lichttafels

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk lichttafels

De lichttafel is een horizontale, schuine of rechtopstaande werktafel waarvan het werkblad geheel of gedeeltelijk homogeen wordt verlicht door middel van een lichtverdeling. Het werkoppervlak is vaak gemaakt van matglas of gedeeltelijk doorlaatbaar acrylglas. Het wordt van achteren of van onderen verlicht met behulp van een technische lichtbron. Tegenwoordig hebben oppervlakte-LED’s de voorkeur omdat het licht dat ze leveren bijzonder homogeen is, d.w.z. ze verlichten het werkoppervlak zeer gelijkmatig en vooral direct na het inschakelen.

Een lichte tafel wordt eenvoudigweg beschreven als een praktisch technisch hulpmiddel voor het tekenen van sjablonen die geschikt zijn voor transparante pauzes. Het ondersteunt de ontwikkeling van varianten en de verdere ontwikkeling van bestaande tekeningen. Van de concepttekening tot de optimale complete tekening, veel dingen worden er makkelijker mee gemaakt. Eerst wordt de reeds bestaande tekening geplaatst en gefixeerd op een doorschijnende plaat. Daarop wordt dan nog een vel gelegd, waarop de nieuwe tekening wordt gemaakt. De onderliggende lichtbron maakt het nu mogelijk om de tekening over te brengen op het nieuwe vel papier. In dezelfde stap kan de tekenaar vervolgens correcties aanbrengen in de voortekening. De methode kan worden herhaald totdat de tekening is gemaakt, die bedoeld is om volledig te zijn.

Een goede lichte tafel moet in eerste instantie de gewenste grootte hebben. Dit wordt voornamelijk bepaald door de formaten van de te gebruiken sjablonen. In de architectuur en de civiele techniek, waar de methode populair is, zijn dit vaak C3-formaten of groter. Bij oudere modellen is de Kunststof plaat als diffuser, zodat de gewenste homogeniteit van de achtergrondverlichting benaderd kon worden. Tegenwoordig worden vooral LED-oppervlakteverlichting gebruikt, die de ideale homogene lichtverdeling biedt. Bovendien kunnen LED-vlaklampen zowel gekleurd als selecteerbaar wit licht bieden, zodat een grote verscheidenheid aan papiersoorten effectiever kan worden gebruikt en de moderne lichttafel qua helderheid en kleurkeuze optimaal kan worden aangepast aan de werkplek. LED-oppervlakteverlichting verbruikt zeer weinig stroom en heeft een zeer lange levensduur. Dit maakt de kunststof plaat een criterium voor de levensduur van een lichttafel. Door de luminantie van de LED-oppervlakteverlichting kunnen de diktes nu veel dikker worden gekozen, waardoor de lichttafels veel robuuster zijn. Ook gebogen werkoppervlakken zijn mogelijk, zodat de tekenaar zijn positie niet meer zo vaak hoeft aan te passen voor grote tekeningen. De lichttabel is hiervoor echter bijzonder de moeite waard, omdat de corridorkaarten die vroeger door openbare instellingen werden gebruikt, bij voorkeur op groot formaat papier staan.

Onze Top 10 – Lichttafels

Stedenbouw en landschapsontwerp zijn klassiek zeer intensieve toepassingsgebieden voor lichttafels. Navigatie in vliegtuigen of schepen wordt daarentegen minder vaak gerealiseerd met lichte tafels. Lichttafels zijn gedurende de gehele reproductie in trek, zolang het origineel maar het beste in papieren vorm beschikbaar is. Digitalisering is nog steeds een begeleidende en geen vervangende technologie. Veel ontwerpbureaus geven de voorkeur aan de lichttafel omdat de technologie weer relatief goedkoop is. Samen met de digitaliseringsapparatuur brengen moderne lichttafels veel technische tekeningen over naar het digitale tijdperk.

Is er een lichttafel?

