Hogedrukreiniger

Test & vergelijk Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een hulpmiddel voor het reinigen van oppervlakken en ondergronden. Het wordt vooral gebruikt om bijzonder hardnekkig vuil te verwijderen omdat het werkt bij een hoge druk tot 1000 bar. Een hogedrukreiniger wordt meestal elektrisch of door middel van een verbrandingsmotor bediend. Er zijn echter ook reinigingsmiddelen met hydraulische motor of aftakasaandrijving verkrijgbaar. Andere onderdelen van een hogedrukreiniger zijn bijvoorbeeld een hogedrukpomp, een handpistool, een reinigingsmiddelentank, een hogedrukslang en een hogedrukspuit.

Eerst wordt het water onder hoge druk door een zuigerpomp gepompt. Dit water wordt vervolgens verwarmd door middel van een verwarmingselement. Bij de reinigingssproeier of de sproeikop van de hogedrukreiniger produceert de hoge druk een zeer versnelde waterstraal. Aangezien deze straal zeer scherp is, is er een groot risico op beschadiging van een minder robuust oppervlak. Als het vuil zeer sterk is, worden meestal speciale reinigingsmiddelen gebruikt die het vuil beter kunnen oplossen. Bovendien kan een zogenaamde vuilfreesmachine worden geïntegreerd in een hogedrukreiniger, die hardnekkig vuil verwijdert bij gebruik, maar nooit mag worden gebruikt op gevoelige oppervlakken. Een hoge watertoevoer is ook belangrijk, want hoe meer water een oppervlak raakt, hoe beter het reinigingsresultaat.

Een hogedrukreiniger wordt vooral gebruikt wanneer een manuele reiniging moeizaam of tevergeefs zou zijn en waar vooral hardnekkig vuil is te vinden. In openbare ruimtes kunnen hogedrukreinigers worden gebruikt voor het reinigen van trottoirs of gevels van huizen. Een hogedrukreiniger kan ook worden gebruikt om motoren te reinigen van afzettingen.

Een hogedrukreiniger is nodig voor iedereen die van plan is een oppervlak te reinigen dat zeer groot is en dat moeilijk met de hand te reinigen is. Doe-het-zelvers hebben meer kans om zich zorgen te maken als ze een groot stuk grond en een eigen huis hebben dat van buitenaf schoongehouden moet worden. Het is ook de moeite waard om te kopen voor het reinigen van voertuigen of groter gereedschap. Als u niet echt zeker weet of u een hogedrukreiniger moet kopen, zijn er ook verhuurbedrijven die de apparatuur tegen een kleine vergoeding huren. Bovendien is uitlenen nuttig als je het maar een paar keer wilt gebruiken.
Ook voor stadsreiniging is een investering in hogedrukreinigers zinvol, omdat deze snel en grondig de stoepen en straten kunnen reinigen van hardnekkig vuil.
Ook de industrie en de landbouw maken gebruik van hogedrukreinigers, omdat zij grote machines en apparatuur snel en efficiënt kunnen reinigen.
Er moet echter altijd rekening worden gehouden met de veiligheidsvoorschriften. Hogedrukreinigers hebben een hoog risico op letsel als ze worden genegeerd. Volgens de wet moet je minstens 16 jaar oud zijn om een hogedrukreiniger te gebruiken.

Onze Top 10 – hogedrukreinigers

Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers, waarvan sommige verschillen in de manier waarop ze worden aangedreven of hoe ze werken. Kärcher maakt een onderscheid tussen deze typen:

 • Koudwaterhogedrukreiniger

Voor veel handelingen is het reinigen met koud water volledig voldoende en wordt de energie voor het verwarmen van het water bespaard.

 • Warm water hogedrukreiniger

Verwarmd water is de beste en meest grondige manier van schoonmaken. Alleen warmwaterhogedrukreinigers reinigen met succes, vooral bij zware vervuiling.

 • Ultrahogedrukreinigingsmachines

Naast de hogedrukreinigers worden er ook ultrahogedrukreinigers aangeboden, die nodig zijn wanneer de andere niet meer voldoen. De mogelijke instelbare druk wordt ook hier weer aanzienlijk verhoogd.

 • Stationaire hogedrukreinigers

De stationaire hogedrukreinigers worden gebruikt wanneer de reiniging op meerdere plaatsen tegelijk moet worden uitgevoerd. Ze zijn ruimtebesparender dan andere hogedrukreinigers.

Bovendien zijn er verschillende boekdrukmachines, afhankelijk van de aandrijving. Zo zijn er bijvoorbeeld benzineschoonmaakmiddelen die zeer effectief werken, maar zeer luidruchtig en duur zijn, en niet erg duurzaam. Het alternatief zijn elektrisch bediende hogedrukreinigers, die niet zo effectief zijn, maar wel goedkoper, milieuvriendelijker en stiller.

