hittebestendig kachelglazuur

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk hittebestendig kachelglazuur

Wat is een ovenlak?

Een kachelglazuur, ook wel schoorsteenemaille genoemd, wordt gebruikt voor het coaten van apparatuur zoals kachels en andere apparaten die worden blootgesteld aan hoge warmte. Deze verven hebben ook de eigenschap om te beschermen tegen verwering en corrosie en zijn bovendien bijzonder stoot- en krasbestendig. Het product wordt meestal verkocht in een hersluitbare verpakking, meestal een blikje. De kachelverf is beschikbaar voor het mengen en verdunnen als verfkleur, evenals een afgewerkt verfmengsel in de vorm van een spuitbus.

Eisen voor een goede kachelglazuur

Voor het schilderen in de oven is het vooral belangrijk dat de verf zeer hittebestendig is. De gebruikelijke verven en sprays moeten, als ze van hoge kwaliteit zijn, bestand zijn tegen temperaturen tussen 400 en 650 graden Celsius zonder schade. Goede ovenverven hebben ook een hoge dekkracht en hebben een relatief korte droogtijd van 20 tot 30 minuten. In de meeste gevallen moet echter een wachttijd van één tot twee uur in de berekening worden opgenomen om de handdroogte te bereiken. Deze lakken moeten zowel binnen als buiten toepasbaar zijn en dus ook weerbestendig zijn. Qua opbrengst is een goede verf van dit type voldoende voor één tot twee vierkante meter bij een vulhoeveelheid van 400 milliliter. Dit is echter altijd afhankelijk van de aard van de ondergrond waarop de verf moet worden aangebracht. Om een goede weerstand en duurzaamheid te garanderen, moet de verf slijtvast zijn. Van een lak die zowel voor ovens als in de automobielsector kan worden gebruikt, kan worden verwacht dat deze bescherming biedt tegen corrosie. is bijzonder kras- en schokbestendig en bestand tegen UV-licht. Een bijzonder extraatje is ook de bescherming tegen steenslag met deze verven, die voor de auto kunnen worden gebruikt. Een goede verf voor de ovencoating moet, als deze als spuitbus wordt verkocht, ook zonder CFK’s als drijfgas werken.

Toepassingsgebied van de ovenverf

Dit type verf wordt gebruikt voor de renovatie en decoratie van kachels, tegelkachels, open haarden en kachelbenodigdheden zoals kachelpijpen en schoorstenen en wordt ook toegepast op andere thermisch belaste apparatuur. Dit zijn bijvoorbeeld ook uitlaatsystemen en roosters. Daarnaast kan deze lak gebruikt worden voor het coaten van radiatoren, ketels en motoronderdelen en voor het interieur en exterieur van voertuigen. Als duurzame speciale verf wordt het gebruikt in particuliere huishoudens, maar ook in de industrie en de handel. Lakken van dit type, die een hoge reflectiewaarde hebben, kunnen worden gebruikt als coating voor daken en containers.

Koop onze Top 10 – Hittebestendige ovenverf

Wat zijn de alternatieven voor het schilderen van kachels met lak?

Iets duurder dan een coating met een vuurvaste ovencoating met lak is de keuze voor een Ilaflon coating. Dit wordt aangeboden door gespecialiseerde vakmensen en wordt gebruikt in zowel de automobiel- als de wapenindustrie. Daarnaast zijn keukenapparatuur die hittebestendig moet zijn, gecoat met Ilaflon. Het voordeel van deze coating is de gelijktijdige verwering en corrosiebescherming.

Welke fabrikanten van haardenlakken zijn er?

De fabrikanten Kamino-Flam, Lanzzas, Hark, SparVar, Bekateq, Albrecht, Dupli-Color, Weilburger Senotherm en Nigrin zijn de bekendste producenten in deze sector. Ze zijn meestal ingut gesorteerde kleurbehandelingen en in internetwinkels. Bovendien worden de verven van deze fabrikanten regelmatig onderworpen aan consumententests en kunnen ze hier met goede resultaten overtuigen.

Innovaties op het gebied van haardenlakken

Deze coatings, die tot de categorie poedercoatings behoren, zijn onderworpen aan voortdurend onderzoek en ontwikkeling. Nu zijn er verven speciaal voor de toepassing in kachels en haarden die gemakkelijk bestand zijn tegen een permanente belasting van 600 graden Celsius, omdat ze zijn voorzien van een aangepaste siliconen eenlaagse coating. Dit maakt ze ook relatief ongevoelig voor de aard van de ondergrond, omdat ze vanaf de eerste toepassing optimaal hechten. Een speciale tweecomponenten schoorsteenlak zorgt ervoor dat er geen rookontwikkeling meer optreedt wanneer de oven voor het eerst wordt verwarmd met de nieuwe lak. Dit oxidatie- en smeulproces wordt in de nieuwste generatie verven voorkomen door specifieke verknoping. Bij kamertemperatuur bereikt de verf al de noodzakelijke hardheid, die ook bij latere bediening van een kachel moet worden bereikt.

Voordelen bij de aankoop van een openhaardlak op het internet

Op het internet worden meestal de nieuwste coatings van dit type aangeboden. Op deze manier kun je nauwelijks een innovatie missen. Daarnaast is het een handige manier om verschillende merken en producten in deze industrie te bekijken en hun eigenschappen te vergelijken. Hier is het gemakkelijk om de juiste verf te vinden voor uw eigen project. Het internet biedt ook fora waar doe-het-zelvers informatie kunnen uitwisselen en waar u ook deskundig advies kunt krijgen. Als er onzekerheid is over het kiezen van de juiste verf of als er nog meer vragen zijn, kunt u een gratis en snel antwoord krijgen dat u zal helpen. Internetwinkels bieden hun klanten de mogelijkheid om hun ervaring te gebruiken in Geef het werk met de gekochte verf door – meestal zijn deze beoordelingen direct te vinden onder het geselecteerde product. Hier vindt u suggesties en hints die de aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Waarop u moet letten bij de aankoop van een openhaardvernis

Voor particulier gebruik is het de moeite waard om te investeren in een verf die voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Er moet op worden gelet dat de verf beschikbaar is in een speciale aanbieding met verschillende kleurtinten. De hoge dek- en vulkracht is een ander criterium waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop, anders wordt het werk langer. Het is ook belangrijk dat de verf goed hecht en gemakkelijk te verspreiden is, een glad oppervlak vormt en snel droogt. Voor particulier gebruik is het voordelig als het blikje van de vernis gemakkelijk hersluitbaar is, waardoor de vernis luchtdicht is. Bij de keuze van een spuitverf moet aandacht worden besteed aan het aanbrengen van de spuitkop – deze moet van een overeenkomstig groot formaat zijn, zodat de verf niet onmiddellijk aan de spuitkop blijft plakken wanneer deze wordt besproeid.

Nuttige accessoires voor haardenlakken

Bij het privégebruik van deze vernis moet u ook denken aan geschikte beschermende kleding, een ademmasker, een veiligheidsbril en goede handschoenen als praktische accessoires, zodat u het vuil niet moeizaam van de huid hoeft te verwijderen, of om te voorkomen dat u dure kleding verliest en de luchtwegen aan onnodige irritatie blootstelt. Bovendien moeten er dekzeilen worden aangebracht om het meubilair en andere inventaris te bedekken. Om het oppervlak voor te bereiden voor het schilderen moet er schuurpapier of een verfafbijtmiddel worden aangeschaft. De lakverwijderaar is ook geschikt voor het repareren van eventuele gebreken.