De digitaliseringstafel is de grootste concurrent van de lichte tafel. Er zijn ook tafels die alleen binnen het digitale ontwerpproces worden gebruikt en volledig zonder papier werken. Projectietafels zijn daar een voorbeeld van. Ze bieden vaak de mogelijkheid om gemakkelijker en directer in en uit te zoomen. Drukkers en plotters van welke aard dan ook zijn een grote concurrentie en bieden vele voordelen van automatisering van processtappen, vooral van pure reproductie. De lichte tafel blijft zonder concurrentie voor kleine en middelgrote bedrijven in planning en ontwerp.

Vanuit Duitsland is Deitenbach bijzonder opmerkelijk. Bekende fabrikanten van lichttabellen zijn COPIC, DB Power en Huion, anderen zijn Minisun, Planistar en Transotype. De markt is echter veel uitgebreider dan deze korte opsomming kan bieden. In de lichttafeltest zijn alle lichttafels met een hoog marktaandeel en innovatieve concepten onder de loep genomen.

De LED-oppervlakteverlichting is ongetwijfeld de innovatie voor lichttafels. Dit maakt lichttafels technologisch toekomstbestendig. Nooit eerder bekende homogeniteit van de tafelverlichting, zelfs bij grote afmetingen, is nu mogelijk. Achtergrondverlichting kan worden geselecteerd met veel minder vermoeidheid. Tegelijkertijd kunnen eerder onbesliste contrasten worden bereikt, waardoor het mogelijk is om een veel kwalitatievere pauze in te lassen. Drukinkt en achtergrondverlichting kunnen perfect op elkaar worden afgestemd. Alle details worden veel beter zichtbaar en kopieerbaar voor de tekenaars. Veranderingen kunnen gemakkelijker worden toegepast. Veel fabrikanten van lichttafels bieden digitaliseringsmiddelen aan voor hun lichttafels, zodat veranderingen tegelijkertijd kunnen worden overgedragen naar het digitale verandermanagementsysteem. Digitizers worden ook steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder. Al met al is de ergonomie van lichte tafels aan het verbeteren nieuwe exacte hulp en tekengereedschappen. Maar de kunststoffen bieden meer stabiliteit en homogeniteit, zelfs bij grote trekvlakken.

De meeste fabrikanten bieden hun eigen winkel voor lichte tafels aan op het internet. Dit betekent dat hun hele productassortiment toegankelijk is en niet alleen een beperkte selectie van opdrachten of speciale modellen die door kantoormeubelspecialisten worden gedistribueerd. Het internet biedt zo vaak al de meest innovatieve en moderne modellen die nog niet in de winkels verkrijgbaar zijn. De nieuwste catalogi van de fabrikanten zijn ook altijd beschikbaar. Innovatieve en professionele verzendsystemen en geschoold personeel voor het opstellen van de lichttafel maken de voordelen van bestellen via internet compleet.

De lichttafel moet volledig voldoen aan de individuele eisen. Voor elk budget zijn er ideale, goedkope oplossingen. Door het wijdverbreide gebruik van LED-oppervlakteverlichting bieden veel leveranciers een zeer vergelijkbare kwaliteit. Of een lichte tafel aan de persoonlijke eisen voldoet, is echter nog steeds aan de koper om individueel te beslissen. Veel aspecten zoals ergonomie, kwaliteit van de afwerking en automatisering, ook met behulp van meegeleverde digitizers, zijn verdere criteria die een lichte tafel aantrekkelijk maken. Deze lichte tafeltest biedt veel suggesties.

Vulling voor de armleuning is een populair accessoire. Sommigen vullen hun lichttafel aan met een digitizer of een ander systeem voor het digitaliseren van tekeningen. Ook populair zijn fotostatische tafels voor fotoreproductie direct aan de lichttafel. Veel gebruikte sjablonen voor standaardmarkeringen en -symbolen op tekeningen. Natuurlijk moeten de papieren en tekengereedschappen beschermen de lichttafel en vooral het draagvlak en zorgen voor een lange levensduur.