 • Wandelpaden

Hogedrukreinigers zijn ideaal voor het grondig verwijderen van grijze sluiers, vuilafzetting en mos van grote oppervlakken van vloertegels.

 • Goten

Voor dit doel is er een extra set op bestelling beschikbaar, waarmee u leidingen, goten en andere afvoeren kunt reinigen en zo het risico op verstoppingen door bladeren of dergelijke kunt voorkomen.

 • Terrassen

Vooral hout is gevoelig voor verkleuring en schimmelvorming. Deze kunnen met een hogedrukreiniger over grote oppervlakken worden verwijderd. Om geen schade aan het hout te veroorzaken, is het raadzaam om de druk te verhogen. en glazuur het houten terras na het schoonmaken.

 • Tuinmeubilair

Om tuinmeubelen snel en efficiënt te reinigen is een hogedrukreiniger ideaal. Dit geldt ook voor barbecues en tuingereedschap zoals kruiwagens en grasmaaiers.

 • Voertuigen

Verschillende soorten vuil verzamelen zich snel op auto’s, fietsen en motoren. De rit naar de wasstraat kan worden bespaard door gebruik te maken van hogedrukreinigers. Ook hier wordt het gebruik van reinigingsmiddelen aanbevolen voor efficiëntie en glans.

 • Gevels

Buitengevels van huizen kunnen in een handomdraai worden gereinigd met behulp van hogedrukreinigers. Dit geldt ook voor de binnengevels van zwembaden.

 • Landbouw en industrie

Aangezien het in deze gebieden vaak nodig is om gereedschap en oppervlakken over een groot oppervlak te reinigen, is een hogedrukreiniger meestal de enige remedie. Hiervoor zijn vaak zeer krachtige machines nodig.

De eisen worden bepaald door het specifieke doel. Als er alleen kleinere opdrachten moeten worden uitgevoerd, is een kleinere en goedkopere machine die een druk tot 115 bar kan opbouwen, voldoende. Deze hogedrukreinigers zijn ook een goede keuze als het te reinigen oppervlak bij een hogere druk kan worden beschadigd. Voor middelgrote klussen zoals het reinigen van trottoirs, hekken en dergelijke zijn machines met een druk tot 200 bar te prefereren. Maar vooral voor grotere taken moeten de eisen aan de hogedrukreiniger hoog zijn. De druk moet hoger zijn dan 200 bar om de reiniging van huisgevels, stallen en dergelijke te garanderen.

Met behulp van een hogedrukreiniger is het mogelijk om de vuile Vloer zonder veel moeite schoon te maken. Een aankoop is de moeite waard, want het ontlast de mensen van veel hard werken. Aan de andere kant zijn er ook valkuilen en risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Alle voor- en nadelen in één oogopslag:

Voordelen

 • Goed tegen hardnekkig vuil
 • Zeer efficiënt
 • Veelzijdig in gebruik
 • Bespaart tijd
 • Bespaart geld
 • Bespaart moeite en kosten
 • Geen lichaamscontact met chemicaliën nodig

Nadelen

 • Kostenpost
 • Waterverbruik
 • Volume
 • Er is een risico op letsel bij onzorgvuldig gebruik
 • Het substraat kan beschadigd raken

Bij de aanschaf van een hogedrukreiniger moet met veel punten rekening worden gehouden. Het eerste belangrijke criterium is de prestatie. De prestaties kunnen sterk variëren afhankelijk van het model en de prijscategorie. Ook de druk speelt een belangrijke rol. Uiteindelijk is het ook belangrijk waarvoor de reiniger wordt gebruikt. Voor de meeste banen is niet zo veel vermogen nodig, dus een vermogen van ongeveer 2800 watt en een druk van 100 tot 120 bar zou voldoende moeten zijn.
Een ander criterium is de lengte van de slang. Als u van plan bent om een groot oppervlak te reinigen, moet u zeker een model met een lange slanglengte van 8 tot 12 meter overwegen, omdat een kleiner formaat problematisch kan zijn in het gebruik.
Net zo belangrijk is het waterdebiet. Voor normale reinigingswerkzaamheden moet een hoeveelheid van 400 liter per uur voldoende zijn. De regel is: hoe hoger het waterdebiet, hoe beter het reinigingsresultaat.

De toonaangevende fabrikanten van hogedrukreinigers zijn voortdurend op zoek naar efficiëntere innovaties in het Gebied van de hogedrukreiniger. Zo heeft Kärcher een nieuw pistool ontwikkeld om het reinigen te vergemakkelijken. Hij wordt niet meer met de vingers bediend, maar met de bal van de duim, dus het bedienen van de hogedrukreiniger vergt nog minder kracht dan voorheen.
Een andere innovatie is een nieuw waterrecyclingsysteem, waarbij het water wordt opgewerkt door micro-organismen.
Kärcher kon ook een vierstarts trapeziumvormige schroefdraad ontwerpen met het zogenaamde Easy! lock systeem, dat de lans en de hogedrukslang met elkaar verbindt door middel van een 360 graden draai, waardoor een vervelende schroefverbinding overbodig wordt.

