voor zeer grote gerechten zoals geroosterde gans. Als ze op het fornuis worden gebruikt, kunnen ze ook als kookpot worden gebruikt. De goede warmtegeleiding van het robuuste materiaal zorgt er ook voor dat het voedsel gelijkmatig wordt gekookt en vervolgens lang warm wordt gehouden in de braeter. Dit maakt het kookgerei ook ideaal om te serveren.

Naast braeters van onbekleed en gecoat gietijzer zijn er ook modellen van roestvrij staal, email, gegoten aluminium, keramiek of zelfs natuurlijke klei, zoals de Romeinse pot. Gietijzeren branders zijn echter het meest populair in de test.

Onze Top 10 – Gietijzeren branders

Als belangrijke fabrikanten van gietijzeren branders en gietijzeren kookgerei in het algemeen zijn er twee zeer belangrijke namen: Le Creuset en Skeppshult. Beide bedrijven staan voor kwalitatief hoogwaardig kookgerei gemaakt van het solide materiaal, dat ook door veel chef-koks over de hele wereld wordt gewaardeerd. Terwijl Skeppshult Braeter gemaakt zijn van zuiver gietijzer zonder enige coating, zijn de Le Creuset modellen geëmailleerd. Andere bekende fabrikanten van onbeklede gietijzeren braeters zijn Combekk, WMF of Hoffmann Metal Vessels. Geëmailleerde modellen zijn verkrijgbaar bij gerenommeerde fabrikanten zoals Staub, Chasseur of Küchenprofi.

Gietijzer wordt al vele jaren gebruikt als materiaal voor kookgerei en architectonische producten zoals bruggen of balkons en klassieke straatverlichting. Tegenwoordig wordt het naast de productie van kookgerei ook gebruikt voor versnellingsbakken in de automobielindustrie. In de keuken wordt het nog steeds beschouwd als een van de meest populaire materialen voor potten, Pan en Braeter. In de test vallen gietijzeren braeters vooral op in vergelijking met modellen van andere materialen. Een verdere indicatie hiervan is dat veel sterrenkoks wereldwijd gietijzeren kookgerei gebruiken voor hun recepten.

Braeter en ander gietijzeren kookgerei kan worden besteld vanuit het comfort van uw huis. Het voordeel is dat u altijd alle modellen van verschillende fabrikanten kunt vergelijken en zo een overzicht heeft van de bijzonderheden van elk afzonderlijk model. De selectie en afhandeling van het bestelproces is eenvoudig en onlinewinkels bieden meestal een telefonische klantenservice. Dit betekent dat kopen op het internet niet onderdoet voor kopen in een winkel, zelfs niet in termen van advies. Een ander groot voordeel is dat u het zware gietijzeren kookgerei niet mee naar huis hoeft te nemen. Het wordt gemakkelijk per post geleverd en vergt dus geen enkele moeite. Dit aspect mag immers niet worden onderschat, grote gietijzeren vuurpijpen wegen tot acht kilogram.

Een belangrijk criterium bij de aankoop is de aandacht voor de merknaam van het gietijzeren kookgerei. Gerenommeerde merken leveren meestal de beste modellen. Deze mogen dan wel iets meer kosten, maar hun robuustheid en kwaliteit zijn een groot voordeel. Dit is mede te wijten aan de soms zeer kostbare productieprocessen. Bij goedkope naamloze brouwers van bijvoorbeeld geëmailleerd gietijzer ontstaan krassen of beschadigingen veel sneller dan bij hoogwaardige modellen van Le Creuset. Overigens bieden bekende fabrikanten een duurzaamheidsgarantie voor hun goederen, die soms wel 25 jaar geldig is. Met de juiste zorg gaat het gietijzeren kookgerei mee maar aanzienlijk langer en zijn daarom een zeer duurzame investering.

Om het bereiden van voedsel in de brouwerij te vergemakkelijken en het resultaat te optimaliseren, zijn er praktische keukenhulpjes. Met een bakkwast is het bijvoorbeeld gemakkelijk om het voedsel tijdens het kookproces meerdere keren te marineren. Roosterkwasten zijn vooral belangrijk als er lekkere geroosterde gans of varkensvlees in de oven moet worden bereid. Het wordt gebruikt om zijn eigen sap over het vlees te gieten, wat uiteindelijk een bijzonder mals en smakelijk resultaat oplevert. Met braadthermometers heb je altijd in de gaten hoe ver het braadstuk al binnenin is gebakken.

Er zijn ook tal van praktische keukenhulpen voor het serveren. Vleesvorken in combinatie met scherpe messen (snijmessen, uitbeenmessen) zorgen voor gelijkmatige, gladde plakken vlees. In het geval van geroosterde gans of eend helpt een pluimveeschaar bij het snijden van het vlees.

Ook belangrijke accessoires: Als deze niet in de leveringsomvang zijn opgenomen, is de aanschaf van een geschikte hoes de moeite waard. Merkfabrikanten zoals Le Creuset of Skeppshult bieden ook gietijzeren, glazen of roestvrijstalen braaddeksels voor gietijzeren braadstukken individueel aan. Bijzonder aan te bevelen zijn waarschijnlijk de deksels, die ook van gietijzer zijn gemaakt, omdat ze de warmte net zo goed overbrengen en lang vasthouden als het lichaam van de brander zelf. Dit betekent dat zelfs de warmte van bovenaf aan het voedsel wordt overgedragen.