Er zijn een groot aantal verschillende fabrikanten van hogedrukreinigers. Bijna alle fabrikanten van elektrische bewerkingsmachines bieden ze aan in hun assortiment. Een belangrijke fabrikant is Kärcher. Er zijn echter Bosch, Nifisk, Hammelmann GmbH, Scheppach, MooSoo en Monzana.

De marktleidende fabrikanten van hogedrukreinigers staan hieronder vermeld met hun belangrijkste details:

Kärcher:

 • Alfred Kärcher ontwikkelde ooit de hogedrukreiniger
 • Het bedrijf werd in 1935 in Stuttgart opgericht.
 • het hoofdkwartier van vandaag in Winnenden met meer dan 12000 werknemers wereldwijd
 • Breed scala aan voornamelijk reinigingsapparatuur
 • De gele kleur is typisch
 • Wereldmarktleider

Hammelmann GmbH

 • Hoofdkantoor in Oelde (NRW)
 • Het bedrijf werd in 1949 opgericht door Paul Hammelmann.
 • ontwikkeld 1958 apparaat voor automatische tankreiniging
 • bezit talrijke patenten voor hogedrukpompen en reinigingsinstallaties

Nilfisk

 • Bedrijf byP. A. Fisker en H. M. Nielsen Opgericht in 1906 Hoofdkantoor in Brøndby (Denemarken)
 • gespecialiseerd in reinigingsapparatuur
 • Het hoofdassortiment bestaat uit hogedrukreinigers, stofzuigers en vloerreinigingsmachines.

Uiteindelijk maakt het niet uit waar de hogedrukreiniger wordt gekocht. Er is voldoende informatie beschikbaar op het internet en in speciaalzaken. Op het internet kunnen echter verschillende meningen van klanten worden gevraagd, wat kan helpen bij het nemen van een beslissing. Ook hogedrukreinigingstests op vergelijkingslocaties geven een goed overzicht. Aan de andere kant is een consultatie in een speciaalzaak ook een goed en nuttig aanbod, omdat specifieke vragen over het individuele gebruik aan een expert kunnen worden gesteld. Bij een bestelling op het internet is het echter in ieder geval mogelijk om een levering bij u thuis aan te vragen en zo te voorkomen dat u zelf het transport moet regelen.

geschiedenis

Alfred Kärcher, die in 1935 ook het bedrijf Alfred Kärcher SE & Co KG oprichtte, heeft na de Tweede Wereldoorlog de eerste stoomstaalreinigers in opdracht van het Amerikaanse leger onderhouden. Hij verbeterde het stoomreinigingsproces door stroomopwaarts een pomp te installeren en ontwikkelde zo de eerste hogedrukreinigers in Europa, de DS 350 genaamd.

Cijfers, gegevens, feiten

 • 1950: Ontwikkeling van de eerste Europese hogedrukreiniger door Alfred Kärcher
 • DS 350: Naam van de eerste Hogedrukreiniger
 • 155 °C: zo kan de watertemperatuur worden verhoogd voor een optimaal reinigingsresultaat.
 • 16: wettelijke minimumleeftijd voor het gebruik van hogedrukreinigers

Prijzen: hoeveel kosten hogedrukreinigers?

De prijzen variëren afhankelijk van de fabrikant en de prestaties. Kleinere machines kunnen in het tweecijferige bereik liggen, grotere in het hogere driecijferige bereik. Het kan echter verstandig zijn om wat meer geld te investeren, omdat een duurder model vaak langer meegaat, waardoor u geld bespaart op een nieuwe aankoop.

Voor hardnekkig vuil is het de moeite waard om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Afhankelijk van het oppervlak kunt u kiezen tussen verschillende reinigingsmiddelen. Universele reiniger is beschikbaar voor vele verschillende oppervlakken, maar ook speciale reinigers zoals glasreiniger of steen- en gevelreiniger. Er zijn ook nuttige accessoires zoals houders voor de hogedrukreiniger of adapters om onderdelen van verschillende fabrikanten in elkaar te kunnen passen. De onderdelen van een hogedrukreiniger kunnen ook worden vervangen en de afzonderlijke onderdelen zoals de slang of het pistool kunnen ook bij de geselecteerde fabrikant worden gekocht.

Een alternatief voor de hogedrukreiniger is de lagedrukreiniger. Het werkt met minimale druk en een kleine hoeveelheid water en is daarom zeer zacht voor gevoelige oppervlakken. Speciaal uitwisselbaar gereedschap zorgt voor een succesvolle toepassing. De lagedrukreiniger heeft het voordeel dat hij energiezuiniger en dus milieuvriendelijker is dan de hogedrukreiniger, maar is in vergelijking met de hogedrukreiniger minder grondig.